Kathikia | Ioannis Exarchou

Design Office: Ioannis Exarchou

Location: Kea Island, Greece

Photographs: Sylvia Diamantopoulos

Advertisements

Residence in Mykonos | Deborah French Designs

Design Office: Deborah French Designs

Location: Mykonos, Greece

Photographs: Paul Ryan

Residence In Syros, Greece | Block722

Description by Block722:

Situated in the island of Syros, this summer house hosts a family of four and their guests. In contrast to the neighbouring Syros I residence, the steep and intense topography dominated the design process.

 A massive staircase leads to a gradual descent from the top towards the house, intensifying the experience of the cycladic landscape. The entrance is surrounded by the higher volumes of the main areas of the house, ending the descent path, then opening immediately to an ample view of the Aegean.

 Programmaticaly, the house is clearly divided into the clean and square volume of the common areas (living room, kitchen) and the partially buried rectangular volume of the bedrooms. The guesthouse is also buried inside the slope, defined by a stone wall that is typical of the local archihtecture. The main volume is characterized by a free floor plan, allowing the continuous view of the outside and offering a cosy living space near the fireplace. The outdoor common spaces include two open “courtyards” shielded from the sun and the central part of the court, open to sunbathing and the children’s plays.

Design Office: Block722

Location: Syros, Grrece

Photographs: Erieta Attali, Ioanna Roufopoulou

TM House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Recife, Brazil

Photographs:  Leonardo Finotti

La Carrera Farmhouse | Arnau Estudi d’Arquitectura

Description by Arnau Estudi d’Arquitectura:

La Carrera is a farmhouse dating from the seventeenthcentury. It consists of a different buildings collection with the house and thecottage as the most representative.

The task of solving the project required the creationof a new home at the farm house barn for the young generation of the Carrera’sfamily, but our intervention also sought to dignify around the farm and its access.

For the creation of a new home in the farm barn, our proposal has been to keep all those elements and spaces belonging to the original construction of the old house. In this way, the main space used as a living room and kitchen– has been recovered demolishing all the existing not structural divisions.

The two apertures practiced on both ends of the main space belong to a traditional style of façade used in that area, where the barn acts as a huge gap between the roof and the closed volume of the house.

Design Office: Arnau Estudi d’Arquitectura

Location: Mas La Carrera, Spain

Photographs: Xevi Bayona Camó

Summer House in Antiparos | Katerina Tsigarida Architects

Description by Katerina Tsigarida Architects:

PNG I and II  have been inspired by Antiparos landscape, which has been designed, for ages, by “pezoules” (short stone walls). They are located in the east part of the island, facing the island of Paros, and looking straight ahead to the Aegean Sea.
They have been conceived as buildings which naturally emerge through the archetypical cycladic landscape. Stone walls which follow the natural curves of the landscape, organize the interior and exterior life of the summer house. Open and closed spaces are described as a combination of platforms “platomata” scattered along narrow streets, footpaths, designed by “pezoules”. Walking along these footpaths, everyday, is divided into all the expanses of life in summer; from public space to privacy, from sun to shadow, from wind to silence.
The houses adopt the characteristics of a concave and a convex wall, that opens itself to the view, following the terrain.

Design Office: Katerina Tsigarida Architects

Location: Panagia, Antiparos, Greece

 

House in Moscow | Mario Mazzer

Design Office: Mario Mazzer

Location:Moscow, Russia

Photographs: Richard Powers

Villa Monteriggioni | CMT Architetti

 

Design Office: CMT Architetti

Location: Monteriggioni, Italy

Photographs: centrofotografico

Kate’s House | Bower Architecture

Description by Bower Architecture:

Kate’s House is a single storey extension and renovation to a 1960’s house, entered through a side courtyard sanctuary which separates the retained part of the existing dwelling and the new addition. Bagged brick walls and sculptural use of timber typify the use of raw yet restrained materials that combine with the fine grain offered by brass and steel detailing. Living and private zones are defined by a series of high gallery spaces which naturally light and ventilate the house, while vividly tiled bathrooms are treated as discovered gems. The house maintains a continuous connection to landscape and garden as it terraces down the site to a lower family level, leading to the dramatic pool area beyond.

Video:

Design Office: Bower Architecture

Location: Australia

Photographs: Shannon McGrath