Renovated Apartment | CMT Architetti

This renovated apartment is located in Siena, Italy.

It was designed by CMT Architetti.


Design Office: CMT Architetti

Location: Siena, Italy

Photographs: CMT Architetti


 

Advertisements

Loft in Milan | Studio Motta e Sironi

This modern Italian loft is located in Milan.

It was designed by Studio Motta e Sironi.


Design Office: Studio Motta e Sironi

Location: Milan, Italy

Photographs: Andriano Pecchio


 

Metaphysical Remix | Marcante – Testa / UdA Architetti

This renovated, 250 m2, apartment is located in Via Roma in the centre of Turin, Italy.

It was designed by architects Andrea Marcante and Adelaide Testa of  UdA Architetti.

Description by UdA Architetti:

The project designed by Andrea Marcante (the founder of Italian office UDA Architetti) and Adelaide Testa to restructure an approximately 250 m² rented apartment in Via Roma in the centre of Turin attempts to meet the needs of three generations: a father, his daughters and grandfather enjoying the rituals of everyday life under the same roof while, at the same time, having their own private spaces designed to meet their individual needs.
Marcante’s and Testa’s joint project is based on very close, constant and stimulating interaction with the clients bringing their own specific requirements in line with the setting in which this house, built from 1935-1937, is located. Having discovered that the interiors had completely lost all their original features, the perception of space and precision found in rationalist architecture and metaphysical painting from that period were inevitably sources of inspiration for the project designed by the architects.
The attempt to reproduce them in different proportions and using different materials can be seen in the plaster truss at the entrance that evokes the coffered portico in Via Roma. Similarly, the distortions in perspective of the ceiling in the dining area, created using stucco work and wallpaper, pay tribute to De Chirico’s dreamy, oneiric language and the plaster cornices framing the ceiling are reproduced in new patterns capable of identifying the specific functions below, regardless of the configurations of the walls.
The evocative force of the artist, who painted distinctive features of classical cities, most notably the empty colonnades and perspectives along roads and avenues he discovered walking around Turin, also suggests the geometric patterns of the new system of metal bars spreading through the various rooms and altering how their space is perceived: frames with glass shelves holding valuable objects, which, starting from the entrance, project into the lounge where they hold books and conceal the rear doors, not to mention the micro-architecture in the bedroom displaying a sort of re-found classicism: these historical citations are hinted at and interpreted but never philological.
A remix playing on a combination of conventional systems, design inventions and modern-day features ranging from the colour scheme (pastel and florescent shades) to designer furniture (by the likes of Prouvé, Sarfatti, Mendini and Tom Dixon) and design objects.
A house/stage where all the actors move easily: bedrooms to safeguard privacy but also shared spaces designed in languages holding onto what we hold dearest and, at the same time, stimulating interaction between different generations through unusual and unexpected architectural features.
As Alfred Hitchcock said when he visited Turin in 1960 “… it is rather mysterious and intriguing and even though I’ve only just got here, it looks promising and something unexpected might suddenly happen on any of its street corners…” We would also like to invite you to discover the unusual and unfamiliar perspectives this house-stage has to offer.


Design Office: UdA Architetti
Architects: Andrea Marcante, Adelaide Testa
Collaborators: Eirini Giannakopoulou, Giada Mazzero
Area: 250.0 m2
Location: Turin, Italy
Project Year: 2015
Photographs: Carola Ripamonti


Apartment in Florence | Filippo Cei

This apartment is located in historical centre of Florence, Italy.

It was designed by Filippo Cei in 2013.

 


Design Office : Filippo Cei

Location          : Florence, Italy

Photographs  : Filippo Cei


 

House in Moscow | Mario Mazzer

Design Office: Mario Mazzer

Location:Moscow, Russia

Photographs: Richard Powers

Villa Monteriggioni | CMT Architetti

 

Design Office: CMT Architetti

Location: Monteriggioni, Italy

Photographs: centrofotografico

Private House | Christopher Ward Studio

 

Design Office: Christopher Ward Studio

Location: Reggio Emilia, Italy

 

Country House | Zanon Architetti Associati


Design Office: Zanon Architetti Associati

Location: Roncade, Italy

Photographs: Giuseppe Dall’ Arche, Mariano Zanon

Residenza d’Autore | Giraldi Associati Architetti

Design Office: Giraldi Associati Architetti

Location: Bologna, Italy

Photographs: Francesca Anichini

 

Ostiense Flat | MGK Architects

 

Design Office: MGK Architects

Location: Rome, Italy

 

GV House | B+S Architetti

Design Office: B+S Architetti

Location: Turin, Italy

Photographs: Barbara Corsico Photography

Casa MdP | GLZ

 

Description by GLZ:

The architectural project concerns the restore of an around 100 square meters flat inside an early XXth century palace. The only interventions concern the demolition of some incongruous divisors, the reopening of doors and the rediscovery of the original spaces; as far as the finishes are concerned, substantial interventions were made: a complete scraping of the progressive coats of paint, on the walls and ceiling, that shows a few decorations of the beginning of the ‘900 characterized by bright and unexpected colours. Every room box is characterized by its own wall decorum and colour that defines its “taste.” The choice of a single layer of grey-green color both on the walls (in trimming of mortar), and on the floor (in resin), conveys a kind of “break” in favor of a more contemporary approach fitting, at the same time, the historical process made of overlaps and colour strata.

Design Office: GLZ

Location: Faenza, Italy

Photographs: Chiara Casanova

Casa DP | Studioe Elementare


Design Office: Studioe Elementare

Location: Milan, Italy

 

Colorful Loft | Anna Gili

Design Office: Anna Gili

Location: Milan, Italy

Photographs: Giacomo Giannini

Tapas BirBar | Studio Olivelli

Design Office: Studio Olivelli

Location: Catania, Italy

Photographs: fotoumberto

Cascina | Persico Studio

Design Office: Persico Studio

Location:Maristella, Italy

 

R+O House | Bianco+Gotti Architetti

Design Office: Bianco + Gotti Architetti

Location: Bergamo, Italy

Photographs: Luca Santiago Mora

Country House | MIDE Architetti

 

Description by MIDE Architetti:

The project site involves an old country house, built in 1887 in the immediate neighborhood of Lucca and a most recent farmhand’s cottage. The buildings are integrated in the countryside of Lucca and maintain its typical characteristics. Specifically, the buildings are located in a hilly landscape, between gentle slopes, where oaks and chestnuts lick the property. In this background, the renovation has been directed to both the maintenance and the enhancement of typical elements of the local architecture, such as exposed brick wall, stone of Matraia and chestnut wood. Pursuing this goal, and in full respect of the typical features, the components and materials used have been revised in a contemporary way, adopting the most appropriate construction techniques, in order to ensure the achievement of the best possible result.

Inside the country house we sought to manually apply, using the traditional spatulas and sponges, natural lime-based plasters that highlight the irregular rocky surface of the walls. The recovery of beams and hollow tiles by sandblasting, is an explicit call to the traditional tuscan architecture, refreshed by the bleaching of the ceilings. The exterior was deliberately kept unchanged in surface and holes[GS1] , in order to maintain its historicity without sacrificing the charm. Therefore, we opted for basic external fixtures made of steel. In the garden the large swimming pool is integrated with the surrounding landscape, respecting the vegetation and the secular olive trees, leaved unaltered. The adjacent cottage has been completely renovated inside, opting for contemporary materials and colors: the concrete floor and the black lavatory contribute to give a new identity to the building. Finally, in the hypogeum you can find a spa area consisting of a large tub and a cedar wood sauna.

 

Design Office: MIDE Architetti

Location: Lucca, Italy

Photographs: Alessandra Bello

House in Italy | Rocco Valentini Architects

 

Design Office: Rocco Valentini Architects

Location: Chieti, Italy

Photographs: Rocco Valentini

Casa Riemersa | Davide Volpe Architetto

Description by Davide Volpe Architetto:

I researched the synthesis of the reason with the fantasy taking a long period of time while I thought over at the form of the location and how to handle the dynamics before to give myself the pleasure of the architecture.

After having bought this part of factory no longer in use which was a part of the old industrial compound of Fila Sport, which has a particular form that reminds the wings of a butterfly in aerial projection, the first task has been to make re-emerge the north side that has been underground for decades.

At the end of the excavating the facade presented a sort of layering and overlapping of materials that we’ve carefully kept and preserved after an accurate activity of renewal that reminds more an archeological intervention than an architecture one.

The anti-fire tank has been transformed in a swimming pool, the old drain in stone has become a barbecue, the kitchen cupboard has become the wardrobe of my children Nina and Iago.

Inside the glass walls with one light establish a continuous dialogue with the inside and outside through a path articulated by a library that develops in 50 meters (160 feet) long, constructed with old building site’s boards, origin of a childhood memory that takes as example the Osvaldo Cavandoli’s line during the moment of expectation of the evening Carosello, extraordinary magic moment of that period.

The shades of the walls, of the ceiling and the floor it’s unique in order to form a big and neutral container of objects of art and of everyday life.

The light is an essential complement, it penetrates and constantly transforms the volumes giving variable sensations.
The creative process, taking in consideration that we’re talking about architecture, has not been exempted from conflicts with reality, but the main element has been functionality that cannot be deprived of the sensibility of the creator in order not to take the risk to be simply a construction.

A house thought and constructed for a peaceful family life, empty of decorations and colors, elements that my children will be able to fulfill in the next years to come.

Design Office: Davide Volpe Architetto

Location: Biella, Italy