We Are Moving to a New Website!

Check out the new site

HOMIZER architecture | design

HOMIZER architecture | design

Advertisements

White Lodge | Dyer Grimes Architects

The White Lodge is located in Tandridge, England, United Kingdom.

It was designed by Dyer Grimes Architects.

Description by Dyer Grimes Architects:

The site was originally home to a 1960s detached bungalow surrounded by tall trees and hedging with far reaching views to the Surrey Downs beyond. The area is populated by traditional pitched roof architecture typical of its green belt credentials.

The proposed designs were unprecedented in the immediate area and subject to Tanbridge Council’s strict planning requirements.

The site sloped sharply away to one side which would greatly limit the overall footprint of the building and the desired surrounding landscape.

Following a rigorous planning process, Dyer Grimes Architects achieved consent to infill and level the site and build a highly contemporary house of 480m2.

Modern building technologies were combined with the highest quality materials including hardwood cladding and white render with an abundance of glass throughout.

The glazed ground floor living space is surrounded by beautifully landscaped grounds, while the first floor appears to ‘hover’ over the kitchen dining area as well as project over the swimming pool.

Great emphasis was placed on constructing White Lodge in an environmentally friendly and sustainable way. An impressive sustainability target was set; to generate 20 percent of the energy required by using renewable energy sources.

Energy efficiency has been maximised through the incorporation of Solar hot water collectors on the roof, a highly sustainable drainage system and an air source heat pump which circulates heat around the entire house.

The result is a stunning modernist home which has won the admiration of the local community, the Council and the media alike.

Video:

 Project Awards:
  • 2013 Best Family Home – British Homes Awards by Sunday Times
  • 2013 Highly Commended – Best Residential Architectural Property Award – International Design & Architecture Awards
  • 2013 Highly Commended – Best Family Home Award – Evening Standard, New Homes Awards.
  • 2012 Highly Commended – Architecture Single Residence South East – International Property Awards.

Design Office    : Dyer Grimes Architects
Location             : Tandridge, England, United Kingdom
Area                    : 480.0 m2
Photographs     : Dyer Grimes Architects

Kate’s House | Bower Architecture

Description by Bower Architecture:

Kate’s House is a single storey extension and renovation to a 1960’s house, entered through a side courtyard sanctuary which separates the retained part of the existing dwelling and the new addition. Bagged brick walls and sculptural use of timber typify the use of raw yet restrained materials that combine with the fine grain offered by brass and steel detailing. Living and private zones are defined by a series of high gallery spaces which naturally light and ventilate the house, while vividly tiled bathrooms are treated as discovered gems. The house maintains a continuous connection to landscape and garden as it terraces down the site to a lower family level, leading to the dramatic pool area beyond.

Video:

Design Office: Bower Architecture

Location: Australia

Photographs: Shannon McGrath

1653 Residence | Studio Build

Description by Studio Build:

The 1653 Residence is located in Kansas City’s Westside neighborhood. Located within walking distance of downtown Kansas City, the neighborhood is an eclectic mix of restaurants, small businesses and urban dwellers that covet the city life. By approaching the house on axis with the interior circulation, the order of the house is established immediately. The parti is very simple, the public and private spaces are divided by the vertical circulation. This allows the floor plan to be reasonably open with minimal walls. Roughly 2,800 square feet, this unique, compact and simple modern home has 3 bedrooms, 2.5 baths and a completely open office located on the third floor. This home is filled with custom casework designed and fabricated by Studio Build at their office located a few blocks away in Kansas City’s Crossroad’s District. One of the most unique elements of this house is the Master Bathroom. It is revealed by passing through one of the built-in closet doors. The soaking tub is inside of the shower enclosure and skylights flood the space with natural light. Off street parking is always in high demand in urban neighborhoods. This house has a full 2 car garage accessed from the alley way behind the house.

Video:

Design Office: Studio Build

Location: Usa

V4 House | Studio MK27 – Marcio Kogan

Video

PEEP_ film exercise #1_ La Biennale di Venezia from studio mk27 on Vimeo.

Design Office: Studio MK27 – Marcio Kogan

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: Nelson Kon

“Beachcomber” Restaurant – Cocktail Bar | Parthenios Architects + Associates

Video

BEACHCOMBER Beach Restaurant & Bar from George Fakaros “Unique Imaging on Vimeo.

Design Office: Parthenios Architects + Associates

Location: Stalis, Crete, Greece

Photographs: George Fakaros

Tower House | Gluck+

Video

Up in the Trees from GLUCK+ on Vimeo.

Description by Gluck+:

This small vacation house is designed as a stairway to the treetops. Keeping the footprint to a minimum so as not to disturb the wooded site, each of the first three floors has only one small bedroom and bath, each a tiny private suite. The top floor, which contains the living spaces, spreads out from the tower like the surrounding forest canopy, providing views of the lake and mountains in the distance, virtually the entire Catskill mountain range. The glass-enclosed stair highlights the procession from forest floor to treetop aerie, while the dark green enameled back-painted glass exterior camouflages the house by reflecting the surrounding woods, and dematerializing its form.

Design Office: Gluck+

Location: New York, Usa

Photographs: Paul Warchol, Gluck+

Huize Looveld | Studio Puisto Architects + Bas van Bolderen Architectuur

Video

Descriprtion by Studio Puisto Architects:

After the centuries old farm house, located in the east of the Netherlands, burned down due to a vigorous fire, a new house had to be constructed as quick as possible.

As a reaction to this grim experience the clients didn’t want a replica of the original farmstead. Instead they aspired for a contemporary, square pipe like, house where all the functions would be organised along a linear sequence. The pipe developed in to a knot which takes better use of the surrounding landscape. The shape also offers similar spatial qualities as the old house like double height ceilings, movement in different directions and diverse views on the landscape.

To speed up the construction process the house was designed in tight cooperation with the main contractor. The wooden wall elements were CNC cut and prefabricated in Germany. From there they were transported to the Netherlands and erected in less than a week. The wooden structure allowed for big cantilevers and openings which frame the views of the vast fields around the property.
The local building regulations required the house to fit in to environment, which indirectly means that the structure should be similar to the white plastered vernacular architecture of the neighbouring houses. Rather than blending the house with the built environment it fits in to the surrounding nature. The dark stained vertical boards of larix make the building disappear against the backdrop of trees.

The house is designed to conserve as much energy as possible and has high levels of insulation combined with a heat recovery system. Solar thermal collectors and a heat accumulating wood stove serve as additional energy sources. Only during the coldest winter days the house will need an external heat source.

All together it took about one and a half year from the start of the design process until completion. After the fire and an aberrant time in a temporary accommodation the clients were recently able to move in and feel at home again.

Design Office: Studio Puisto Architects, Bas van Bolderen Architectuur

Location: Duiven, Netherlands

Photographs: Marc Goodwin

Hotel Minho | Vírgula i

Video

Hotel Minho by Vírgula i from Vírgula i on Vimeo.

Description by Vírgula i:

Hotel Minho renewal and extension is part of a wider process of hotel redesign where architecture is the central part of the new hotel visual identity. Based on the architecture project, a new hotel was created, not only through the building, but also on how it communicates its various physical and digital media: in site, in the interior and product design, in the web, in its graphic identity or in its corporate image.

In all these fields of design the new hotel claims its contemporaneity, the quality of its materials, services and spaces. The architecture emerges as the anchor element of the Hotel Minho re-branding, making the previous name fall – Hotel Turismo do Minho – introducing new areas, the new spa, the new business floor, the new and renewed social areas, stating clearly in its architecture, interior and communication design, as well as the spaces created for the new hotel program. The architectural project was not limited to the coordination of various traditional expertise – the engineering or the interior design – but it was also the coordinator of the teams who have handled with the new identity, linking all the parts of the strategy, in a strong proximity with the client.

The spatial solution created by the architecture project intended a strong integration between the existing building and the new extension, but decreasing to the highest level the visual impact of the new constructions. The project is assumed as strongly introverted, not wanting to show itself to the outside, but instead to private exterior courtyards, full of natural light and with a strong relationship with the surroundings.

Design Office: Vírgula i

Location: Vila Nova de Cerveira, Portugal

18.36.54 House | Daniel Libeskind

Description by Daniel Libeskind:

This gleaming, chocolate-colored structure, designed as one folded plan, and set into the green Connecticut countryside.

Created for a client that wanted a mixture of the avant-garde and the cozy, the tour-de-force is clad in mirror-finish, bronzed stainless steel.  Studio Libeskind specified the cladding to accentuate luster and exaggerate the changes of light and season.  The interior is solid stained white oak.

Within the scrolling of the ribbon, enclosure is achieved via large glass planes that at junctures virtually disappear.  There are porches on every side and from the interior, unimpeded picturesque views of hay meadows and distant foothills. The interior finishes, cabinetry, and built-in furniture are custom handcrafted from locally harvested oak planks.  These elements, along with subtle elevation changes in the concrete floor distinguish the kitchen, living, dining, and sleeping areas without separating them.  Circulation throughout the home is seamless and free-flowing, a theme which carries through in the nearly-nonexistent distinction between inside and outside.

Challenging both traditional and modern notions of “the house in the landscape,” this bold design does not sacrifice itself to its natural setting, but selectively incorporates the elements therein for the enhancement of both house and landscape.  Its name derives from the number of the planes (18), points (36), and lines (54) that the spiraling ribbon makes as it defines the living space of this 2,000 sq ft dwelling.

Video:

Design Office: Daniel Libeskind

Location: Connecticut, USA

Photographs: Nikolas Koenig

PR34 House | Rojkind Arquitectos

Video

Design Office: Rojkind Arquitectos

Location: Tecamachalco, Mexico

12 Lofts | OOOOX Architects

Video

Design Office: OOOOX Architects

Location: Prague, Czech Republic

Photographs: Martin Zeman | DATELIER

The Vivienda 19 | A-cero

Video

Design Office: A-cero

Location: Madrid, Spain

Photographs: Luis Hernandez Segovia

Penthouse in New York | ODA Architecture

Video


Description by ODA Architecture:

ODA was selected to create the interior for one of the largest private apartment residences in the United States. Located 90 stories above Manhattan overlooking the East River, the luxury condominium boasts 360° views within 18,000 square feet of open floor area.

With a perimeter of 16′ foot floor- to-ceiling windows, the essence of the apartment is the sculpture garden at its entrance. The garden features a spectacular 30′ water wall and reflecting pool overlooking the famed United Nations headquarters along the East River. This superlative dwelling also features a 75′ expanse of living and dining area along with a Italian kitchen, library, game room, day spa, home theater and professional grade listening room with recording studio. Seemingly without limitation, every feature from the façade to the interior is meticulously planned and detailed with a modern and minimalist approach using only the most pristine of materials creating a unique and exceptional setting to rival.

Design Office: ODA Architecture

Location: New York, Usa

Photographs: ODA Architecture

“16th” apartment | 2b.Group

Descriprion by 2b.Group:

Proving that a space needn’t have electrical wires or ducts hanging from the ceiling to be an expose on industrial style, a 250 square meter apartment in Kiev maintains a clean, contemporary style while inserting plenty of personality and a bit of industrial rawness around the edges. Its contemporary charm is a result of its well-edited décor and displays.
An apartment has plenty of space to roam. But still, the color palette and textural draws are kept light and neutral-natural. Blonde wood floors run the length of the entire apartment, providing continuity and a solid, albeit gentle, foundation for the whole space.
Straightforward horizontal lines are the default choice for furnishings. Upper walls remain unadorned, which provides an energizing sense of “white space” to the apartment and also places greater emphasis on the pieces that are there. Keeping the colors muted and the apartment’s visual weight below eye-level helps to amplify the feeling of spaciousness that permeates throughout the apartment.
Maintaining a minimalist approach to decorating helps with this as well. The sky’s the limit as to what rooms can be used for, with nothing dictating a pre-determined function.
Touches of blue, from shades of aqua to indigo, provide a water-and-sky inspired complement to all the whites and earthy blonde wood tones that make up the bulk of the apartment.
The presence of light and air in the bedrooms is celebrated with open and exposed bed framing which is kept neutral and includes a built-in nightstand of sorts.
A rich royal blue backsplash in the kitchen is a refreshing counterpoint to flat wood-grained kitchen cupboards. What seems like a sky-full of stars is a bunch of small recessed lights. Kitchen island is a perfect example of the 16th Apartment’s masterful hybridization of the natural and industrial. What appear to be raw wood planks, with ends entirely exposed, comprise the food prep area.
The dining table lighting further resonates with industrial edginess, as a group of exposed bulbs dangles from the ceiling at various lengths. Windows are kept unadorned so as to facilitate enjoyment of the views at any time of day and to enjoy the reflection of internal light at night.
True to form, the 16th Apartment’s bathroom is a model of contemporary chic minimalism. Long, straight lines are found throughout the space, from the sink to the tub to the shower. A frame on the bathroom’s vanity mirror mimics the modern frame design of the gorgeous glass shower.
If you love clean lines, straightforward materials, and a design that is comfortably spacious with plenty of patience and opportunities to pause from a hectic life, you must love the 16th Apartment.

Video:

16 apartment from Balbek Slava on Vimeo.

Design Office: 2b.Group

Location: Kiev, Ukraine

Photographs: Andrey Bezuglov, Slava Balbek, Sabuhi Novruzov

Italian loft-apartment | Marco Dellatorre


Video

see part 2 here

Design Office: Marco Dellatorre

Location: Milan, Italy

The Cresta | Jonathan Segal FAIA

Design Office: Jonathan Segal FAIA

Location: San Diego, Usa

Photographs: Matthew Segal

Ipes House | Studio MK27 – Marcio Kogan


Design Office: Studio MK27 – Marcio Kogan

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: FG+SG – Fernando Guerra, Sergio Guerra

Dezanove House by Inaki Leite

Video

Dezanove House Ria de Arousa from bambamvideo on Vimeo.

Design Office: Inaki Leite

Location: A Pobra do Caraminal, Spain

Photographs: Andrian Vasquez

Estate In Extremadura by Abaton Architects

An abandoned stable becomes a family home by Abaton Architects.

It is located in Careres, Spain.

Video

Design Office: Abaton Architects