Summerhouse in Santorini | Kapsimalis Architects

 

Design Office: Kapsimalis Architects

Location: Santorini, Greece

Photographs: Julia Klimi

Advertisements

Kathikia | Ioannis Exarchou

Design Office: Ioannis Exarchou

Location: Kea Island, Greece

Photographs: Sylvia Diamantopoulos

Residence in Mykonos | Deborah French Designs

Design Office: Deborah French Designs

Location: Mykonos, Greece

Photographs: Paul Ryan

Residence In Syros, Greece | Block722

Description by Block722:

Situated in the island of Syros, this summer house hosts a family of four and their guests. In contrast to the neighbouring Syros I residence, the steep and intense topography dominated the design process.

 A massive staircase leads to a gradual descent from the top towards the house, intensifying the experience of the cycladic landscape. The entrance is surrounded by the higher volumes of the main areas of the house, ending the descent path, then opening immediately to an ample view of the Aegean.

 Programmaticaly, the house is clearly divided into the clean and square volume of the common areas (living room, kitchen) and the partially buried rectangular volume of the bedrooms. The guesthouse is also buried inside the slope, defined by a stone wall that is typical of the local archihtecture. The main volume is characterized by a free floor plan, allowing the continuous view of the outside and offering a cosy living space near the fireplace. The outdoor common spaces include two open “courtyards” shielded from the sun and the central part of the court, open to sunbathing and the children’s plays.

Design Office: Block722

Location: Syros, Grrece

Photographs: Erieta Attali, Ioanna Roufopoulou

Summer House in Antiparos | Katerina Tsigarida Architects

Description by Katerina Tsigarida Architects:

PNG I and II  have been inspired by Antiparos landscape, which has been designed, for ages, by “pezoules” (short stone walls). They are located in the east part of the island, facing the island of Paros, and looking straight ahead to the Aegean Sea.
They have been conceived as buildings which naturally emerge through the archetypical cycladic landscape. Stone walls which follow the natural curves of the landscape, organize the interior and exterior life of the summer house. Open and closed spaces are described as a combination of platforms “platomata” scattered along narrow streets, footpaths, designed by “pezoules”. Walking along these footpaths, everyday, is divided into all the expanses of life in summer; from public space to privacy, from sun to shadow, from wind to silence.
The houses adopt the characteristics of a concave and a convex wall, that opens itself to the view, following the terrain.

Design Office: Katerina Tsigarida Architects

Location: Panagia, Antiparos, Greece

 

Summer house in Paros, Greece | Alexandros Logodotis

Description by Alexandros Logodotis:

Daylight reveals the plasticity of tumor and white colors as watercolors have spread in selected areas, while at night the lights in headlights and other details throughout the building becomes a supernatural setting, hovering over the pool. The orientation is East and spaces organized in turn by the sun to “live” the best of their era: the outdoor kitchen has shade in the afternoon to be able to enjoy a meal in peace. The building appears to volume configured by touch, without straights and tight corners – as if it was slowly over time, with the wind and rain. The smooth curves and holes, the white Cycladic which eliminates the strong light and color harmonies, is what characterizes the area “breathe” the breeze coming through the openings. The center of gravity of the house seems to be the staircase stands like a sculpture. Patiti, gray concrete into alternating with marble tiling and signage in the area around the pool, sand-colored, covered the floors. The house and minimal ergonomic, ideal for anyone who went immediately into the atmosphere, which is something ethereal and water together. Accountable designed built shelves in the living room, a dining room buffet abstract and built beds, without spikes. The minimum-which has nothing but the usual rigor than tenderness and eroticism, is what fits the temperament of their owners and possibly only “ties” with such an advantageous position, as the Cyclades.

 

Design Office: Alexandros Logodotis

Location: Paros Island, Cyclades, Greece

 

House in Kea, Greece | Marina Stassinopoulos – Konstantios Daskalakis

Description:

The characteristic features of the site and the island’s traditional building practices, though without a historicist attitude, are the recognizable project elements: the maintenance of the existing flora, the restructuring of the site’s terracing and the organization of the house with volumes which are either independent or ‘arise’ as intermediate gaps. The building is placed on a terrace. The entrance to the house is found in the void between the volume of the house and the terrace behind it. A longitudinal course, parallel with the gradient of the slope connects the distinct building volumes and three courtyards, each having different characteristics: a covered courtyard (in the heart of the building), a shaded one by the oak trees (close to the living room) and one exposed to the sun (at the end of the corridor). Perpendicular to the longitudinal course one enters the main areas of the building (the living room and the two bedrooms), which open up towards the sea. The circulation and the service spaces (entrance, corridors and bathrooms) are expressed as voids that connect the differing volumes of the primary spaces. The configuration of the flat roof corresponds to the plan of the house, as it depicts the individual volumes and the relationship between them. It is also the main facade of the building since it is exposed in its entirety as one approaches. The roof is formed so as to provide cross ventilation to the main living and sleeping areas and is also set up as a system of collectors that receive and direct the rainwater to the cistern which is the quiet protagonist of the building. The house is constructed with the usual practices of the local builders. Without a decorative intent most surfaces (floors, external walls, internal wet areas) are formed by cement.

Design Office: Marina Stassinopoulos – Konstantios Daskalakis

Location: Kea Island, Cyclades, Greece

Photographs: Yiorgis Yerolympos

Maison Kamari | Re-act Architects

Design Office: Re-act Architects

Location: Paros, Greece

Photographs: Damien de Medeiros