Weekend House | Pokorny Architekti

Description by Pokorny Architekti:

At the very beginning of the weekend house’s design was client’s quite vague idea of a “Slovak traditional wooden house somewhere in the mountains of Central Slovakia”.

We ran a thorough analysis of the available facts and at the end we decided, that as our client lives in a little village Nosice, but works in Slovak’s capital plus he owns a nice area right behind his current house overlooking the local mountains Javorniky, the most logical thing (to avoid yet more travelling with the family over the weekend) would be to build his weekend house there, where he lives, right in his existing garden in Nosice.

The core of the weekend house is a two storeys high gathering/living/eating space with a tile stove. This core is functionally extended by a roofed atrium and wellness area on the ground floor and two loftlike bedrooms on the 2nd floor.

The construction is made of layered and insulated wood pannels on the critical corners reinforced via steel profiles. The interior/exterior concept is based on the original idea (“traditional wooden house”) visually transformed in the fully wooden skin as from the outside (thermo pine) so from the inside (larch slabs) together with a up to date furnishing.

 

Design Office: Pokorny Architekti

Location: Nosice, Slovakia

Photographs: Dano Veselsky

Advertisements

Church Conversion | Linc Thelen Design

Design Office: Linc Thelen Design

Location: Chigago, Illinois, Usa

 

Summer Apartment in Berlin | Loft Szczecin

 

Description by Loft Szczecin:

Summer apartment is set up in the palace complex surrounded by a forest in the suburbs of Berlin.All rooms have undergone a major renovation. Before starting the work huge amounts of garbage had to be removed from all rooms. The walls required drying and restoration. The floor was a threshing floor so bricks and planks were laid all over the entire surface. The apartment will be used mainly in the summer and during holidays and special occasions.The idea for the interior design to some extent refers to the old Mediterranean architecture, while equipment and furnishings in order to avoid banality, was supposed to be a little eccentric, mysterious and elegant. The kitchen has a simple, homely and a little rural character. Furniture, lamps and accessories have been completed thanks to contacts with collectors and dealers from whom designer has been acquiring those items for years. In many cases, they were completely renovated. Designer, Jacek Kolasiński, is also pleased that most furniture, lamps and rugs come from Poland. Several of these items are very unique (some of them were even made bespoke many years ago). Among the furniture and equipment there are also products of the Czech Republic and Denmark at the turn of 50-60, as well as items designed by our studio and manufactured in Poland.

Design Office: Loft Szczecin

Location: Berlin, Germany

Photographs: Karolina Bak

The Apartment – Graanmarkt 13 | Vincent Van Duysen Architects

Description by Vincent Van Duysen Architects:

The house is crucial in the entire story. It’s a private House where – on the top floor – a family lives, but at the same time it has several public functions that we wanted to bring together in the same floor. We didn’t go for spectacular architecture, on the contrary.”

THE APARTMENT
Graanmarkt 13 is created as a welcoming and warm home, where everyone should feel at ease, with a restaurant, a shop, a gallery space and an apartment all under one roof. The remarkable concept occupies an entire townhouse in the center of Antwerp, with the traditional building being reworked by Vincent Van Duysen, one of Belgian’s best architects. In the past years owners Tim Van Geloven and Ilse Cornelissens turned Graanmarkt 13 into a household name, but wisely kept one secret to themselves. The initial idea was also to include a bed & breakfast on the top floors. But plans changed when Tim & Ilse saw the plans developing and decided to turn all available space into one luxurious apartment. Described as ’their best kept secret’, the apartment is now available for rent.

STYLISH HOME AWAY FROM HOME
When entering the duplex apartment, you feel at home, a stylish home that is. Apart from the protected historic facade, Van Duysen’s signature style of brutalism, softened by natural materials, runs like a red thread throughout the building. Tim & Ilse used two floors as their private quarters and although they are gone, you can sense their presence in the smallest details. „We just packed our clothes and left”, Ilse argues. When she and Tim started their project, they both wanted to be on top of it, literally. But the project has grown, so have their children and now the family is moving into a family home with a garden. Tim adds: „I’m going to miss the terrace and the panoramic view on the city. And although you’re at the heart of the city, it’s very calm, green and quiet out here.” Graanmarkt 13 is located in the middle of the city, on a picturesque square where trees reveal the passing of the seasons. At the back of a building there’s an old ginkgo tree overlooking the rooftop garden and beehives, providing herbs and honey that chef Seppe Nobels uses in his dishes in the restaurant, which is located in the cellar.

Design Office: Vincent Van Duysen Architects

Location: Antwerp, Belgium

Photographs: Frederik Vercruysse

Urban Loft in Kiev | 2B Group

Design Office: 2B Group

Location: Kiev, Ukraine

True Apartment | SVOYA Studio

Description by SVOYA Studio:

Designers of “SVOYA studio” created private space where everything is made for a quiet rest and peaceful life in the bustling metropolis. The customer wanted to convert the Kiev three-roomed apartment into two-roomed with a spacious area that combines the kitchen with the living and dining room as well as a bedroom with a shower room and a big closet.

An important wish was to create the most “honest” atmosphere that means to use natural materials, only the original positions and in every way to support the Ukrainian manufacturer of decoration and furniture.

Following this principle, wooden tiles, brought from the Carpathian Mountains, were used in the living area. And ceramic tiles and décor from local potters were used in the lobby.

The apartment is decorated with elements of the product design from “SVOYA studio” such as lamps “VPOTOLOK”, pedestals “IZDEREVA”, outlet “8-bit”, a triptych with decorative nails “8526 strikes”, as well as paintings by Anton Sokolov.

Design Office:  SVOYA Studio

Location: Kiev, Ukraine

Photographs: Aleksandr Angelovsky

Noe Residence | Studio Vara

Description by Studio Vara:

A research scientist with an eye for detail approached Studio VARA with a modest vision and a couple of basic practical needs: First, transform a 1908 Noe Valley cottage– with a history of subpar alterations – into a cohesive modern dwelling. Second, provide an enclosed garage in a neighborhood with tough parking. The result is a quiet house of 3500 sq. ft. with two distinct faces; one that provides privacy from urban street traffic, and another that opens up to expansive Bay views.

Traces of the original cottage are preserved in the massing and circulation of the final building. The grand stair marks the separation between public spaces to the south and private spaces to the north. The new garage is incorporated into the “public” massing, with guest suites both above and below. To the north, the open living area at the heart of the home expands past the folding window wall to the east-facing deck beyond, where one can bask in the panoramic views of the City and East Bay, or contemplate the juxtaposition of urban and natural in the garden below. Above this main space is the master suite, which takes advantage of even grander views through both framed openings and a lofty private deck.

From inside to outside, the architectural/engineering team provided full-services every step of the way, from initial concepts to final completion in 2013: City planning, building permits, and all phases of design and construction oversight, including architecture, interiors, furnishings, landscape, and lighting. The team consistently worked toward creating a calm and peaceful retreat, with a balance of restraint and supple details sure to be appreciated by a client with a discerning eye. The project’s success lies in the judicious use of these carefully executed “moments” –natural wood screening at the master bedroom window which reinterprets an existing invasive tree; a wall of custom cabinetry that unifies the kitchen and living room, clad in veneer hand-picked by the client; the dance of metal and glass on the main stair guardrail; the subtle palette of “warm” mixed with “cool” that recurs in both tone and materials: wood juxtaposed with glass, metal against stone.

Design Office: Studio Vara

Location: San Francisco, California, Usa

Photographs: Bruce Damonte

Luxury apartment in Slovakia | Rules Architects

Design Office: Rules Architects

Location: Bratislava, Slovakia

House of Bricks | Jolson

Description by Jolson:

Divided over three levels, this newly constructed home draws inspiration from local vernacular with contemporary re-interpretation of warehouse living.

The architecture and interior design has been carefully considered to explore texture and colour. Inspired by our clients love of travel, the exposed patterned brickwork that characterises this project draws reference from woven rugs and kilims. The pallet of diverse materials carefully layers raw steel, exposed concrete and robust timber.

At the core of the building is a two storey tower of books that celebrates our client’s extensive literary collection. This dramatic wall of colour and text engages with the eclectic interior pallet.

The careful selection of lighting, furniture and rugs explore a relaxed use of block colour, fabrics, and refined craftsmanship.

House of Bricks is a holistic project that articulates our client brief through architecture, interior and landscape design.

Design Office: Jolson

Location: Melbourne, Australia

Photographs: Lucas Allen

Modern Apartment in Stockholm

Location: Stockholm, Sweden

Photographs: Alexander White

Paris Solferino | Sarah Lavoine

Design Office: Sarah Lavoine

Location: Pariw, France

Apartment in Taiwan | HAO Design studio

Design Studio: HAO Design studio

Location: Taiwan

Photographs: Hey!Cheese Photography

Apartment in New York | Utopus

Design Office: Utopus

Location: New York, Usa

Photographs: Fran Parente

Renovation of a 19th century Town House | Mark Zeff Design

Design Office: Mark Zeff Design

Location: New York, Usa

Photographs: Eric Laigne

Contemporary Residence in Croatia | DVA Arkhitekta

Design Office: DVA Arkhitekta

Location: Varaždin, Croatia

Photographs: Robert Leš

Apartment in Moscow | one over one

Design Office: one over one

Location: Moscow, Russia

Novopechersky Dvor | Vitaliy Yurov

Description by Vitaliy Yurov :

This space we designed for a young and ambitious couple who love the minimalist modern style. The apartment is located in a new residential complex “Novopechersijdvor” in Kiev. The presence of a panoramic view of the city was one of the key criteria in the design. The goal of our team in this project was to create an absolutely comfortable modern space, using techniques borrowed from the classics. An unusual interpretation of bright glossy panels on the walls and rectilinear forms of furniture in the living room perfectly combined with clean polished brass surfaces, giving the whole apartment a kind of chic. In decoration used fine noble materials such as dark marble, wood and stone. Unusual deep colorof kitchen furniture, selected customers, emphasizes the individuality of their character and desire to experiment. Dining area is situated at a semicircular bay windows, in order to make the meal for the hosts as pleasant as possible. The project uses furniture factory as Minotti, B&B, kitchen Poliform, the light Areti and Deltalight.

Design Office: Vitaliy Yurov

Location: Kiev, Ukraine

Tainaron Blue Retreat | Kostas Zouvelos, Kassiani Theodorakakou

Description by Kostas Zouvelos:

The towers, these imposing tall and narrow prisms, are the most stubborn and absolute expression of Mani building. On the outskirts of the settlements, the “xemonia” were erected in order to defend or expand the land property. They served to control, exclude or drive out the opponents, but also to transfer the pressure from the main settlement to new territories.

Tainaron Blue Retreat is a representative sample of traditional xemonia of the South. The tower – now transformed into a small guest house – is facing a similar construction, which had also been a strong fortified complex. Both together, they controlled the road to the area around Tainaron. The war tower is built on solid ground and rocks known as “rizomies”, at a strategic spot that offers an amazing view of the sea and the hinterland.

The restoration of the traditional building solved form issues in relation to the old texture of the masonry, so that the final look of the tower gives the impression of a building that emerges from the rock, upon which it is founded. The grouting internally and externally was done with real “kourasani” or Roman mortar (a combination of Theraic soil, ceramic powder, lime and a special shade of river sand) and minimum amount of cement, which enhances the static adequacy of the masonry and ensures durability.

The conversion of the tower into a guest house had to overcome considerable difficulties. The reason was the need for a high degree of adaptation to the specific characteristics of the regional architecture and at the same time the demand for accommodation in rooms with modern aesthetic perception. The four floors, with their relatively limited interior spaces that comprise of three bedrooms with bathroom and shared kitchen, breakfast and reception space, are organized along a vertical axis, allowing guests to have the unique experience of moving through narrow openings (“waterfalls”), wooden stairs or rocks protruding from the walls and arches (“steps”).

As the formation of the exterior spaces had to ensure minimum interference, the addition of a water surface area adapted to the specific environment and respected the topography of the landscape, resulting in an even and unified set of buildings and space with intensity and character.

Tainaron Blue Hotel has been awarded the Special Committee Award for Overall Rating, at the 100% Hotel Design Awards 2015.

Design Office: Kostas Zouvelos, Kassiani Theodorakakou

Location: Asiata, Sminos, Greece

Photographs: George Meitner

Apartment in Slovakia | Rules Architects

Description by Rules Architects:

Large size apartment in a residential complex Condominium in Bojnice, Slovakia was created by a combination of two “smaller” apartments with average footprint about 100 m². We have created fresh modern interior, where we have used high quality materials corresponding to the lucrative estate. The original layout was useless so we took away all partitions walls and distributions including underfloor heating. The result is worth it, new apartment has a logical zoning, proportional space, large living room and terrace with a views on Bojnice.

Design Office: Rules Architects

Location: Bojnice, Slovakia

Apartment in Bulgaria | DontDIY

Description by DontDIY:

The project is home for a single businessman with passion for photography and travel and is situated on the last floor of an old four-storey high building in Yavorov – the first residential complex built in Sofia in the mid 20th century near the city centre. The neighborhood features a lot of small parks and gardens which is made visible and accessible in every room.

The apartment has an open space kitchen-dining-living room while large-scale wood panel doors separate it from the vestibule and the study. A green staircase furniture connects the main level with the attic while also storing the kitchen appliances. The sleeping area is somewhat hidden as its door is part of the large white bookcase in the living room, and it has a separate bathroom, a closet and built-in wardrobe.

The flexibility of the project allows the possible future separation of the attic space into an independent sleeping area as it has its own wardrobe and bathroom, while the study room on the first floor can be easily used as an additional kids room.

Design Office: DontDIY

Location: Sofia, Bulgaria