Modern Apartment | HAO Design

Design Office: HAO Design

Location: Kaohsiung City, Taiwan

Photographs: Hey!Cheese

Churchill Residence | Rosevear Architects


Design Office: Rosevear Architects

Location: Tasmania

Photographs: Jonathan Wherrett

 

Germanier House | Savioz Fabrizzi Architecte

Description by Savioz Fabrizzi Architecte:

Vétroz, in the heart of the valais, boasts 170 hectares of vineyards. maison germanier, which dates from 1850, was originally the home of a wine grower and stands on a beautifully sunny, sloping site among the vines of the “pays de l’amigne”. the present owner of the building wanted to have it renovated.

The house consists of a substructure in rubble masonry, with a timber structure above. the stone part traditionally accommodated the premises associated with the land (wine cellar, stores for tools, foodstuffs, etc.), while the wooden part was the ideal envelope for the living spaces. the elements of the new project were designed with this traditional division of the building in mind. the daytime-use areas are in the upper part of the building and the bedrooms are on the intermediate level.

The varied nature of the structural materials is a particular feature of this building. thus, the rubble façades have had the render removed and the timbers are retained. the house is fully insulated inside, with mineral materials in the stone part (cement-bonded particle board, cement screed) and organic materials in the wooden part (larch panelling and original floor).

Design Office: Savioz Fabrizzi Architecte

Location: Vétroz, Switzerland

Photographs: Thomas Jantscher

Rogers’ House | Rogers Stirk Harbour + Partners

 

Design Office: Rogers Stirk Harbour + Partners

Location: London, England

 

Loft in Bratislava | gutgut

Design Office: gutgut

Location: Bratislava, Slovakia

Photographs: Peter Čintalan

Casa Jacarandas | Hernandez Silva Arquitectos

Design Office: Hernandez Silva Arquitectos

Location: Guadalajara, Jalisco, Mexico

Photographs: Mito Covarrubias

The Home of Morten Bo Jensen | Vipp

 

Design Office: Vipp

Location: Copenhagen, Denmark

 

Apartment in Dusseldorf | Ando Studio

Design Office: Ando Studio

Location: Düsseldorf, Germany

 

Casa Cor | Pedro Lázaro

Design Office: Pedro Lázaro

Location: Belo Horizonte, Brazil

Photographs: Jomar Braganca

Casa Planalto | FC Studio

 Description by FC Studio:

The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas of the land.   A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping.   Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions of the house.   The upper volume seems to rest on the main floor, which creates a series of statements that reinforce the architectural propose. Main floor and upper floor are implanted orthogonally. Exactly on this single point of contact, there is the vertical connection between them.    The metal beams on the edge of the volume parallel to the street, reinforce the idea of independence between the volumes and reveal the structural functioning of the house. The residence has a mixed structure of pillars and metal “I” beams and massive slabs of concrete with 20 cm thickness.   The main access platform, located under the front overhang on the main floor, provides access to the corridor 1.80 m wide running through the house, connecting various environments. After passing through the service area, we come to the point of access to two key areas:  the social rooms (like an indoor pavilion) and the barbecue area (recreation).   We could consider them as areas, although defined, diffuse it provides a series of possible uses in addition to which they were designed.   The same type of access is provided on the upper floor, where the monotony is broken by bays of double height (stair and the fireplace room) and isolated pillars.   A garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area. It can be accessed by the stairs at the recreation area.It is a space of multiple functions.   The characteristics of the materials used in this residence as chromaticism, texture and transparency were carefully chosen because of the intentions pursued in each space. While the transparence integrates, the concrete do the oposite. The concrete walls divide the space, while the large sliding glass doors bring the landscape into the house. The materials are sincere. The concrete, glass, wood and steel are shown in its essence, without intermediaries.   The Planalto house was conceived as a urban house for a couple with 02 children and could be considered as exemplary of the current Brazilian contemporary architecture.

Video:

Casa Planalto de Flavio Castro, São Paulo, Brasil from Pedro Kok on Vimeo.
Design Office: FC Studio

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Nelson Kon

 

Evill House | Studio Pacific Architecture

Design Office: Studio Pacific Architecture

Location: Tasman Bay, New Zealand

Photographs: Paul McCredie

House in New York | Incorporated Architecture & Design

Description by Incorporated Architecture & Design:

   Developed by Fisher Brothers, the 101 West 87th project in New York City and designed in 2011, entailed of the conversion of a residential rental building into a full service luxury residential condominium. There were approximately 72,270 square feet of existing sellable residential unit area and additions to the building totaling 42,000 square feet. A lovely ground floor courtyard garden was renovated along with the lobby and public spaces. From the outset it was our goal to incorporate the distinct qualities of the Upper West Side into the building in a modern and simple manner. All that was need was to draw the elegance of the garden into the building and connect the building as much as possible out into the garden with materials used for their inherent natural beauty like the luxurious grain of natural wood, the light catching texture of cleft stone in warm natural colors.

Design Office: Incorporated Architecture & Design

Location: New York, Usa

OM Townhouse | Studio Arthur Casas

Description by Studio Arthur Casas:

Built in 1910, this ground floor flat with garden, located near Central Park, undergone a complete renovation that transformed dark compartmented spaces into an open and luminous dwelling. Only structural walls and installations from the upper levels were kept, allowing total reorganization of the program in different layers.
The greatest challenge was to bring light and to enlarge the space in the core of the unit. The three levels have different heights, with the entrance on the intermediate level. To the left, the master suite is next to the building’s façade whereas the kitchen and the dining room are oriented towards the living room, with a powder room concealed in a volume in-between both.
With a 6 meters high ceiling, the living room connects all different levels. On one side were placed the stairs and a ‘passerelle’ to access the guestroom, conceived as a small suspended box; on the opposite side, the millwork follows the perimeter wall from the kitchen to the glass door that leads to the backyard.
The millwork is highlighted by the bespoken work of legendary American sculptor Michael Coffey. Twelve centimeter deep wooden doors were crafted to take organic shapes that contrast with the minimalism of the fireplace, the bookcase and the metal shelves. This grand object translates the organization of the project itself, composed of a section with several layers.
The library and home theater is contiguous to the living room, covered in American Oak, with openings towards the backyard. Outside, a vertical garden covers the walls and the flooring is made of concrete tiles following a herringbone pattern that extends to the walls of the basement courtyard, where a playroom and service areas were placed open to this winter garden.
Discrete neutral tones highlight the rusticity of the wood employed in the floor and ceiling. Natural fabrics, ceramics and leather bring warmth and coziness. Vintage furniture bought in New York antique stores make up a collection of several American design icons from the 1940s and 1950s, such as the dining table and chairs by George Nakashima. A bespoken buffet was designed by Peter Lane for the living room.
The result is a complete overhaul that transformed complex legal and structural restrictions into simple gestures that expand and integrate the spaces. This apartment was converted into a house, with flexible usages and a cozy atmosphere in the middle of Manhattan.

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: New York, Usa

Photographs: Ricardo Labougle

Apartment in Barcelona | GCA Architects

Description by GCA Architects:

GCA Arquitects designed this property located on the first floor of a building composed of ground floor and first floor. The building contains two properties on the first floor, with offices and parking on the ground floor. It is located in Barcelona

From the street there is access to a staircase that goes up to the level of the flats. The building is extended by a rear terrace all of which is on the roof of the ground floor.

Making the most of the height regulations of the first floor and the inclination of the roof, a curved concrete floor is constructed, which on the exterior is clad in copper and on the interior is left as exposed concrete. This permits having an envelope that allows for a mezzanine contracted with a light floor. And it houses a studio bedroom open to the living-dining room, and a service zone and closed bathroom, which along with the kitchen forms a vertical block.

The living-dining area is connected to the rear terrace though a large opening and provides it with a sense of continuity.

In the part situated on the street façade, the master bedroom occupies the whole length of the façade along with a bathroom containing two zones, a shower and toilet and a sink and dressing table, which communicates with the bedroom.

Basic materials used; cement, iron and wood.

They resolve the staircase and bookshelves, as well as the bathroom and the sliding iron doors.

Floors, walls and ceilings in cement and concrete and the rest, kitchen cupboards etc… in wood.

The interior design is complemented with designer furniture, sofa, chairs, bed etc… and other more ethnic pieces in antique wood, to conserve the simple, industrial and unsophisticated ambience.

The lighting mixes reclaimed materials, bespoke pieces and designer lamps.

The project is conceived as a dwelling for a couple, the space conforms in three dimensions, interconnecting in one open-plan space. A design has been created with a simple and industrial idea, using basic construction materials, without concession to adornment, basing the result on architectural rigour.

 

Design Office: GCA Architects

Location: Barcelona, Spain

Photographs: Jordi Miralles

Renovated House | Ruinelli Associati Architetti

Design Office: Ruinelli Associati Architetti

Location: Switzerland

Photographs: Ralph Feiner

 

PK House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Guarujá, Brazil

Photographs: Leonardo Finotti

Los Feliz House | Chet Callahan Architects + Ghislaine Vinas

Design Office: Chet Callahan Architects + Ghislaine Vinas

Location: Los Angeles, Usa

Photographs: Art Gray

Stylish Apartment | Charles Rose Architects

Description by Charles Rose Architects:

A professional couple in New York City commissioned us to design a home that could serve as a soothing oasis within the city. They had purchased a penthouse loft that included access to a rooftop in the Garment District, and wished to introduce natural light into the space as well as direct access to the roof, with its dramatic views of the surrounding city.

Our design strives to create a place of tranquility: the interior spaces flow into one another without obstruction; the circulation is and effortless. We introduced natural light to the interiors through the creation of two linear skylights and a small, two-story glass atrium, which also provide direct access from the living area to the roof.

The architecture is formally spare, and the materials are limited and warm: wood, concrete, blackened steel, and tile lend their unique properties to each room. The spaces are appointed with furniture that reinforces its simplicity—from the rectilinear benches that run the length of the dining table to the flush casework throughout the space. The blackened-steel and wood stairway ascends into the light of the atrium.

The wooden tile mosaic in the dining area is a bold tapestry, but the placid look in the girl’s eyes—evoking Botticelli’s Birth of Venus—tempers its presence and allows it to augment the space without diminishing its calm. The mosaic was originally created for and installed in a New York restaurant. The mosaic was a favorite of the clients: a product resulting from the collaboration of an illustrator and a design studio. The mosaic was slated for demolition to make way for a new tenant, so the clients obtained it for the space. A week before its scheduled demolition the clients managed to save it: purchasing it and hiring a crew to dismantle it piece by piece, carefully numbering and wrapping each tile in conservation paper.

The roof terrace celebrates the expansive view of New York City; the Empire State Building rises majestically in the distance. With trees lining the perimeters, the terrace feels grounded and adds to the client’s desire for an oasis. The furniture is minimal and modern. The solidity of wood and stone is punctuated by the skylight’s glass—a layer of transparency that is a counterbalances to the other materials.

Design Office: Charles Rose Architects

Location: New York, Usa

 

Apartment in Brazil | Felipe Hess

Design Office: Felipe Hess

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Fran Parente

Apartment in Paris | Joseph Dirand

Design Office: Joseph Dirand Architecture

Location: Paris, France