Inspiring Loft | Martin Architects

Design Office: Martin Architects

Location: Kiev, Ukraine

Advertisements

At Will | Ganna Design


Design Office: Ganna Design

Location: Taipei City, Taiwan

Photographs: Siew Shien Sam / MWphotoinc

50 Lispenard | SOMA Architects

Description by SOMA Architects:

50 Lispenard is a seven story refurbishment project located in Manhattan’s Tribeca neighborhood. The original building was a garment factory, and is historically protected, thus the extent of the refurbishment was strictly limited to interior improvements, with the exception of a duplex penthouse addition to the roof. The interiors are rich with wood, steel, and concrete, recalling the original industrial function of the building. The duplex penthouse revolves around a double height void and glass bridge overlooking two outdoor roof terraces.

Design Office: SOMA Architects

Location: New York, Usa

Hillcrest Residence | Meghan Carter Design

Description by Meghan Carter Design:

Meghan Carter Design transformed this family home in mid-town Toronto from top to bottom.
Our design vision was to create a relaxed space that reflects the vibrant energy and creativity of our Clients. Key areas like the Family Bathroom and Kitchen were streamlined with some minor interior architecture changes.
The major focus of this project was in the design and selection of the finishes and every object that occupies the new space. Each piece was thoughtfully selected to create a balanced and slightly eclectic finished collection.To finish it off we curated our Clients’ art collection, reframing each piece to work perfectly in the new environment. The end result is a home that is beautiful, playful, not overwrought; an unassuming place to live and spend time in the midst of city life.

Design Office: Meghan Carter Design

Location: Toronto, Canada

Photograhs: Stephani Buchman Photography

GW Apartment | AMBIDESTRO

Description by AMBIDESTRO:

The GW project is the first apartment of a young couple that likes art, contemporary architecture and wine. With the premise that the clients receive many friends at home, the project sought to organize the social space within a fragmented old social plan from the nineties. Also, there was the existence of a concrete pillar in the middle of the ancient dinning space. The architects decided to create a multifunctional dark block which functions range from the apartment entrance, creating a small transition tunnel already on arrival, headgear, cabinet, barbecue and even a wine storage (one of the customer’s passions). The dark block stands out in space and joins with a floating buffet that supports dinner and barbecue area. The controversial pillar in the center of the space becomes a structural component of the dining table.

The contrast of the dark block is given by the gray curtain of mass lining the opposite wall. The union of these two blocks is given by the exposed structure under the dining table. Indirect lightning creates a cozy and elegant atmosphere and industrial spotlights makes the apartment entrance as a illuminated gallery.

In the master suite, the architects tried to use the same concept, of one multifunctional block, thereby creating a smooth and neutral environment.

Finally, working with fine materials, textures and unusual scenarios, in this project, AMBIDESTRO, aspires a simple and elegant architecture, capable of reflecting the lifestyle and preferences of its clients.
Design Office: AMBIDESTRO
Location: Porto Alegre, Brazil
Photographs: Andre Nery

Bunker House | Estudio Botteri-Connell

Description by Estudio Botteri-Cornell:

GRAVITY builds  SPACE and  LIGHT  builds TIME.  Architecture as a CONSTRUCTED IDEA” Alberto Campo Baeza.

The house has been built in a suburban neighbourhood and has been thought for someone who will live there permanently and whose children, friends and couple will visit them from time to time.

From meetings with the client, many concepts arise that seek architectonical answers: “a house which can integrate social life in direct relation with the outside, having a space in it which hosts and protects intimacy.

A space where one can stay while the rest of the house remains asleep. An introspection space; a temporal oasis.”

In response to these concepts, at first sight the house is built along two different elements: the Bunker that is solid, hermetic, almost impenetrable; and the open, permeable Action area  that dissolves  the limits in constant movement .

The Bunker is a singular poetic image, a primitive shelter, a home for lonely dreams and an intimate  space. Practically void of the outside, it “opens up” a larger universe, holding  the Dweller in their complete reality.

The Bunker presents itself to the outside as stony, still, immemorial as a carved rock. However, there are lines that cross it through, that mold it and engrave it…GRAVITY, LIGHT, WATER and AIR outline TIME and SPACE. Its inside layout- “heartbeats of the one who lives in it”- defines a warm, soft and expandable heart… Geometry is surpassed.

The spiral staircase stops being a mere connection element between distant points to become an entrance to a cosmic and mysterious universe, an escape from ordinary life from time to time and a feeling of “ascension” drawn by the development of the axial focus… The Infinite.

The Action Plan – made up of transparent membranes, white walls and  large tiling surfaces-defines  areas embedded in a larger one which in fact are  the actual  limits of  the  plot of land.

The neutral Green and its different degrees of seizure. The Water, with its leading role in everyday life, is sometimes a mirror and sometimes entertainment but always a connection between the World and ME.

The Light passes gently through the concrete walls. The Gravity permanently facing challenge.

And there come Lines Again: Family Lines, Friendship Lines and Work Lines making space  constantly flow. It is a place for social life. Among them, overlooking the scene, concrete walls rise.

Design Office: Estudio Botteri-Connell

Location: La Plata, Buenos Aires, Argentina

Photographs: Gustavo Sosa Pinilla

Linear House | Roberto Benito

Design Office: Roberto Benito

Location: San Francisco, Cordoba, Argentina

Phoptographs: Gonzalo Viramonte

Apartment in Germany | Alexander Zenzura

Design Office: Alexander Zenzura

Location: Germany

McElroy Residence | Ehrlich Architects

Description by Ehrlich Architects:

Nestled at the end of a cul-de-sac in a private southern California beach community, this house occupies a site with spectacular vistas of the Pacific Ocean.

The house is an expansive series of spaces underneath a giant floating horizontal plane which is supported on stone masses, wood walls, and slender steel columns. Oversized sliding glass doors pocket completely away to dissolve the physical boundaries between interior and exterior, creating an uninterrupted flow from the rear courtyard through the main living space to the pool area, all against the backdrop of the Pacific Ocean.

The compound is entered along a fifty-foot long sustainable-growth hardwood (ipe) wall. Guest and children’s bedrooms open onto a protected courtyard in the rear, while the master suite commands a layered view over the swimming pool and seascape beyond. The master bath opens onto its own private meditation garden.

Massive walls of stacked limestone are a counterpoint to the structure’s strong horizontality, becoming fireplaces indoors. A variety of outdoor living and entertaining spaces are formed by stone floors that extend outside, in composition with ipe decks, concrete and landscaping. The main garden space includes a pool, with an adjacent sitting area with fireplace sheltered by a roof canopy.

Design Office: Ehrlich Architects

Location: Laguna Beach, California, Usa

Photographs: Miranda Brackett & Roger Davies 

Oblio House | Edward Fitzgerald Architects

Description by Edward Fitzgerald Architects:

Oblio House in Cedar Crest’s East Mountains is a study of intersection between circulation and topography.  Built on a steep site, the design organizes the house on two levels that step down the site .  The main entrance is at the upper level. Once inside, circulation doubles back in the opposite direction revealing views of the private natural sanctuary and accessing the guest quarters and study loft.  The lower level is accessed by stairs that are aligned with South Mountain.  This axis intersects the orthogonal geometry of the lower level, living area.  The lower level contains:  open living / dining / kitchen area and the master bedroom suite.  These areas open out onto a terrace that sits within the natural wooded landscape.  The house is constructed of polished concrete floors, insulated concrete forms (ICF), and recycled wood stud framing.  Exterior finishes are stucco and rusted metal roof and wall panels.  The house utilizes passive solar photovoltaic and hot water roof panels for electricity and in-floor heating.  Rain water is collected into underground cisterns for landscape irrigation.

Design Office: Edward Fitzgerald Architects

Location: Cedar Crest, New Mexico, Usa

Photographs: Robert Reck

V Lodge | Reiulf Ramstad Arkitekter

Description by Reiulf Ramstad Arkitekter:

This all-year cabin is well suited for a family of five and designed to accommodate a change in family composition and a mix of generations in years to come. The cabin is gently placed on the slight slope of the site, where the volume creates small microclimate zones with beneficial sun conditions for outdoor activities and easy access from the interior.

Design Office: Reiulf Ramstad Arkitekter

Location: Buskerud, Norway

Photographs: Søren Harder Nielsen

BQ 17 | 23o5Studio

Design Office: 23o5Studio

Location: Ho Chi Minh City, Vietnam

Photographs: Quang Tran

Miami Modern Home | DKOR Interiors

Design Office: DKOR Interiors

Location: Miami, Florida, Usa

Stone House | Henkin Shavit Architecture & Design

Description by Henkin Shavit Architecture & Design:

A residential private house for preservation that has been re-designed and planed anew in the old city of Safed. The web of crowded housing of old stone buildings in the old quarter of Safed is a complex context dictating a dialogue between the old and the new, between preservation and renewal and between the traditional and the trendy.

The house is an old stone building, built in the shape of the Hebrew letter “Chet” , surrounding and inner courtyard. In its original layout, it contains five levels: the wine cellar level, 3 residential levels and the upper level – balconies and outer spaces.

The planning concept included values of both preservation and renewal, while connecting between the inner and the outer and between the public and the private. The courtyard, which is an outer space, serves the function of a public space in the new house and the peripheral spaces function as the private spaces of the new house.

The Designers, Henkin Irit & Shavit Zohar started the projects with the complex stage of documentation and getting acquainted with the various formative and material aspects of the site after carrying out a comprehensive stage of exposing the site. Stone walls, arches, stone niches and impressive water well were all exposed at this stage. After this stage, the plan and the different sections were consolidated. The house has an impressive vertical section and a light steel and wood bridge connects the two masses adjacent to the public space. This bridge corresponds with an original flight of stairs, which dictates the vertical circulation.

“The design of the house presents the old via original lime-stones, arches, vaults and niches, while the new gets represented by materials such as concrete, mosaics, steel and tin threshing, as well as transparent and semi-transparent glass”, Henkin Shavit.

The house program includes a kitchen, salon and a dining corner on ground level. The cellar level contains storage place and a space for the landlords’ grandchildren to play in. The middle level contains a hosting unit + a toilet and a shower. In the upper level there is a sleeping and working area with attached bathroom and toilet. This space is made up of a bridge leading to the different two wings, which are also attached with balconies and outer spaces.

The upper level consists of a big balcony overlooking a magnificent view of the surroundings in general and Mt. Meron in particular.

Design Office: Henkin Shavit Architecture & Design

Location: Safed, Israel

Photographs: Asaf Pinchuk

Eclectic Residence | Myramar

Design Office: Myramar

Location: Fuengirola, Spain

Photographs: Masfotogenica

Dovecote Studio | Haworth Tompkins

Description by Haworth Tompkins:

The creative campus at Snape Maltings was founded by Benjamin Britten in derelict industrial buildings on the Suffolk coast. The Dovecote is part of Haworth Tompkin’s phased extension of the campus for Aldeburgh Music and inhabits the ruins of a dovecote overlooking the marshes. The new form expresses the internal volume of the Victorian structure as a Cor-ten steel ‘lining’, a welded monocoque that was prefabricated and craned into position.

A large north light roof window provides even light for artists, while a small mezzanine platform with a writing desk incorporates a fully opening glazed corner window that gives long views over the marshes towards the sea. The single volume will be used by artists in residence, by musicians as rehearsal or performance space, by staff for meetings or as a temporary exhibition space.

Only the minimum necessary brickwork repairs were carried out to stabilise the existing ruin prior to the new structure being inserted. Decaying existing windows were left alone and vegetation growing over the dovecote was protected to allow it to continue a natural process of ageing and decay. The interior walls and ceiling of the space are lined with spruce plywood to create a timber ‘box’ within the Cor-ten shell.

Design Office: Haworth Tompkins

Location: Snape, England

Photographs: Philip Vile

Rio Bonito House | Carla Juacaba

Description by Carla Juacaba:

The mountain of Freiburg in the Hinterland of the Rio Bonito Lumiar, was the place chosen for the construction of the residence-retreat director of the museum of unconscious images.

The proximity of the river has become a determining factor for the party adopted.

Two thick stone walls, supporting four metal beams which support the slabs and floor covering. The weight of the structure contrasts with the lightness of the span, highlighted by two skylights that separate the slab above the structural walls.

On the back wall windows are floor to ceiling tears that give continuity to the horizontal of vertical skylights.

The house down to the floor is protected from moisture and weather, and at the same time allows the view of the river passing by.

Design Office: Carla Juacaba

Location: Rio de Janeiro, Brazil

Photographs: Nelson Kon

Utopia Residence | [STRANG] Architecture

Description by [STRANG] Architecture:

A serious home for a serious art collector, the Stein Residence is a light-filled gallery set amidst the lush landscape of Coconut Grove. The calm and minimalistic spaces provide an appropriate atmosphere for the owner’s collection of architectural photography, video installations and other cutting edge art pieces. The Wall Street Journal featured the home in 2009 to coincide with Miami’s Art Basel convention.

Design Office: [STRANG] Architecture

Location: Florida, Usa

Photographs: Claudia Uribe-Touri

Apartment in Kiev | YoDezeen

Description by YoDezeen:

Modern and stylish apartment situated in the very heart of Kiev. The planning concept has been totally changed, creating one common space for the corridor, kitchen and sitting room. We enlarged the space of the bedroom taking up half of the balcony.

The bedroom leads into the dressing room, that is separated with a sliding wooden door. The main materials used for the finishing include cement like tiles and wooden and parquet flooring. Wooden parquet has been also applied to the ceiling in the kitchen.

Design Office: YoDezeen

Location: Kiev, Ukraine

Photographs: Andrii Shurpenkov

Tel Aviv Flat | Chiara Ferrari Studio

Description by Chiara Ferrari Studio:

Drawing inspiration from the diverse architectural mix and rich history of Tel Aviv, Chiara Ferrari’s latest residential offering is a masterful renovation project that brings together contemporary design and elements from the location’s period character.

Situated within an existing 1924 Eclectic-style residential building in the coastal Israeli city, this project revolved around the refurbishment of a 116 m² (1250 ft²) flat. The flat faces the street on one side and the garden towards the rear. It was equally important to maintain some of the structure’s original identity.

Extensive research on Tel Aviv’s architectural resources inspired Ferrari to use local construction techniques and material, which she handpicked and customized. The chosen palette consists of concrete, white walls, and pale woods – ash and ply. This offers a neutral setting of whites and greys but at the same time, also a large variety of textures (from tile patterns to polished concrete and rougher timber surfaces). Splashes of vibrant color on carefully selected elements – such as a blue window in one of the bathrooms – create playful focal points. At the same time dark grey niches throughout the interior add depth. Certain fixtures and fittings – such as the window frames – are new, but created in line with their historical predecessors. Other elements, such as the internal doors, showcase a more contemporary, minimalist aesthetic.

The apartment includes a large open-plan entrance, living, dining and kitchen area, a master en-suite bedroom and two guest bedrooms, sharing a bathroom. The one guest bedroom is a striking duplex space, which the designer created to make the most of the flat’s near-4m (13ft) high ceiling and features a new beam that was added to support the loft area but was left exposed, revealing a hint towards the flat’s redesign and construction history.

Design Office: Chiara Ferrari Studio

Location: Tel Aviv, Israel

Photographs: Lior Avitan & Avital Peleg