House in Iporanga | Nitsche Arquitetos

Iporanga House located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Nitsche Arquitetos Associados in 2007.

 


Design Office   : Nitsche Arquitetos Associados
Location           : Sao Paulo, Brazil
Area                  : 554,00 m2
Project Year     : 2007
Photographs     : Nelson Kon


Advertisements

Apartment in Florence | Filippo Cei

This apartment is located in historical centre of Florence, Italy.

It was designed by Filippo Cei in 2013.

 


Design Office : Filippo Cei

Location          : Florence, Italy

Photographs  : Filippo Cei


 

Casa GM | GLR Arquitectos

Casa GM located in Guadalajara, México.

It was designed by architect Gilberto L. Rodriguez of GLR Arquitectos.

 

Design Office : GLR Arquitectos – Gilberto L. Rodriguez
Location          : Guadalajara, México
Area                  : 610, 00 m2
Photographs   : Jorge Taboada

D House | Marston Architects

Description by Marston Architects:

Set within a heritage conservation area, the original semi has been kept in-tact with its roof line restored. A ‘breezeway’ transition space connects the original house and its new split level contemporary addition, allowing light to filter in to what was otherwise a typical, dark and gloomy south facing house. Connecting the new living space to the rear garden allows a seamless transition from inside to out. A new bedroom suite occupies the upper level of the addition which focuses on balancing light and views with privacy in the dense, urban surrounds.
A skylight adjacent to the northern party wall brings sunlight into the lower level addition, whilst north facing highlight windows bring light into the upstairs bedrooms without compromising the privacy of a bedroom in a dense, urban environment. The new party wall uses the bricks from the previous extension so as waste during construction was minimised.

Design Office: Marston Architects

Location: Sidney, Australia

Photographs: Katherine Lu

Elwood House | Preston Lane

Description by Preston Lane:

Elwood House features the adaptive reuse and transformation of a cold, dark and inefficient 1915 Edwardian house into a warm and light filled family home that has direct connections to the outside.

The new material palette of concrete block, brick, timber and polished concrete complement the original red brick and stucco house. Full height north-facing steel framed doors and windows allow natural light into the new living area extension opening up the new living spaces to the rear garden.  Black glazed bricks were selected for the dividing fireplace element between the living and dining areas accentuating the drama between textures and materials.

Design Office: Preston Lane

Location: Victoria, Australia

Photographs: Derek Swalwell

House in Birch Forest | Aleksandr Zhidkov

Design Office: Aleksandr Zhidkov

Location: Polivanovo, Moscow, Russia

HS Residence | Cubyc Architects

Design Office: Cubyc Architects

Location: Bruges, Belgium

Photographs: Koen Van Damme, Bart Musschoot

Derby House | Daniel Lomma Design

Design Office: Daniel Lomma Design  

Location: Derby, Western Australia

Three Parts House | Architects EAT

Description by Architects EAT:

A 520sqm single family house in the sought-after area of Auburn Heights, Hawthorn. This is a larger scale alteration and addition to a 1950s clinker brick residence on a 1200sqm block of land. The design consists of 3 main components: a glass lantern; a courtyard; and a brick house. Landscape design by the award winning Jim Fogarty Design.

Design Office: Architects EAT

Location: Melbourne, Australia

Photographs: Earl Carter & James Coombe

Umbria Residence | Paola Navone

Design Office: Paola Navone

Location: Umbria, Italy

Photographs: Wichmann + Bendtsen

Loft 2 | Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura

Description by Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura:

The interior design project focuses on an old factory from the industrial era of Barcelona, which was renovated years ago. The building is located in the upcoming district of Poblenou currently undergoing a full urban renewal due to of its proximity to the historic center and the Mediterranean Sea. The historic factory is build in exposed brick with iron structure and vaults, housing unique spaces for their dimensions and heights.

The commission consisted on the conversion of three staged spaces into lofts. First and second floors are devoted for housing and the ground floor for a mixed-use living and working space because of the direct link to the outside: the street courtyard of the old factory. The lofts are considered open and fluid spaces.

The height allows for the creation of mezzanines in the ground and second floor lofts. The space under the new mezzanines houses the kitchen, dining area and toilet. While the living room and office areas are located in the double height spaces. The master bedroom suite with bathroom and dressing room, and a work area are located on the second level, overturning the large loft space.

The staircase connecting the two levels of the loft is conceived as a singular and permeable element avoiding the creation of a visual barrier. In the ground floor loft, the wooden staircase-grandstand is opened to the workspace. In the case of the second floor loft, the design conception is visually lighter.

Natural light fills the loft through large windows. The large loft volume has been preserved to highlight the unique and fluid space while maintaining visual continuity. The space division is accomplished through sliding doors and curtains. White is the predominant color enhancing the natural light from the Mediterranean Sea.

Long curtains with complex textures filter the light adding theatrical value to the space. In order to maximize the amount of light and to open to the Barcelona blue sky, a large skylight that covers the relaxation area and the library was built. Also, a more intimate skylight was placed right above the tub.

The living room is spatially enriched by adding a new horizontal plane. A stage, where the piano is located, extends along the facade as a bench favoring outdoor views from the windows located in the upper position. The living space extends a large continuous area with different environments for leisure and relaxation.

This loft has direct access from the mezzanine to an outdoor terrace and from there to the rooftop via a spiral staircase. The proposal is to use this residual space, especially wasted in large cities, creating a green and recreational space. The rooftop is conceived as a garden with plenty of plants that bring life, color and scent from a unique urban vegetable garden.

The rooftop offers panoramic views of many of Barcelona landmarks: the Sagrada Familia temple, the Agbar tower, the Mediterranean Sea and the mountain of Collserola. The large pergola covered by a grapevine generates a space under which you can enjoy the view in the shade. An iron flowerpot with a variety of Mediterranean plants runs parallel to it.

The overall renovation is accomplished with a few materials such as stone, wood, and iron enhancing their texture properties and taking care of the construction details. The search for sobriety, fluidity, spaciousness and warmth results in loft interiors where white color predominates on the walls and ceilings and wood on the ground. The intervention is total and includes a selection of furniture and lighting that power the space qualities and offers comfort and habitability.

Design Office: Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura

Location: Barcelona, Spain

Photographs: Josep Maria Molinos, Planell-Hirsch

Apartment Sch | Ippolito Fleitz Group


Description by Ippolito Fleitz Group:

An art-loving couple moves into a new apartment in one of the best areas of Stuttgart on a hillside offering a fantastic view over the city nestled in the valley below. The object not only satisfies their desire for a stylish residential setting, it also offers a more than suitable space in which to hang their extensive collection of paintings.

The apartment stretches over three mezzanines in the upper storeys of a building dating from the 1980s. A rigorous reorganisation of the object created a flowing, three-dimensional room, whose fluid effect is further underscored by light stoneware flooring throughout. Access to the apartment is already impressive, as you enter it straight from a lift that leads directly into the lower floor of the apartment. Here a generous room is revealed, which is structured into three areas. A seating island, contained by a circular luminous ceiling and a metal curtain, denotes the centre of the room and is positioned in front of a long, horizontal window band. The adjacent dining area is characterised by a white, free-standing, high-gloss lacquer kitchen unit. Opposite the kitchen is a long, solid wood table, which creates an interesting contrast to the delicate lamp floating above. Translucent curtains at your back filter in daylight from the outside. A corridor, in which a wardrobe and row of cupboards are concealed behind a textile skin, leads away from the kitchen towards the private quarters of study, bathroom and bedroom.

The other end of the room houses a billiard table. The stoneware tiling of the flooring is continued on the wall behind it; a design principle that is echoed in both the bathrooms. Next to the billiard table, a staircase leads up to the upper floors. The ceiling above the table extends upwards at this point. Fascinating vistas are thus opened to the floor above, which differ according to your vantage point. The strict geometry of the walls and areas is emphasised by their materiality and colour. In this way, both the doors that lead on to the stairwell and lift are made from bronze-anodised aluminium panels and fully integrated into the wall as concealed doors.

The living mezzanine is reached from the first landing, where a large mirror that opens up the sloping roof and acts as a virtual window immediately catches your eye. Its oval shape is dissected into four equal parts, which are gently inclined towards the centre and thus produce dramatic and surprising mirror images. Opposite the seating group is the television. When switched off, it disappears almost completely behind a black glass pane and the viewer’s gaze is drawn entirely towards the large format painting by artist Rosalie that hangs above. The most spectacular eye-catcher of the room, however, remains the remarkable view. It can be properly savoured through the gabled window that is glazed on three sides and which gives on to the spacious terrace. The upholstered cosy corner in front of the fireplace and reading/piano area perfectly round off the room. The sloping ceilings here and on the top floor are painted in a light beige tone, which provides a gentle contrast to the white perpendicular walls. Another landing leads to the top mezzanine that houses the bedroom and generous bathroom landscape.

On entering the top level, the first thing to catch your eye is the filter of twisted leatherette bands that spans between the corridor and the lowered sleeping area. The two areas are separated by means of a 4 m glass wall; when necessary, an opaque curtain ensures privacy and intimacy in both areas. The bathroom holds a large, round bathtub, a bamboo forest shower and free-standing washstand fittings. The mirrored cupboard is suspended from the ceiling and thus retains a narrow line of sight from the bathtub, across the bedroom, and out on to the green hills of the surrounding area. There is also a beautiful view from the sauna, whose windows afford a fine view over the city. The focal point of the sleeping area rests on the walnut veneer bed with accompanying sideboards, surrounded by a cosy, plush carpeted floor. These materials are also continued into the spacious, en suite dressing room.

The spatial architecture of Apartment Sch is entirely designed around pictures and perspectives. The incredible panoramic views are framed within different settings, and the clients’ remarkable collection of paintings creates a striking interplay with the materials, geometric forms and colours of the interior.

Design Office: Ippolito Fleitz Group

Location: Stuttgart, Germany

Photographs: Zooey Braun

Mirante’s House | Gisele Taranto Arquitetura

Description by Gisele Taranto Arquitetura:

In a steep site in a noble neighborhood of Rio de Janeiro, Brazilian architect Gisele Taranto found  the challenge of renovating a house while trying to find a way to connect all spaces – in different levels and with different heights -, previously too disconnected. A lot of attention was given to the main circulation and, to simplify its functionality, a vertical axis located in the house’s entrance was created. The stairs, encased with Saint Cecilia granite and weathering steel with glass banisters, are a centerpiece and a protagonist in this massive renovation.

The new layout was led by clients’ new demands of space. The ground level contains the most social area of the house: living room, dining room and lavatory, as well as the kitchen. The upper floor has an office.

Lower down, three levels are dedicated to private areas: it has seven suites (master suite, guest suite, baby’s suite, 4 kids’ suites)and a family room. Gisele Taranto took advantage of a pre-existing intermediate level with double height ceiling and created a mezzanine that act as leisure/reading space in the kids’ suites.

Last but not least, the lowest floor hosts the outdoor area with a swimming pool, a bathroom and a mini kitchen.

The façade received a special care, with the inclusion of aluminum movable shutters that control luminosity and guarantee thermal comfort, as well as disguise the different levels from the existing project. Even when shut, they let you have a fascinating sight of the Sugar Loaf and the Christ: The Redeemer.

Wood and granite surfaces allied to white and cemented walls and well-known Brazilian and Italian design furniture are part of the decoration. The living area hosts  ”Imitação da Água” by Sandra Cinto, Groundpiece Sofa by Flexform, dining table by Guilherme Torres, chairs by Aristeu Pires, center table Wireframe by Glasitalia and Serie Up 2000 armchair by B&B Italia.

All woodwork was developed by Gisele Taranto Arquitetura and executed by CAP Marcenaria. The lighting project is by Maneco Quinderé and “Landscape” signs the landscape project.

Design Office: Gisele Taranto Arquitetura

Location: Rio de Janeiro, Brazil

Photographs: Filippo Bambergui and Andre Nazareth

Rustic House in Burgundy | Joséphine Gintzburger


Design Office: Joséphine Gintzburger

Location: Burgundy, France

Apartment in Paris | Spacesmith

Descriprtion by Spacesmith:

This 3,300 sf duplex residence is perched on the top floors of a 1920th ‘Haussman Style’ apartment complex. The client’s highly expressive art collection set the tone for the rich modern design of this Paris apartment. At one end of the living room, blackened steel plates encase the open fire place and french balconies overlook the ‘Avenue Montaigne’. Upstairs in the entertainment studio, daylight streams through the new skylights that were carved through the original roof and original wood beams were left exposed and refinished.

Design Office: Spacesmith 

Location: Paris, France

Photographs: Vincent Leroux

Villa GFR | Steven De Jaeghere Architectuuratelier


Design Office: Steven De Jaeghere Architectuuratelier

Location: Roeselare, Belgium

Photographs: Hendrik Biegs, Steven De Jaeghere

Saint Martins Lofts | Darling Associates

Description by Darling Associates:

Darling Associates have designed thirteen original loft style apartments in the former Saint Martins School of Art in Charing Cross Road, London. The premium apartments occupy four floors above the new Foyles bookstore designed by Liftschutz Davidson Sandilands.
The project was technically challenging; the services for the apartments had to be threaded through the store, the existing fabric was comprehensively refurbished and extended vertically and there were significant rights of light issues.

The design of the apartments respects the rich architectural and artisan history of the building, while providing characteristic loft-style living. Each generously proportioned apartment is intentionally minimalist and paired down to highlight the building’s essential character, and to create a sense of calm at the heart of London’s vibrant Soho district.
The living and dining spaces in the five East-facing duplex apartments are double height volumes that exploit the light provided by the original high studio windows. The large terraces of the three lateral apartments and the two penthouses have been designed to provide unique roof level views westwards across central London.

All lofts have been designed with the highest quality industrial style interiors using materials in their raw form to showcase their natural beauty. Fine-crafted custom-made elements from concrete and stone basins to blackened steel single-piece balustrades and joinery make this scheme a unique residential destination. Feature bookshelves and libraries have been designed into every apartment to reference the Foyles bookshop below.

The open plan living arrangement is complemented by the full-height custom-made doors which blend into the walls to visually de-clutter the interiors and enhance the overall impression of space. The stark white gallery-like units are effectively a blank canvas on which the new owners are encouraged to display their personal art collection and, perhaps, revive the ambiance of the old classrooms.

In the entrance to the building and on the apartment floors, Darling Associates have chosen to reference the building’s past as the home of Central Saint Martin’s College. The lobby hosts an art installation displaying the names of notable alumni. This concept is carried throughout the upper corridors with photographs of past students at work and their artworks displayed on the walls.

The Foyle family have acquired 4 out of the 13 total units with a view to merge these into a single and unprecedented duplex apartment. Darling Associates have been commissioned to deliver this scheme which is due for completion in April 2015.

Design Office: Darling Associates

Location: London, United Kingdom

Rendering: Darling Associates

Loft in Lyon | Damien Carreres

Design Office: Damien Carreres

Location: Lyon, France

House in Neo Hrakleio, Athens | Valsamaki Katerina Architects

Design Office: Valsamaki Katerina Architects

Location: Neo Hrakleio, Athens, Greece

Photographs: Konstantinos Thomopoulos

Loft Par | Buratti Architetti

Design Office: Buratti Architetti

Location: Magnago, Italy

Photographs: Marcello Mariana