Apartment Olympus I | Guilherme Terra / Architecture

The classic and contemporary Apartment Olympus I is located in Nova Lima, Minas Gerais, Brasil.

It was designed Guilherme Terra / Architecture.

Description by Guilherme Terra / Architecture:

Created by Guilherme Terra / Architeture, the apartment fuses classic and contemporary styles. With 6674 square feet, the apartment is located in a luxury apartament complex in Vila da Serra, Nova Lima, Brazil. Vila da Serra is a neighborhood surrounded by green mountains covered by atlantic forests, rendering unique and breathtaking views. The neighborhood is charaterized by the highest life quality in Belo Horizonte Metropolitan area, including cool temperatures from the high altitude and proximity to the forest, and high air quality.

 The architectonic Project comprises a private hall, double living room, private wine house, bathrooms, cook and eat-in balcony (the so called gourmet balcony), home cinema, home office, private room circulation area leading to the apartment suits, dining room, and a large eat-in kitchen.

 With attractive details, the apartment has White and Marquina black marble floor covering the double size living room, walls covered by Paris Dyamante pannels from Castelatto Inc. in the dining room, lighting stripes in the ceiling, and high quality furniture and taylored woodwork. The architecture concept is developed based on a consistent color  scheme along a single color gradient, bridging the gradiousness of the outside with the sofistication from the interior design.


Design Office: Guilherme Terra / Architecture
Location: Nova Lima, Minas Gerais, Brasil
Area: 620,00 m²
Project Year: 2014
Photographs: Alexandre Nunes


Apartment in Brazil | Casa 2 Arquitetos

The modern apartment “Higienopolis” is located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Casa 2 Arquitetos.


Design Office: Casa 2 Arquitetos

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Casa 2 Arquitetos


 

Apartment WS | Yamagata Arquitetura

Apartment WS located in Brazil.

It was designed by Yamagata Arquitetura.

 

CT Apartment | Tellini Vontobel Arquitetura

CT Apartment located in Porto Alegre, Brazil.

It was designed by Tellini Vontobel Arquitetura in 2015.

Description by Tellini Vontobel Arquitetura:

Located in an important building of the 1960s, this apartment of 170 m² has become the new home of a businesswoman and advertising, in love with vintage furniture, of Porto Alegre. After the acquisition, the property underwent an extensive renovation made by the office Tellini Vontobel Architecture, led by architect Evelise Tellini Vontobel, to adaquar to her lifestyle.

This apartment, which originally was 3 bedrooms, all compartmentalized, was transformed into a contemporary loft with living room and integrated kitchen and a suite with dressing room.
The old apartment was only taken advantage of the parquet floor, which received only grinding and wax. The wooden blocks left over, were used as the toilet wall cladding.

The owner has a hobby entertaining friends and cooking, for it created a built-in kitchen, which was installed a bar for making drinks, the apartment is known by friends as “Speak Easy”. The old speakeasies of New York, the warm and intimate atmosphere.

Two walls were covered with grayish wood and a block of five meters in basalt houses the ethanol fireplace.

To avoid feeling low right foot, was not used plaster lining. The concrete beams were maintained apparent and the lighting was resolved with the use of rails and spots.


Design Office: Tellini Vontobel Arquitetura
Location: Porto Alegre, Brazil
Area: 170.00 m2
Project Year: 2015
Photographs: Marcelo Donadussi


 

House in Iporanga | Nitsche Arquitetos

Iporanga House located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Nitsche Arquitetos Associados in 2007.

 


Design Office   : Nitsche Arquitetos Associados
Location           : Sao Paulo, Brazil
Area                  : 554,00 m2
Project Year     : 2007
Photographs     : Nelson Kon


TM House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Recife, Brazil

Photographs:  Leonardo Finotti

RB House | Marcos Bertoldi Arquitetos


Design Office: Marcos Bertoldi Arquitetos

Location: Cabral, Curitiba – State of Paraná, Brazil

Photographs: Alan Weintraub

Toy House | Pascali Semerdjian Architects


Description by Pascali Semerdjian Architects:

This 247m2 (2,659ft2) Toy House is located in São Paulo, Brazil, a few meters from the house where the family lives. The project was conceived as a huge play place for a fast growing family, designed to be home for the children’s toys and venue to host parties and events for all members.

The discrete entrance, for security purpose, opens up with an invitation to play. A staircase leads visitors to choose among three different levels.

The lower floor is a large TV room for video game and cinema sessions, with an integrated kitchen available for cooking support. It is marked by a minimalist architecture without excesses and easy to maintain. Sliding doors on both sides connects the space to the external part, that has a big slide integrated under the stainless steel staircase located on the back end of the house.

The upper floor is a capsule in metal structure built to allow it to be assembled in different configurations. To attend the challenge of creating flexible spaces for different needs, sun blinds and shutters are built into the metal frame that lowers and raises, opens and closes, on remote control. This way, the space and expand to become bigger or smaller, isolated or opened, and it can also be easily dismantled in the future if the owners decides to move or reform the house.

To add to the playfulness of the project, the tower gate was turned into an observation tower like a fort apache. It is connected to the house through a fun red rope bridge that passes over a garden, resembling a small jungle that is located on the ground entrance floor. Special Brazilian graffitis decorates the wall of the space, with other artworks from Anish Kappor, Keith Hering and OsGemeos that are playfully integrated to the architectural project.

Design Office: Pascali Semerdjian Architects

Location: Sao Paulo, Brazil

 

Humaita Apartment | Renata Ramos

Description by Renata Ramos:

  The purpose of the renovation was to adapt the 70m² apartment to the demands of a young couple. The main requests were the visual integration in social area (living, dining and kitchen), and the need for storage. The couple works partly from home, so it was necessary to provide a flexible office, which could serve as a guest bedroom.
The social area, although integrated, has three distinct functions: the kitchen, the dining room, and lounge/library. For the kitchen, a colorful tile floor and white matte tile on the walls was used. A 6-meter long counter runs from the kitchen to dining room, accommodating all utensils. The black wall conceals access to dormitories and serves as a background to the TV in the lounge/library. Dining room is characterized by the heavy concrete table, thonet chairs and pendant light.
The sanitary facilities were repositioned for better use of space. The materials used for the floor, walls and woodwork are neutral, to enlarge the room.
In the office, a multipurpose cabinet accommodates office supplies and the belongings of guests. A 3.5 meter long worktable runs from the closet to the chalkboard.
In the master bedroom warm tones were used. The closet in dark wood and the headboard in geometric marquetry brings visual interest to the space.

Design Office: Renata Ramos

Location: Porto Alegre, Brazil

Photographs: Marcelo Donadussi

House AA | Pascali Semerdjian Arquitetos

 

Description by Pascali Semerdjian Arquitetos:

Directed by an existing structure, we tried to make the project assimilate this structural interferences in a natural way in its external volume: the unevenness on the front facade was further accentuated by metal vertical louvers that help in the composition of the facade.

Translucent plans as louvers, take place throughout the entire house, inside and outside, making the concept of the project clear: horizontal and vertical planes, of different textures, compositions or materials that separate and at the same time integrate the environments. These plans also connect and protect the house to the outside, be it the houses own garden or the city, through the gates and guard rails hollow bodies. There are only a few and fundamental masonry walls in the Project.

The Garden, which involves the whole house, has in its back a swimming pool in green slate on two levels, so that the small beach for resting ensures the use of the pool as a half submerged living room. The recreational areas as barbecue kitchen and lounge on the ground floor and master suite upstairs looks at this garden.

Not only the fixed furniture was designed by the office, but also much of the furniture and the support of sound and vinyls, the dining table and night stands and even the toilet bowl, which required the making of a short and precise model for suppliers understanding for the piece execution.

Other decorative items and works of art were selected by the office not only in shops and galleries, but also from private collections

Design Office: Pascali Semerdjian Arquitetos

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Ricardo Bassetti

BLM House | Atria Arquitetos

Design Office: Atria Arquitetos

Location: Brasilia, Brazil

Photographs: Edgard César, Haruo Mikami

DS House | Studio Arthur Casas

Description by Studio Arthur Casas:

This project is a large renovation of a house designed in the eighties by Italian-Brazilian architect Ugo di Pace. The client, whose grown-up children left the family home, aimed for functionality and further integration between spaces now inhabited only by a couple. The volume of the house occupied almost the entire surface of the narrow and deep plot. It was characterized by the robustness of the structure, with few openings, highlighted by cylindrical concrete columns in the front and the rear façades, containing pillars and hydraulic installations.

Small gestures brought fluidity to the architecture, such as enlarging the openings to let in the sunlight and create views towards the gardens. With an intense social life, the client paid special attention to the redesign of common areas for hosting parties. The ground floor is divided between a block on the street side, holding the garage, kitchen and service areas, and another one where the living room and qdining room are oriented towards the backyard.

The main entrance is made through a corridor that runs along on of the sides of the plot. The swimming pool was enlarged to have a section transformed into a 20m swimming rink that suggests continuity between this corridor and the backyard. A circular skylight was created in front of the entrance door, upon entering the house one sees a massive piece of millwork that seems to float due to its cantilevered structure. It forms an axis that distributes the accesses to the living room, dining room, pantry and kitchen.

Openings were enlarged and glass doors were added to bring within the house the atmosphere created by the vertical gardens that occupy the perimeter of the plot. A pergola protects a space for outdoor meals, next to the wooden deck in front of the swimming pool made out of travertine marble. A bench inside the pool extends along one of its sides, concealing the lighting. In the living room, the cylindrical column holds a hearth whereas the dark Brazilian teak staircase was kept from the original project, contrasting with the light tones of the interior design.

The home theater in the first floor is continuous to the double height ceiling of the living room with a photo selection of Sebastião Salgado. A fitness room, constantly used by the clients, also functions as a corridor that gives access to the master suite, with a large skylight dominating the space. Two separate closets and bathrooms were crated for the couple and a guestroom that opens to a small courtyard was renovated. All the enclosed spaces receive natural light from solar tubes.

The façade was divided into two horizontal sections, one with the expanded openings in the ground floor and another made with a wooden moucharabieh that encases the first floor. The structural cylinders are tangent to these panels, creating waves that soften the preexisting volume. The materials employed were travertine marble in the ground floor and American oak in the private areas flooring and millwork. This renovation creates a refreshing atmosphere for a house occupied by the clients for decades. Functional and simple, the project updates usages and establishes a blur between inside and outside, blending small landscapes that bring natural light, greenery and fluidity to the architecture.

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Ricardo Labougle

RS House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Alain Brugier

 

 

Casa Cor | Pedro Lázaro

Design Office: Pedro Lázaro

Location: Belo Horizonte, Brazil

Photographs: Jomar Braganca

Casa Planalto | FC Studio

 Description by FC Studio:

The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas of the land.   A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping.   Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions of the house.   The upper volume seems to rest on the main floor, which creates a series of statements that reinforce the architectural propose. Main floor and upper floor are implanted orthogonally. Exactly on this single point of contact, there is the vertical connection between them.    The metal beams on the edge of the volume parallel to the street, reinforce the idea of independence between the volumes and reveal the structural functioning of the house. The residence has a mixed structure of pillars and metal “I” beams and massive slabs of concrete with 20 cm thickness.   The main access platform, located under the front overhang on the main floor, provides access to the corridor 1.80 m wide running through the house, connecting various environments. After passing through the service area, we come to the point of access to two key areas:  the social rooms (like an indoor pavilion) and the barbecue area (recreation).   We could consider them as areas, although defined, diffuse it provides a series of possible uses in addition to which they were designed.   The same type of access is provided on the upper floor, where the monotony is broken by bays of double height (stair and the fireplace room) and isolated pillars.   A garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area. It can be accessed by the stairs at the recreation area.It is a space of multiple functions.   The characteristics of the materials used in this residence as chromaticism, texture and transparency were carefully chosen because of the intentions pursued in each space. While the transparence integrates, the concrete do the oposite. The concrete walls divide the space, while the large sliding glass doors bring the landscape into the house. The materials are sincere. The concrete, glass, wood and steel are shown in its essence, without intermediaries.   The Planalto house was conceived as a urban house for a couple with 02 children and could be considered as exemplary of the current Brazilian contemporary architecture.

Video:

Casa Planalto de Flavio Castro, São Paulo, Brasil from Pedro Kok on Vimeo.
Design Office: FC Studio

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Nelson Kon

 

PK House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Guarujá, Brazil

Photographs: Leonardo Finotti

Apartment in Brazil | Felipe Hess

Design Office: Felipe Hess

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Fran Parente

DM House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: São Paulo, Brazil

 

Enseada House | Arquitetura Nacional

 

Design Office: Arquitetura Nacional

Location:Brazil

Photographs: Marcelo Donadussi

Apartment in Brazil | CR2 Arquitetura

Design Office:  CR2 Arquitetura

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Rafaela Netto