Villa CG | Powerhouse Company

Villa CG ,a two-storey modern family home, located in Enschede, The Netherlands.

It was designed by Powerhouse Company.


Description by Powerhouse Company:

Villa CG is a family home in the eastern Dutch city of Enschede, close to the German border. The clients, a couple with two children, commissioned Powerhouse Company in 2013 to design ‘the most beautiful house on the street’ within a strict budget. Villa CG is a two-storey home characterized by horizontality. Our design takes its cues from the surrounding low hedge to create a house that is about balance and equilibrium, symmetry and grace.


Design Office: Powerhouse Company
Location: Enschede, The Netherlands
Team: Nanne de Ru, Stijn Kemper, Ryanne Janssen,
Stefan de Meijer, Donna van Milligen Bielke
Interior: De Stijl Interieur & Design
Structural Engineer: Breed Integrated Design
Area: 243,00 m2
Project Year: 2015
Photographs: Ossip van Duivenbode


 

 

Advertisements

Casa Estudio | Intersticial Arquitectura

‘Casa Estudio’ is a modest-sized home located in Santiago de Querétaro, Mexico.

It was designed by Intersticial Arquitectura.

Description by Intersticial Arquitectura:

Acting as both a space for living and working, ‘Casa Estudio’ is a modest-sized home located in a micro industrial area of Queretaro City. The regeneration project saw the building dating back to the 1980s, being revitalized from a state of deterioration.

The firm in charge, Intersticial Arquitectura, chose to approach the run-down structure by understanding the pre-existing conditions. This led to the insertion of subtle interventions including the system of overlapping patios and straightforward construction methods. in turn, the series of patios allow for the house to be naturally ventilated and flooded with natural light. Meanwhile, clay and concrete was chosen to line the walls as it is a local material which carries strength and contrast.
The main challenge was to do more with less: to solve an architectural scheme that extends a studio space on the ground floor, which separates from a new apartment on the first floor, and to maximize the living space, inside and outside. Keeping with the tight budget, exposed materials form the character of the dwelling. as well as displaying a material contrast which in the end works as a whole, this meant challenging construction techniques had to be adopted. additionally, different textures that were locally sourced were brought in. For example the stem of the ‘junquillo’ plant has been dried, knotted and woven to feature in the screenings and rail coverings throughout the property.


Design Office: Intersticial Arquitectura

Location: Santiago de Querétaro, Mexico

Photographs: Intersticial Arquitectura


White House | Guillaume Da Silva

The former village school, which transformed into a house, is located in Tournai, Belgium.

It was designed by Guillaume Da Silva.

Description by Guillaume Da Silva:

This project was implemented in a former village school not far from Tournai (wallonie) close to the Belgian border. Classrooms partitions were removed in order to create intense light spaces. The garden with the pool replaced to the playground, the courtyard  became a covered terrace. This building from the 20’s was renovated and transformed to welcome a family. Interior designing rests on various concepts:

•        Highlighting the existing architecture and rough materials in some places, referring to the past.

•        Working on lighting to create an atmosphere

•        Working on indoor and outdoor spaces, creating perspectives and framing, elaborating symmetry and volumes proportions.


Design Office: Guillaume Da Silva

Location: Tournai, Belgium

Photographs: Guillaume Da Silva


 

Capitol Hill Loft | SHED Architecture & Design

The 1,702 ft2 industrial loft was remodeled by SHED Architecture & Design.

It is located in Seattle, Washington, USA.

Description by SHED Architecture & Design:

SHED Architecture & Design, based in Seattle, recently completed a custom crafted urban remodel of a 1,702-square-foot Capitol Hill loft. The award-winning 1310 East Union Building designed by the Miller Hull Partnership for Seattle-based developers, Dunn + Hobbes, accommodates eight loft-style condominiums with big views of the surrounding neighborhood.
The client, a young couple who work nearby, came to the firm with an original layout that did not harmonize with everyday living patterns; an exposed entry way, lack of storage and oversized hallway left no place to hide. The main challenge was to add functional elements to the space that blended with the building’s original palette of concrete floors, zinc plated pan-decking ceiling, and blackened steel beams and railings.
Inserting a mix of texture, raw materials and functional elements, SHED Architecture & Design was able to artfully marry the new additions with the original industrial construction using a palette of concrete brick, stainless steel plate, blackened steel and mirror. In the kitchen, the counter was extended beyond the original range to create a protected entry way and more generous kitchen space. The brick found in the backsplash and island was chosen for its sympathetic materiality that is forceful enough to blend in with the native steel, while the boldly grained Zebra wood casework adds warmth and character.
The new island houses valuable additional storage, a built-in microwave (a playful “curly cord” hanging from the ceiling provides the power) and informal seating for four. Its wood top is easy on the elbows while the 3/16” stainless steel plate counter that flanks the sink and range is impervious to the hazards of the kitchen. The geometric wallpaper by local designer Brian Paquette adds subtle texture and movement to the space. Inspired by a traditional Japanese pattern book, the design was reproduced on 11×17 paper and applied to the wall using wheat paste.
The extended kitchen creates a protected entry way that lets things unfold naturally upon entering the space. The open cabinet above the extension sheds light into the entry and serves as a place for personal belongings; the bench below creates a space for shoes, and a mirror clad wall reflects light from the living room windows into the heart of the space. “These functional elements are things we think about when designing a new space; it’s a consistent theme on all our projects,” says Thomas Schaer, Principal of SHED Architecture & Design.
Under the stairs, the steel base board was replaced with steel plate to create a durable storage space for bikes. Storage was an outstanding issue throughout the loft, particularly in the master bedroom. The SHED team designed a lightweight enclosure of perforated steel that defines a closet space while maintaining the openness of the original layout.
The intention in the newly converted loft upstairs was the opposite; the formerly exposed loft space was closed off with a translucent 3Form wall panel and a framed wall to create a guest room and additional storage. The thoughtful mix of raw materials and targeted elements helped solve practical problems while building upon and enriching the original aesthetic of the building, leading to cohesive additions that feel native to the space. The remodel was skillfully executed by the firms frequent collaborators Dolanbuilt Construction.


Design Office: SHED Architecture & Design
Location: Seattle, Washington, USA
Area: 1702.0 ft2
Contractor: Dolanbuilt Construction
Project Year: 2015
Photographs: Mark Woods, James F. Housel


“The CAT”, Loft in Ukraine | Zooi Design

“The CAT”, a Concrete Loft is located in Ukraine.

It was designed by Zooi Design.

 

Design Office: Zooi Design

Location: Kiev, Ukraine

Marimba House | ISON Architects

Marimba House is a residence and a studio of a musician, located in Seoul, South Korea.

It was designed by ISON Architects in 2015.

 


Design Office          : ISON Architects
Location                   :Seoul, South Korea
Area                          :328.11 m2
Completion Year   :2015
Photographs          :JongOh Kim


 

Residence DBB | Govaert & Vanhoutte

This country house is located in Knokke, Belgium.

It was designed by Govaert & Vanhoutte in 2015.

 


Design Office     : Govaert & Vanhoutte
Location              : Knokke, Belgium
Project Year       : 2015
Photographs      : Tim Van de Velde


 

Modern Residence in Ireland | Kingston Lafferty Interior Designers

This modern residence is located in Dublin, Ireland.

It was designed by Kingston Lafferty Interior Designers.

Description by Kingston Lafferty Interior Designers:

House M | Alexandru Marinescu Architects

House M located in Ilfov, Mogosoaia, Romania.

It was designed by architect Alexandru Marinescu.

 


Design Office   : Alexandru Marinescu Architects
Location            : Ilfov, Mogosoaia, Romania
Area                    : 260,00 m2
Total area           : 350,00 m2
Project Year       : 2012
Photographs      :


 

Apartment in Hungary | Gaspar Bonta

This renovated apartment, first home for a newlywed couple, is located in Budapest, Hungary.

It was designed by Gaspar Bonta.


Description by Caspar Bonta:

   “When I first visited this apartment (a 160 m2 part of a beautiful villa from the 30s), it charmed me instantly. My client, whom I’ve been working with for quite some time now felt it too, it had a certain fairy taleish magic moving around the walls. It was around that time he told me that he’s going to marry his girlfriend, whom he was living in an apartment I designed him earlier. This all made perfect sense in my head, a new part of life for the young couple and a new part of life for the old building. They all needed the same thing: a fresh start, a new canvas.
We tried to respect the original qualities of the house, while considering what could happen to the couple in the next four-five years. The ground floor is dedicated entirely to public functions and a family space, kitchen, dining and living room, a cozy lounge and the necessary buffer spaces (toilet, etc.) We wanted it to be as pure, airy, light as possible. Like Debussy’s ‘Prélude á l’aprés-midi d’un faune’, a magical walk in a calm and light space.
The first floor is the intimate level of the apartment. The master bedroom has an excellent view over the hills, a walking garderobe and a dedicated bathroom. The guest bedroom which is will eventually be the kid’s room has the same view and close to the other bathroom on the floor. Every material, every color in the bedrooms is similar to the ones on the ground floor but a bit warmer, more cozy, more intimate.

We used premium materials combined with white or light grey surfaces, granite, glass and

steel, porcelain and brick – all in their purest, most honest form. All spaces, furniture,

lighting were designed with the sole purpose of creating a perfect empty canvas for the couple, so the story of their life can fill it with details.”
.

Design Office    : Gaspar Bonta
Location             : Budapest, Hungary
Area                    : 160,00 m2
Project Year      : 2015
Photographs     : Balint Jaksa Photography

Islington Home | Scenario Architecture

Islington Home located in England, UK .

It was designed by Scenario Architecture.

 

Description by Scenario Architecture:

   This lovely Georgian house has one main limitation – it’s very narrow floor plan, only 4.4 m wide.
Our challenge was to create a sense of width in the basement / garden level which houses the new kitchen, sitting area and dinning area.
This called for the utilisation of every little corner of the Lower ground floor. Space under the stairs was maximised and some furniture were built in against the walls. in the middle of the house a large glazed roof, contributes to a sense of width .and allow light to penetrate deep into the plan. The exterior design is of modest proportions and light materials, featuring a living green wall which creates a sense of continuity with the garden, and reduces the perception of built proportions of the extension itself.

Design Office    : Scenario Architecture

Location             : England, UK

 

Casa GM | GLR Arquitectos

Casa GM located in Guadalajara, México.

It was designed by architect Gilberto L. Rodriguez of GLR Arquitectos.

 

Design Office : GLR Arquitectos – Gilberto L. Rodriguez
Location          : Guadalajara, México
Area                  : 610, 00 m2
Photographs   : Jorge Taboada

Apartment with a Slide | Ki design

Two-level apartment located in Kharkov, Ukraine.

It was designed by Ki Design in 2015.


Design Office           : Ki Design
Location                    : Kharkov, Ukraine
Area                            : 212,00 m2
Completion               : 2015
Photographs             : Sergiy Savchenko

 

Αpartment in Slovakia | JRKVC

TRN Apartment is located in Trnava, Slovakia.

It was designed by Architect Peter Jurkovic of JRKVC in 2016.


Description by JRKVC:

   A former monastery in which this flat is located was built in 1719. In the middle of 20th century it was converted into an apartment house.
The mail goal of the project was to convert this space with a lot of disrupting layers into a clean and functional dwelling for a young couple. We decided to uncover the beauties of old construction methods with a reasonable budget. After a short design process it was clear that the focus will be put into the main living hall. It is an open space with height of 3,6m, restored original trusses on the ceiling and a full height library. Part of the library is able to rotate and serves as a secret door to the bedroom suite behind, providing fluid connection of these two parts. Currently the apartment is inhabited by a childless couple, hence the open plan. In the future it could be converted into 3 bedroom apartment with just small interventions.

Design Office           : JRKVC
Architect                   : Peter Jurkovic
Location                    : Trnava, Slovakia
Area                            : 100 sqm
Completion               : 2016
Photographs             : Peter Jurkovic

Restaurant “GASTROPORT” | Allarts Design

Restaurant “GASTROPORT” is located in Perm, Russia.

It was designed by  Saranin Artemy of Allarts Design in 2016.

Description by Allarts Design :

The new restaurant GASTROPORT, opened in Perm, Russian Federation. Above its design worked designer Saranin Artemy of ALLARTSDESIGN studio, together with Boris Kulinskiy restaurateur.

The restaurant is located on the bank of the Kama river in Perm, Russian Federation. Restaurant has panoramic windows and a perfect time – it is spending the evening sunset with excellent cuisine Nikki combines the features of Japanese and Peruvian gastronomy.

The institution makes to look at the newly renovated shop Perm river port. Based on the three relationships – wood, cement and brick designer and restaurateur created a completely new space in the city of Perm. The interior has a significant industrial footprint, underline the identification of architectural designs.

The entire restaurant is divided into multiple active zones – room, open kitchen, a bar and a mezzanine. The room has a high ceiling, in contrast to our other projects, and in this case, we have built a mezzanine – and which leads the central staircase hall.

The bathroom is separated fashionable strip and the island area. Door handles for cabins we made from whole northern birch. On the wall we used toilet patchwork ship, part of the ship, we cut down to the same plate and used in the interior.

In addition, input – the color of salmon, it reveals the beginning of Japanese cuisine in Peru. The bar and kitchen are made from solid birch, brought back from the north edge.

The room itself remains mobile. It was the wish of the customer.

Compilation of Peruvian and Japanese cuisine, the result of a mix of culinary traditions of Japan in Peru. Japanese immigrants began to settle in the South American country in the late XIX century, and today they do not have a small number. The Japanese themselves have a strong influence on the local cuisine. While the two nations prepare fresh fish. Today in Peru all – from gourmet cooks to housewives – fresh fish with corn, sweet potato, lime and pepper aji – traditional Peruvian food. Nikkei came up and revealed to the world the Japanese chef Nobuyuki Matsuhisa, most famous for the whole world.

Design Office       : Allarts Design
Designer               : Saranin Artemy
Location                : Perm, Russia
Photographs        : Saranin Artemy
Area (sq.m.)         : 278 m2
Completion date  : 2016


HOMIZER architecture – design has received this project by email.  Submit your work for publication.

Peter’s House | Studio David Thulstrup

 

Design Office: Studio David Thulstrup

Location: Copenhagen, Denmark

Photographs: Peter Krasilnikoff

The Beach Box | Weststyle Design & Development

 

Design Office: Weststyle Design & Development

Location: Australia

 

Studio Loft | GASPARBONTA

Description by GASPARBONTA:

STUDIO LOFT is a delicate flat in downtown Budapest. Originally a studio of a well-known hungarian painter, this flat has all the right features to be a contemporary loft home. The huge central space which contains the kitchen and the living room is accompanied by two bedrooms with separate bathrooms each and a small, invisible storage space.

Naturally, the visually most engaging part is the enormous window in the central space, which is almost 4 by 4 meters. The flat happens to be located on a corner of Budapest’s central park area, Városliget, which is currently being transformed into a multi-layered cultural and recreational park (the Liget Budapest project).

The interior design concept is based on using the existing industrial features and combine them with clear geometry, raw and honest materials, like iron, concrete and wood to create a smooth, airy, empty space. Then add some colorful furnitures and art pieces and finally, add some unique lighting solutions, to perfect the visual consistency.

Design Office: GASPARBONTA

Location: Budapest, Hungary

Photographs: Balint Jaksa Photography

Office Loft | 4a Architekten

Description by 4a Architekten:

The office suite is located in a heritage-protected residential and commercial building built in 1903 in the centre of Moscow. The conversion involved the rooms being remodelled for an events agency in as spacious and representative a manner as possible.

The 85 m² office was therefore given an open space design with 15 workplaces. An open layout, fluid transitions and the choice of simple colours and materials lend the rooms the character of an office loft, giving rise to a very special ambience in combination with the exposed tiled walls.

To enable optimum use of the space available, the interior furnishings were designed by 4a Architekten and tailored to the specific requirements. The architects were also responsible for the technical features of the office spaces involved in the project through to the choice of art objects. These were provided by from the client’s private collection and were selected in consultation with 4a Architekten.

Design Office: 4a Architekten

Location: Moscow, Russia

Photographs: Dmitry Chebanenko

House 1014 | HARQUITECTES

 

Design Office: HARQUITECTES

Location: Granollers, Spain

Photographs: Adria Goula