Apartment flat in Markučiai | Inblum

Description by Inblum:

In this project, Inblum has completely remodelled the upper apartment in a two-apartment private house in Vilnius.
The architects shaped the new sloped roof of the house that provided the interior with stunning space and exposed roof structure.
In the living area, a multifunctional shelving unit was designed. It keeps all necessary household equipment (kitchen, fireplace, tv, storage) in one object thus adding more room to this compact space.
Concrete has been extensively used for various purposes. The refractory concrete fireplace has been individually designed for this project. The kitchen unit has a distinct concrete worktop, with the front panels forming a perfect match owing to special materials used.

Design Office: Inblum

Location: Vilnius, Lithuania

Photographs: Darius Petrulaitis

Mehr House | Krishnan+Parvez+Architects

Description by  Krishnan+Parvez+Architects:

Part of a gated community, in proximity to Kalote Lake, in serene village surroundings, the house called for a contemporary rural weekend retreat feel.

Conceptually, the layout and the materials fulfilled these conditions. Large volumes, natural stones, breezy ventilated indoors, graphic openable screens, vistas to the scenic surroundings, maintenance-free finishes, and art-sensitive interiors enveloped the design of the house. On a tight plot, the house was laid out to use every open space as verandas and service courts. The lower level housed the living, dining, kitchen, staff quarters, and two guest bedrooms. The private bedrooms in the upper level could overlook the central living volume. Large pivoted screen panels allow play of light in the bedrooms.

Commissioned art in the master bedroom essays the story of the client’s family. Firebricks, lime plaster, in-situ cement mosaic, and the brown stone echo hues of the natural context.

Design Office: Krishnan+Parvez+Architects

Location: Raigad, India

Casa Kimball | Rangr Studio

Description by Rangr Studio:

A New York based client commissioned Rangr Studio to design a Caribbean get-away large enough to accommodate his family and groups of friends, and to function as a luxury rental villa. Located on the rural North coast of the Dominican Republic, the design sought to create a contemporary house within the basic construction means and materials locally available. The structures are reinforced concrete, clad with a local Coral stone. The windows, made by local carpenters with a dense hardwood, pivot on automobile wheel bearings.

The buildings are designed to protect from views of neighboring lots, heightening the experience of the vast horizon beyond. The interior spaces merge with exterior, and allow cooling ocean breezes under shade from the sun, eliminating the need for air conditioning. A 45m long infinity edge pool creates a seamless edge of water in front of the ocean, hiding terraces at cliff edge that allow the experience of the ocean’s roar as waves break on the cliff face below.

Design Office: Rangr Studio

Location: Cabrera, Dominican Republic

Photogpahs: Paul Warchol

Guarujá Residence | Patricia Bergantin Arquitetura

Design Office: Patricia Bergantin Arquitetura

Location: Iporanga, São Paulo, Brazil

72 Sentosa Cove House | ONG&ONG

Description by ONG&ONG:

This is a home that can endure the tropical climate with minimal environmental impact, by tapping on available natural resources. Four levels make up the building, each catering to the family’s various social and entertainment needs while also accommodating each member’s individual need for solitude.

Achieving space maximisation and privacy were also factored into this design, in view of the house’s close proximity to neighboring units. As a result, the internal spaces face inward into a multi-functional courtyard which acts as circulation pivot, light well and ventilation exhaust, while also serving as a visual focal point. Dense foliage also provides a natural means for additional privacy.

The building’s slimmer east and west facades are a contrast to the wide-open north and south ones. This regulates natural lighting and wind ventilation for efficient thermal circulation. A pitched roof, with its series of repeating slopes, also generates additional skylight openings. And let’s also not forget that this is first and foremost a home for an active couple and their kids. For this, a lap pool and training room ensure that their fitness needs are taken care of.

Design Office: ONG&ONG

Location: Sentosa Island, Singapore

Photographs: Derek Swalwell

Jaragua Residence | Fernanda Marques Arquitetos Associados

Description by Fernanda Marques Arquitetos Associados:

A house where the sense of breadth were manifested continuously and permanently. That was the guiding thread in this architecture & interiors project by Fernanda Marques to meet the brief of a young couple and their two children, now the happy occupants of this comfortable property built along contemporary lines, with its three floors and an area of 1,200 in Alphaville, a residential district in the outskirts of São Paulo.

“All my choices were made with that goal”, explains the architect, who, for the construction, chose to split the building into 3 floors and made liberal use of terraces throughout the top floor, to enable views of the beautiful landscape that surrounds the hill on which the house sits. “For the interiors, in turn, I envisioned broad spaces, developed continually, with no partitions”, she says.

Thus, on the ground floor, Fernanda concentrated the living-room, fireplace room, dining-room, media room and breakfast room, as well as the kitchen, study, the multi-temperature, cloakroom, guest toilet and servants’ quarters. An invitation to leisure, a large swimming-pool opens up to the front terrace. On the upper floor is the family area, with 3 suites and their balconies and a family room. On the lower floor are the garage, storage room and a small workshop.

Contemporary, like the building itself, art and design mix in the interior design to create a laid-back yet sophisticated ambience. “I tried to create a sort of internal topography, with the furniture laid out continuously, with small variations in height, almost at floor level”, explains the architect who used her own creations, such as her stainless steel stools, as well as international design labels in the décor.

Common to all spaces, the higher ceilings are one of the project’s highlights. Especially in the living-room, where it is doubled. “In this project natural daylight is present everywhere but never directly. There are very specific lighting situations, derived from the construction shape and project solutions”, Fernanda explains, highlighting the façade, fitted with aluminium brise soleil in a continuous line.

Essential in achieving the daylighting aimed by the architect, the choice of coverings – both internal and external – was made in neutrals – shades of white and sand; that are present, for example, in the limestone on the floors, in the white acrylic paint on the walls and the walnut veneer panels. The deep indigo blue swimming-pool acts as an accent, “but there is no clash”, explains Fernanda.

Design Office: Fernanda Marques Arquitetos Associados

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: Fernando Guerra

Sushizilla Restaurant | Vie Studio

Design Office: Vie Studio

Location: Sydney, Australia

Photographs: Andrew Worssam

Chester Street Apartment | Alexander Lotersztain

Description by Alexander Lotersztain:

Alexander Lotersztain’s Chester Street refurbishment has transformed the Brisbane penthouse apartment into a vibrant and expressive space, connecting the inside with the outdoors. The interior was designed to fully exploit the Brisbane weather and aspect. The refurbishment included custom design of the kitchen, amenities and joinery. Both sides of the penthouse open completely to allow light and air through the length of the apartment.

The most efficient design consideration is the integration of the main amenities: kitchen, bathrooms and laundry, into the open spaces for both practical and aesthetic ideals. Concealed innovatively within sliding joinery, they are fully functional but can also be seamlessly hidden to maintain visual comfort and intimacy. Complementary to the daring reverse monochromatic base colour scheme to enhance the feeling of space, warmth was provided through the timber wall panelling and loud bursts of colour on the floor. The selection of materials, sourced from local manufacturers, focuses strongly on practical and elegant design solutions within careful consideration of maintenance and sustainability. The interior was designed to fully exploit the Brisbane weather and aspect. The main dining room is alfresco, and both sides of the penthouse open completely to allow light and air through the entire length of the apartment.

Design Office: Alexander Lotersztain

Location: Brisbane, Australia

Photographs: Florian Groehn

Pear Valley 276 | Antoni Associates

Description by Antoni Associates:

A young family re-locating to the Western Cape was looking to change from city living to a more relaxed country lifestyle in which to bring up their young family and settled for the exclusive Pearl Valley Golf Estate located near Paarl, just 30 minutes away from the Mother City of Cape Town.
The owners approached Antoni Associates to create an interior that was modern but with an emphasis on ‘barefoot luxury’ and the use of natural materials. The design approach by Mark Rielly and Jon Case was to focus on the use of natural organic materials such as timber and stone. These tactile materials add a sense of homeliness and warmth to the contemporary architecture. Timber flooring was used throughout, which contrasts with the raw off-shutter concrete ceilings, warm stone and marble cladding.
The owners of this home love to entertain and wanted the house to reflect their lifestyle. The informal family spaces include an open plan kitchen, informal dining and open bar, all linked to the entertainment lounge. A feature marble clad two-sided fireplace divides and screens off the family lounge from the spa room. These areas of the house flow out onto the outdoor entertainment deck with a sunken outdoor boma (a typical South African outdoor enclosure). Here timber seating is casually arranged around an open fire.
The furniture is modern and complementary to the experience of the home. The clients’ love for colour has been introduced with injections of bold prints and vibrant fabrics. Bespoke furniture from OKHA Interiors is featured throughout. A combination of bold and discreet lighting was used to create a “wow” factor and the layering of lighting set various moods. Subtle lighting has been incorporated in all recesses and feature bulkheads to give a warm glow to peripheral edges. Concealed lighting has also been used to highlight and accentuate the organic natural finishes.

Design Office: Antoni Associates

Location: Cape Town, South Africa

Photographs: Adam Letch

New York House | Sergio Mercado Design

Design Office: Sergio Mercado Design

Location: New York, Usa

Leanna Apartment | Vick Vanlian Architecture and Design

Design Office: Vick Vanlian Architecture and Design

Location: Beirut, Lebanon

Mentone House | Jasmine McClelland Design

Design Office: Jasmine McClelland Design

Location: Mentone, Victoria, Australia

Norman Park Penthouse | D’Cruz Design Group

Design Office: D’Cruz Design Group

Location: Brisbane, Australia

Apartment in Kamatero, Greece | LKMK Architects

Description by LKMK Architects:

This 125 sq.m. apartment is located on the second floor of a 4-story block of flats constructed in the 90s. The project involved the rearrangement of the floor plan in order to cover the modern functional needs, but also the aesthetic requirements of a young couple.
The ambiance created by the warm-coloured artificial illumination, in conjunction with the selected materials, such as the wallnut floor and the choice of colours for the walls, eventually create a feeling of warmth-familiarity, which was what the owners wanted to.

Design Office: LKMK Architects

Location: Kamatero, Attica, Greece

Photographs: Panagiotis Voumvakis

Polanco Penthouse | Gantous Arquitectos

Description by Gantous Arquitectos:

A penthouse showplace atop a building in an exclusive—but intensely urbanized—city district leverages brilliant urban panoramas while maintaining absolute privacy. Interior gardens cultivate nature, linking terraces and patios for unimpeded room-to-room transparency, and flood natural light into every corner. Vegetation and residence layout arise organically while cleverly blocking neighbors and other urban encroachments; simple finishes—Navona travertine and rich wainscoting—provide the final, impeccable touch.

Design Office: Gantous Arquitectos

Location: Ciudad de México, Mexico

Photographs: Gantous Arquitectos

V-21 Apartment | Valentirov & Partners

Design Office: Valentirov & Partners

Location: Dnepropetrovsk, Ukraine

Photographs: Tanya Kovalenko

Casa ME | Otta Albernaz Arquitetura

Design Office: Otta Albernaz Arquitetura

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Eduardo Simabuguro Albernaz

Fairbairn Road House | Inglis Architects

Description by Inglis Architects:

The site on which the house was built presented it’s own set of intricacies and opportunities. The narrow site is bound by houses on either side but is fortunate to face parks at both the front and the rear. This rare find in inner city Melbourne is initially what attracted the client. The small site is located in a suburb where house and land sizes are traditionally big. The client wanted to create a generous house that was spatially inkeeping with those in the area.

A simple architectural language of masonry, timber & stone was enlisted for the house. The materials are exposed for what they are, chosen for their unique character and pushed to their physical extents. Whether through brick perforated screens, steel cantilevers or custom timber claddings.

There was great emphasis placed on the front façade due to the house being infill between neighbouring buildings. It was our ambition that the house engaged with its environment and the individual. A key strategy employed to do this involved layering up the front elevation to the street to create depth as opposed to a flat facade.

The house presents itself to the public and does not seek refuge behind a fence. Whilst doing so it only hints of its inner workings through materiality allowing a mounting of suspense. The breezeway brick screen is a key device and creates these necessary layers. It serves multiple purposes. The first being a strong idea of entry by creating a secondary landscaped space which gives the property a sense of intimacy.

The steel entry canopy folds out between the screen welcoming you and it’s at this point that there is a mental and physical threshold where one moves from the public to the private. The second purpose was to create a permanent privacy screen for the Master bedroom which was situated at the front of the house so that it could engage with the adjacent park.

From the exterior the architectural language purposely allows the building to interact with its environment. Exaggerated cantilevered steel beams frame views and the expansive timber cladding acts a blank canvas for the changing shadows that it creates.

Upon entry to the house it was our ambition to create a feeling of generosity through space and materiality. This was done by reducing the uses of the ground floor. The living area was naturally located at the rear of the site to embrace the park. This allowed for the bedrooms to be elevated to the tree tops on the first floor and created privacy whilst retaining views.

The client’s spatial needs meant the buildings envelope spread from boundary to boundary. It was therefor important to enliven the program of the house and this was achieved by the insertion of a courtyard. This brought life to the plan, landscape inside the house whilst also allowing Northern light to penetrate the floorplan over the two stories.

The house is refreshing. It requires minimal furnishing to feel warm and hospitable due to the soft natural finishes. The floorboards, stone and masonry here are on show and the light fittings and furniture are purposefully simple and pared back allowing the interiors to breathe. It feels raw whilst achieving elegance through composition, texture, volume light and program.

Design Office: Inglis Architects

Location: Melbourne, Australia

Photographs:  Derek Swalwell

Casa Quindiciquattro | Fabio Fantolino

Design Office: Fabio Fantolino

Location: Turin, Italy

Photopraphs:  Chiara Cadeddu

MT House | Rocco Borromini

Description by Rocco Borromini:

This project concerns the extension of an existing detached house. The plot is nestled in the mountains of Valtellina, on the weastern side of the bed of a small stream surrounded to the north and west by the typical terraced vineyards.

The plot also enjoys a view of the valley and the Orobian Alps.

The intervention of the extension consists of two parts. The first, used as a bedroom and bathroom, is spread over 645sq ft on two levels located behind the existing house.

We chose to use a termocotto ash-wood for the walls and a light marble lightly brushed for the floor and the shower. The second part, with a surface of 2,150 sq ft, is used as a kitchen, pantry, bathroom, dining and living area with a swimming pool. This area is characterized by flat volumes, fully clad in natural stone, and almost entirely covered with vegetation and open to the valley through two large windows.

The design idea arises from the need to relate to the pre-existence of the site and from the choice to dematerializes as much volume as possible , causing them to become an integrating part of the context. As a result of a major excavation trough the rock we proceeded to restore the original section terrace making them part of the terraces. For the kitchen and the bathroom floor and for the lining of the pool, we chose to use an absolute black granite, sandblasted and brushed. For the flooring in the living area and for the area besides the pool was used a termocotto ash-wood. This last choice let have a strong connection between interior and exterior.

Also in this context, it was decided to pay particular attention to alignment between interior and exterior through windows completely builded in, with sections of very thin profiles despite important light.

Design Office: Rocco Borromini

Location: Traona, Italy

Photographs: Marcello Mariana