House in Melbourne | Alexandra Buchanan Architecture

The contemporary home is located  in Melbourne, Australia.

It was designed by Alexandra Buchanan Architecture.

Description by Alexandra Buchanan Architecture:

Covered in trees with restricted access and falling steeply to the river, the site posed a number of design challenges, including Environmental and Bushfire Overlays (BAL29). The form and materiality of the house were guided by the views, orientation, topography and context.

The twin butterfly roofs lift the eaves to catch daylight from every direction and enhance the sense of space and connection to outdoors. The house’s dual ‘wings’ slide with the landscape to create privacy for neighbouring properties while maximising views, daylight and access to external entertaining spaces. A glazed circulation slot creates a dramatic but efficient connection between the two forms.

The generous roof terrace with external fireplace and arbour allow for contemporary outdoor entertaining as the natural terrain of the site falls below, relatively untouched.


Design Office: Alexandra Buchanan Architecture
Collaborators: Hive Engineering, Nathan Burckett Landscape Design
Location: North Warrandyte, Victoria, Australia
Area: 249,0 m2
Construction team: Eco Edge Homes
Photographs: Marvelle Photography


 

Apartment in Brazil | Casa 2 Arquitetos

The modern apartment “Higienopolis” is located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Casa 2 Arquitetos.


Design Office: Casa 2 Arquitetos

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Casa 2 Arquitetos


 

House Mr. Bleen | Devyni Architektai

This modern family house is located in Vilnius, Lithuania.

It was designed by Devyni Architektai.

Description by Devyni Architektai:

A house of a young, creative and joyful family surrounded by a young pinewood.
Spaces are designed taking into account present needs of each family member alone as well as the needs of the family as a unit.
Fun with bright colors and cozy. With a help of natural fabrics and wood.


Design Office: Devyni Architektai
Location: Vilnius, Lithuania
Project Year: 2013
Photographs: Arunas Skrolis


 

Metaphysical Remix | Marcante – Testa / UdA Architetti

This renovated, 250 m2, apartment is located in Via Roma in the centre of Turin, Italy.

It was designed by architects Andrea Marcante and Adelaide Testa of  UdA Architetti.

Description by UdA Architetti:

The project designed by Andrea Marcante (the founder of Italian office UDA Architetti) and Adelaide Testa to restructure an approximately 250 m² rented apartment in Via Roma in the centre of Turin attempts to meet the needs of three generations: a father, his daughters and grandfather enjoying the rituals of everyday life under the same roof while, at the same time, having their own private spaces designed to meet their individual needs.
Marcante’s and Testa’s joint project is based on very close, constant and stimulating interaction with the clients bringing their own specific requirements in line with the setting in which this house, built from 1935-1937, is located. Having discovered that the interiors had completely lost all their original features, the perception of space and precision found in rationalist architecture and metaphysical painting from that period were inevitably sources of inspiration for the project designed by the architects.
The attempt to reproduce them in different proportions and using different materials can be seen in the plaster truss at the entrance that evokes the coffered portico in Via Roma. Similarly, the distortions in perspective of the ceiling in the dining area, created using stucco work and wallpaper, pay tribute to De Chirico’s dreamy, oneiric language and the plaster cornices framing the ceiling are reproduced in new patterns capable of identifying the specific functions below, regardless of the configurations of the walls.
The evocative force of the artist, who painted distinctive features of classical cities, most notably the empty colonnades and perspectives along roads and avenues he discovered walking around Turin, also suggests the geometric patterns of the new system of metal bars spreading through the various rooms and altering how their space is perceived: frames with glass shelves holding valuable objects, which, starting from the entrance, project into the lounge where they hold books and conceal the rear doors, not to mention the micro-architecture in the bedroom displaying a sort of re-found classicism: these historical citations are hinted at and interpreted but never philological.
A remix playing on a combination of conventional systems, design inventions and modern-day features ranging from the colour scheme (pastel and florescent shades) to designer furniture (by the likes of Prouvé, Sarfatti, Mendini and Tom Dixon) and design objects.
A house/stage where all the actors move easily: bedrooms to safeguard privacy but also shared spaces designed in languages holding onto what we hold dearest and, at the same time, stimulating interaction between different generations through unusual and unexpected architectural features.
As Alfred Hitchcock said when he visited Turin in 1960 “… it is rather mysterious and intriguing and even though I’ve only just got here, it looks promising and something unexpected might suddenly happen on any of its street corners…” We would also like to invite you to discover the unusual and unfamiliar perspectives this house-stage has to offer.


Design Office: UdA Architetti
Architects: Andrea Marcante, Adelaide Testa
Collaborators: Eirini Giannakopoulou, Giada Mazzero
Area: 250.0 m2
Location: Turin, Italy
Project Year: 2015
Photographs: Carola Ripamonti


Nadja Apartment | Point Supreme

The renovated Nadja Apartment is located in Athens, Greece

It was designed by Point Supreme.

Description by Point Supreme:

Nadja consists of two apartments on subsequent floors that were renovated and connected with a stair in the middle.

The two levels were materialized as opposite spatial experiences. The lower level is a continuous, marine-like environment with big pieces of furniture anchoring the family’s communal activities like floating islands. Instead of the typical division of rooms for kitchen, dining, living and playing, spaces in Nadja are flexible and look towards each other. They are furnished with custom made constructions that serve as viewing devices; the cupboards, seats, stair, shelves and tables are mixed with different typologies of screens, interior partitions, curtains and other visual filters that physically delineate while visually connecting.

The most central element is a complex construction featuring the stair, living room and kitchen cupboards, a glass display partition, a built-in plant pot, a blackboard and a pink sun rising towards upstairs. It is a miniature piece of architecture in itself providing a focal point within the large open plan.The upper level hosts a dense living environment with a more earthly atmosphere. The bedrooms are designed as combinations of two complementary types of spaces, a more social area and a more intimate, private zone. This floor is rich in graphic treatment that complements the architecture, for example in the design of doors and bathrooms, at times inspired by Greek island architecture.The clients followed closely the design process. They continuously supported and further challenged the architecture, therefore achieving an extremely rich and satisfying result. The project was built in collaboration with KN Group constructions.


Design Office: Point Supreme
Architects:  Konstantinos Pantazis, Marianna Rentzou, Leonardos Katsaros, Lefteris Dousis
Location: Athens, Greece
Area: 270.0 m2
Year: 2014
Pm & Construction: KN Group, Konstantinos Stratantonakis

Photographs: Yannis Drakoulidis & Point Supreme


Piano House | LINE Architects

Piano House located in the suburbs of Chisinau, Moldova.

It was designed by LINE Architects.

Decsription by LINE Architects:

One-storey Pavilion of glass, concrete and wood located in the suburbs of Chisinau. Smooth stretch of trapezoidal shape is surrounded on 3 sides by the residental area, that dictated the shape of the House, but despite this plan forms the inner courtyard of the correct form of the pool over which hovers the design house.
Clear and concise exterior lines flow in the Interior of the House.
The House is spread over much of the area, all the houses are built around a courtyard.
In addition to the common zone in the House three bedrooms of which two babies and one my master bedroom with bathroom and dressing room, as well as auxiliary facilities and a games room.
Space home simply and discreetly.


Design Office: LINE Architects
Architects: Dmitriy Petrov, Lana Lika
Location: Chisinau, Moldova
Plot Area:550.80 m2
House Area: 264.20 m2
Main Structure: Reinforced concrete
Project Year : 2016


 

“The CAT”, Loft in Ukraine | Zooi Design

“The CAT”, a Concrete Loft is located in Ukraine.

It was designed by Zooi Design.

 

Design Office: Zooi Design

Location: Kiev, Ukraine

Apartment in Stockholm, Sweden

 

 
Location             : Stockholm, Sweden

Photographs     : Alexander White

Casa Chontay | Marina Vella Arquitectos

Casa Chontay located in Antioquia District, Peru.

It was designed by Marina Vella Arquitectos in 2014.

 

Design Office    : Marina Vella Arquitectos
Location             : Antioquia District, Peru
Area                    : 135.0 m2
Project Year      : 2014
Interior Design: Macarena Belaunde
Photographs     : Gonzalo Cáceres Dancuart

 

Αpartment in Minsk | Vae Design Group

 

Design Office: Vae Design Group

Location: Minsk, Belarus

 

Green Apartment | SVOYA Studio

Design Office: SVOYA Studio

Location: Dnipropetrovsk, Ukraine

 

Colorful Loft | Anna Gili

Design Office: Anna Gili

Location: Milan, Italy

Photographs: Giacomo Giannini

Euclid Avenue House | Angie Hranowsky Studio

Design Office: Angie Hranowsky Studio

Location: New York, Usa

 

Apartment for Four | Rina Lovko

Design Office: Rina Lovko

Location: Kiev, Ukraine

 

 

Modern Apartment | HAO Design

Design Office: HAO Design

Location: Kaohsiung City, Taiwan

Photographs: Hey!Cheese

Rogers’ House | Rogers Stirk Harbour + Partners

 

Design Office: Rogers Stirk Harbour + Partners

Location: London, England

 

The Home of Morten Bo Jensen | Vipp

 

Design Office: Vipp

Location: Copenhagen, Denmark

 

Los Feliz House | Chet Callahan Architects + Ghislaine Vinas

Design Office: Chet Callahan Architects + Ghislaine Vinas

Location: Los Angeles, Usa

Photographs: Art Gray

DM House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: São Paulo, Brazil

 

Enseada House | Arquitetura Nacional

 

Design Office: Arquitetura Nacional

Location:Brazil

Photographs: Marcelo Donadussi