The 20 Most Popupar Projects of 2015

 

  1. Polanco Penthouse | Gantous Arquitectos

1.gantous-arquitectos-polanco-penthouse-07

2. Modern House in Kiev | Yakusha Design

2.yakusha-design-modern-house-in-kiev-36

3. Inspiring Loft | Martin Architects

3.martin-architects-inspiring-loft-01

4. Modern Apartment | Manousos Leontarakis & Associates

3.tectus-design-manousos-leontarakis-apartment-13

5. Minimalist Loft | Oliver Interior Design

4.oliver-interior-design-minimalist-loft-03

6. Vacation home on Mt. Parnassos, Greece | Karelis Architects

5.karelis-architects-vacation-house-parnassos-01a

7. R-house | Tamizo architects

6.r-house-interior-design-tamizo-architects-07

8. Beverly Hills Golden Age | Maxime Jacquet

7.maxime-jacquet-beverly-hills-golden-age-02

9. Penthouse in New York | ODA Architecture

8.oda-architecture-a-billionaires-penthouse-in-new-york-000058a.oda-architecture-a-billionaires-penthouse-in-new-york-00001

10. Apartment in Russia | Allarts-Design

9.allarts-design-russian-apartments-01

11. Casa AA | Parque Humano

10.parque-humano-casa-aa-08

12. Vila Leopoldina Loft | Diego Revollo

11.Vila-Leopoldina-Loft-Diego-Revollo-1

13. Madison House | XTEN Architecture

12.xten-architecture-sightline1914. Bellarine Peninsula House | Inarc Architects

13.bellarine-peninsula-house-inarc-architects-04

15. Bohemian Apartment | Incorporated Architecture & Design

14.incorporated-architecture-design-have-bohemian-apartment-003

16. Tribeca Loft | Fearon Hay Architects

15.fearon-hay-architects-tribeca-loft-02

17. Modern Apartment | Castroferro Arquitectos

16.castroferro-arquitectos-modern-apartment-01

18. Nude Coffee & Wine Bar | FORM Bureau

18.form-bureau-nude-coffee-wine-bar-05

19. Residence in Syros Island | Block722

19.block722-residence-in-syros-03

20. Grillagh Water House | Patrick Bradley Architects

20.patrick-bradley-architects-grillagh-water-house-04

Hawk’s Nest | Wiedemann Architects

 

Description by Wiedemann Architects:

Hawk’s Nest is a home and studio for a sculptor from Paris who was drawn to the site, an abandoned limestone quarry, with its sweeping views of the Potomac River. Our goal was to create a simple form that was simultaneously separate from and intertwined with nature. Two simple cast concrete volumes rise seamlessly from the limestone creating a framed view of the landscape beyond and a perch for the steel and glass structure above. The grid of steel columns modulates the space and creates framed views of the ever changing play of nature, blurring the line between inside and outside. Ipe, allowed to weather naturally, provides a material counterpoint to the steel and was used to create privacy, balconies that extend the interior space, and bridges that leave the site otherwise untouched.

The residence is designed to enhance the experience of the nature and inspire the client’s work in her ceramic studio and metal studio. Dark concrete floors with radiant floor heat provide warmth, while the narrow plan affords natural cross ventilation. Primary colors were interlaced within the black and white interior spaces. The goal was to create an atelier that was of the place and, at the same time, provides an armature for a greater appreciation of the natural beauty of the landscape.

Design Office: Wiedemann Architects

Location: West Virginia, Usa

Photographs: Hoachlander Davis Photography

Bay Bloor Penthouse | Yanic Simard

Design Office: Yanic Simard

Location: Toronto, Canada

Photographs: Gillian Jackson

Engadina Modern | Carlo Donati Studio

Description by Carlo Donati Studio:

The aim of the project was to create a dialogue between the minimalist approach of the design, pure spaces and lines with the typically warm atmosphere of Engadine-style houses in Pontresina.
We wanted to combine sophisticated design with ironic, decorative motifs such as wallpaper with tree patterns or a custom-made elk antler chandelier.
The colours and materials used are meant to closely reflect those of the natural environment visible through the big windows: dark ebony wood for the kitchen furniture, doors and bath area, rough oak wood for the table, warm white Corian for the countertop and white wool for the sofa. Most importantly, local green-coloured rough Serpentine stone was used for the floors and fireplace.
The fireplace area in rough burnished brass is probably the most interesting part of the house, the focus of a strong perspectival axis.

 

Design Office: Carlo Donati Studio

Location: Pontresina, Switzerland

Photographs: Giorgio Possenti

Tahoe Retreat | Antonio Μartins Interior Design

Description by Antonio Martins:

A bachelor client, for whom we have worked with on two urban residential projects, hired us to create a fun and hip ski retreat in Tahoe.

A floor-to-ceiling cold-rolled steel fireplace, highlighted by artist Jihoon Choi’s “Pixel Deer”, dominates the principal room. Floor-to-ceiling stacked wood adjacent to the fireplace becomes a design element and hides the entertainment center. The seating area consists of a large leather sectional and a pair of 1960s swivel chairs by Thonet purchased by the client in Miami. Photography by Sharon Montrose and a mixed-media collage on a wood door created by Tim Weldon add a touch of whimsy. The dining area has a 7-foot recycled wood square table surrounded by classic Cassina Cab armchairs, able to accommodate up to 16 guests.

The powder room features a live-edge floating shelf, a mirror Designed by Jacques Adnet and custom Union Square wallpaper by Crezana. The corridor leading to the bedrooms showcases 19th century albumen photographs of the Tahoe region.

Each of five bedrooms was given its own personality: the burlap bedroom; the log bedroom; the gray bedroom; the antler bedroom; and the master, with a circular metal hanging chair overlooking the unobstructed view of the mountains. A large vintage “hotel” neon sign in the master bathroom adds nostalgia to the space.

The perfect mountain retreat: a casual and inviting house to welcome the owner’s many guests.

Design Office: Antonio Martins Interior Design

Location: Tahoe City, Usa

Small Apartment in Tel Aviv | Maayan Zusman and Amir Navon

 

Design Office: Maayan Zusman, Amir Navon

Location: Tel Aviv, Israel

The Etesian | Webb & Brown-Neaves

Description by Webb & Brown-Neaves:

Discover a beautiful new flow of life in The Etesian.

As unrestrained as its cool coastal setting, the Etesian’s Bunker Bay inspired facade gives way to a casual yet functional floorplan within.

Floor-to-ceiling windows capture an ocean outlook while flooding interior spaces with natural light, ensuring a constant connection to the outdoors and all the airiness of an indulgent down-south resort.

Completing your coastal retreat is the expansive master suite, crowned by a soaring tongue and groove ceiling and sumptuous circular showered ensuite.

Unique yet practical, escape the everyday in the Etesian.

 

Design Office: Webb & Brown-Neaves

Location: Iluka, Australia

Contemporary House | Jamison Architects

Description by Jamison Architects:

Quite often it is the most challenging projects that result in the most amazing architectural responses. This renovation project was like no other, fraught with a list of site and building constraints, the transformation of this home is quite remarkable and the clients agree; they could not be happier.

The clients had a strong brief and were very involved in the design and construction of the project from concept right through to interior and exterior selections and the finishing touches, making it very personal.

The home was the upper duplex of an original early 80’s duplex building, practically pinned to the side of the steep hill, the site drops away from beneath it. In essence the brief was to open up the living spaces to the incredible view that had been restricted by a low roof and small windows and add a second storey with master suite and outside entertainment area so that their fantastic location could be aptly enjoyed.

Site access was difficult and the logistics of fire separation, town planning requirements and structural challenges with adding the additional storey provided a myriad of design and construction challenges. The result has been well worth the effort and the new home is a testament to everyone working together to achieve the greater goal.
The new double height living area and expansive northern window opening up views to the Pacific Ocean and Gold Coast skyline is nothing short of impressive. Articulated with thoughtful glazing solutions and veiled in decorative screening for both sun control and privacy the façade can be adapted to suit the clients requirements. The placement of new windows and the use of solid operable louvres strengthened the connection to the green environment whilst still maintaining privacy from neighbours.

The new master suite is expansive and luxurious including a bedroom, lounge retreat, joinery, ensuite and walk in robe. It can be opened to connect with the covered entertainment terrace and lounge retreat or screened off for privacy creating a very versatile and usable space.

This project was about the client having a dream and the architectural design being able to create the feeling and spaces to make the dream come true and facilitate the lifestyle they wished to enjoy.

 

Design Office: Jamison Architects

Location: Queensland, Australia

Photographs: Remco Photography

House in Aegina Island, Greece | Sfakianaki Nelli

Design Office: Sfakianaki Nelli

Location: Aegina Island, Greece

Photographs: Studio Kontos

Apartment in Thessaloniki, Greece | Nimand Architects

Design Office: Nimand Architects

Location: Thessaloniki, Greece

 

Gravata Apartment | Marcelo Couto

Descriprtion by Marcelo Couto:

Apartment restructuring in an icon building of the Paulista Modern Architecture, built in 1964 by Rino Levi architect.

To meet the owners demands and recover with a contemporary language the original architecture, the architect Marcelo Couto upgraded the facilities, plants, finishings, highlighting the importance of the existing structural elements as also the internal garden. Its structure is defined by a longitudinal axis and peripheral pillars releasing the plant for more flexibility in the layout as a complete change of bathrooms positioning that previously had artificial lighting and ventilation with a ventilation shaft.

With the demolition of a room it was possible to increase the living area and to open the kitchen for an integration with the TV room.

The use of fair-faced concrete reinforces the originality of existing and gives contemporary to the restructuring project.

Design Office: Marcelo Couto

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Maíra Acayaba

Tribeca Loft | SCARPIDIS

 

Design Office: SCARPIDIS

Location: Tribeca, New York, Usa

Edgemont House | .NelsonDesign

Design Office: .NelsonDesign

Location: Calgary, Canada

Photographs: Luke Potter

House in Japan | ASO Style

Design Office: ASO Style

Location: Japan

 

Home in Goteborg | Ahre Fastighetsbyrå

Design Office: Ahre Fastighetsbyrå

Location: Göteborg, Sweden

Photographs: Joakim Kling

NPL. Penthouse | Olga Akulova Design

Description by Olga Akulova Design:

  Completely new 30th level house, in the condominium «Novopecherskie Lipki», has a few Penthouses about 150m2-250m2 (1,614ft2-2,691ft2) each. One of them became an investment property for my client. Young man who used to live in Spain and lives partly in Latvia, has got an idea to create this space as a perfect area for himself and for party time with his few friends.
Detached concrete ceiling and the glass wall – windows, were from the very beginning of the Project brief.
Another key aspect of the brief was to build an interior without client control, as he had not much time. The client asked me to organize an open space area with natural materials and a “Clever House” system, which can control the temperature, security system, lighting and television. Natural materials with oak/elm-tree structure were used on the walls and kitchen island. Minacciolo / Natural Skin Kitchen was agreed with the first steps of the Project.
For the island top we used sheet metal matching the colour to the concrete ceiling and framework columns. The interior was developed with huge windows, which provided amazing views of the City, Dnieper River and Sky.
The enormous sheet slide glass and wooden doors in the bedroom were maneuvered through an opening to connect bedroom the to the guest-room. The drapery “Designers Guild” with a “Black Out” function, along the sliding glass door, shuts sun light from outside is controlled by the “Clever House” system program on IPad. A monolithic white rectangle in the middle of the guestroom separating the living room and the wardrobe area contains the open wooden Fireplace “Waco and Co” and a hidden television, while part of the wardrobe utilities are concealed inside this long shape on the opposite site of the television area.
The bathroom area is separated from bedroom by a glass sliding door that allows the view from the bedroom and cabinet to the garden on the bathroom wall. Lighting and watering are switched on automatically from the laundry.
A white metal structure in the front of the wall plants, elongate the bathroom area and consist of a table with a black long ceramic sink and step to the wooden bath “Agape”

Design Office: Olga Akulova Design

Location: Kiev, Ukraine

Photographs: Andrey Avdeenko

House in Ballarat | Moloney Architects

Description by Moloney Architects:

This project is an extension and restoration of a large historic home in central Ballarat (Victoria Australia). The new works extend to from the south side of the existing house, and create a glass connection to the backyard. The roof of the extension is pitched up to the north – with clerestory windows filling the new living spaces with natural light. The different structures are connected via a glazed linkway that clearly differentiates the architectural eras, and allows the old and new designs to sit comfortably side by side.

Design Office: Moloney Architects

Location: Ballarat, Australia

Photographs: Shannon McGrath

RF House | Studio RO+CA

Design Office: Studio RO+CA

Location: Brazil

 

Modern Residence in Spain | Marc Canut

Design Office: Marc Canut

Location: Barcelona, Spain

Photographs – 3D architectural renders: Marc Canut

 

Ten Broeck Cottage | Messana O’Rorke

 

Description by Messana O’Rorke:

The project started with the purchase of a much-neglected Eighteen Century homestead in an apple orchard located in Columbia county, NY. The earliest record date for the house is 1734, however, many years of use and renovation have made the actual date unclear. Fabricated in huge hard hewn timbers the basic frame and form of the house conforms to the bentframe consistent with Dutch settlers of that time. This, some wide board flooring and a miraculously preserved wattle and doub wall in  the field stone basement are about all that remained of the original house.

The brief was to develop a modern house within the existing frame and extend the house to provide additional accommodation. No restrictions were placed on the design except to respect the form of the original Dutch house. The Spartan living conditions of the early setters and the simple clean lines of their architecture were inspiration to formulate a minimal design solution.

The design for he house developed organically; stripping back various additions and removing interior partitions from previous renovations revealed a classic house form, emulating a child perception of a house replete with four windows, a door , and sloped roof with a chimney on top. The architects initial investigations for the addition were to produce a design sympathetic to the traditional style, but then the solutions felt so weak and uncomplimentary to the simplicity of the original form that a new approach was developed.

Trailer homes are a common site in rural Columbia County and while their aesthetic is generally of the lowest order there is something compelling about their simple rectilinear form; this became the conceptual catalyst for the addition.

It was impossible to determine what the original external appearance of the house was, so it was decided to respect its existing fenestration, which was probably initiated in the Nineteenth Century. The oldest surviving six over six sash window was removed and used as a template for the replacement of all the other windows, which together with new wide board cedar siding and roof shingles gave the original cottage on eternal image consistent with its Eighteenth Century origins. The addition rectilinear form is separated from the house by a continuous glass gasket, window are replaced by glass planes and the exterior walls are clad in Car Ten steel, which will rust to a point where they compliment the cedar siding of the house.

The house was planed with two bedrooms and a bathroom upstairs and a living room and dining room downstairs separated by a through wall fireplace. The additions contains the Kitchen, guest bedroom and shower room on the ground floor and an exercise room, sauna and steam room in the cellar. The cellar has a large glass door that looks out over the lawn to the orchard. Internally the house only surviving finish was about a third of its original wide board floor, which were beautiful 1 1/2 inch thick 16-foot long boards of white pine some widths of which exceeded 24 inches. A search around wood salvage yards and investigations of contemporary alternatives produced nothing.

Then out of the blue fourteen hundreds square feet of 18th century wide board flooring appeared at a local antique shop, having been salvaged from a house demolished twenty years ago and then left to gather dust in someone barn. The wood was procured and installed in the house. The floors of the addition by contrast are finished in limestone, which was also used for the hearth of the central fireplace in the house. Other interior finishes were shared throughout the house, plaster, exposed oiled wood, and stainless steels.

The juxtaposition of the classes “house” form with the unapologetically rectilinear form of the addition gives a clear representation of each without confusing the origin of each.

Design Office: Messana O’Rorke

Location: Columbia County, New York, Usa