Stone House | Slee & Co. Architects

The Stone House, a home for a young family, is located in Pretoria, South Africa.

It was designed by Slee & Co. Architects.

Description by Slee & Co. Architects:

We were commissioned to design a home for a young family with two adventurous boys. The clients bought a hectare stand in a rural estate with a ‘koppie’ (a small hill rising up from the African veld) and a magnificent view over the landscape to the east of Pretoria. They wanted a home where all of this could become part of their lives. The design consists of a series of over scaled, red, “ysterklip” walls reminiscent of the dry-packed kraal walls in and around Pretoria. These stone walls, housing all the services, were staggered and positioned in such a way to create sheltered spaces between them; privacy from the neighbors on the sides and their main function to concentrate and frame the important east and the west views. All the stone were collected from the site. Carefully placed roof lights allows north light to wash into the house against the stonewalls, compensating for the east/west orientation of the site. To the west the home opens up to the koppie where the kids have their tree house and secret forest hides. To the east the house concentrates on the magnificent views down the axis of the red stonewalls. The veldt was re-established and allowed to grow back, the kitchen garden and children play lawn to the back of the home and the private court gardens at the bathrooms are the only areas cultivated. The stone wall at the entrance leads you in from the south with an entrance gallery intersecting all the stone walls and spaces beyond, drama is added with light streaming in from the top and views confronting you to the right and left upon entering their spaces. The first space you intersect is the main living space, the dining room facing the koppie on the west and open plan kitchen hidden in the stonewall. To the east the living room extends out onto a covered terrace and open fire ring terrace with the view as its focus. The second space belongs to the kids with their bedrooms leading off their koppie. The rumpus room opens up onto the exercise lap pool framed by the stonewalls growing out of the water. The third, and more private, space belongs to the main bedroom suite, gym and guestroom/studio all with their private court gardens and bathrooms. Relaxed-muted, low maintenance finishes are used throughout with the red stone complimenting the client’s love for colour and texture. Sandstone planks are used in the bathrooms and outside areas where a non-slip surface is required. Granolithic floors make up the rest of the floor areas.


Design Office: Slee & Co. Architects
Location: Pretoria, South Africa
Project Year: 2007
Photographs: Slee & Co. Architects


Residence in Mykonos | Deborah French Designs

Design Office: Deborah French Designs

Location: Mykonos, Greece

Photographs: Paul Ryan

La Carrera Farmhouse | Arnau Estudi d’Arquitectura

Description by Arnau Estudi d’Arquitectura:

La Carrera is a farmhouse dating from the seventeenthcentury. It consists of a different buildings collection with the house and thecottage as the most representative.

The task of solving the project required the creationof a new home at the farm house barn for the young generation of the Carrera’sfamily, but our intervention also sought to dignify around the farm and its access.

For the creation of a new home in the farm barn, our proposal has been to keep all those elements and spaces belonging to the original construction of the old house. In this way, the main space used as a living room and kitchen– has been recovered demolishing all the existing not structural divisions.

The two apertures practiced on both ends of the main space belong to a traditional style of façade used in that area, where the barn acts as a huge gap between the roof and the closed volume of the house.

Design Office: Arnau Estudi d’Arquitectura

Location: Mas La Carrera, Spain

Photographs: Xevi Bayona Camó

Casa di Pietra | Arturo Montanelli

 

Design Office: Arturo Montanelli

Location: Italy

MYTHIES | hhharchitects

Description by hhharchitects:

In the area of Stoupa in Mani hhharchitects planned and constructed three vacation houses with a shared pool for an exclusively touristic operation. The complex consists out of stone blocks placed in between the existing olive trees, promoting the elements of the local traditional architecture but in a constant dialog with contemporary architectural design. The building materials, as also the morphology and the breakdown of the houses in a smaller scale, refers and paraphrases a typical Mani settlement. The main volumes are connected through transparent glass elements creating contrast and tension to the massive stone blocks. Open courtyards and verandas with pergolas are created between the different volumes with space qualities equal to the interior.
The three houses are placed in a row with the two larger positioned at the edges and a smaller one in between, keeping always the privacy of each one. Each of the bigger house consists of two stone blocks, one with three floors (incl. the basement) which includes all the bedrooms, and one with only ground level which is the main living area. The entrance and dining area is the connection space that with its transparency floats to the surrounding open spaces. All pergolas, railings, an outdoor staircase and a small veranda are made of light steel constructions, where the use of perforated metal plates for the floor and for the steps makes these elements appear lighter and increases the contrast to the stone walls. From the same metal plates are also made the window shutters creating an interesting play with the light.

Design Office: hhharchitects

Location: Mani, Greece

Photographs: Nikos Daniilidis

Germanier House | Savioz Fabrizzi Architecte

Description by Savioz Fabrizzi Architecte:

Vétroz, in the heart of the valais, boasts 170 hectares of vineyards. maison germanier, which dates from 1850, was originally the home of a wine grower and stands on a beautifully sunny, sloping site among the vines of the “pays de l’amigne”. the present owner of the building wanted to have it renovated.

The house consists of a substructure in rubble masonry, with a timber structure above. the stone part traditionally accommodated the premises associated with the land (wine cellar, stores for tools, foodstuffs, etc.), while the wooden part was the ideal envelope for the living spaces. the elements of the new project were designed with this traditional division of the building in mind. the daytime-use areas are in the upper part of the building and the bedrooms are on the intermediate level.

The varied nature of the structural materials is a particular feature of this building. thus, the rubble façades have had the render removed and the timbers are retained. the house is fully insulated inside, with mineral materials in the stone part (cement-bonded particle board, cement screed) and organic materials in the wooden part (larch panelling and original floor).

Design Office: Savioz Fabrizzi Architecte

Location: Vétroz, Switzerland

Photographs: Thomas Jantscher

Traditional Stone House | Philippitzis & Associates

Description by Philippitzis & Associates:

Claims of functionalism, geometrical clarity and simplicity advise the final form, while the organisation of spaces predisposes for a way of life “simple and necessary”, that longs for the contact with the natural environment.

The load bearing concrete structure, of which the construction from pillars on a level with the ground and above, took place by building the stonemasonry, like a “kernel”. This presupposes an in detail design and particular supervision on the electromechanical networks in the stage of manufacture.

Demolition stones, “Syki’s” Pelion stones with river shingles weave the web of stonemasonry which are joint-filled with a special plaster (kourasanit) with the addition of 5 mm tessera.

In the main volume of the building that is totally stone, is organised the space of entry with the living room and the kitchen with the space of food in the depth, as well as a guesthouse. Exempted from internal partitions, in the space of the living room dominates a sense of uplifting under the obvious roof with stone triple gripida. The internal wooden staircase manufactured from trainwood placed in the exterior stone wall leads to the open attic, where is found the bedroom with the bath.

In the smaller volume the little house there is a guesthouse and a laboratory, bath and the essential auxiliary spaces. The roofs were manufactured by local and “Agioritiki” chestnut tree with double insulation and covering with Pelion plates.

Design Office: Philippitzis & Associates

Location: Milies, Pelion, Greece

Casa Salina | Viviana Pitrolo

Design Office: Viviana Pitrolo

Location: Sicily, Italy