TM House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Recife, Brazil

Photographs:  Leonardo Finotti

Advertisements

DS House | Studio Arthur Casas

Description by Studio Arthur Casas:

This project is a large renovation of a house designed in the eighties by Italian-Brazilian architect Ugo di Pace. The client, whose grown-up children left the family home, aimed for functionality and further integration between spaces now inhabited only by a couple. The volume of the house occupied almost the entire surface of the narrow and deep plot. It was characterized by the robustness of the structure, with few openings, highlighted by cylindrical concrete columns in the front and the rear façades, containing pillars and hydraulic installations.

Small gestures brought fluidity to the architecture, such as enlarging the openings to let in the sunlight and create views towards the gardens. With an intense social life, the client paid special attention to the redesign of common areas for hosting parties. The ground floor is divided between a block on the street side, holding the garage, kitchen and service areas, and another one where the living room and qdining room are oriented towards the backyard.

The main entrance is made through a corridor that runs along on of the sides of the plot. The swimming pool was enlarged to have a section transformed into a 20m swimming rink that suggests continuity between this corridor and the backyard. A circular skylight was created in front of the entrance door, upon entering the house one sees a massive piece of millwork that seems to float due to its cantilevered structure. It forms an axis that distributes the accesses to the living room, dining room, pantry and kitchen.

Openings were enlarged and glass doors were added to bring within the house the atmosphere created by the vertical gardens that occupy the perimeter of the plot. A pergola protects a space for outdoor meals, next to the wooden deck in front of the swimming pool made out of travertine marble. A bench inside the pool extends along one of its sides, concealing the lighting. In the living room, the cylindrical column holds a hearth whereas the dark Brazilian teak staircase was kept from the original project, contrasting with the light tones of the interior design.

The home theater in the first floor is continuous to the double height ceiling of the living room with a photo selection of Sebastião Salgado. A fitness room, constantly used by the clients, also functions as a corridor that gives access to the master suite, with a large skylight dominating the space. Two separate closets and bathrooms were crated for the couple and a guestroom that opens to a small courtyard was renovated. All the enclosed spaces receive natural light from solar tubes.

The façade was divided into two horizontal sections, one with the expanded openings in the ground floor and another made with a wooden moucharabieh that encases the first floor. The structural cylinders are tangent to these panels, creating waves that soften the preexisting volume. The materials employed were travertine marble in the ground floor and American oak in the private areas flooring and millwork. This renovation creates a refreshing atmosphere for a house occupied by the clients for decades. Functional and simple, the project updates usages and establishes a blur between inside and outside, blending small landscapes that bring natural light, greenery and fluidity to the architecture.

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Ricardo Labougle

OM Townhouse | Studio Arthur Casas

Description by Studio Arthur Casas:

Built in 1910, this ground floor flat with garden, located near Central Park, undergone a complete renovation that transformed dark compartmented spaces into an open and luminous dwelling. Only structural walls and installations from the upper levels were kept, allowing total reorganization of the program in different layers.
The greatest challenge was to bring light and to enlarge the space in the core of the unit. The three levels have different heights, with the entrance on the intermediate level. To the left, the master suite is next to the building’s façade whereas the kitchen and the dining room are oriented towards the living room, with a powder room concealed in a volume in-between both.
With a 6 meters high ceiling, the living room connects all different levels. On one side were placed the stairs and a ‘passerelle’ to access the guestroom, conceived as a small suspended box; on the opposite side, the millwork follows the perimeter wall from the kitchen to the glass door that leads to the backyard.
The millwork is highlighted by the bespoken work of legendary American sculptor Michael Coffey. Twelve centimeter deep wooden doors were crafted to take organic shapes that contrast with the minimalism of the fireplace, the bookcase and the metal shelves. This grand object translates the organization of the project itself, composed of a section with several layers.
The library and home theater is contiguous to the living room, covered in American Oak, with openings towards the backyard. Outside, a vertical garden covers the walls and the flooring is made of concrete tiles following a herringbone pattern that extends to the walls of the basement courtyard, where a playroom and service areas were placed open to this winter garden.
Discrete neutral tones highlight the rusticity of the wood employed in the floor and ceiling. Natural fabrics, ceramics and leather bring warmth and coziness. Vintage furniture bought in New York antique stores make up a collection of several American design icons from the 1940s and 1950s, such as the dining table and chairs by George Nakashima. A bespoken buffet was designed by Peter Lane for the living room.
The result is a complete overhaul that transformed complex legal and structural restrictions into simple gestures that expand and integrate the spaces. This apartment was converted into a house, with flexible usages and a cozy atmosphere in the middle of Manhattan.

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: New York, Usa

Photographs: Ricardo Labougle

PK House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Guarujá, Brazil

Photographs: Leonardo Finotti

Barra Apartment | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: Rio de Janeiro, Brazil

Photographs: Fernando Guerra

MP Quinta da Baronesa House | Studio Arthur Casas

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: Leonardo Finotti

Casa AL (Video) | Studio Arthur Casas

al_130814_01

al_130814_02

al_130814_03

al_130814_06

al_130814_09

al_130814_10

al_130814_13

al_130814_14

al_130814_16

al_130814_17

al_130814_18

al_130814_22

al_130814_23

al_130814_24

Video 

Design Office: Studio Arthur Casas

Photograph: Fernando Guerra

Avenida Atlantica Residence | Studio Arthur Casas

Design Office:  Studio Arthur Casas