Riel Estate House | Joris Verhoeven Architectuur

Description by Joris Verhoeven Architectuur:

House Riel Estate completed in 2014 is located in a new residential development in the small village Riel near the town Tilburg. The property conforms with its archetypal main structure and materialization with the rural character of the village and the surrounding countryside; a main building with a gable roof, rural hand-molded bricks and heavy oak doors.

In the province of Brabant, where the dwelling is situated, it is customary to enter through the back door. By seperating kitchen and living room from each other, a separation is also made between the formal entrance and the informal back door. Also arise an afternoon and evening terrace.

The staircase is located in the intermediate zone between kitchen and living room. It rises up along the gentle slope of the roof and ensures a clear connection between the ground floor and upstairs. The presence of this stairs is further emphasized by the skylight above it folding over the roof which ensures light gliding down the stairs.

An asymmetric sculptural play of mass and openness is created by tilting the roof and also with the masonry giving the impression of heavy solid walls. The minimalist detailing of the house reinforces this and provides a powerful clarity.

Riel Estate winks with her outspoken styling to the pavilions in the German Insel Hombroich where the house is inspired by.

Design Office: Joris Verhoeven Architectuur

Location: Tilburg, Netherlands

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s