Villa CG | Powerhouse Company

Villa CG ,a two-storey modern family home, located in Enschede, The Netherlands.

It was designed by Powerhouse Company.


Description by Powerhouse Company:

Villa CG is a family home in the eastern Dutch city of Enschede, close to the German border. The clients, a couple with two children, commissioned Powerhouse Company in 2013 to design ‘the most beautiful house on the street’ within a strict budget. Villa CG is a two-storey home characterized by horizontality. Our design takes its cues from the surrounding low hedge to create a house that is about balance and equilibrium, symmetry and grace.


Design Office: Powerhouse Company
Location: Enschede, The Netherlands
Team: Nanne de Ru, Stijn Kemper, Ryanne Janssen,
Stefan de Meijer, Donna van Milligen Bielke
Interior: De Stijl Interieur & Design
Structural Engineer: Breed Integrated Design
Area: 243,00 m2
Project Year: 2015
Photographs: Ossip van Duivenbode


 

 

Advertisements

Floating Home | +31ARCHITECTS


Description by +31ARCHITECTS:

Living on the river Amstel in Amsterdam is an experience within itself. At this special location the cream of the crop of houseboat design is situated close to each other.
Again + 31ARCHITECTS ensured that the dream house of their clients became reality with this new watervilla. The residents enjoy every day “a feeling of being on holiday forever”.

The clients of + 31ARCHITECTS were inspired and charmed by the design of the modern “Watervilla the Omval” that they designed a little further downstream on the river Amstel. They also wanted to build a modern watervilla in which the relationship between the living area and water would be maximized. The result is a modern watervilla which is characterized on the waterside by a film frame-like glass façade.

In this watervilla the largest glass sliding doors were placed on the waterside making a great unobstructed view possible on the Amstel from the living area and kitchen. To enlarge the interaction with the outside and the water a floating terrace is moored along the entire length of the villa. The floor is extended from the inside to the outside not only having the same colour but also the same height. This does not only makes the living area feel larger but also gives the glass façade a nice framework when seen from the water. The almost absence of a physical barrier between the living area and the terrace invites people to take a refreshing dive into the river Amstel.

Descending a staircase with floating steps you can enter the basement where the bedrooms and bathrooms are located. The staircase is placed inside a big void. At the other side a large window is placed directly next to the open void to ensure an explosion of light deep into the basement.

For this project many smart details were made. For instance at the waterfront there are three large sun screens that are fully integrated into the edge of the flat roof. With a push on the button the sun screens will slide automatically outside for a cooling effect.

In order to give depth to the facade on the quay side there is a subtle pattern of holes in the façade. By defining where not to punch a hole in the aluminium panel the house number appears. During the day the holes are dark dots whilst in the dark the holes are lit by a large LED strip that is placed behind the facade. In the evening the watervilla transforms itself into a “Star Wars-like” creation.

The film frame-like glass façade offers great veins on the water but occasionally also give a glimpse into the life of the residents. For the boats that are passing it looks as if a movie is played like a small intimate reality show.

Design Office: +31ARCHITECTS

Location: Amsterdam, Netherlands

Photographs: Ewout Huibers

Modern Farmhouse | Doret Schulkes

Design Office: Doret Schulkes

Location: Netherlands

Riel Estate House | Joris Verhoeven Architectuur

Description by Joris Verhoeven Architectuur:

House Riel Estate completed in 2014 is located in a new residential development in the small village Riel near the town Tilburg. The property conforms with its archetypal main structure and materialization with the rural character of the village and the surrounding countryside; a main building with a gable roof, rural hand-molded bricks and heavy oak doors.

In the province of Brabant, where the dwelling is situated, it is customary to enter through the back door. By seperating kitchen and living room from each other, a separation is also made between the formal entrance and the informal back door. Also arise an afternoon and evening terrace.

The staircase is located in the intermediate zone between kitchen and living room. It rises up along the gentle slope of the roof and ensures a clear connection between the ground floor and upstairs. The presence of this stairs is further emphasized by the skylight above it folding over the roof which ensures light gliding down the stairs.

An asymmetric sculptural play of mass and openness is created by tilting the roof and also with the masonry giving the impression of heavy solid walls. The minimalist detailing of the house reinforces this and provides a powerful clarity.

Riel Estate winks with her outspoken styling to the pavilions in the German Insel Hombroich where the house is inspired by.

Design Office: Joris Verhoeven Architectuur

Location: Tilburg, Netherlands

The Vaudeville Theatre Loft | The Playing Circle

Design Office: The Playing Circle

Location: Amsterdam, Netherlands

Photographs: Studio Aico

Huize Looveld | Studio Puisto Architects + Bas van Bolderen Architectuur

Video

Descriprtion by Studio Puisto Architects:

After the centuries old farm house, located in the east of the Netherlands, burned down due to a vigorous fire, a new house had to be constructed as quick as possible.

As a reaction to this grim experience the clients didn’t want a replica of the original farmstead. Instead they aspired for a contemporary, square pipe like, house where all the functions would be organised along a linear sequence. The pipe developed in to a knot which takes better use of the surrounding landscape. The shape also offers similar spatial qualities as the old house like double height ceilings, movement in different directions and diverse views on the landscape.

To speed up the construction process the house was designed in tight cooperation with the main contractor. The wooden wall elements were CNC cut and prefabricated in Germany. From there they were transported to the Netherlands and erected in less than a week. The wooden structure allowed for big cantilevers and openings which frame the views of the vast fields around the property.
The local building regulations required the house to fit in to environment, which indirectly means that the structure should be similar to the white plastered vernacular architecture of the neighbouring houses. Rather than blending the house with the built environment it fits in to the surrounding nature. The dark stained vertical boards of larix make the building disappear against the backdrop of trees.

The house is designed to conserve as much energy as possible and has high levels of insulation combined with a heat recovery system. Solar thermal collectors and a heat accumulating wood stove serve as additional energy sources. Only during the coldest winter days the house will need an external heat source.

All together it took about one and a half year from the start of the design process until completion. After the fire and an aberrant time in a temporary accommodation the clients were recently able to move in and feel at home again.

Design Office: Studio Puisto Architects, Bas van Bolderen Architectuur

Location: Duiven, Netherlands

Photographs: Marc Goodwin

The W.I.N.D. House | UN Studio

Description by UN Studio:

The W.I.N.D. House in the north of Holland incorporates both integrated sustainable solutions and home automation, whilst enabling a flexible use of space.
Located on the outskirts of a Dutch village and close to the sea, the house is backed by a wooded area and fronted by an open expanse of polder landscape. The design of the house responds to both its setting and to the seasons. The more intimate working and sleeping areas are located towards the back, where the enclosure of the woods provides an intimate setting, while the living areas enjoy panoramic views of the polder landscape to the front.
The elevated position of the open plan living areas enhances the views to the exterior. Each of the four facades, curve towards the inside to create four distinct petal-like wings. These curving recesses are visually connected to each other through their view lines, which cross at the heart of the building. The vertical organisation of the building follows a centrifugal split-level principle. An open staircase at the centre of the house connects the front and back wings.
A comprehensive home automation system enables integrated control of the electrical systems including solar panels and mechanical installations. Complete control of this ‘smart home’ is possible by a central touch-screen in the living area, while decentral devices provide dedicated control per room. Furthermore control is possible remotely by independent devices via LAN-connection.
The integrated sustainability concept of the house includes a central air/water heat pump, mechanical ventilation with waste heat recovery and solar panels. Heat gain is reduced through the use of tinted glass on the fully glazed front and back facades.

Design Office: UN Studio

Location: Noord-Holland, The Netherlands

Photographs: Inga Powilleit, Fedde de Weert

Sodae House | VMX Architects

Video

Description by VMX Architects :

In a nature area between Amsterdam, Amstelveen and Ouderkerk aan de Amstel, lies the Kostverlorenkade 1; an island measuring 1200m2. Here, VMX build a 500m2 house. The starting point for the concept was the perception of the landscape, the distant high buildings of the Zuid As and the Rembrandt Tower as well as the view of the aeroplanes travelling to and from Schiphol.

The living room and kitchen are arranged in a loft-like space on the first floor. The more intimate areas (bedrooms and bathrooms) are situated on the ground floor, orientated towards the garden on the backside. The basement contains an additional programme such as a fitness room and a home cinema. The house forms an object in the landscape; the island acts as the plinth.

Nominated for the Gouden A.A.P. 2010 (Amsterdam.Architecture.Prize.)

Design Office: VMX Architects

Location: Amstelveen, Netherlands

Photographs: Jeroen Musch

The Grey House | Remy Meijers

Design Office: Remy Meijers

Location: Netherlands

Garage Loft by Bricks Amsterdam

Design Office: Bricks Amsterdam

Location: Amsterdam, Netherlands

Amsterdam Apartment by DENOLDERVLEUGELS

Design Office: DENOLDERVLEUGELS

Photographs: Michael van Oosten