Ban Shan Café | Robot3 Design

Design Office: Robot3 Design

Location: Beijing, China

Photographs: Xi-Xun Deng

Germanier House | Savioz Fabrizzi Architecte

Description by Savioz Fabrizzi Architecte:

Vétroz, in the heart of the valais, boasts 170 hectares of vineyards. maison germanier, which dates from 1850, was originally the home of a wine grower and stands on a beautifully sunny, sloping site among the vines of the “pays de l’amigne”. the present owner of the building wanted to have it renovated.

The house consists of a substructure in rubble masonry, with a timber structure above. the stone part traditionally accommodated the premises associated with the land (wine cellar, stores for tools, foodstuffs, etc.), while the wooden part was the ideal envelope for the living spaces. the elements of the new project were designed with this traditional division of the building in mind. the daytime-use areas are in the upper part of the building and the bedrooms are on the intermediate level.

The varied nature of the structural materials is a particular feature of this building. thus, the rubble façades have had the render removed and the timbers are retained. the house is fully insulated inside, with mineral materials in the stone part (cement-bonded particle board, cement screed) and organic materials in the wooden part (larch panelling and original floor).

Design Office: Savioz Fabrizzi Architecte

Location: Vétroz, Switzerland

Photographs: Thomas Jantscher

Karuna House | Holst Architecture

 

Description by Holst Architecture:

Karuna House is an ambitious sustainable design project that was designed to meet a combination of the world’s most demanding green building certifications. The project is the first MINERGIE-certified home in North America, earning the top rating of MINERGIE-P-ECO. Additionally, it has achieved Passive House PHIUS+, is pending LEED for Homes Platinum, and has reached Net Zero energy use by incorporating onsite solar panels. It is expected to be one of the few homes in the world certified by both MINERGIE and Passive House Institute US.

While achieving the environmental sustainability requirements of the project, the home successfully maintains a rigorous form that responds to the client’s programmatic needs. Located on the southern slope of a mountain overlooking the Willamette Valley’s rich wine region, the Karuna House provides spectacular views of the hills and the town of Newberg, Oregon, below. Two towers anchor the Karuna House to the earth, marking the location of double-height spaces and vertical circulation.

Wood and glass volumes appear to alternately cling to and slide past the towers. These elements contain the living spaces, and are arranged to maximize views to the south and east while graciously separating social spaces from the private and guest spaces. Sited in an area famous for its rust-colored soil, the home’s exterior palette is composed of materials and colors that reflect the tones of its surroundings. The interior finishes cast a warm minimalism saturated in natural light, allowing the owner’s eclectic art collection to take center stage.

The super-insulated envelope is designed to be airtight. Solar heat gain is controlled through the use of exterior operable blinds that shade triple-glazed wood windows. Heating, cooling, and hot water are supplied by an efficient heat pump system, and a heat recovery ventilator provides the spaces with a continuous supply of fresh, preheated air. The home’s tight building enclosure is expected to result in the usage of 90% less heating and cooling energy than a typical home.

Karuna House’s client, a leading proponent of smart climate policy and sound land use, is pursuing the project as a case study to shed light on the ways that the leading green building certifications and standards complement and/or conflict with one another

 

Design Office: Holst Architecture

Location: Oregon, Usa

House in Ranzo | Wespi de Meuron

Design Office: Wespi de Meuron

Location: Ranzo, Switzerland

Photographs: Hannes Henz

Apartment in Taiwan | PMD

 

Design Office: PMD

Location: Taiwan

 

House in Australia | Canny Architecture

Design Office: Canny Architecture

Location: Flinders, Australia

1653 Residence | Studio Build

Description by Studio Build:

The 1653 Residence is located in Kansas City’s Westside neighborhood. Located within walking distance of downtown Kansas City, the neighborhood is an eclectic mix of restaurants, small businesses and urban dwellers that covet the city life. By approaching the house on axis with the interior circulation, the order of the house is established immediately. The parti is very simple, the public and private spaces are divided by the vertical circulation. This allows the floor plan to be reasonably open with minimal walls. Roughly 2,800 square feet, this unique, compact and simple modern home has 3 bedrooms, 2.5 baths and a completely open office located on the third floor. This home is filled with custom casework designed and fabricated by Studio Build at their office located a few blocks away in Kansas City’s Crossroad’s District. One of the most unique elements of this house is the Master Bathroom. It is revealed by passing through one of the built-in closet doors. The soaking tub is inside of the shower enclosure and skylights flood the space with natural light. Off street parking is always in high demand in urban neighborhoods. This house has a full 2 car garage accessed from the alley way behind the house.

Video:

Design Office: Studio Build

Location: Usa

White House | Studio MK27 – Marcio Kogan + Eduardo Chalabi

Design Office: Studio MK27 – Marcio Kogan + Eduardo Chalabi

Location: São Sebastião,  Brazil

Photographs:Fernando Guerra | FG+SG

Evans House | A4estudio

Design Office: A4estudio

Location: Mendoza, Argentina

 

Clareville House | Corben Architects

Design Office: Corben Architects

Location: Syndey, Australia

Photographs: Richard Glover

 

Elizabeth II | Bates Masi Architects

Description by Bates Masi Architects:

Too often, architecture fixates on the visual sense, with little regard for other faculties of perception. The location of this house, in the heart of a bustling resort town, demanded special consideration of the acoustic sense. Research in architectural acoustics drove the form, materials, and detail of the house, not only shielding the property from the sound of the village, but also manipulating interior details to create a unique acoustic character for the house, one that will instill lasting memories for the family and their guests.

The house is comprised of a series of parallel walls that provide layers of privacy and insulation from the sound of the village. The walls project beyond the living spaces and ascend in height, building from a human-scale wall at the entry to a high wall along the center of the house. The walls diffract the sound waves moving past them, casting an acoustic shadow over the property to create a quiet outdoor gathering area.

The walls are built with insulated concrete forms: a wall assembly nearly twenty inches thick, comprised of a poured concrete core, continuous from footing to roof, wrapped in insulating foam, that also serves as formwork during construction. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound transmission coefficient. Due to the strength of their concrete cores, the walls act as structural beams, enabling them to span over the gathering space at the center of the house and the covered deck.

The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding. Traditional wood siding eventually fails because the natural expansion and contraction of the wood is constricted by the screws or nails that rigidly fasten it in place, slowly pulling out the fasteners or splitting the wood. The spring-like clips, however, hold the boards in tension against the house while allowing freedom for the natural movement of the wood.

Inside, variations on the clips are utilized as robe hooks, cabinet pulls, and hinges for an adjustable sound baffle in the central gathering space. The hinges hang cedar boards in front of a felt panel with spaces between them. Sound waves pass through the gaps between the boards, are trapped behind them, and absorbed by the felt. The hinges allow the spacing of the boards to be adjusted so the room can be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. The stair is also tuned to create a subtle acoustic experience. The stair treads taper in thickness, changing the pitch of footfalls as one ascends from the woodshop in the basement, past the main floor with public spaces, guest room, and master bedroom, and up to the childrens’ rooms on the upper floor.

The research of sound and how it affects our perception of space informed the details, materials, and form of the project. This approach to the design led to a richer and more meaningful home for the family.

Design Office: Bates Masi Architects

Location: Amagansett, New York, Usa

Casa Lara | Felipe Hess

Design Office: Felipe Hess

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: Ricardo Bassetti

Noe Residence | Studio Vara

Description by Studio Vara:

A research scientist with a eye for detail approached us with a modest vision and a couple of basic practical needs. First, transform a 1908 Noe Valley cottage—with a history of subpar alterations—into a cohesive modern dwelling. Second, provide an enclosed garage in a neighborhood with tough parking and an organized home for a sprawling collection of wine.

The result is a quiet house of 3,500 sq. ft. with two distinct faces: one that provides privacy from urban street traffic, and another that opens up to expansive Bay views.

Design Office: Studio Vara

Location: San Francisco, Usa

Photographs: Bruce Damonte

House in Japan | ASO Style

Design Office: ASO Style

Location: Japan

 

RF House | Studio RO+CA

Design Office: Studio RO+CA

Location: Brazil

 

Modern Residence in Spain | Marc Canut

Design Office: Marc Canut

Location: Barcelona, Spain

Photographs – 3D architectural renders: Marc Canut

 

Ten Broeck Cottage | Messana O’Rorke

 

Description by Messana O’Rorke:

The project started with the purchase of a much-neglected Eighteen Century homestead in an apple orchard located in Columbia county, NY. The earliest record date for the house is 1734, however, many years of use and renovation have made the actual date unclear. Fabricated in huge hard hewn timbers the basic frame and form of the house conforms to the bentframe consistent with Dutch settlers of that time. This, some wide board flooring and a miraculously preserved wattle and doub wall in  the field stone basement are about all that remained of the original house.

The brief was to develop a modern house within the existing frame and extend the house to provide additional accommodation. No restrictions were placed on the design except to respect the form of the original Dutch house. The Spartan living conditions of the early setters and the simple clean lines of their architecture were inspiration to formulate a minimal design solution.

The design for he house developed organically; stripping back various additions and removing interior partitions from previous renovations revealed a classic house form, emulating a child perception of a house replete with four windows, a door , and sloped roof with a chimney on top. The architects initial investigations for the addition were to produce a design sympathetic to the traditional style, but then the solutions felt so weak and uncomplimentary to the simplicity of the original form that a new approach was developed.

Trailer homes are a common site in rural Columbia County and while their aesthetic is generally of the lowest order there is something compelling about their simple rectilinear form; this became the conceptual catalyst for the addition.

It was impossible to determine what the original external appearance of the house was, so it was decided to respect its existing fenestration, which was probably initiated in the Nineteenth Century. The oldest surviving six over six sash window was removed and used as a template for the replacement of all the other windows, which together with new wide board cedar siding and roof shingles gave the original cottage on eternal image consistent with its Eighteenth Century origins. The addition rectilinear form is separated from the house by a continuous glass gasket, window are replaced by glass planes and the exterior walls are clad in Car Ten steel, which will rust to a point where they compliment the cedar siding of the house.

The house was planed with two bedrooms and a bathroom upstairs and a living room and dining room downstairs separated by a through wall fireplace. The additions contains the Kitchen, guest bedroom and shower room on the ground floor and an exercise room, sauna and steam room in the cellar. The cellar has a large glass door that looks out over the lawn to the orchard. Internally the house only surviving finish was about a third of its original wide board floor, which were beautiful 1 1/2 inch thick 16-foot long boards of white pine some widths of which exceeded 24 inches. A search around wood salvage yards and investigations of contemporary alternatives produced nothing.

Then out of the blue fourteen hundreds square feet of 18th century wide board flooring appeared at a local antique shop, having been salvaged from a house demolished twenty years ago and then left to gather dust in someone barn. The wood was procured and installed in the house. The floors of the addition by contrast are finished in limestone, which was also used for the hearth of the central fireplace in the house. Other interior finishes were shared throughout the house, plaster, exposed oiled wood, and stainless steels.

The juxtaposition of the classes “house” form with the unapologetically rectilinear form of the addition gives a clear representation of each without confusing the origin of each.

Design Office: Messana O’Rorke

Location: Columbia County, New York, Usa

 

House in Russia | Poshvykinyh Architects

Design Office: Poshvykinyh Architects

Location: Moscow, Russia

Photographs: Mads Mogensen

Αpartment in Kiev | ArchObraz architectural studio

Description by ArchObraz architectural studio:

The apartment design is driven by transformation of the roof load-bearing elements into decorative objects. Their clear strong lines were used to guide zoning of the interior. Built-in soft lighting smoothens the contrast between the uncovered functional construction and cosiness of hearth. Fireplace, paintings on the walls and wide terrace with city view complete home atmosphere.

Design Office: ArchObraz architectural studio

Location:Kiev, Ukraine

Photographs: Andrey Avdeenko

Eppich house Renovation | Battersby Howat Architects

 

Design Office: Battersby Howat Architects

Location: West Vancouver, Canada

Photographs: Sama Jim Canzian