Naman Villa | MIA Design Studio

Naman Villa, the elegant and luxury Villa A of  Naman Residence project,  is located in Da Nang, Da Nang, Vietnam.

It was designed by MIA Design Studio.

Description by MIA Design Studio:

Naman Residence project locates on the famous Non Nuoc Beach in Danang Vietnam. The Project contains 40 Villas which is categorized into for type of A, B, C, D. We would like to introduce the architecture and interior of Naman Residence – Villa A

This is a very high quality project which inspires us a lot, require the most elegant and luxury design can adapt high standard of living but still remains the feeling of the beach. The idea is mainly focus on how to maximize privacy for every family but still create vast of pleasure spaces with nature integrating the sea.

To maximize the project’s efficiency, the master-plan is well organized but the way is too narrow with high density. Within this condition, our team’s goal is to make a creative and effective design to not only satisfied maximum privacy but also create extra benefits from natural voids and gardens.

Each villa has multi-dimensional landscape with overflow pools and tropical gardens. For every villa, our design also takes advantage of space using by lifting-twisting the upper block for bedrooms with privacy and open views. The lower block with living-dining-kitchen-bedroom has the direct connection to the pool and landscape. Moreover, we put waterscape into the rooftop of the lower block in order to cool down the whole building and improve the rooftop landscape aesthetically.

Density is now not a big problem, every villa has its own garden filled up with skylights and surrounding green environment. Our design philosophy is how to inside-out the initial using space, outside-in the natural gardens enhancing the luxury-home feeling.

The materials used in constructing the house are local materials to reduce the transporting fee and save the budget of Naman Villa. The design of the house is simple and sleek, so the cost for construction is not so high. The house is constructing with Hurricane protected structure but still remain natural ventilation.


Design Office: MIA Design Studio
Architect in Charge: Nguyen Hoang Manh
Interior Design: Steven Baeteman, Truong Trong Dat
Location: Da Nang, Da Nang, Vietnam
Project Year: 2015
Photographs: Hiroyuki Oki


 

Binh House | Landmak Architecture

Design Office: Landmak Architecture

Location: Hanoi, Vietnam

Photographs: Le Anh Duc

SD House | Landmak Architecture

Description by Landmak Architecture:

The new urban “Gamuda Gardens Township” is invested and constructed by “Gamuda Land Vietnam LLC”. This interior project is designed and constructed like show houses as per the Company’s request. “Semi Detached House” is such typical point (GAMUDA GARDENS SHOW HOUSES).   The luxury and warm interior design is requested to meet demand of most Vietnamese families in particular and South East Asia in general (the Client target is that at least 70% of visitors become interested in design). Therefore, personal characteristic, special solutions, and natural materials should be removed and replaced by loose furniture which creates the simple and reasonable sense.   When the “Semi Detached House” (SD House) has been built basically, we joint in the project with the theme of typical family in Vietnam with three generations: 60-year-old old couple, 30-year-old young couple, a 5-year-old nephew.   The advantage of the SD House is the corner position in a row of house, therefore, its view is really beautiful and much of light. The great difficulty, however, is not allowed to change space function (such as break or remove walls) because it is fixed by the primary design. So light partitions, furniture, and back drops are used to make visual connection.

   As living room is quite narrow (there is an adjacent garage), the low-reflection glass is used to deepen space. TV cabinet is designed with sliding door on surface to adjust vision and feeling. TV niche is especially considered in order to protect the surface when there’s no need to use because of strait way. Materials, furniture, floor timber, curtains, décor lamps, etc. with color tone (white, gray, cream, wood) create a modern space mixed little vintage. Orange decorative arts and materials are used at some points to make the luxury and cozy space.

Design Office: Landmak Architecture

Location: Hanoi, Vietnam

 

House for Trees | Vo Trong Nghia Architects

Description by Vo Trong Nghia Architects:

Under rapid urbanization, cities in Vietnam have diverged far away from their origins as rampant tropical forests. In Ho Chi Minh City, as an example, only 0.25% area of the entire city is covered by greenery. Over-abundance of motorbikes causes daily traffic congestion as well as serious air pollution. As a result, new generations in urban areas are losing their connections with nature.
“House for Trees”, a prototypical house within a tight budget of 155,000 USD, is an effort to change this situation. The aim of project is to return green space into the city, accommodating high-density dwelling with big tropical trees. Five concrete boxes, each houses a different program, are designed as “pots” to plant trees on their tops. With thick soil layer, these “pots” also function as storm-water basins for detention and retention, therefore contribute to reduce the risk of flooding in the city when the idea is multiplied to a large number of houses in the future.

Design Office: Vo Trong Nghia Architects

Location: Ho Chi Mihn City, Vietnam

Photographs: Hiroyuki Oki

BQ 17 | 23o5Studio

Design Office: 23o5Studio

Location: Ho Chi Minh City, Vietnam

Photographs: Quang Tran

Vegan House | Block Architects

Description by Block Architects:

This house was in an old terrace next to an apartment built in 1965. The owner works in travel and tourism, he once rented the house and planned to renovate it into a cultural place. It is on this spot that people meet up, share and cook Vietnamese traditional food, especially vegan one. They may also stay in during their time in Vietnam.
The owner had hoarded up all the abandoned old things from his friends before brought about the project. They were every kind of furniture such as table, chair, wardrobe, window and lampshade. With a tight budget, the architect wanted to exploit these old things with available ones and new ones to create a fresher place which still keeps traditional values of the former house.
The old windows were used as the main material to create a distinctive appearance. These windows have been used in Vietnam for a long time because of its ventilation. They are now rearranged into a new facade with different colors and cover the old facade, wrap it up to the rooftop and create a special attraction, as well as harmonizing with the ancientness of entire area. Some open windows on the roof provide the trees beneath with space and natural light. This symbolizes growth, hopes for the future and goodness from traditional bedrock.

These windows also turn up inside the house as light partitions, separate and decorate space. On the ground floor, there are long curved kitchen cupboards go through the house. The big kitchen at the front is where people cook, talk and enjoy their cooking together in a dining room behind. Garden and an old staircase to the first floor are among these spaces. On the first floor, there is a bedroom at the front and a place to relax or work. A new steel staircase was built beside the atrium to the second floor, which used to be an unused roof. A bedroom was additionally made of old available steel sheeting, which lies beneath the roof system a short distance to prevent the heat from affecting inside. From this room to the front, there is a garden for drinking tea and looking at night sky through lit in the window. Two toilets were also designed for these bedrooms. A small atrium was placed at the end for cross-room ventilation, it also provides beneath toilets with natural light. The material of walls and floors was preserved. Unrefined cement surfaces, jalousie windows and bamboo wattle on the ceiling create both a modern and ancient place and revive Vietnamese architecture in the 60’s and 70’s.

The architect aspired to create a new place for newcomers from many different cultures. On the basis of rearranging old things in a new way, both the old things and the new ones can exist together and support each other. As time goes by, people here will give new vitality and new soul to this house.

Design Office: Block Architects

Location: Vietnam

Photographs: Quang Tran

EPV House | AHL Architects & Associates

Description by AHL Architects & Associates:

EPV is a semi-detached house located in Ecopark Green Urban Area, Vietnam. Ecopark is known as a new green urban area with a lot of ancient trees, low building density and the house seems to be hided behind the trees. Client want a house to rest, relax on every weekend.

The rule is architect can only intervene the inner spaces, not to change the outside perspective to avoid affecting of general landscape of the area.

The existing characteristics of the project (location, demand) was the basis point for architect oriented their design ideas : pure, simple and abit rustic with delicate details.

Ground floor layout is changed to bring more comfort and fit new demands. Side terrace is connected to the living space inside by using slide and fold door system.

A big void has been created in the middle of space bringing better connectivity between spaces (horizontal and vertical). Two wooden fin blocks are released into space, becoming the focal point of the house. This wooden block is folded from wall (2nd floor) to ceiling (1st floor) and also help to hide all technical system on 1st ceiling.

Dining table located under the void, receiving maximum natural light and ventilation from outside.

Polished concrete, cement wall, bamboo, and solid wood for interior furniture are the main materials exploit throughout the project.

Design Office: AHL Architects & Associates

Location: Provincia di Hung Yen, Vietnam

Photographs: Hoang Le

House M11 | a21studio

Design Office: a21studio

Location: Ho Chi Minh, Vietnam

Photographs: Hiroyuki Oki