House in New York | Incorporated Architecture & Design

Description by Incorporated Architecture & Design:

   Developed by Fisher Brothers, the 101 West 87th project in New York City and designed in 2011, entailed of the conversion of a residential rental building into a full service luxury residential condominium. There were approximately 72,270 square feet of existing sellable residential unit area and additions to the building totaling 42,000 square feet. A lovely ground floor courtyard garden was renovated along with the lobby and public spaces. From the outset it was our goal to incorporate the distinct qualities of the Upper West Side into the building in a modern and simple manner. All that was need was to draw the elegance of the garden into the building and connect the building as much as possible out into the garden with materials used for their inherent natural beauty like the luxurious grain of natural wood, the light catching texture of cleft stone in warm natural colors.

Design Office: Incorporated Architecture & Design

Location: New York, Usa

OM Townhouse | Studio Arthur Casas

Description by Studio Arthur Casas:

Built in 1910, this ground floor flat with garden, located near Central Park, undergone a complete renovation that transformed dark compartmented spaces into an open and luminous dwelling. Only structural walls and installations from the upper levels were kept, allowing total reorganization of the program in different layers.
The greatest challenge was to bring light and to enlarge the space in the core of the unit. The three levels have different heights, with the entrance on the intermediate level. To the left, the master suite is next to the building’s façade whereas the kitchen and the dining room are oriented towards the living room, with a powder room concealed in a volume in-between both.
With a 6 meters high ceiling, the living room connects all different levels. On one side were placed the stairs and a ‘passerelle’ to access the guestroom, conceived as a small suspended box; on the opposite side, the millwork follows the perimeter wall from the kitchen to the glass door that leads to the backyard.
The millwork is highlighted by the bespoken work of legendary American sculptor Michael Coffey. Twelve centimeter deep wooden doors were crafted to take organic shapes that contrast with the minimalism of the fireplace, the bookcase and the metal shelves. This grand object translates the organization of the project itself, composed of a section with several layers.
The library and home theater is contiguous to the living room, covered in American Oak, with openings towards the backyard. Outside, a vertical garden covers the walls and the flooring is made of concrete tiles following a herringbone pattern that extends to the walls of the basement courtyard, where a playroom and service areas were placed open to this winter garden.
Discrete neutral tones highlight the rusticity of the wood employed in the floor and ceiling. Natural fabrics, ceramics and leather bring warmth and coziness. Vintage furniture bought in New York antique stores make up a collection of several American design icons from the 1940s and 1950s, such as the dining table and chairs by George Nakashima. A bespoken buffet was designed by Peter Lane for the living room.
The result is a complete overhaul that transformed complex legal and structural restrictions into simple gestures that expand and integrate the spaces. This apartment was converted into a house, with flexible usages and a cozy atmosphere in the middle of Manhattan.

Design Office: Studio Arthur Casas

Location: New York, Usa

Photographs: Ricardo Labougle

Los Feliz House | Chet Callahan Architects + Ghislaine Vinas

Design Office: Chet Callahan Architects + Ghislaine Vinas

Location: Los Angeles, Usa

Photographs: Art Gray

Stylish Apartment | Charles Rose Architects

Description by Charles Rose Architects:

A professional couple in New York City commissioned us to design a home that could serve as a soothing oasis within the city. They had purchased a penthouse loft that included access to a rooftop in the Garment District, and wished to introduce natural light into the space as well as direct access to the roof, with its dramatic views of the surrounding city.

Our design strives to create a place of tranquility: the interior spaces flow into one another without obstruction; the circulation is and effortless. We introduced natural light to the interiors through the creation of two linear skylights and a small, two-story glass atrium, which also provide direct access from the living area to the roof.

The architecture is formally spare, and the materials are limited and warm: wood, concrete, blackened steel, and tile lend their unique properties to each room. The spaces are appointed with furniture that reinforces its simplicity—from the rectilinear benches that run the length of the dining table to the flush casework throughout the space. The blackened-steel and wood stairway ascends into the light of the atrium.

The wooden tile mosaic in the dining area is a bold tapestry, but the placid look in the girl’s eyes—evoking Botticelli’s Birth of Venus—tempers its presence and allows it to augment the space without diminishing its calm. The mosaic was originally created for and installed in a New York restaurant. The mosaic was a favorite of the clients: a product resulting from the collaboration of an illustrator and a design studio. The mosaic was slated for demolition to make way for a new tenant, so the clients obtained it for the space. A week before its scheduled demolition the clients managed to save it: purchasing it and hiring a crew to dismantle it piece by piece, carefully numbering and wrapping each tile in conservation paper.

The roof terrace celebrates the expansive view of New York City; the Empire State Building rises majestically in the distance. With trees lining the perimeters, the terrace feels grounded and adds to the client’s desire for an oasis. The furniture is minimal and modern. The solidity of wood and stone is punctuated by the skylight’s glass—a layer of transparency that is a counterbalances to the other materials.

Design Office: Charles Rose Architects

Location: New York, Usa

 

Karuna House | Holst Architecture

 

Description by Holst Architecture:

Karuna House is an ambitious sustainable design project that was designed to meet a combination of the world’s most demanding green building certifications. The project is the first MINERGIE-certified home in North America, earning the top rating of MINERGIE-P-ECO. Additionally, it has achieved Passive House PHIUS+, is pending LEED for Homes Platinum, and has reached Net Zero energy use by incorporating onsite solar panels. It is expected to be one of the few homes in the world certified by both MINERGIE and Passive House Institute US.

While achieving the environmental sustainability requirements of the project, the home successfully maintains a rigorous form that responds to the client’s programmatic needs. Located on the southern slope of a mountain overlooking the Willamette Valley’s rich wine region, the Karuna House provides spectacular views of the hills and the town of Newberg, Oregon, below. Two towers anchor the Karuna House to the earth, marking the location of double-height spaces and vertical circulation.

Wood and glass volumes appear to alternately cling to and slide past the towers. These elements contain the living spaces, and are arranged to maximize views to the south and east while graciously separating social spaces from the private and guest spaces. Sited in an area famous for its rust-colored soil, the home’s exterior palette is composed of materials and colors that reflect the tones of its surroundings. The interior finishes cast a warm minimalism saturated in natural light, allowing the owner’s eclectic art collection to take center stage.

The super-insulated envelope is designed to be airtight. Solar heat gain is controlled through the use of exterior operable blinds that shade triple-glazed wood windows. Heating, cooling, and hot water are supplied by an efficient heat pump system, and a heat recovery ventilator provides the spaces with a continuous supply of fresh, preheated air. The home’s tight building enclosure is expected to result in the usage of 90% less heating and cooling energy than a typical home.

Karuna House’s client, a leading proponent of smart climate policy and sound land use, is pursuing the project as a case study to shed light on the ways that the leading green building certifications and standards complement and/or conflict with one another

 

Design Office: Holst Architecture

Location: Oregon, Usa

Tucson Mountain Retreat | Dust

 

Design Office: Dust

Location: Arizona, Usa

Photographs: Jeff Goldberg & Bill Timmerman

Deam Residence | Chris Deam Architects

Design Office: Chris Deam Architects

Location: California, Usa

Photographs: Dustin Aksland

House in Texas | WernerField & Joshua Rice Design

Design Office: WernerField & Joshua Rice Design

Location: Texas, Usa

Photographs: Robert Yu

1653 Residence | Studio Build

Description by Studio Build:

The 1653 Residence is located in Kansas City’s Westside neighborhood. Located within walking distance of downtown Kansas City, the neighborhood is an eclectic mix of restaurants, small businesses and urban dwellers that covet the city life. By approaching the house on axis with the interior circulation, the order of the house is established immediately. The parti is very simple, the public and private spaces are divided by the vertical circulation. This allows the floor plan to be reasonably open with minimal walls. Roughly 2,800 square feet, this unique, compact and simple modern home has 3 bedrooms, 2.5 baths and a completely open office located on the third floor. This home is filled with custom casework designed and fabricated by Studio Build at their office located a few blocks away in Kansas City’s Crossroad’s District. One of the most unique elements of this house is the Master Bathroom. It is revealed by passing through one of the built-in closet doors. The soaking tub is inside of the shower enclosure and skylights flood the space with natural light. Off street parking is always in high demand in urban neighborhoods. This house has a full 2 car garage accessed from the alley way behind the house.

Video:

Design Office: Studio Build

Location: Usa

Skipjack | Cecconi Simone

Design Office: Cecconi Simone

Location: Florida, Usa

Apartment in New York | Stonefox Architects

Design Office: Stonefox Architects

Location: New York, Usa

Industrial Apartment | Union Studio

Design Studio: Union Studio

Location: California, Usa

Charleston House | SLC Interiors

 

 

Design Office: SLC Interiors

Location: Usa

Colorful House | Bradford Shellhammer

Design Office: Bradford Shellhammer

Location: New York, Usa

House in Miami | SLC Interiors

Design Office: SLC Interiors

Location: Miami, Usa

Photographs: joe Chartier-Petrelis

Townhouse in Brooklyn | Lang Architecture

Description by Lang Architecture:

This 4 story Italianate row house was was converted from a three family to a single-family house with original interior details carefully restored. The garden floor features an office and den, the parlor floor has a living room with custom window seat at the front and a kitchen and new steel balcony at the rear. The kitchen has custom painted cabinets and long narrow table. New steel windows with narrow subdivisions at the rear of the house complement the slender aesthetic of the balcony balustrade and cabinets.

The fine wood period stair has been restored and leads to the bedroom floors. The master bedroom overlooks the street, with a generous dressing room and bathroom suite at the rear. The bathroom features custom steel and wood partitions, providing a warm complement to marble slab and tile. The top floor features two children bedrooms flanking the stair hall and bathroom. The bathroom is finished with white ceramic subway tiles and cast-iron fixtures.

Design Office: Lang Architecture

Location: Brooklyn, New York, Usa

Photographs:

Hillside Modern | ZeroEnergy Design

Description by ZeroEnergy Design:

ZeroEnergy Design created this bright modern home for a family who likes to entertain.

RESERVED EXTERIOR
Sited on a hillside with distant mountain views, the home features a demure streetside approach that carefully maintains privacy from the road. Wood stained siding, a low pitched roof line, and the use of transom windows help cultivate a private and understated appearance.

CENTRAL COURTYARD
The entry gate is composed of a unique rotating wall that opens to allow foot traffic from the parking area into a central courtyard. Fruit trees and an outdoor living room form two sides of the courtyard. The two remaining sides are shaped by the private wing of the home with its transom & clearstory windows, and the public wing that incorporates large expanses of glass. A cantilevered overhang above this south-facing wall of sliding doors provides shading to the living space. The roof line wraps around the interior corner of the house to create a covered walkway from the entry gate the front door. The interior of the courtyard remains free as playspace for the children, large events, and a future pool.

OPEN LIVING
Inside, the spaces are broad with open concept living and cathedralized ceilings. Natural light pours in from the surrounding windows on each side – with views into the open courtyard and the distant mountains. The kitchen, dining, and living areas are all contiguous and act as the heart of the home. Clean, minimal aesthetics are achieved by combining the scored concrete floors, white countertops, white flush-faced cabinetry with wood accents, a simple ceiling line, and bold pendant lights above the wood dining table.

PRIVATE SPACES
An away room located off the kitchen is designed for school work, craft projects, and also contains a desk for one of the parents. A dedicated office on the opposite side of the living space offers additional privacy. Further within the private wing of the house, the bedrooms each offer clean simple finishes and picturesque views of the surrounding greenscape. A home gym provides regular exercise space, while a 1150 bottle wine cellar offers its own form of respite.

OUTDOOR SPACES
To inspire extended outdoor time, a second living room (this one outside), includes a minimalist steel framed pergola with a reed matt roof. Couches flank the comforting central fireplace, with its concrete mantel and firebrick interior. Purposefully rusted corrugated metal adds a warm red wall to complete the space. At the opposite end of the home, hidden just outside the door, is a stone patio plus dining table for intimate outside meals enjoyed by the nature loving family.

 

Design Office: ZeroEnergy Design

Location: Boston, Massachusetts, Usa

Photographs: Bernard Andre

Medina Residence | SKB Architects

Design Office: SKB Architects

Location: Medina, Washington

 

Industrial Loft | Studio Gild

Design Office: Studio Gild

Location: Denver, Colorado, Usa

Photographs: David Lauer

Noe Residence | Studio Vara

Description by Studio Vara:

A research scientist with a eye for detail approached us with a modest vision and a couple of basic practical needs. First, transform a 1908 Noe Valley cottage—with a history of subpar alterations—into a cohesive modern dwelling. Second, provide an enclosed garage in a neighborhood with tough parking and an organized home for a sprawling collection of wine.

The result is a quiet house of 3,500 sq. ft. with two distinct faces: one that provides privacy from urban street traffic, and another that opens up to expansive Bay views.

Design Office: Studio Vara

Location: San Francisco, Usa

Photographs: Bruce Damonte