PG Residence | deDraft


Description by deDraft:

This attractive red-brick detached property in Willesden Junction, North London featured a substantial amount of elegant period ornamentation that both the client and ourselves were keen to retain using it as a subtle backdrop for a more contemporary interior look. The project included the full refurbishment and extension to the family home and involved the complete revamp of the ground and first floor and the opening up and reconfiguration of the key living spaces to suit the young family responding to how they like to entertain, cook, dine and relax. Where requested we have combined these uses in the form of an open, but responsive layout. Existing doors were retained to allow for privacy and heat control when required, openings created to link the new side extension, daylight controlled with the careful siting of the rooflight directly above the dining flooding light deep in the the kitchen which is positioned centrally as the hub of this house.

Locating the kitchen in the middle of the plan gives those using the kitchen a double-aspect and the ability to interact with guests whilst entertaining – overlooking the large rear garden as well as the formal reception room to the front Unifying these spaces are wide, solid whitened Douglas Fir floor boards running from front to back accentuating the depth of the space and adding to its light and airy feel. A separate utility space running parallel to the kitchen is concealed from the entrance hallway allowing washing, coats and storage to be out of view when required.

Structural modifications were also made to the first floor to enable the creation of a master suite to the front of the property. An integrated dressing room fully lined in walnut and a spacious master ensuite are flooded with early afternoon sun complementing the light palette of Corian, concrete tiles and the existing pine boards painted light grey contrasting subtly with the range of white and grey wall tones.

Other finishes and surfaces include terrazzo, black timber bi-fold doors, concrete floor tiles, a 6m long glazed rooflight, bespoke joinery finished in matt, gloss and timber veneer and an interesting array of feature pendant lighting.

 

Design Office: deDraft

Location: London, United Kingdom

Photographs: Whitaker Studio

Dorset Square | McLaren Excell

Description by McLaren Excell:

When we first visited this Georgian Grade II Listed town house in Marylebone, the roof had failed, rain water had leaked as far down as the first floor and the building was derelict and had been occupied by squatters for a number of years. The water ingress had damaged structural timbers which resulted in a precarious slump at the centre of the floor plan. The building had been previously used with a live/work arrangement of offices on ground and first floor, and a separate flat on the second and third floor. Many original features of the house, built in 1820, had been concealed or stripped out. Nearly all the shutters had been painted-in; every fireplace blocked up; the cantilevered limestone staircase painted over in white gloss; original skirtings, door architraves and doors had mostly disappeared and numerous sash windows replaced with late twentieth century metal framed casements.

Our client purchased the house with the intention of turning it back into a single home that would accommodate a large family. The house required complete re-servicing and a fresh approach to the internal layout. The kitchen was moved to the ground floor adjacent to the new dining room, the original floor plans were re-introduced on the top two floors to allow for four bedrooms and three bathrooms, and the landing and circulation areas were opened up to become more light and spacious with discreetly designed storage amenities. In addition we removed the low flat ceilings from the top floor rooms and opened them up into the pitched roof trusses to provide a dramatic set of spaces for two bathrooms and an artist’s studio.Our approach was to identify where the building required careful restoration and where we could make contemporary insertions whilst respecting the original fabric of the building. To secure Listed Building and Conservation Area consents for the proposed works, we established a comprehensive restoration programme, involving repair and/or replacement of details and features important in the history of the building. We stripped the paintwork from the window reveals to reveal a near-complete set of original, functioning shutters; we stripped back the cantilevered staircase to reveal a beautifully preserved limestone structure; we replaced the plain float glass fanlight with an exact surveyed reproduction of the original fanlight design; we copied sections of all the surviving internal joinery and replicated their exact profiles to repair woodwork in areas where necessary; we opened up three fireplaces and re-instated chimney pieces appropriate to the period of the house; impressions were taken of the original cornice sections and re-produced in plaster to re-instated the collapsed ceilings; and all original Pine floorboards were pulled up, sanded down and re-laid. The natural finishes of many surviving elements within the building were left exposed to show their material qualities to best effect.

With this restoration programme providing the framework for the project, we set about designing the more contemporary elements that would sit in contrast to the period detail of the house. Our client agreed that the non-restorative designs should have a material sensitivity to their context, so we settled on a soft palette of materials that could sit comfortably in such refined surroundings. Italian limestone, welsh slate, cast concrete, African wenge and weathered zinc- all naturally derived materials which in time will attain their own texture and become part of the aged patina of the house.

Design Office: McLaren Excell

Location: Marylebone, United Kingdom

Cornerstone Cafe | Paul Crofts studio

Description by Paul Crofts studio:

The café is Set within an old warehouse at the Royal Arsenal Riverside in Woolwich east London. The industrial building was formerly part of a munitions factory producing weaponary for the royal navy and armed forces. The building has been stripped back to a shell retaining its original material character and emphasizing its industrial heritage. The scheme leaves the original features intact and the design is an insertion of new elements to contrast with the existing fabric of the building. The original concrete render is left exposed and the banquettes create the delineation between old and new with a continiuos line running into the window reveals and concluding with a waiter station at the door. The seats are upholstered in a military green further emphazing the link to the buildings history. Reference to the buidlings heritage is again reflected in use of the chevron pattern which draws its inspiration from the insignia on military uniforms. Bespoke tables in solid oak have have the chevron pattern screen printed directly on the surface in a mixture of grey and whites with metal powder coated legs giving a visual reference to an industrial workbench. Industrial unfinished hot rolled steel lines the kitchen walls and is also used to create the wall mounted menus. Display boxes have a routed chevron detail into the surface of European Oak. A modern interpretation of an industrial fitting are the Nonla lights designed by Paul Crofts. The service counter and display wall is are deliberately new insertions in contrast to the rough existing interior surfaces. The materials are cnc routed hi Macs with inset timber chevrons. The pattern fades from solid wood on one side and breaks away to become white Hi Macs with a routed chevron pattern. The display shelves are then edged with a brass trim.

Design Office: Paul Crofts studio

Location: London, United Kingdom

Photographs: Paul Crofts studio