Islington Home | Scenario Architecture

Islington Home located in England, UK .

It was designed by Scenario Architecture.

 

Description by Scenario Architecture:

   This lovely Georgian house has one main limitation – it’s very narrow floor plan, only 4.4 m wide.
Our challenge was to create a sense of width in the basement / garden level which houses the new kitchen, sitting area and dinning area.
This called for the utilisation of every little corner of the Lower ground floor. Space under the stairs was maximised and some furniture were built in against the walls. in the middle of the house a large glazed roof, contributes to a sense of width .and allow light to penetrate deep into the plan. The exterior design is of modest proportions and light materials, featuring a living green wall which creates a sense of continuity with the garden, and reduces the perception of built proportions of the extension itself.

Design Office    : Scenario Architecture

Location             : England, UK

 

White Lodge | Dyer Grimes Architects

The White Lodge is located in Tandridge, England, United Kingdom.

It was designed by Dyer Grimes Architects.

Description by Dyer Grimes Architects:

The site was originally home to a 1960s detached bungalow surrounded by tall trees and hedging with far reaching views to the Surrey Downs beyond. The area is populated by traditional pitched roof architecture typical of its green belt credentials.

The proposed designs were unprecedented in the immediate area and subject to Tanbridge Council’s strict planning requirements.

The site sloped sharply away to one side which would greatly limit the overall footprint of the building and the desired surrounding landscape.

Following a rigorous planning process, Dyer Grimes Architects achieved consent to infill and level the site and build a highly contemporary house of 480m2.

Modern building technologies were combined with the highest quality materials including hardwood cladding and white render with an abundance of glass throughout.

The glazed ground floor living space is surrounded by beautifully landscaped grounds, while the first floor appears to ‘hover’ over the kitchen dining area as well as project over the swimming pool.

Great emphasis was placed on constructing White Lodge in an environmentally friendly and sustainable way. An impressive sustainability target was set; to generate 20 percent of the energy required by using renewable energy sources.

Energy efficiency has been maximised through the incorporation of Solar hot water collectors on the roof, a highly sustainable drainage system and an air source heat pump which circulates heat around the entire house.

The result is a stunning modernist home which has won the admiration of the local community, the Council and the media alike.

Video:

 Project Awards:
  • 2013 Best Family Home – British Homes Awards by Sunday Times
  • 2013 Highly Commended – Best Residential Architectural Property Award – International Design & Architecture Awards
  • 2013 Highly Commended – Best Family Home Award – Evening Standard, New Homes Awards.
  • 2012 Highly Commended – Architecture Single Residence South East – International Property Awards.

Design Office    : Dyer Grimes Architects
Location             : Tandridge, England, United Kingdom
Area                    : 480.0 m2
Photographs     : Dyer Grimes Architects

Emerald Gardens – Nest Lounge | The Manser Practice Architects + Designers

Description by The Manser Practice Architects + Designers:

The Manser Practice has recently completed the interiors for two residential lounges at the new Tipi build to rent development in Wembley Park, North West London.

These lounges were designed to be free from the corporate formalities of concierges and reception desks, replacing them instead with informal workplaces, living room style lounges and the opportunity for play. The two lounges were designed separately as ‘working’ and ‘playing’ spaces, but both areas provide places for tenants to relax, socialise and entertain.

The ‘Nest’ lounge has a restrained palette to give a comfortable and cosy atmosphere ideally suited to individual use or smaller groups. A series of screens define spaces for work and relaxation, allowing residents to spend long periods of time working, studying or relaxing.

The ‘Deckhouse’ lounge is designed to be vibrant and conducive to larger gatherings. Reconfigurable modular seating can be used indoors and out, yet is designed to be feel domestic – creating an informal and relaxed atmosphere. Vintage arcade games, a pool table and board games inject a sense of fun, helping establish a strong sense of community within the development.

Both lounges are flexible, adaptable and appeal to a wide range of people, creating a memorable first impression for residents, and spaces that act as an extension of their apartment where they can enjoy spending time.

Design Office: The Manser Practice Architects + Designers

Location: London, England

 

Watson House | John Pardey Architects

 

Description by John Pardey Architects:

The house replaces a large suburban style two-storey house in a rural site within the New Forest. The design responds to both the client’s desire to live in close contact with nature together with the idea of making the house invisible from the public realm to deal with restrictive local planning policy directives on ‘traditional form and detail’.

This has resulted in a long, low pavilion that ‘touches the earth lightly’. Within north-south orientated the box-like form, the house provides three bedrooms that open up to the east and morning light, and a large open-plan living-dining-kitchen area, together with a master bedroom suite and study, that opens up to the west with views into a pine copse.

The low-impact design on the site is extended into the use of ground source heat pump, rainwater recycling and high levels of insulation that also make the house low-impact environmentally. The house is timber-framed, sweet chestnut-clad and has a sedum roof – a large brick chimney and hearth built in reclaimed bricks from the demolished house anchors this delicate pavilion to the site.

In 2011, the Watson House received a RIBA South/South East award and was shortlisted for the Manser Medal.

Video

Design Office: John Pardey Architects

Location: Lymington, United Kingdom

Photographs: James Morris

Penthouse in London | AMOS and AMOS

Design Office: AMOS and AMOS

Location: London, UK

 

Private House | Strom Architects

Description by Strom Architects:

The site is located in Suffolk two miles inland from the coast, and lies within the Suffolk Coast and Heaths Area of Outstanding Natural Beauty. The site itself forms part of an overall land ownership of 2.5ha surrounded by agricultural land.

The current site has foundations, ruins and some low walls from a house that burned down eight years ago; there is also an existing outdoor pool. Immediately to the west of the pool and ruins, there is a small area of open grass that runs up to the edge of a beautiful copse of mature oak trees. The site is located on the edge of flood zone 2 and 3, and requires a raised floor level 1.5m above the old cottage.

The clients’ brief was for a country house – ‘a dream in a wood’, a peaceful place to relax, regenerate, and think of new ideas.

The existing site with the pool, ruins and low walls has a very strong presence, and we wanted to keep this as an important part of the site.

The design is linear and has picked up on the building form – the ‘long cottage’ found in the locality, and we see the design as an evolution of the longitudinal cottage.

The building sits above the ruins and the edge of the pool, as to respect the current site, but also to deal with the raised floor level that is required, due to the potential flood risk. The building is also set like this so that it can be read on its own, and thus touch the existing site lightly. The building is orientated towards the west-south-west, and sits on an angle above the existing ruins facing the best views as well as creating a clear juxtaposition of geometry to the ruins.

A two-storey element punctures through the roof, and contains a master bedroom suite at the first floor. This is positioned towards the existing coach house, thus minimising the impact of the building on the more open site to the south. This two storey element is recessed from both the west and east facades as to reduce the scale and the appearance of the building.

The building is entered via a bridge that spans from higher ground and above the ruins. This sets up the whole philosophy of the house, even before you actually enter, as well as successfully dealing with safe egress form the house to higher land in case of a flood.

Design Office: Strom Architects

Location: Suffolk, UK

Renderings: Peter Guthrie