Ett Hem Hotel | Studioilse

Ett Hem, the unusual and different hotel is located in Stockholm, Sweden.

It was designed and renovated by Studioilse.

Description by Studioilse:

Built in the first years of the twentieth century, this building was home to a government official and his wife, a lady with a love for the aesthetics of Karin Larsson, who collected objects, textiles and furniture from all over Sweden. This was a time when the home became the focus of art and life, and design was integrated into the everyday. The influence of the Arts & Crafts, the romantic notion of national character and the delight in the design of useful things, combined with an impulse to embed a family in a place through architecture. All together this created a very special moment for domestic architecture in Sweden.

Ett Hem, built in 1910, dates from this moment. The house in Sköldungagatan was designed by architect Fredrik Dahlberg. With its protective brick shell it weaves a coat against the harsh Swedish winter. In its interiors it has both the robust, dark-timberlined rooms of public life, the masculine realms.

Each room has its own cocktail cabinet in gleaming brass. And throughout the house is the owners’ personal collection of art and photography. At the heart of it all is the kitchen. Furnished with a big table, comfy chairs and settles.

Ett Hem is not the usual hotel. If Ett Hem is an idea of home, of comfort and security, of familiarity, the other is an institution, a series of services. Ett Hem is something very different. It is active, where the guests can subtly shift the conditions, the atmospheres, the conviviality. A hotel is passive, a place that exists with or without you.

While it has all the facilities expected today, Ett Hem is a place that allows the guest to become part of it. Guests are treated as friends of the family. They can turn on the television in the sitting room, borrow our car or take the dog for a walk. They can make themselves at home, help themselves from the fridge. The food changes with the seasons, the rooms warm up with stoves and cool down with a fresh breeze from an open window. Ett Hem is connected to the street and the sky, to the city, it is not a machine cut off from life outside. Ett Hem is as glamorous as it is casual, but while it is a luxury, it is not a luxury hotel.

The value of Ett Hem comes through the pleasure of proximity to beautiful things, of being in spaces that tell a story, and through an ethic of generosity and care. And to a degree, of being left alone to live in a very special house. This from the moment you step through the college door, enter the courtyard into the garden and go up the steps to the front door. In the entrance hall a fire is lit when its cold outside, and fresh cut flowers from the garden are arranged on the table. Check in and wait for friends by the fire. Ett Hem will feel familiar. It is a place to use as you please. Downstairs in the sitting room there are sofas to sink into and games to play. The library, a room to disappear into, is stacked high with books you actually want to read. And the leafy glass house, where you can take breakfast during the day, or where you can enjoy a twinkling feast at night. Upstairs the bedrooms have a warm domestic feel with a sophisticated edit of vintage and new pieces in tactile materials such as cane, wood, leather.


Design Office: Studioilse

Location: Stockholm, Sweden

Project Year: 2012

Photographs: Magnus Marding


Apartment in Stockholm, Sweden

 

 
Location             : Stockholm, Sweden

Photographs     : Alexander White

Villa Kristina | Wingardhs

Villa Kristina located in Gothenburg, Sweden.

It was designed by Wingardhs.

Description by Wingardhs:

A small house that wants to be big. A small footprint and simple construction means low cost. That’s the idea when we set about designing a house for a young couple on a site surrounded by other single-family homes on the west side of Gothenburg.

We turn inward with an atrium scheme, away from the view of—and from—the neighbors. The nicest view is toward the mature trees and the exposed bedrock in the southwest, so we open the courtyard up on that side.

The building is perched lightly on piers, hovering a half-meter over granite bedrock honed by the ice age. That means that to reach the building we need a stair and a ramp (accessibility requirement) along the blank northeast side. The elevated floor of the atrium courtyard is built up of decking over beams, with steps down to the surrounding terrain.

On the inside, it’s the outside that dominates. The narrow kitchen with its long table is always a part of the changing seasons that play out in the courtyard. Floor-to-ceiling glass and broad sliding doors help erase the boundary between inside and out. Okay, it’s a cliché—but it works.

There’s a steep ladderway up to the workroom (yes, there’s a glimpse of the sea from up there) and a shallow, almost monumentally processional stair up to a roof terrace. Additional rooms could be built around the courtyard if needed in the future to accommodate a bunch of children.

The entrance wall is thickened to hold a fireplace (the chimney is part of the roof landscape) with a built-in sofa, a room for collections, the kitchen (back-to-back with the exterior mechanical room), and an air-lock entry with guest bathroom.

The exterior is clad entirely in whitewashed (Sioo treated) smooth-planed spruce. It will age to a pale gray.

Design Office    : Wingardhs
Architects          : Wingardh Arkitektkontor, Gert and Karin Wingardh:
Location             : Gothenburg, Sweden
Area                    : 182.00 m2
Project Year      : 2014
Photographs     : James Silverman

Casa Ljungdahl | NOTE Design Studio

Description by NOTE Design Studio:

Note has made its first private residence project. It is a large loft in Stockholm, in the area of Södermalm called Sofo. The house dates from the 1930s and went through many renovation during the years.

When it was our turn to renew the the 200 square meter apartment our first step was to simplify everything we felt was too much, in terms of dimensions and materials. The task was to create a relaxed, soft environment and the main interior feature is a dark, low-lying base line that runs like a unifying horizon through the whole apartment.

The blue-gray line works as a storage unit and becomes a base for the ceiling height to shoot off from. We utilize the loft’s steep niches in a simple way by filling them with really deep drawers. This framing of the rooms create a classic salon atmosphere, and becomes a wink to architecture of the old days.

All walls and ceilings are painted in apricot pink and sandy beige tones which gives a soft, hazy atmosphere, creating a dynamic but gentle contrast to the blue-gray base. Nothing in the apartment is white!!

Our client’s wish was for us to design a homely, yet representable interior. A place to live everyday family life, to be private, but with the possibility to be professional. A place to invite both business associates and good friends. Warm, welcoming, soft. Our client travels across the world – and so does her guests – which inspired a space of international character.

In the beginning of the project we found three images which together became the foundation of the expression. The motifs: a brown cashmere coat, a pair of sand-colored sneakers and a plaza in Rome. Stylish but relaxed with an international look resistant to time. We looked for inspiration in environments with timeless character in elaborate and classic rooms. Spaces built in indelible, finely worked materials with carefully composed color palettes. We’ve aspired to reach a certain mood rather than a concept.

Design Office: NOTE Design Studio

Location: Stockholm, Sweden

Photographs: NOTE Design Studio

Waterfront House | Amsterdam Living

Design Office: Amsterdam Living

Location: Sweden

 

Home in Goteborg | Ahre Fastighetsbyrå

Design Office: Ahre Fastighetsbyrå

Location: Göteborg, Sweden

Photographs: Joakim Kling

Modern Apartment in Stockholm

Location: Stockholm, Sweden

Photographs: Alexander White

Restaurant in Sweden | Richard Lindvall

Description by Richard Lindvall:

Before the one year long renovations, the premises were used by the Swedish Tax Agency and consisted of a maze of tiny meeting rooms with a ceiling height of 240 cm.
The interior is inspired by Scandinavian minimalism with an industrial twist and with Inspiration from hotels and restaurants in Shanghai, New York and Amsterdam. Big impressive buildings with lots of space and hard materials, but which are still keeping a welcoming atmosphere are rare in Sweden. It was important to create a warmth in the environments, but still keep it raw and fresh.
48 tons of concrete was poured into the construction, not only for for the floors, but also to construct the two bars, a reception desk, a large sofa table and a 3,5 meter wash basin in the rest room.
The boards on the walls is made from expanded metal, cut into smaller segments and placed in black lacquered steel frames, which gives a hint of Art Deco style. The tables and sofas are designed by Richard and made by a carpenter in Lithuania, The big fig tree at the entrance was chosen mainly for the amazing gray bark.
The boards on the walls is made from expanded metal, cut into smaller segments and placed in black lacquered steel frames, which gives a hint of Art Deco style. The tables and sofas are designed by Richard and made by a carpenter in Lithuania, The big fig tree at the entrance was chosen mainly for the amazing gray bark.
The large space is divided into three rooms, all revolving around a central black iron beam structure that has been designed to serve unique functions for each area. The center of Bistro 38 holds a long two-level sofa where one side faces the massive concrete bar and the other, lower part is turned towards the dining area.
In Poche 36, the central iron beam has been transformed into a flexible table that can serve both as seating and as service station for the staff. In the café area the main iron feature was turned into a high shelf structure with bar seating around the base.

Design Office: Richard Lindvall

Location: Stockholm, Sweden

Photographs: Johan Annerfelt

Apartment in Stockholm | Lotta Agaton

Design Office: Lotta Agaton 

Location: Stockholm, Sweden

Villa Östernäs | Gabriel Minguez

Design Office: Gabriel Minguez

Location:  Ingaro Island, Sweden

Photographs: Åke E:son Lindman

Swarm Lamp by Jangir Maddadi Design Bureau

Designer: Jangir Maddadi Design Bureau