RS House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Alain Brugier

 

 

DM House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: São Paulo, Brazil

 

Casa Cor 2015 | Studio Guilherme Torres

Description by Studio Guilherme Torres:

Original idea, transatlantic inspiration. The maxim “less is more”, coined by the German architect Mies van der Rohe, one of the greatest idols of Torres, paradoxically, is the antithesis of what preached the legendary American decorator Dorothy Draper. For her, more was better. With floors on black and white, fancy boiseries and oversized handles, her ambiance was eccentric, exuberant and glamorous. The story of this pioneering décor merges to the own history of interior design as a professional activity. Her office, where she worked tirelessly from 1920 to 1960, produced a number of iconic projects, including grand hotels. Dorothy also left her mark in Brazil, with the interiors’ signature of “Palácio Quitandinha”, a treasure hidden on the mountainous region of Rio de Janeiro.

About the project:

On the 2015 edition of Casa Cor São Paulo, a temporary decoration exhibition which takes place from May 26th to July 12th, the architect Guilherme Torres in a joint venture with the mega corporation Todeschini, a leading furniture company, creates a cosmopolitan, playful and contemporary vision on 400 square meters that revisits the golden days of the Jockey Club building, host of the exhibition and stage of memorable parties of São Paulo high society on its golden years.

In times of austerity and restraint, Guilherme prefers to take the opposite direction and revisit the luxury of a time without dated stigmas, creating his own interpretation of the vision that he shares with the legacy of Dorothy – touches of fantasy and drama, contrasts of black & white and some boldness in the proportions. “I do not like being stuck to my own formulas. I believe shows and exhibitions are an opportunity for escapism, fit for creativity, perfect for free imagination”, according to him.

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: MCA Estudio

FV House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: Londrina, Brazil

ZA House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: MCA Estudio – Denilson Machado

LA House | Studio Guilherme Torres


Design Office: Studio Guilherme Torres 

Location: Londrina, Brazil

RL House | Studio Guilherme Torres

Description by Studio Guilherme Torres:

The apartment of 145 m² was almost in the last phase of finishing process when the young brazilian architect met the owners. The couple was displeased with the environment arrangements and the traditional decoration, so they gave the architect free hand to reformulate everything.

The base for the decoration was the fusion of polymer cement, minty and blue colors and the use of a whole wall covered in pinus, a wood that has virtually no commercial value in Brazil. Another high point of the project was to expose the structural column right in the entrance door, composing a beautiful set with the dinner table. An important point is: all the main pieces such as tables, sideboards and sofa are designed by the architect.

The owner was already a great admirer of Guilherme’s work, so during the whole process she insisted on buying several pieces designed by the architect. This partnership worked out so well that she decided to open a company just to represent Guilherme Torres’s products in all Brazil and around the world. Other design pieces that made a difference were the Shadowy chaise, Moroso, Guilherme decided to use inside the apartment, since it is originally an outdoor piece. The rugs and wooden chair with steel legs are from Diesel and the dinner table chairs are from Driade. The piece of art beside Shadowy chaise is by João Machado and the one above the sideboard is by Eliane Prolik. In the master bedroom, the decoration is completely the opposite to the explosion of colors of the living room. Black and white used on furniture, bed linens and even the frames. Above the headboard, an art piece of João Machado and bed linen of Ari Beraldin. The kitchen received furniture in black lacquer, countertops in Corian and Smeg home appliances. The Living room walls, gives continuity to the kitchen, since there are no doors dividing the spaces.

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: Curitiba, Brazil

Photographs: Denilson Machado (MCA Estudio)

FJ House | Studio Guilherme Torres

Description by Studio Guilherme Torres:

Young, single, businessman and DJ. The owner of this apartment, located in the West side of São Paulo, wanted to keep living near his company and at the same time grant his new house all the modernity that represents this moment of his life.

The property, a typical apartment of the 80’s, was literally put down and rebuilt from scratch. All partitions, that limited the rooms, were removed. The toilets and two bedrooms were kept for structural reasons. Some windows were also eliminated, to create the concept of a box in which the illumination plus wall and floor coverings would create a three-dimensional effect, like in a night club.

All the illumination was designed using Leds, featuring no other light source in the whole apartment. Besides the scenographic effect, the illumination presents a great energy saving combined with a high luminous efficiency. The walls and ceiling were built with plasterboard and then covered with polymer cement.

The kitchen, integrated to the living room, occupies the area that was previously designed for corridors and lavatory. All the woodwork was designed by the architect and one of the great aspects of the project’s interior design was the “high-low” effect, that is, great insights with very low costs. For example, the DJ table, is actually an aluminum ladder that gained a new interpretation. The whole furniture line follows an unassuming style, inspired in the 70’s.

The Master suite gained a bathtub integrated to the sleeping area, a transgression more than welcome on this contemporary way of living.

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: MCA Estudio

FF House by Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres

Location: Londrina, Brazil

AS House | Studio Guilherme Torres

Design Office: Studio Guilherme Torres