Sunshine Canyon Residence | Hacker Architects


Design Office: Hacker Architects

Location: Boulder, Colorado, Usa

Photographs: Jeremy Bittermann

House in Canada | Naturehumaine [architecture+design]

 

Design Office: Naturehumaine [architecture+design]

Location: Québec, Canada

Photographs: Adrien Williams

Hawk’s Nest | Wiedemann Architects

 

Description by Wiedemann Architects:

Hawk’s Nest is a home and studio for a sculptor from Paris who was drawn to the site, an abandoned limestone quarry, with its sweeping views of the Potomac River. Our goal was to create a simple form that was simultaneously separate from and intertwined with nature. Two simple cast concrete volumes rise seamlessly from the limestone creating a framed view of the landscape beyond and a perch for the steel and glass structure above. The grid of steel columns modulates the space and creates framed views of the ever changing play of nature, blurring the line between inside and outside. Ipe, allowed to weather naturally, provides a material counterpoint to the steel and was used to create privacy, balconies that extend the interior space, and bridges that leave the site otherwise untouched.

The residence is designed to enhance the experience of the nature and inspire the client’s work in her ceramic studio and metal studio. Dark concrete floors with radiant floor heat provide warmth, while the narrow plan affords natural cross ventilation. Primary colors were interlaced within the black and white interior spaces. The goal was to create an atelier that was of the place and, at the same time, provides an armature for a greater appreciation of the natural beauty of the landscape.

Design Office: Wiedemann Architects

Location: West Virginia, Usa

Photographs: Hoachlander Davis Photography

The Dangle-Byrd House | Koko Architecture + Design

Description by Koko Architecture + Design:

The Dangle-Byrd project was an opportunity to explore the challenge of maintaining the spirit of craftsmanship within a modern domestic landscape. Set on a wooded five-acre site in rural Pennsylvania, the house utilizes a material consciousness to engage the neighboring handcrafted Amish farm buildings.

The house consists of three interlocking volumes. While each volume is very simple in its form, the exchange between them allows for a wide variety of spatial experiences. The first impression one has is that the house is two “shadow-boxes” connected by a “bird cage”. However, as you enter the house the perceptions change. From the interior, the cage is no longer a figure, but rather a looking glass to the outside. The single storied master suite becomes an intimate walnut valise, retreating from the exposed glass living room. A dramatic perforated steel bridge passing through a two-storied screened porch reaches the guest suite. The northern end of the house has a private balcony looking down to the lap pool set into the woods.

The elegant engineering of farming equipment and local Pennsylvania trussed bridges inspired the unusual structure of the house. The resulting form is a steel “exo-skeleton” with a wood and glass box suspended within the exposed frame. The structure is not just visual, but literally wraps around the inner volume as if it were a “ship in a bottle”. The glass living room walls and roof structure is suspended off of the cage by 6 strategic supports.

Severe in form, the materiality of the house combined with a sustainable approach allows it to become part of the surrounding landscape. Passive solar heating and radiant floors enable the “bird cage” to respond to Pennsylvania Winters. A massive “hand set” stone chimney anchors the house. The luminous floating glass walls of the living room contradict this permanence. The blackened cedar boxes combine the architects’ Japanese background with the simplicity of the Pennsylvania farm buildings The honest steel structure and rough cedar boxes reinforce the importance of “making” rather than “concealing.

 

Design Office: Koko Architecture + Design

Location: Downingtown, Pennsylvania, USA

Photographs: Nikolas Koenig, Patrick Casey

Dovecote Studio | Haworth Tompkins

Description by Haworth Tompkins:

The creative campus at Snape Maltings was founded by Benjamin Britten in derelict industrial buildings on the Suffolk coast. The Dovecote is part of Haworth Tompkin’s phased extension of the campus for Aldeburgh Music and inhabits the ruins of a dovecote overlooking the marshes. The new form expresses the internal volume of the Victorian structure as a Cor-ten steel ‘lining’, a welded monocoque that was prefabricated and craned into position.

A large north light roof window provides even light for artists, while a small mezzanine platform with a writing desk incorporates a fully opening glazed corner window that gives long views over the marshes towards the sea. The single volume will be used by artists in residence, by musicians as rehearsal or performance space, by staff for meetings or as a temporary exhibition space.

Only the minimum necessary brickwork repairs were carried out to stabilise the existing ruin prior to the new structure being inserted. Decaying existing windows were left alone and vegetation growing over the dovecote was protected to allow it to continue a natural process of ageing and decay. The interior walls and ceiling of the space are lined with spruce plywood to create a timber ‘box’ within the Cor-ten shell.

Design Office: Haworth Tompkins

Location: Snape, England

Photographs: Philip Vile