Peixoto House | Erbalunga Estudio

Peixoto House located in Tui, Spain.

It was designed by Erbalunga Studio.

Description by Erbalunga Studio:

The owners of this house were not reflected in the layout of their old apartment. Small consecutive spaces, arranged longitudinally along a corridor that gave them access to the various uses and rooms. An overly simple and inefficient structure for a contemporary dwelling.

From the beginning, multipurpose spaces were created and with scope for new possibilities. It was necessary to flee from a totally closed and without freedom, that prevented the appearance of new habits, hobbies, activities or ways of thinking.

 The kitchen, dining room, living room or work area were articulated in a single space separated from the most private areas of the house.

 A simple, clean, and unconventional design, helps this large space is the engine and generator of life in this apartment. A great space that can be transformed and be what their owners need in every moment.

 In addition, the layout of the longitudinal route is broken generating a zig-zag path that leads diagonally to the guests from the most public to the most private zone establishing relationships between the different uses of the house.

 It is a house in which the square meters of all the rooms recover their value and efficiency, forming part of an atmosphere of space and light, the true luxury of an urban dwelling.


Design Office: Erbalunga Studio
Location
: Tui, Spain
Area: 70,00 m2
Project Year: 2016
Photographs: Iván Casal Nieto


Apartment in Spain | Rubio and Ros


Description by Rubio and Ros:

In the studio we thought about an open space where a light iron folded sheet replace the massive volume of the existing staircase, serving as a basis for redistributing the entire house. The starting point was to make the ladder a special object, a key element that does not interrupt the space, an element that would dialogue with the space and shares with it a discreet role. The ladder becomes thus the leitmotif, dividing into two floors the 177 m2 of this house situated into a building from the early twentieth century, in the neighborhood of La Seu. The house has marvellous views of the historical city center of Valencia from the two terraces.

As far as the realization of the Project is concerned , we have used noble materials such as hardwood, Encaustic tiles (designed by Rubio and Ros especially for the occasion and produced by Enticdesigns), European walnut, brass, glass or wool and silk carpets. The timber cover the space, providing content and density. Its shell and solid presence is balanced with elements of lighter shades. The visual structure of the atmosphere is completed by the brightness of the vertical array of hexagons made in delicate brass; The right expression for a low ambient light space.

The good harmony with the clients allows the studio to evaluate the results: when they come to Valencia, the interior designers Isabel Rubio and Ros Amparo tend to meet them, so they can see how they strengthen its relationship with the housing and the way the house is adjusting itself as a piece of tailor. “You can not always be witness to how the materials and spaces develope and, let’s face it, not always the evolution of the use is positive. In this case, it is undoubtedly. The patina on the brass rail manifests this life: the clients inhabiting.

Design Office: Rubio and Ros

Location: Valencia, Spain

Photographs: Asier Rua

House 1014 | HARQUITECTES

 

Design Office: HARQUITECTES

Location: Granollers, Spain

Photographs: Adria Goula

Casa 1+1=1 | Iñaqui Carnicero Architecture


Description by Iñaqui Carnicero Architecture:

The design of these two semi detached houses is addressed in a non-conventional way. Although the program for both houses is identical, the layout is not symmetrical. From the beginning the two units were conceived as one single project. Not only does the project answer to the clients needs, but it also offers the possibility of being transformed into one single house, envisaging a wider range of scenarios for its future use.

Although the house is located on a slope, oriented to the south, with many rocky outcrops and is called “los Peñascales” – rocky area in Spanish- the building does not relate to them, it turns its back to the immediate surroundings and rather interacts with the distant Pardo forest and with Madrid´s skyline. In my opinion, this is the key decision of the project, from which the rest derives.

The house somehow denies the surroundings and the abrupt topography of the site by delicately leaning on the rocks with a large horizontal plane that defines the footprint of the building. This noble plane, where the daily life goes on, is covered by a floor made with white calcareus stone.

Once this reference level has been established, the house is organized in two independent parts. Underneath are located the service uses and the car parking, and above the living area of the house. The entrance to the house appears between these two different worlds, through an almost hidden stair, situated around a huge rock.

One single volume houses the rest of the program. It is a hermetic, horizontal prism related to the “footprint plane” in its placement, shape and dimension. Here is where the rest of the program like bedrooms, a little toilet and the main bathroom is organized as well as the zones destined to the study. Against the hillside, the almost hanging concrete box leaves underneath the necessary height for the ground floor to be protected from the sun while preserving the views to the horizon.

A unique bay window located at 1,40 meter of height allows to trim the skyline of the landscape and uniformly illuminates the concrete ceiling. The horizontal void that runs almost through the whole building brings natural light into the first floor, allowing the sun to enter diagonally into the ground floor through the central double height. The independence of levels is only interrupted by double heights that put in relation both spaces described previously.

The objects of the house are clustered and related to one another in such way that in the ground floor, the furniture is reduced to one single element that has very different functions: storage, kitchen, sitting area and entrance windbreak. In the first floor, all the wardrobes are concentrated in one single strip that is attached to the façade, improving the thermal behavior of the building and therefore reducing its energy consumption.

This house hosts two dwelling units, but lacks of house scale. It uses the abstraction of the traditional dwelling elements to mislead the visitor and to attract his attention to specificity of the environment.

Design Office: Iñaqui Carnicero Architecture

Location: Torrelodones, Spain

 

Loft II in Barcelona | Egue y Seta

Design Office: Egue y Seta

Location: Barcelona, Spain

Duplex in Arnedo | n232 Arquitectura

Description by n232 Arquitectura:

This duplex penthouse is inside a new building located in Arnedo, Spain. The original plan of the dwelling did not comply with the client expectations and the lifestyle of a young couple. After an intensive research and several meetings, the resolution of the architectural challenge was well enough reached.

The spatial solution is not conventional, due to the flip of the floor use found in a traditional duplex. The main access and social area are in the upper level, while the bedrooms and more private zone are in the lower one. Turning upside down the levels not only modifies the use of them, but also changes completely the configuration of the space of each one.

The main access level is where the social life expands. This space adapts seamlessly providing an open concept living room and unifying it with a large wooden deck terrace. A number of elements in this floor are used to give character, while they organize space through its functions: the stairwell divides the kitchen from the living and dining area; a column covered with mirrors gives back polyhedral vision of the place; and finally the black background cupboard that provides different use depending of the space -library, multimedia shelves, wardrobe, electrical cabinet, main door, toilet door, chalkboard.

The lower floor, however, is more protected. A wooden box gives privacy and access to each bedroom and links the two floors with a common space. In this way, this box acts as a heart of the home, a transition zone from public to private, and giving warmth and allowing the transit among the rooms.

The master bedroom functions as a micro apartment, with its own access hall, a resting area, a dressing room, a place for sleeping and watching TV, a balcony and a bathroom generously sized. In contrast with the upper level, the lower one offers an intimate and secluded mood.

Thus, the architectural solution offers its inhabitants a set of contrasts, and in its core, a wooden heart that ties everything together.

Design Office: n232 Arquitectura

Location: Arnedo, La Rioja, Spain

Weave House | A-cero

Description by A-cero:

This house has been designed the distinctive style of the studio managed by Joaquín Torres and Rafael Llamazares architects, according to the design the evolution recent years with more sinuous and organic lines, this single-family house project is located in an exclusive residential area of the Spanish coast.

The property of 1000 sqm (10,764 sqft) is divided into three floors. The basement with the garage, service areas and facilities, the ground floor with the public areas and the first floor where we find the most private rooms such as bedrooms. The whole interior also designed by A-cero has great light with large windows and is connected to the outside with different terraces and porches. There is also a pool on the walkable roof of this house.

The design proposed by A-cero gives strength and subtlety to the whole building. The four facades are different but they follow the same patterns in terms of design. The materials chosen in this case are black glass and white DuPont Corian. Both materials stand out for their high quality and durability and especially in the case of Corian, adapting perfectly to this particular design.

This is a high quality house and the design shows it perfectly by itself. In this house become important the sculptural volumes embracing the building, the construction details between Corian and glass planes and the great plasticity of the facades.

The large plot of this project is located in an elevated position and overlooking the Mediterranean Sea. The detailed landscaping was also designed by A-cero in relation with the project.

Design Office: A-cero

Location: Spain

Photographs:  Marcos Domingo Sánchez

Victor Pradera | n232 arquitectura

Design Office: n232 arquitectura

Location: Logroño, Spain