Stone House | Slee & Co. Architects

The Stone House, a home for a young family, is located in Pretoria, South Africa.

It was designed by Slee & Co. Architects.

Description by Slee & Co. Architects:

We were commissioned to design a home for a young family with two adventurous boys. The clients bought a hectare stand in a rural estate with a ‘koppie’ (a small hill rising up from the African veld) and a magnificent view over the landscape to the east of Pretoria. They wanted a home where all of this could become part of their lives. The design consists of a series of over scaled, red, “ysterklip” walls reminiscent of the dry-packed kraal walls in and around Pretoria. These stone walls, housing all the services, were staggered and positioned in such a way to create sheltered spaces between them; privacy from the neighbors on the sides and their main function to concentrate and frame the important east and the west views. All the stone were collected from the site. Carefully placed roof lights allows north light to wash into the house against the stonewalls, compensating for the east/west orientation of the site. To the west the home opens up to the koppie where the kids have their tree house and secret forest hides. To the east the house concentrates on the magnificent views down the axis of the red stonewalls. The veldt was re-established and allowed to grow back, the kitchen garden and children play lawn to the back of the home and the private court gardens at the bathrooms are the only areas cultivated. The stone wall at the entrance leads you in from the south with an entrance gallery intersecting all the stone walls and spaces beyond, drama is added with light streaming in from the top and views confronting you to the right and left upon entering their spaces. The first space you intersect is the main living space, the dining room facing the koppie on the west and open plan kitchen hidden in the stonewall. To the east the living room extends out onto a covered terrace and open fire ring terrace with the view as its focus. The second space belongs to the kids with their bedrooms leading off their koppie. The rumpus room opens up onto the exercise lap pool framed by the stonewalls growing out of the water. The third, and more private, space belongs to the main bedroom suite, gym and guestroom/studio all with their private court gardens and bathrooms. Relaxed-muted, low maintenance finishes are used throughout with the red stone complimenting the client’s love for colour and texture. Sandstone planks are used in the bathrooms and outside areas where a non-slip surface is required. Granolithic floors make up the rest of the floor areas.


Design Office: Slee & Co. Architects
Location: Pretoria, South Africa
Project Year: 2007
Photographs: Slee & Co. Architects


House 02 | Daffonchio & Associates Architects

 

Description by Daffonchio & Associates Architects:

The house is set on a secluded, tranquil stand surrounded by established trees. The main house consists of 2 wings: the living wing and the bedroom wing. Both wings have long, low roofs which appear to float over and past them. These roofs are supported on external steel posts, as all of the walls stop short of the ceiling, with clerestory windows on top of all internal and external walls. The clerestory windows allow views of the trees from inside the house, and admit a soft, diffused light into the house during the day. At night, the ceilings are lit up by lights which are concealed below the clerestory windows. This creates a soft, ambient light, and enhances the floating effect of the roofs. The deep overhangs of the roofs and the generous concrete aprons around the house extend the house into the garden both spatially and visually. The deep roof overhangs also shade the glass in summer, protecting the house from solar heat gain.

Along the full length of the northern side of the living area is a 16 meter long floor to ceiling motorized frameless glass sliding door. When opened, the door disappears into cavity walls, and the living area effectively becomes an open covered patio, with 2 large cavity sliders on the south side opening onto a secluded courtyard.

The entrance door was designed by South African artist Marcus Neustetter. It comprises a sheet of laser cut steel on the outside and laser cut walnut on the inside, with clear glass in between to let light shine in during the day and out at night. The laser cut image originates from a Google Earth image showing the topography of Johannesburg and the surrounding areas.

The minimalist architecture, expansive spaces, soft natural daylight and white walls in the house serve as a backdrop for other artwork throughout the house.

The eco-pool has been designed to read as part of the garden, with gravel banks acting as the transition between the garden and the pool, and planted wetlands blending visually with the surrounding landscaping.

 

Design Office: Daffonchio & Associates Architects

Location: Hyde Park, Johannesburg, South Africa

Aupiais House | Site Interior Design

Design Office: Site Interior Design

Location: Camps Bay, South Africa

Pear Valley 276 | Antoni Associates

Description by Antoni Associates:

A young family re-locating to the Western Cape was looking to change from city living to a more relaxed country lifestyle in which to bring up their young family and settled for the exclusive Pearl Valley Golf Estate located near Paarl, just 30 minutes away from the Mother City of Cape Town.
The owners approached Antoni Associates to create an interior that was modern but with an emphasis on ‘barefoot luxury’ and the use of natural materials. The design approach by Mark Rielly and Jon Case was to focus on the use of natural organic materials such as timber and stone. These tactile materials add a sense of homeliness and warmth to the contemporary architecture. Timber flooring was used throughout, which contrasts with the raw off-shutter concrete ceilings, warm stone and marble cladding.
The owners of this home love to entertain and wanted the house to reflect their lifestyle. The informal family spaces include an open plan kitchen, informal dining and open bar, all linked to the entertainment lounge. A feature marble clad two-sided fireplace divides and screens off the family lounge from the spa room. These areas of the house flow out onto the outdoor entertainment deck with a sunken outdoor boma (a typical South African outdoor enclosure). Here timber seating is casually arranged around an open fire.
The furniture is modern and complementary to the experience of the home. The clients’ love for colour has been introduced with injections of bold prints and vibrant fabrics. Bespoke furniture from OKHA Interiors is featured throughout. A combination of bold and discreet lighting was used to create a “wow” factor and the layering of lighting set various moods. Subtle lighting has been incorporated in all recesses and feature bulkheads to give a warm glow to peripheral edges. Concealed lighting has also been used to highlight and accentuate the organic natural finishes.

Design Office: Antoni Associates

Location: Cape Town, South Africa

Photographs: Adam Letch

Ross House | Antonio Zaninovic Architecture Studio

Design Office: Antonio Zaninovic Architecture Studio

Location: Cape Town, South Africa

Photographs: Montse Garriga

House Boz | Nico van der Meulen Architects

Description by Nico van der Meulen Architects :

The client requested a spacious and luxurious four bedroom steel, glass and concrete residence with an emphasis placed on the design of the living rooms.

The vastness and natural setting of this site inspired a design resembling a bush lodge that responds to nature and its immediate surroundings. Translating this concept into a contemporary home was almost effortless thanks to the location, orientation and natural beauty of the site.

The architectural design communicates and reinforces the concept, as can be seen in the selection of materials used and the way the internal spaces relate to the outdoors. The choice of materials and finishes was limited to natural materials and earthy colours. Initially the site revealed itself as a mound of quartzite rock which was excavated and hand cut for the gabion landscape walls and the stone cladding used throughout the house. The striking square and rectangular rusted steel boxes are strategically positioned while the stone-clad walls extend the house into the landscape, creating integration between building and site.

Interior:

M Square Lifestyle Design strategically linked spaces through their use of various natural materials in the interior spaces. The design exposes the truth of the materials by using them in their purest form such as incorporating in situ-concrete, quartzite cladding and rusted mild steel in the design.

M Square Lifestyle Necessities enhanced the interior space with pieces that blend with the natural materials and earthy colours featured in the home. The brands selected amongst others were Molteni & C, Horm, Fantoni, Fontana Arte, Tom Dixon and Foscarini.

The house won the Lafarge Award for the best architectural use of decorative concrete in South Africa 2013, as well as the overall award for the best concrete work for 2013.

Design Office: Nico van der Meulen Architects

Location: Mooikloof Heights, Pretoria, South Africa

Pearl Bay Residence | Gavin Maddock Design Studio

Design Office: Gavin Maddock Design Studio

Location: Yzerfontein, South Africa

Photographs: Adam Letch