Apartment in Singapore | KNQ Associates

Description by KNQ Associates:

The owners of this apartment have been our studio’s long time friends. Given that this is the second time we are working with them, we are able to understand their needs and requirements, as well as personal taste better this time.

The clean-cut aesthetics starts at the living room. Introducing angled lines and undulating surfaces to create a direct visual contrast against straight and flat elements, we hope to deconstruct the interiors in a subtle, unobtrusive manner. Even the little details, like the customised picture of black and white photography which decorate the walls are arranged artfully in an atypical collage arrangement to tie up with the design concept.

The color palette is kept light and monochromatic to ensure the interior space stays airy and feels ‘light’. The color blue serves a central role to keep the home from looking sterile from using a neutral scheme, as well as being a color picked by a Feng Shui master to ensure the well-being of the couple.
The asymmetrical forms continues in the master bedroom, where a TV panel has been designed to keep the space between the end of the bed and the opposite wall clear for passage. Looking like a monolith, it breaks the regular boundary of a rectangular room and serves as part of the false ceiling to hold the lights. Similarly, a bold red wallpaper at the headboard wall – color suggested by the Feng Shui consultant – commands presence in the room. The room feels serene even with such a strong accent nevertheless.
In the study cum guest room, the customised built-in storage furniture is similarly designed with the central theme in mind – graphical lines create a geometric pattern on the doors for visual interest. The choice color of orange on one wall jumps at you, especially since the rest of the walls are covered in light off-white and brown tones.

Design Office: KNQ Associates

Location: Parc Vera Condo, Singapore

Chiltern House | WOW Architects – Warner Wong Design

Description by WOW Architects – Warner Wong Design:

The spaces in this family home on Chiltern Drive in central Singapore were crafted like a garment, woven around the needs and desires of its inhabitants. The home aspired to be deeply rooted, connected to the surrounding environment, the history of its development, as well as the family’s lifestyle.

The house was constructed as a single monolithic concrete structure. The woven steel reinforcement and raw timber formwork into which the concrete was cast have imprinted the process of building into its surfaces, with rugged lines in the concrete and hints of steel reinforcement in the walls and ledges. As the early morning sun casts shadows across the textured horizontal bands left behind in the concrete where the timber formwork once was, the memory of the construction process itself marks the passing of time and reminds the family of the effort, desire, and realization of their dream.

The spaces within and around the house were designed for each family member to enjoy their own privacy and commune with nature, as well as spaces where they could meaningfully come together in the creation and continuation of family rituals around meals, greetings, and homecomings. The house is articulated around a square geometry in plan, but the spatial arrangement within this straightforward framework is a complex interplay of large and deep spaces and connections that stretch across the length of the house in various directions. These elongated rooms draw the eye across them, at times relating to the views of the garden, across extended windows that skirt the skyline and horizon or to focus the exaggerated perspectives on select elements within a room. These visual connections within the rooms as well as from space to space help to unite the inhabitants and make them aware of each other’s movements within the house as well as strongly link the house to its surrounding environment.

The living and dining rooms are connected in one continuous space with a swimming pool at one end and a rear garden at the other. Along the length of the room, a low bay window ledge cast into the folds of the wall and a long horizontal window opening provide an intimate and direct connection to the landscape, as well as casual seating that can comfortably accommodate one or many people. Similarly, the expansive kitchen island that extends across the tall and grand kitchen runs parallel to a broad view of the rear garden and makes the kitchen a bright and pleasant room that is just as much a social space as a working area.

With this architectural language of deep spaces and extensive windows, dramatic linear vistas of the gardens that surround the house are framed. The views to the greenery provide a sense of serenity and reflection to the inhabitants and ground them to their environment. The culmination of these views occurs in the master bedroom that runs across the entire front façade of the top storey with a singular horizontal opening across its frontage. This broad window takes in a spectacular and uninterrupted view of the suburban skyline beyond.

Although the house was designed as an integrated experience of the architecture, interior and landscape design, each discipline has its unique expression and concept; the architecture with its rugged concrete aesthetic and expressed construction process, the landscape with four levels of distinct solutions for different spatial objectives using a variety of tropical landscape strategies, and the interiors with a tapestry of personal artifacts that subtly convey the history of the family.

Design Office: WOW Architects – Warner Wong Design

Location: Singapore

Photographs: Aaron Pocock

JKC2 | ONG&ONG

Description by ONG&ONG:

This house comprises of three volumes positioned around a central courtyard such that they interact, whilst each wing remains distinct enough to be viewed as an independent entity. The home’s interiors and outdoor areas are configured with flexibility of space in mind so that the house can be adapted to suit a broad spectrum of homeowners.

A balance is struck between the man-made spaces and the natural ones, with the building formed from basic elemental shapes with raw-finished materials, such as fair-faced concrete, stone, mild steel, tropical wood and clear glass. The dialogue between the components of this palette reflects a sense of warmth and immediacy with nature.

Design Office: ONG&ONG  

Location: Singapore

Photographs: Aaron Pocock

72 Sentosa Cove House | ONG&ONG

Description by ONG&ONG:

This is a home that can endure the tropical climate with minimal environmental impact, by tapping on available natural resources. Four levels make up the building, each catering to the family’s various social and entertainment needs while also accommodating each member’s individual need for solitude.

Achieving space maximisation and privacy were also factored into this design, in view of the house’s close proximity to neighboring units. As a result, the internal spaces face inward into a multi-functional courtyard which acts as circulation pivot, light well and ventilation exhaust, while also serving as a visual focal point. Dense foliage also provides a natural means for additional privacy.

The building’s slimmer east and west facades are a contrast to the wide-open north and south ones. This regulates natural lighting and wind ventilation for efficient thermal circulation. A pitched roof, with its series of repeating slopes, also generates additional skylight openings. And let’s also not forget that this is first and foremost a home for an active couple and their kids. For this, a lap pool and training room ensure that their fitness needs are taken care of.

Design Office: ONG&ONG

Location: Sentosa Island, Singapore

Photographs: Derek Swalwell

Mimosa Road House | Park + Associates Pte Ltd

Description by Park + Associates Pte Ltd:

6 Mimosa Road was first introduced as a reconstruction further the idea developed into a new erection residential project that unfolds more of its potential to suit both the client’s demands and the architect’s ideas.
P+A aimed to capture modern design thru clean straight lines and massive forms compensated by meticulous and creative selection of materials to keep a warm rustic touch to the feel of the house. One from these materials is burnt orange brick that reconnects the history of the original house prominently having exposed bricks all thru out.

Design Office: Park + Associates Pte Ltd

Location: Singapore

Photographs: Edward Hendricks