Germanier House | Savioz Fabrizzi Architecte

Description by Savioz Fabrizzi Architecte:

Vétroz, in the heart of the valais, boasts 170 hectares of vineyards. maison germanier, which dates from 1850, was originally the home of a wine grower and stands on a beautifully sunny, sloping site among the vines of the “pays de l’amigne”. the present owner of the building wanted to have it renovated.

The house consists of a substructure in rubble masonry, with a timber structure above. the stone part traditionally accommodated the premises associated with the land (wine cellar, stores for tools, foodstuffs, etc.), while the wooden part was the ideal envelope for the living spaces. the elements of the new project were designed with this traditional division of the building in mind. the daytime-use areas are in the upper part of the building and the bedrooms are on the intermediate level.

The varied nature of the structural materials is a particular feature of this building. thus, the rubble façades have had the render removed and the timbers are retained. the house is fully insulated inside, with mineral materials in the stone part (cement-bonded particle board, cement screed) and organic materials in the wooden part (larch panelling and original floor).

Design Office: Savioz Fabrizzi Architecte

Location: Vétroz, Switzerland

Photographs: Thomas Jantscher

Advertisements

Magliocco House | savioz fabrizzi architectes

Description by savioz fabrizzi architectes:

surrounded by vines, the site enjoys a superb view of the mountains and the valley. the building is set into the slope of the site and tries to blend into the landscape through its proportions, the materials used, and the way in which it is rooted into the ground.

the building has a cellar level which is partially underground and a level above ground containing the living space. the slab on the ground floor joins the house to the ground to the north. between this slab and the roof slab, boxes enclose the rooms used at night and the service areas. the resultant empty spaces between these boxes are the daytime-use spaces, which are full of light thanks to the wide floor-to-ceiling windows. an outdoor terrace is sited close to the dining room, with a shady tree growing in an opening in the slab.

a platform of sanded white concrete set on a grey base forms the support for the boxes, whose rendered brown walls echo the colours of the vines in autumn. the roof slab, also in white concrete, covers the upper floor and supports a 4-sided sloping roof.

large canvas awnings are incorporated into the roof slab all around the building, providing protection from heat and glare. insulated glazing, good thermal insulation and a geothermal heat pump ensure optimum energy performance.

Design Office: savioz fabrizzi architectes

Location: Chamoson, Valais, Switzerland

Photographs: Thomas Jantscher