B.A. Apartment | Atelier Data

B.A. Apartment located in Lisbon, Portugal.

It was designed by Atelier Data in 2016.

Description by Atelier Data:

Set in a Lisbon neighbourhood from the thirties, the apartment occupies the last two floors of a building, benefiting from views that from northeast are headed by urban landscape and from southeast, in turn, are dominated by great canopies of trees that inhabit a secular garden near by the building.
The strategic position of the apartment due to his urban context in articulation with domestic space issues prompted the project to focus on the following principles:
Spatial and functional readaptation in order to explore crossed views, communicability and continuity of and between spaces in active articulation with the pre-existing constrains;
Program organization and distribution through a logic that promotes clear distinction between social areas [terrace, living room, dinning room, kitchen, library] from service areas [laundry, wc, vertical accesses] on the groundfloor and private area [bedrooms] on the 1st floor.
Concentration of infrastructures, equipment and storage into functional walls and cores, in order to free up space.
Enrichment of the relation between interior and exterior through the redesign of the openings, emphasizing the connection between those areas
Selection of materials that reinforce the natural light of the overall spaces through the extensive use of white color in articulation with the wood pavements and the ceramic tiles of the terrace.
Insertion of the “natural” as an element brought in from the secular garden, that is interpreted and reinvented into domestic environment;

MAIN ELEMENTS OF THE SPACE

THE WALL

Commited to create a unique living space, the large functional Wall, with its 11.5 meters long,(which concentrate equipment, storage, cooking area etc.) works simultaneously as scenario and as an operating background to support the diverse and multiple actions of the social space.
Mutable in its usage conditions, it allows various interactions and different hierarchies between spaces.
Panels that open to reveal the stairs and close to privatize the rooms, panels that open while cooking and close when the kitchen becomes an workspace, panels that extend or gather inside the cabinets gap to individualize spaces, and so are manageable from this structuring as an unifying element of the space.

THE LIVING ROOM CEILING

If the Great wall, with its vertical expression, ensures the spatial continuity, also the design of ceiling contributes to this notion of extension and unification.
The rhythm of the beams that make up the horizontal plan of the social area, thus reinforces the initial and intuitive desire to create a large space, that goes through the full depth of the apartment, and is crossed by diverse environments, uses and actions.


Design Office   : Atelier Data
Location            : Lisbon, Portugal
Project Year      :2016
Photographs     : Richard John Saymour 


Quinta dos Pombais House | OPERA – Design Matters

Description by OPERA – Design Matters:

The deployment of the house comes from the imposition of the polygon with removal of 50 meters to the extreme limits, maintenance of all trees and seeking views privileged obtained from altimetry 417,00. The program follows the guidelines of the owners with possibility of future expansion for 2 more rooms (for tourist exploitation). The house is carried out in three levels, with the aim of integrate as much as possible in the landscape and “follow” the natural inclination of the terrain. The location of the guest rooms on the lower level, oriented to the East, this space allows to separate the private area and also the future expansion of this area.

Design Office: OPERA – Design Matters

Location: Portugal

Photographs: Joao Morgado

Sambade House | spaceworkers®

Description by spaceworkers®:

Based on the genetic of the place, the intervention holds, as the main goal, the creation of a contemporary space without disturbing the peace of the countryside area. A pure volume, with rectangular base, is adjusted to the ground and opens into the green landscape. The volumetric purity, desired by the customer, sets the mood for the project and the new inhabitant of the place is, now, one of the terraced fields of the perfectly balanced ground. Thus, the act of inhabiting unfolds through the volume of concrete, pure, raw, adjusted to the ground, just waiting to grow old as the days go by… reflecting the life of the countryside.

Design Office: spaceworkers® 

Location: Penafiel, Portugal

Photographs: Fernando Guerra – FG+SG

Hotel Minho | Vírgula i

Video

Hotel Minho by Vírgula i from Vírgula i on Vimeo.

Description by Vírgula i:

Hotel Minho renewal and extension is part of a wider process of hotel redesign where architecture is the central part of the new hotel visual identity. Based on the architecture project, a new hotel was created, not only through the building, but also on how it communicates its various physical and digital media: in site, in the interior and product design, in the web, in its graphic identity or in its corporate image.

In all these fields of design the new hotel claims its contemporaneity, the quality of its materials, services and spaces. The architecture emerges as the anchor element of the Hotel Minho re-branding, making the previous name fall – Hotel Turismo do Minho – introducing new areas, the new spa, the new business floor, the new and renewed social areas, stating clearly in its architecture, interior and communication design, as well as the spaces created for the new hotel program. The architectural project was not limited to the coordination of various traditional expertise – the engineering or the interior design – but it was also the coordinator of the teams who have handled with the new identity, linking all the parts of the strategy, in a strong proximity with the client.

The spatial solution created by the architecture project intended a strong integration between the existing building and the new extension, but decreasing to the highest level the visual impact of the new constructions. The project is assumed as strongly introverted, not wanting to show itself to the outside, but instead to private exterior courtyards, full of natural light and with a strong relationship with the surroundings.

Design Office: Vírgula i

Location: Vila Nova de Cerveira, Portugal

Aroeira III House | ColectivArquitectura

Description by ColectivArquitectura:

To take advantage of the characteristics of the plot, sun exposure, the natural slope of the terrain and the nearby surroundings, we chose to define a volume in which the horizontality prevails and that, although split into two levels, the image of earthen construction does prevail by partially burying the lower floor level, in contrast with the verticality of the existing trees.

The construction with reinforced structure, and visible concrete on the lower floor, assuming the function of the material and with a structure and coating of Cumarú wood upstairs – with significant advantages in thermal and acoustic comfort -, develops in a U-shape form, defined by three intersecting volumes, forming an open courtyard to the West, limited, to the South, by the swimming pool.

The ground level, partially buried, is occupied by a storage compartment in the basement area, a two-car garage and the entrance hall, both with North facing access, a support room with private toilet and a compartment that serves simultaneously as laundry and a poolside toilet, the swimming pool being located to the east. There is also a small compartment for pool equipment, with access only from the outside.

Upstairs, the non-permanence areas, as the vestibule and part of the circulation areas, face North.

The master bedroom, with toilet support, faces South and West, the remaining two bedrooms, also facing South, turn to the patio, the kitchen faces South and East, and the living room faces South and North, taking advantage of the visual threading on the pool and the golf courses of the allotment, as well as on the patio.

The intervention in the landscaping, includes a car access to the North area of the plot, and was designed considering the preservation and reinforcement of the existing plant species.

Video:

ColectivArquitectura DOC 001 | Three projects, 2013 from ColectivArquitectura on Vimeo.

Design Office: ColectivArquitectura

Location: Aroeira, Portugal

Photographs: FG+SG

RM House | FCC Arquitectura

Design Office: FCC Arquitectura

Location: Felgueiras, Portugal

Photographs: José Campos