Toy House | Pascali Semerdjian Architects


Description by Pascali Semerdjian Architects:

This 247m2 (2,659ft2) Toy House is located in São Paulo, Brazil, a few meters from the house where the family lives. The project was conceived as a huge play place for a fast growing family, designed to be home for the children’s toys and venue to host parties and events for all members.

The discrete entrance, for security purpose, opens up with an invitation to play. A staircase leads visitors to choose among three different levels.

The lower floor is a large TV room for video game and cinema sessions, with an integrated kitchen available for cooking support. It is marked by a minimalist architecture without excesses and easy to maintain. Sliding doors on both sides connects the space to the external part, that has a big slide integrated under the stainless steel staircase located on the back end of the house.

The upper floor is a capsule in metal structure built to allow it to be assembled in different configurations. To attend the challenge of creating flexible spaces for different needs, sun blinds and shutters are built into the metal frame that lowers and raises, opens and closes, on remote control. This way, the space and expand to become bigger or smaller, isolated or opened, and it can also be easily dismantled in the future if the owners decides to move or reform the house.

To add to the playfulness of the project, the tower gate was turned into an observation tower like a fort apache. It is connected to the house through a fun red rope bridge that passes over a garden, resembling a small jungle that is located on the ground entrance floor. Special Brazilian graffitis decorates the wall of the space, with other artworks from Anish Kappor, Keith Hering and OsGemeos that are playfully integrated to the architectural project.

Design Office: Pascali Semerdjian Architects

Location: Sao Paulo, Brazil

 

House AA | Pascali Semerdjian Arquitetos

 

Description by Pascali Semerdjian Arquitetos:

Directed by an existing structure, we tried to make the project assimilate this structural interferences in a natural way in its external volume: the unevenness on the front facade was further accentuated by metal vertical louvers that help in the composition of the facade.

Translucent plans as louvers, take place throughout the entire house, inside and outside, making the concept of the project clear: horizontal and vertical planes, of different textures, compositions or materials that separate and at the same time integrate the environments. These plans also connect and protect the house to the outside, be it the houses own garden or the city, through the gates and guard rails hollow bodies. There are only a few and fundamental masonry walls in the Project.

The Garden, which involves the whole house, has in its back a swimming pool in green slate on two levels, so that the small beach for resting ensures the use of the pool as a half submerged living room. The recreational areas as barbecue kitchen and lounge on the ground floor and master suite upstairs looks at this garden.

Not only the fixed furniture was designed by the office, but also much of the furniture and the support of sound and vinyls, the dining table and night stands and even the toilet bowl, which required the making of a short and precise model for suppliers understanding for the piece execution.

Other decorative items and works of art were selected by the office not only in shops and galleries, but also from private collections

Design Office: Pascali Semerdjian Arquitetos

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Ricardo Bassetti