Peixoto House | Erbalunga Estudio

Peixoto House located in Tui, Spain.

It was designed by Erbalunga Studio.

Description by Erbalunga Studio:

The owners of this house were not reflected in the layout of their old apartment. Small consecutive spaces, arranged longitudinally along a corridor that gave them access to the various uses and rooms. An overly simple and inefficient structure for a contemporary dwelling.

From the beginning, multipurpose spaces were created and with scope for new possibilities. It was necessary to flee from a totally closed and without freedom, that prevented the appearance of new habits, hobbies, activities or ways of thinking.

 The kitchen, dining room, living room or work area were articulated in a single space separated from the most private areas of the house.

 A simple, clean, and unconventional design, helps this large space is the engine and generator of life in this apartment. A great space that can be transformed and be what their owners need in every moment.

 In addition, the layout of the longitudinal route is broken generating a zig-zag path that leads diagonally to the guests from the most public to the most private zone establishing relationships between the different uses of the house.

 It is a house in which the square meters of all the rooms recover their value and efficiency, forming part of an atmosphere of space and light, the true luxury of an urban dwelling.


Design Office: Erbalunga Studio
Location
: Tui, Spain
Area: 70,00 m2
Project Year: 2016
Photographs: Iván Casal Nieto


Coffou Cottage | Brininstool + Lynch

Coffou Cottage located in Chicago, Usa.

It was designed by Brininstool + Lynch in 2008.

Description by Brininstool + Lynch:

With close proximity to Lake Michigan and a short travel distance from the Chicago, the woods and fields of Southwestern Michigan and Northwestern Indiana have offered Chicagoans weekend reprieves from urban intensity for decades. The owners of this cottage sought to gain a sense of privacy with their vacation property and preferred pastoral views of the natural landscape over views to the lake waters. They were fortunate to find the land that fit their aesthetic aspirations, and subsequently desired a home that would meet their modern concept for living.

This cottage was designed with a simple structural system, a horizontal red cedar rain screen on the North, and a wall of operable glass on the South. The open plan of the kitchen, dining, living area, and porch intensifies views to the meadow and woods to the South while also maximizing solar gain in the winter. Radiant heat in the ground concrete floor is enhanced by passive solar gain and runs throughout the three-bedroom cottage. The arrangement of rooms and glass exterior walls allows for panoramic views of the outdoor environment, while providing the most energy efficient operation. A fireplace positioned in the front hallway divides the bedrooms from the living area, and a custom sofa bench set into the wall across from it creates a traditional fireplace inglenook.

Red cedar was used to establish a material warmth and visual interest on the exterior, using a board and batten-like pattern for an open screen and tongue and groove siding to establish the solid form of the adjacent volume, separated by the entry. The warmth of material and visual identity is continued on the interior—the same wood siding is used on interior walls and cabinets, and the wood rain screen is visible from the screened porch and kitchen window.


Design Office: Brininstool + Lynch
Location: Chicago, Usa
Project Year: 2008
Photographs: Christopher Barrett of Hedrich Blessing