The Whittaker Cube | Dravitzki & Brown

The Whittaker Cube is located in Kakanui, New Zealand.

It was designed by Dravitzki & Brown in 2016.

Description by Dravitzki & Brown:

Located in the small seaside settlement of Kakanui, near Oamaru, the design challenge required a concept that would make the most of the beautiful sea views and sunlight, while balancing the need for privacy from neighbouring properties and the street. The challenge also included working to a small footprint, while maximising the comfort of interior living spaces.

The Whittaker Cube was designed as two levels of just 8 metres x 8 meters with immaculate detailing of durable materials and a cost effective structure. Despite the compact footprint, the design incorporates three bedrooms, while upper level living achieves a light and spacious feel with American Oak featuring throughout the modern interior.

Cedar cladding provides an effective rain screen and allows flashings to be cleverly concealed, while also lending the exterior a simple uncluttered look.


Design Office                  : Dravitzki & Brown
Location                           : Kakanui, New Zealand
Area                                  : 142.00 m2
Project Year                    : 2016
Landscaping Designer : Paul Whittaker
Photographs                   : Alister Brown


 

House in New Zealand | Paul Rolfe Architects

 

Design Office: Paul Rolfe Architects

Location: York Bay, New Zealand

Photographs: Mike Rolfe Photography

Sandringham Residence | Technē Architecture + Interior Design

Description by Technē Architecture + Interior Design:

  Techne Architecture + Interior Design and Doherty Design Studio have together brought a rundown weatherboard cottage to life, with their fresh and fun design approach. The home located in the bayside suburb of Sandringham belongs to acclaimed Melbourne pub owner Doug Maskiell and his young family with two small children.
Drawing on their commercial relationship, Doug Maskiell of Sand Hill Road, and wife Jenny, commissioned Techne for the building extension on their bayside home in Sandringham and Doherty Design Studio for the interior design.  Sand Hill Road is renowned for owning some of Melbourne’s most celebrated pubs, including the internationally acclaimed Prahran Hotel, and soon to be complete, Terminus Hotel, all designed by Techne.
“Collaborating with Mardi Doherty was fantastic, she brought the interiors to life and really added some playfulness to the design that reflected Doug and Jenny’s aspirations for the renovation and more broadly, their outlook,” says Justin Northrop of Techne Architecture + Interior Design.
The brief from the client was to convert the double-fronted dwelling into a fun, energetic larger home with lots of colour that enabled the growing family to live in for the long term. In direct response to this, the renovation extended the existing home to include 4 bedrooms, a study and open-plan living area.
“Doug and Jenny desired an extension that was contemporary and congruous with the existing cottage that fronts the street. We were mindful of this when presenting a design with traditional material, weatherboard, that clads a contemporary form,” adds Northrop.
The front of the home was retained and a two-story extension added, that was based on the form of a contemporary shipping container. The rear living area, connected closely to the lush green garden – designed by Annabel Drew – creates a separate external living area with an abundance of natural light. High rear windows are shielded by fixed louvres that continue the rhythm of the weatherboards.
The inspiration for the interior design was to reflect a simple, utilitarian aesthetic, that plays with materiality, bold graphic shapes in robust finishes injected with strong blocks of colour.
The two areas – original front and new extension – are separated by a perforated black folded screen that acts as not only a visual separation, but also an interesting feature. Cutouts in the screen are designed specifically for colourful Dinosaur Design vases. A mid-grey tile separates and defines the step up from old to new, while three irregular sized box-like timber steps lead to the upstairs, then solid messmate flooring flows through the new extension.
Painted timber lining boards extend from the living room ceiling into the undercover outdoor area to give a continuous feel from outside to in. Further enhancing the interior’s robust, graphic appeal, is the white brick finishes on the fireplace, the deep boxed timber framed window in the living area, terrazzo and graphic tile patterns in white/grey tones and exposed edge detailing.
“Checkerboard black-and-white wall paneling is a strong graphic detail that not only adds the playful element the client wanted, but also a personal touch.
Being a pub owner, Doug wanted a display solution for his wine and beer. The checkerboard feature is a laminate box that surrounds the pantry and features 14 circular cutouts for wine, which can be accessed only from behind the pantry.” says Mardi Doherty of Doherty Design Studio.
Other bold uses of colour can be found throughout the home, with feature pendant lights over the dining table, a staircase covered with bright orange carpet, a large sliding door with a bespoke paint-drip feature and electric blue powder-coated mirrors. Pale woodgrain used on the joinery throughout softens the look, while folded leather handles and custom cork mirrors in the bathroom add an element of interest and raw luxury.
A seamless collaboration between the two talented design teams, ensured the Maskiell Home was developed around the lifestyle of the client’s growing family, incorporating bright, energetic elements into the interior that create a sense of fun and playfulness.  Paying respect to the original façade and surrounding street scape was crucial, with only a touch of metal cladding visible from the street, giving a subtle hint of the second level addition and the new life that lies within.

 

Design Office: Technē Architecture + Interior Design

Location: Auckland, New Zealand

Photographs: Derek Swalwell

Evill House | Studio Pacific Architecture

Design Office: Studio Pacific Architecture

Location: Tasman Bay, New Zealand

Photographs: Paul McCredie

Cloudy Bay Shack |Tonkin Zulaikha Greer Architects


Design Office: Tonkin Zulaikha GreerArchitects

Location: Blenheim, Marlborough, New Zealand

Beach House in New Zealand | David Berridge Architect

Description by David Berridge Architect:

A three bedroom beach house with writing studio/bunkhouse.
David Berridge who is New Zealand-born designed this contemporary house that faces north (best in the southern hemisphere) onto beautiful Otama Beach on the Coromandel Peninsular. This house echoes a traditional Kiwi “bach” in its rough-sawn vertical siding and Hardy board exterior, but with expansive folding glass doors, big windows and wrap-around deck, it is a light-filled house ideal for indoor-outdoor summer living. The living/dining area and each bedroom have spectacular views of the sea and the Mercury Islands. The details of the house and layout make it perfect for both privacy and sharing good times with family and friends in any season. Separate sleep-out with bunk beds and dual indoor/outdoor shower.

Design Office: David Berridge Architect

Location: Otama Beach, New Zealand

Cliff House | Fearon Hay Architects

Description by Fearon Hay Architects:

Sited above a cliff overlooking Rangitoto and the Hauraki Gulf. The client sought a two-storey glass volume that could maximise the views while providing shelter from prevailing weather.

Design Office: Fearon Hay Architects

Location: Auckland, New Zealand

Photographs: Patrick Reynolds

Winsomere Crescent | Dorrington Atcheson Architects

Description by Dorrington Atcheson Architects:

The original house on this waterfront site was a double-skin brick bungalow with warren-like rooms and little connection with the amazing views on offer. Time-worn but sturdy, the clients liked the traditional detailing of the existing house but wanted to maximise the sun and views.

Philosophically, a renovation was preferred to a new build and the brief required a contemporary home incorporating the existing. As a result, the focus of the design was on an amalgam of the old and new structures.

Formally the house comprises two exisiting and two new blocks, linked by the hallway, foyer and stairs. The existing blocks contain two brick-clad and lined bedrooms, an office and an original art deco bathroom.

The new blocks contain the living spaces in a zinc-clad apexed void, and the master suite in a cedar-screened block. These sit on a lower level plinth, which houses a guest bedroom, bathroom, laundry and media room.

The original brickwork has been stripped back and painted white as part of the re-presentation of the old house, and is further enhanced by the refinished interior doors, double-glazed existing lead-light windows and timber details.

The house is directed to the view and is arranged so that, on entry from the street, there is a natural progression from the original house through to the new. From the foyer, stairs lead down as the asymmetrically framed view is revealed.

Design Office: Dorrington Atcheson Architects

Location: Auckland, New Zealand

Marine Parade | Dorrington Atcheson Architects

Description by Dorrington Atcheson Architects:

Built in the 1970s, this cedar-clad home with its multi-gabled roof was typical of an era when split-level design was the height of architectural acuity. Undoubtedly, the layout possessed a certain labyrinthian appeal, but a warren of rooms was not conducive to easy family living.

Retaining the charm of the building along with some quality materials was integral to this extensive two-stage alteration. The aim was to make the spaces bigger, to tidy up the material palette and, externally, to re-present the overall mass and street appeal of the property.

In Stage One, the interiors were re-defined, and a pavilion that flows out from the central core beneath a new fold of the roof was added. This houses a kitchen, living area and, behind a three-quarter height room divider, a cosy dining nook – a nod to that 70s style. Sarked ceilings and tongue-and-groove walls emulate the linearity and warmth of those in the original home, while built-in furniture such as cabinetry, shelving units and a breakfast pantry that juts through the external wall, are designed as separate elements in the space.

Disguising the gables was an important part of the Stage Two process, a delicate balancing act between modernising the look, yet melding in with the colonial villas of the neighbourhood. A new two-storey box intersects with the main form of the home; it contains a bedroom and en suite, with a garage below. This cube is defined architecturally by fine cedar battening, an element that is repeated to hide the main gable over the upper storey of the dwelling. A playful material fluidity is seen in the garden fence which wraps its way behind the garage of the box to reappear as cladding on the ground level of the original home.

Design Office: Dorrington Atcheson Architects

Location: Auckland, New Zealand

Wanaka House | RTA Studio

Description by RTA Studio:

This house is located in an ecological and environmentally sustainable subdivision on an unpopulated edge of Lake Wanaka. The land is zoned ‘outstanding landscape’ requiring the most onerous application of the Resource Management Act. The house is carefully nestled into a site on the edge of a hillside and within highly protected native vegetation.

The client required the highest standards of mitigating operational energy use within the house.

The house is benched into the schist rock geology of the sloping site. We have sought to create a tilted stone base that ‘drives’ ouf of the ground in a way reminiscent of the local Central Otago landscape. This establishes ‘new landscape’ upon which we have placed a glass and timber pavillion, which houses the majority of living and sleeping functions.

Design Office: RTA Studio

Location: Lake Wanaka, New Zealand

Under Pohutukawa House | Herbst Architects

Video

Design Office: Herbst Architects

Location: New Zealand

Photographs: Patrick Reynolds

Mountain Retreat | Fearon Hay Architects


Description by Fearon Hay Architects:

Mountain Retreat is a small structure set within a high country station, adjacent Lake Wakatipu, Central Otago. The colours and textures of the cladding integrate the building into the gravel tracks, exposed rock faces and scree slopes of the alpine environment. The architecture seeks to be a subtle insertion in the alpine landscape. The internal environment is both muscular and refined, referencing the toughness of the environment while providing comfort required for a retreat in the mountains.

Design Office: Fearon Hay Architects

Location: Queenstown, New Zealand

Photographs: Patrick Reynolds

Wanaka House | Lovell O’ Connell Architects

Design Office: Lovell O’ Connell Architects

Location: Wanaka, Otago, New Zealand

Easterbrook House | Dorrington Atcheson Architects


Description by Dorrington Atcheson Architects:

Taking its design cues from the utilitarian forms of a tent and a shed, this Titirangi home for an extended family is a duo of compact buildings that uses a humble set of materials to allow the landscape its rightful place in the scheme.

Sited for sun, seclusion and views of the surrounding bush, the main dwelling and its ‘mini me’ cousin share an aesthetic and similar planning.  The primary home is conceived as a barn-like pavilion with bedrooms for adults and kids at opposite ends. A canopy-like roof is strung between these more-solid bookends like a tarpaulin.

A modest footprint of 120-square-metres called for meticulous planning with no wasted space. Although the rectangular shape is only 4 metres wide, the soaring mono-pitch roof and full-height glazing brings a feeling of capaciousness to the main living zone. A split-truss roof allows an external pergola to shade the home in summer and clerestory windows bring in low winter light. The low-key palette of glulam beams, plywood walls and ceilings, aluminium joinery and concrete floors lends a casual holiday feel.

A sunken lounge in the open-plan living zone is a modern take on the conversation pit and this change in level demarcates the space. Built-in furniture helped with space saving and includes an entertainment unit as well as an L-shaped banquette backed by bookshelves. Off the kitchen, a set of cavity sliders demarcates a spare bedroom or office. Board-and-batten detailing on this insertion further defines this zone and brings the barn-like exterior detailing indoors.

Built-in bunks in the kids’ bedrooms can readily be converted to a desk – an aspect which future proofs the home for a growing family. Pops of primary colour lend personality to an honest design that tells the story of how it was made.

Design Office: Dorrington Atcheson Architects
Location: Titirangi, Auckland, New Zealand
Photographs: Emma-Jane Hetherington