Pryor Residence | Bates Masi + Architects

Pryor Residence located in Montauk, New York, Usa.

It was designed by Bates Masi + Architects in 2009.

 

Description by Bates Masi + Architects:

The house occupies a hill in Montauk with a distant view of ocean, a site that the owners, a couple with two young boys, spent years to find. It is the couple’s reprieve from their home in the city, to share the outdoor lifestyle with their family and to remember their teenage years together in Montauk. The house design prompts the owners to interact with the surrounding environment, evoking experiences of camping.
A departure from typical residential planning, the house is entered through multiple areas for different guests and occasions.

Large glass doors slide open to the living, dining and kitchen area for a large gathering; a smaller scaled swing door for an occasional guest opens to the center hall with a view of the ocean. A sequence of auxiliary spaces – beach equipment area, outdoor shower, sand and mudroom – creates a seamless ritual from the daily activities for the family and friends. In all living areas and bedrooms, glass doors and insect screens slide in and out from pocket walls, transforming rooms to screened porches or spaces completely open to the landscape.

The living area, a double height space with kitchen, dining and living area, has thirty-six feet wide glass doors that pocket into southern and northern walls. When open, the dining room becomes a picnic area and the living room fireplace becomes a campfire. Multiple layers of bronzed metal fabric at the clerestory windows in the living area fold and unfold to adjust sunlight for optimal brightness & temperature of the space. These operable architectural elements use the natural environment to create suitable living conditions.

The house is environmentally friendly in its overall construction and planning with such specifics as geo-thermal heating & cooling, shading & venting systems, solar panels, organic finishes and materials. Lending to the structure’s sustainability, the house is assembled, rather than built, with prefabricated foundation, panel siding and efficient built-ins minimizes construction debris or toxins such as concrete foundation tar on the site. With the owner’s initial premise of camping, the design and functionality of the house promotes a memorable experience for friends and family in the natural environment.


Design Office : Bates Masi + Architects
Location          :Montauk, New York, Usa
Area                  : 297,00 m2
Project year     : 2009
Photographs   : Bates Masi + Architects


Floating Farmhouse | Tom Givone

The Floating Farmhouse is located in Eldred, New York, USA.

It was designed by Tom Givone.

Design Office    : Tom Givone

Location             : Eldred, New York, USA

Photographs    : Marlene Rounds

The East Village Loft | Shadow Architects

Description by Shadow Architects:

The East Village Loft occupies a wing of what was once a small hospital across the street from the historic St. Mark’s Church.  While already converted to an apartment in the 1980s, Shadow Architects reconfigured and renovated the layout to create a new master bedroom suite and a great room with three sides of windows at the end of the apartment, highlighting the expansiveness of the original structure.  After entering the apartment via a large foyer, the Owners now pass through two large framed portals delineating their bedroom hallway and then enter the main living area beyond.  The kitchen, seating and dining areas are now all combined in this spacious great room, with a study behind new metal and glass doors off to the side that can easily be closed off to create another bedroom for visiting guests.

From the beginning of the design process, the Owners and their designer Harriette de Swaan Arons were heavily involved in discussions of concepts and materials, and did a lot of research on possibilities for finishes, keeping the budget for the project in mind.  The team eventually settled on an simple palette of dark wood floors and white painted walls and cabinetry, and then added selected statement pieces like the dining light fixture, the metal and glass partition, and the low slung living room sofas with an oversized coffee table.   New air-conditioning and audio-visual systems are carefully coordinated to create minimal visual intrusion so as not to take away from the  clean effect.  Surrounded by the city beyond, the great room is now the center of activity for the owners and their guests.

Design Office: Shadow Architects

Location: New York, Usa

Stylish Apartment | Charles Rose Architects

Description by Charles Rose Architects:

A professional couple in New York City commissioned us to design a home that could serve as a soothing oasis within the city. They had purchased a penthouse loft that included access to a rooftop in the Garment District, and wished to introduce natural light into the space as well as direct access to the roof, with its dramatic views of the surrounding city.

Our design strives to create a place of tranquility: the interior spaces flow into one another without obstruction; the circulation is and effortless. We introduced natural light to the interiors through the creation of two linear skylights and a small, two-story glass atrium, which also provide direct access from the living area to the roof.

The architecture is formally spare, and the materials are limited and warm: wood, concrete, blackened steel, and tile lend their unique properties to each room. The spaces are appointed with furniture that reinforces its simplicity—from the rectilinear benches that run the length of the dining table to the flush casework throughout the space. The blackened-steel and wood stairway ascends into the light of the atrium.

The wooden tile mosaic in the dining area is a bold tapestry, but the placid look in the girl’s eyes—evoking Botticelli’s Birth of Venus—tempers its presence and allows it to augment the space without diminishing its calm. The mosaic was originally created for and installed in a New York restaurant. The mosaic was a favorite of the clients: a product resulting from the collaboration of an illustrator and a design studio. The mosaic was slated for demolition to make way for a new tenant, so the clients obtained it for the space. A week before its scheduled demolition the clients managed to save it: purchasing it and hiring a crew to dismantle it piece by piece, carefully numbering and wrapping each tile in conservation paper.

The roof terrace celebrates the expansive view of New York City; the Empire State Building rises majestically in the distance. With trees lining the perimeters, the terrace feels grounded and adds to the client’s desire for an oasis. The furniture is minimal and modern. The solidity of wood and stone is punctuated by the skylight’s glass—a layer of transparency that is a counterbalances to the other materials.

Design Office: Charles Rose Architects

Location: New York, Usa

 

Tribeca Loft | SCARPIDIS

 

Design Office: SCARPIDIS

Location: Tribeca, New York, Usa

Apartment in New York | Utopus

Design Office: Utopus

Location: New York, Usa

Photographs: Fran Parente

Greenwich Village Loft | RAAD Studio

Description by RAAD Studio:

This prewar loft in NYC’s Greenwich Village is an essay in materials. Wood, steel, Corian and plaster are treated as a narrative through the space. At the entry, these materials are at their most raw, elemental form, and moving back through the loft they are treated with an increasing degree of sophistication and precision. A ladder on a rail accompanies this journey, moving through the entire length of the property.

Design Office: RAAD Studio

Location: Greenwich Village, New York

Photographs: Daniel Shea

Cobble Hill Townhouse | Ben Herzog Architect and Kiki Dennis Interiors


Design Office: Ben Herzog Architect and Kiki Dennis Interiors

Location: Brooklyn, New York, Usa

Photographs: Brett Beyer

Greene Street Loft | Slade Architecture

Description by Slade Architecture:

The existing space was a commercial/industrial loft space of about 3000 sf/300 m2.

The historic front and back industrial windows define the large loft feel. In order to emphasize these and to allow light and views into the 100’ deep building, we kept the space very open front to back.

Three 8 foot tall freestanding volumes arranged down the center of the existing space define the different program areas.

The first volume is an aluminum bookcase we designed to hold the owner’s collection of traditional Korean trunks. The bookcase separates the living, dining and kitchen areas from the study. The side of the bookcase facing the living room is deep and is designed specifically to house the trunk collection.  The side facing the study has more dense and shallow shelving for books.

The second volume contains a built in desk area facing the study and a closet on the other side. Two hidden doors allow the corridor between this volume and the third volume (the walk in closet) to be closed off.

The third volume contains the other side of the large walk-in closet and the master bathroom.

The bedrooms and bathrooms are lifted on a rough stone platform about 16″ above the rest of the floor.

The Master bedroom can be separated into two bedroom using a full height sliding wall.

The freestanding volumes create two slots of spaces that run from the front of the building to the back.  These provide a continuous view through the entire depth of the apartment and function as corridors linking the different areas of the apartment.

The corridor/slot on the south side provides and informal passage between the living room/ study / master bedroom closet/ masterbath and masterbedroom. The length of this slot through the full depth of the building is emphasized by two continuous wall mounted lacquer boxes that function as display shelves and contain concealed storage drawers and concealed shelves.

The north corridor is the public corridor connecting the dining, kitchen/ study and guest bedroom. The full height laminate wall on the north side of the apartment conceals the storage and utility area/ powder room/ guestbathroom / ac units and access to the egress stairs as well as a loft sleeping area. Two of the panels are create a large pivot door that closes of the bedroom area and provides access to the egress stair. Each panel of this wall is a different white laminate, all with different finishes and textures; glossy, matte, patterned, textured, metallic and plain white finishes. From a distance the wall looks like a continuous white surface. The subtle laminate textures and finishes reveal themselves as you approach. Hard to capture in photos but powerful when you are in the space.

The Masterbath has a large convertible tub/shower. The his and hers shower has a teak slat floor that can be removed to reveal a large soaking bathtub.

The powder room and guest bathroom are each treated as color studies.  The powder room is an intense red glossy tile.  The guest bathroom is tucked under the firestair.  We used four different shades of green mosaic on each surface to accentuate the volumes created by the stair volume.

The headboard in the master bedroom is a teak slat wall. Bright orange lacquer shelves inserted into the slats can be rearranged by the owner as needed.

We selected all of the furniture and finishes.  We designed a custom silk rug in the living room that fades from blue at the edges to silver in the center and a custom orange silk rug in the study.

The custom table we designed out of a single, 19′ long and 48” wide, slice of Mokore is the focal point for parties and entertaining.  It seats about 20 people and runs the length of the east facing windows. The solid top was delivered with a crane and sits on two custom made blackened steel supports.

We kept the original industrial floor and stained it to provide a strong counterpoint to the new insertions.

The upper cabinet doors in the kitchen are solid acrylic (Light blocks).  The countertop is marble and matches the marble on the steps up to the bedroom. The lower cabinets are stainless steel.

The kitchen island is clad in acrylic and the top is marble- supported by a concealed steel structure.

Design Office: Slade Architecture

Location: New York, Usa

Photographs: Jordi Miralles

New York House | Sergio Mercado Design

Design Office: Sergio Mercado Design

Location: New York, Usa

Penthouse in New York | ODA Architecture

Video


Description by ODA Architecture:

ODA was selected to create the interior for one of the largest private apartment residences in the United States. Located 90 stories above Manhattan overlooking the East River, the luxury condominium boasts 360° views within 18,000 square feet of open floor area.

With a perimeter of 16′ foot floor- to-ceiling windows, the essence of the apartment is the sculpture garden at its entrance. The garden features a spectacular 30′ water wall and reflecting pool overlooking the famed United Nations headquarters along the East River. This superlative dwelling also features a 75′ expanse of living and dining area along with a Italian kitchen, library, game room, day spa, home theater and professional grade listening room with recording studio. Seemingly without limitation, every feature from the façade to the interior is meticulously planned and detailed with a modern and minimalist approach using only the most pristine of materials creating a unique and exceptional setting to rival.

Design Office: ODA Architecture

Location: New York, Usa

Photographs: ODA Architecture

New York Apartment | Shamir Shah Design

Design Office: Shamir Shah Design

Location: Soho, New York, Usa