Emerald Gardens – Nest Lounge | The Manser Practice Architects + Designers

Description by The Manser Practice Architects + Designers:

The Manser Practice has recently completed the interiors for two residential lounges at the new Tipi build to rent development in Wembley Park, North West London.

These lounges were designed to be free from the corporate formalities of concierges and reception desks, replacing them instead with informal workplaces, living room style lounges and the opportunity for play. The two lounges were designed separately as ‘working’ and ‘playing’ spaces, but both areas provide places for tenants to relax, socialise and entertain.

The ‘Nest’ lounge has a restrained palette to give a comfortable and cosy atmosphere ideally suited to individual use or smaller groups. A series of screens define spaces for work and relaxation, allowing residents to spend long periods of time working, studying or relaxing.

The ‘Deckhouse’ lounge is designed to be vibrant and conducive to larger gatherings. Reconfigurable modular seating can be used indoors and out, yet is designed to be feel domestic – creating an informal and relaxed atmosphere. Vintage arcade games, a pool table and board games inject a sense of fun, helping establish a strong sense of community within the development.

Both lounges are flexible, adaptable and appeal to a wide range of people, creating a memorable first impression for residents, and spaces that act as an extension of their apartment where they can enjoy spending time.

Design Office: The Manser Practice Architects + Designers

Location: London, England

 

Convergence house | Sistema Arquitectura

Description by Sistema Arquitectura:

Connect, talk, thrill, are three concepts that have as essence the Convergence House, whose design is based on the importance of emphasizing the link between context and site, under a dynamic in which, the inhabitants may have sensory and emotional
experiences at their day to day.

 The main intention is that the influence of the house over the site could be indiscernible, as all current constructions, should be aware of the urgent need to preserve the environment while continuing to respond the dwelling demands. For this reason, and also because of the search for a universal accessibility, the project is being developed on one single level, creating dynamic spaces by of asymmetric patios, although contained in a regular perimeter allowing reading space in a clear and simple manner.

 The beauty of architecture spaces is an abstract notion that has never been absolute and immutable. At the present time, the beauty of the architecture has tended to be confused with the spectacular and consumable buildings. In this sense, the beauty of the architecture has forgot the sensory and emotional aspects that the living space configuration, can actually modify in us.

 Thus, this project focuses on the concept of emotional architecture, which is expressed through a constant and direct contact with the natural environment that surrounds the project. Emotions are triggered in humans in each space of the project. It is accessed via a bridge that converges with the interior and exterior spaces of the house, concluding with a meditation area. With these design elements is achieved that people perceive the immensity of the environment and vibrate as they feel that they are part of a beautiful and infinite whole.

 Touring the house, can be seen artificial landscapes formed by water mirrors, patios and a large pool which enable that the sensory relationship between people and nature remains present at all times. Besides, each of the central and public rooms is oriented toward a specific court, a specific view, a specific sensation. Since each of the rooms, can be seen the frond of the forest trees surrounding the house. Thus, the contents spaces are
interlocutors between the inside and the outside.

 All rooms are equipped with internal courtyards, where its inhabitants can be outdoors, while remaining into their private spaces. The interior design of each room are designed according to their profiles and personal needs.

 As we believe that emotional architecture is very important for human beings to feel comfortable in a space at all levels (physical, mental, spiritual) the design of the Convergence House, intended to move positively it’s inhabitants, through frames and visual shots that call to contemplation and reflection, so that the dwellers can be sheltered, but also can be moved as they feel into an artificial world that does not forget that it is part of a large and natural outside world. It’s all part of a complex system that cannot be defined solely by the sum of its parts.

Design Office: Sistema Arquitectura

Location: London, England

Rendering: Sistema Arquitectura

PG Residence | deDraft


Description by deDraft:

This attractive red-brick detached property in Willesden Junction, North London featured a substantial amount of elegant period ornamentation that both the client and ourselves were keen to retain using it as a subtle backdrop for a more contemporary interior look. The project included the full refurbishment and extension to the family home and involved the complete revamp of the ground and first floor and the opening up and reconfiguration of the key living spaces to suit the young family responding to how they like to entertain, cook, dine and relax. Where requested we have combined these uses in the form of an open, but responsive layout. Existing doors were retained to allow for privacy and heat control when required, openings created to link the new side extension, daylight controlled with the careful siting of the rooflight directly above the dining flooding light deep in the the kitchen which is positioned centrally as the hub of this house.

Locating the kitchen in the middle of the plan gives those using the kitchen a double-aspect and the ability to interact with guests whilst entertaining – overlooking the large rear garden as well as the formal reception room to the front Unifying these spaces are wide, solid whitened Douglas Fir floor boards running from front to back accentuating the depth of the space and adding to its light and airy feel. A separate utility space running parallel to the kitchen is concealed from the entrance hallway allowing washing, coats and storage to be out of view when required.

Structural modifications were also made to the first floor to enable the creation of a master suite to the front of the property. An integrated dressing room fully lined in walnut and a spacious master ensuite are flooded with early afternoon sun complementing the light palette of Corian, concrete tiles and the existing pine boards painted light grey contrasting subtly with the range of white and grey wall tones.

Other finishes and surfaces include terrazzo, black timber bi-fold doors, concrete floor tiles, a 6m long glazed rooflight, bespoke joinery finished in matt, gloss and timber veneer and an interesting array of feature pendant lighting.

 

Design Office: deDraft

Location: London, United Kingdom

Photographs: Whitaker Studio

Penthouse in London | AMOS and AMOS

Design Office: AMOS and AMOS

Location: London, UK

 

Minimalist Apartment in London | Chiara Ferrari Studio

Design Office: Chiara Ferrari Studio

Location: London, UK

Photographs: John Ross

Clerkenwell Loft | Inside Out Architecture

Description by Inside Out Architecture:

In early 2012, following the success of the New Concordia Wharf refurbishment, Inside Out was recommended to redesign the interior layout of a unique apartment space in Clerkenwell, Central London.

The building, Warner House, has a provocative industrial aesthetic, with exposed concrete beams and columns throughout its interior. We found these original structural elements to be far more interesting and emotive than the more recent additions and partitions, and our design focussed on enhancing their prominence.

We began by stripping the old apartment back to its basic shell and exposing the dramatic geometry of the concrete beams. We then “inserted” a number of spaces including a TV room, 2 bedrooms, separate family and guest bathrooms, a utility room and an adaptable guest bedroom. By stopping the new partitions short of the undersides of the beams, we expressed these inserts as something added to the space, secondary to the primary structure.

In the large open plan living space we added a bespoke island kitchen to provide a focal point of activity. A suspended aluminium profile provides functional downlighting while simultaneously uplighting the concrete soffit to create a comfortable warm atmosphere, giving the clients the flexibility they require.

Above all, the design provides a tranquil family home amidst the hustle and bustle of the city centre.

Design Office: Inside Out Architecture

Location: Clerkenwell, London, England

Photographs: Chris Parker