House in Belgium | JUMA Architects

Description by JUMA Architects:

A dilapidated old town house was thoroughly rebuilt and renovated by JUMA architects with due respect for the past.
The proximity of the water adds to the serene atmosphere that permeates the streetscape. This feeling is brought inside through the refined and well-balanced design JUMA realized for this special project.

Although the house is located in the city centre, it welcomes one with an immediate feeling of tranquillity. The design is sophisticated and pure and conveys a sense of understated luxury through its detailing and use of beautiful materials.

The façade was fully restored to its former glory through an elaborate process of sandblasting and liming. The wooden windows were renovated according to the original model and fitted with soundproof glass. The entrance door is original and was painted in high-gloss black, as were the garage door and dormers, forming a stark contrast with the light-coloured façade.

Entering the house is pure enjoyment as one’s gaze is immediately drawn to the rear patio overlooking the swimming pond. The patio has a covered terrace with an integrated fireplace and sauna. This cosy outdoor area is used intensively throughout the whole year.

The interior is furnished with many custom-made furniture pieces that create a quiet overall effect.

The subtle colour palette was applied throughout the house and brings unity. JUMA architects also selected the loose pieces of furniture and often opted for round, soft shapes to create a cosy and inviting whole.

All wiring and plumbing were replaced, providing this house with every modern comfort. A home automation system was installed and the heating system was concealed where possible through a clever use of convectors or underfloor heating. In those areas where the concealing of heating devices proved impossible, elegant, cast iron radiators with brass fittings were installed. These fit perfectly with the aged feel of the townhouse.

Finally, there is the wonderful aged parquet with wide boards that gives this project maximum allure. The details make the difference.

 

Design Office: JUMA Architects

Location: Belgium

Photographs: Cafeine

 

House in Spain | JUMA Architects

Description by JUMA Architects:

Belgian clients commissioned JUMA architects to design a holiday home in Spain. The site is characterized by a dense growth of pine trees and a slope overlooking the Mediterranean Sea.

JUMA, who consider it a privilege to build in this unique context, have naturally opted to preserve as many trees as possible in order to make maximum use of the natural available shade.

In the design, a stairway is placed along the driveway that descends right to the entrance. In this way, JUMA makes full use of the slope of the terrain, bringing the first floor up to the level of the street. The bedrooms, all of which feature large window sections, are located on the first floor. To prevent overheating, these windows are equipped with blinds made up of fine vertical wooden slats.

The L-shaped floor plan is entirely oriented to the side that offers the most spectacular views. The main volume of the L-shape houses the kitchen, while the other volume contains the seating area. In this way, both spaces embrace the terraces and provide privacy from the neighbours. The terraces follow the natural slope of the terrain; as playful surfaces they ultimately lead to the green-blue infinity pool.

The architecture is defined by a play of horizontal lines, formed by various overlapping canopies. In some places, the canopies are provided with perforations, creating compelling variations of natural light. In terms of materials, JUMA’s design features a combination of white, smooth plaster with a rough local stone quarried from the area.

Design Office: JUMA Architects

Location: Spain