Ett Hem Hotel | Studioilse

Ett Hem, the unusual and different hotel is located in Stockholm, Sweden.

It was designed and renovated by Studioilse.

Description by Studioilse:

Built in the first years of the twentieth century, this building was home to a government official and his wife, a lady with a love for the aesthetics of Karin Larsson, who collected objects, textiles and furniture from all over Sweden. This was a time when the home became the focus of art and life, and design was integrated into the everyday. The influence of the Arts & Crafts, the romantic notion of national character and the delight in the design of useful things, combined with an impulse to embed a family in a place through architecture. All together this created a very special moment for domestic architecture in Sweden.

Ett Hem, built in 1910, dates from this moment. The house in Sköldungagatan was designed by architect Fredrik Dahlberg. With its protective brick shell it weaves a coat against the harsh Swedish winter. In its interiors it has both the robust, dark-timberlined rooms of public life, the masculine realms.

Each room has its own cocktail cabinet in gleaming brass. And throughout the house is the owners’ personal collection of art and photography. At the heart of it all is the kitchen. Furnished with a big table, comfy chairs and settles.

Ett Hem is not the usual hotel. If Ett Hem is an idea of home, of comfort and security, of familiarity, the other is an institution, a series of services. Ett Hem is something very different. It is active, where the guests can subtly shift the conditions, the atmospheres, the conviviality. A hotel is passive, a place that exists with or without you.

While it has all the facilities expected today, Ett Hem is a place that allows the guest to become part of it. Guests are treated as friends of the family. They can turn on the television in the sitting room, borrow our car or take the dog for a walk. They can make themselves at home, help themselves from the fridge. The food changes with the seasons, the rooms warm up with stoves and cool down with a fresh breeze from an open window. Ett Hem is connected to the street and the sky, to the city, it is not a machine cut off from life outside. Ett Hem is as glamorous as it is casual, but while it is a luxury, it is not a luxury hotel.

The value of Ett Hem comes through the pleasure of proximity to beautiful things, of being in spaces that tell a story, and through an ethic of generosity and care. And to a degree, of being left alone to live in a very special house. This from the moment you step through the college door, enter the courtyard into the garden and go up the steps to the front door. In the entrance hall a fire is lit when its cold outside, and fresh cut flowers from the garden are arranged on the table. Check in and wait for friends by the fire. Ett Hem will feel familiar. It is a place to use as you please. Downstairs in the sitting room there are sofas to sink into and games to play. The library, a room to disappear into, is stacked high with books you actually want to read. And the leafy glass house, where you can take breakfast during the day, or where you can enjoy a twinkling feast at night. Upstairs the bedrooms have a warm domestic feel with a sophisticated edit of vintage and new pieces in tactile materials such as cane, wood, leather.


Design Office: Studioilse

Location: Stockholm, Sweden

Project Year: 2012

Photographs: Magnus Marding


Advertisements

Capitol Hill Loft | SHED Architecture & Design

The 1,702 ft2 industrial loft was remodeled by SHED Architecture & Design.

It is located in Seattle, Washington, USA.

Description by SHED Architecture & Design:

SHED Architecture & Design, based in Seattle, recently completed a custom crafted urban remodel of a 1,702-square-foot Capitol Hill loft. The award-winning 1310 East Union Building designed by the Miller Hull Partnership for Seattle-based developers, Dunn + Hobbes, accommodates eight loft-style condominiums with big views of the surrounding neighborhood.
The client, a young couple who work nearby, came to the firm with an original layout that did not harmonize with everyday living patterns; an exposed entry way, lack of storage and oversized hallway left no place to hide. The main challenge was to add functional elements to the space that blended with the building’s original palette of concrete floors, zinc plated pan-decking ceiling, and blackened steel beams and railings.
Inserting a mix of texture, raw materials and functional elements, SHED Architecture & Design was able to artfully marry the new additions with the original industrial construction using a palette of concrete brick, stainless steel plate, blackened steel and mirror. In the kitchen, the counter was extended beyond the original range to create a protected entry way and more generous kitchen space. The brick found in the backsplash and island was chosen for its sympathetic materiality that is forceful enough to blend in with the native steel, while the boldly grained Zebra wood casework adds warmth and character.
The new island houses valuable additional storage, a built-in microwave (a playful “curly cord” hanging from the ceiling provides the power) and informal seating for four. Its wood top is easy on the elbows while the 3/16” stainless steel plate counter that flanks the sink and range is impervious to the hazards of the kitchen. The geometric wallpaper by local designer Brian Paquette adds subtle texture and movement to the space. Inspired by a traditional Japanese pattern book, the design was reproduced on 11×17 paper and applied to the wall using wheat paste.
The extended kitchen creates a protected entry way that lets things unfold naturally upon entering the space. The open cabinet above the extension sheds light into the entry and serves as a place for personal belongings; the bench below creates a space for shoes, and a mirror clad wall reflects light from the living room windows into the heart of the space. “These functional elements are things we think about when designing a new space; it’s a consistent theme on all our projects,” says Thomas Schaer, Principal of SHED Architecture & Design.
Under the stairs, the steel base board was replaced with steel plate to create a durable storage space for bikes. Storage was an outstanding issue throughout the loft, particularly in the master bedroom. The SHED team designed a lightweight enclosure of perforated steel that defines a closet space while maintaining the openness of the original layout.
The intention in the newly converted loft upstairs was the opposite; the formerly exposed loft space was closed off with a translucent 3Form wall panel and a framed wall to create a guest room and additional storage. The thoughtful mix of raw materials and targeted elements helped solve practical problems while building upon and enriching the original aesthetic of the building, leading to cohesive additions that feel native to the space. The remodel was skillfully executed by the firms frequent collaborators Dolanbuilt Construction.


Design Office: SHED Architecture & Design
Location: Seattle, Washington, USA
Area: 1702.0 ft2
Contractor: Dolanbuilt Construction
Project Year: 2015
Photographs: Mark Woods, James F. Housel


Naman Villa | MIA Design Studio

Naman Villa, the elegant and luxury Villa A of  Naman Residence project,  is located in Da Nang, Da Nang, Vietnam.

It was designed by MIA Design Studio.

Description by MIA Design Studio:

Naman Residence project locates on the famous Non Nuoc Beach in Danang Vietnam. The Project contains 40 Villas which is categorized into for type of A, B, C, D. We would like to introduce the architecture and interior of Naman Residence – Villa A

This is a very high quality project which inspires us a lot, require the most elegant and luxury design can adapt high standard of living but still remains the feeling of the beach. The idea is mainly focus on how to maximize privacy for every family but still create vast of pleasure spaces with nature integrating the sea.

To maximize the project’s efficiency, the master-plan is well organized but the way is too narrow with high density. Within this condition, our team’s goal is to make a creative and effective design to not only satisfied maximum privacy but also create extra benefits from natural voids and gardens.

Each villa has multi-dimensional landscape with overflow pools and tropical gardens. For every villa, our design also takes advantage of space using by lifting-twisting the upper block for bedrooms with privacy and open views. The lower block with living-dining-kitchen-bedroom has the direct connection to the pool and landscape. Moreover, we put waterscape into the rooftop of the lower block in order to cool down the whole building and improve the rooftop landscape aesthetically.

Density is now not a big problem, every villa has its own garden filled up with skylights and surrounding green environment. Our design philosophy is how to inside-out the initial using space, outside-in the natural gardens enhancing the luxury-home feeling.

The materials used in constructing the house are local materials to reduce the transporting fee and save the budget of Naman Villa. The design of the house is simple and sleek, so the cost for construction is not so high. The house is constructing with Hurricane protected structure but still remain natural ventilation.


Design Office: MIA Design Studio
Architect in Charge: Nguyen Hoang Manh
Interior Design: Steven Baeteman, Truong Trong Dat
Location: Da Nang, Da Nang, Vietnam
Project Year: 2015
Photographs: Hiroyuki Oki


 

Planchonella House | Jesse Bennett Architect

The Planchonella House, a 280,0 m2  home with joyful spaces, is located in Queensland, Australia.

It was designed by Jesse Bennett Architect in 2014.

Description by Jesse Bennett Architect:

Planchonella House was designed with a simple idea in mind- to create a series of joyful spaces to inspire and enrich daily life. Set in tropical north Queensland, the house embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design methods. The simplistic approach and use of Lo-Fi technologies results in a raw and honest dwelling.

Contours of the site ridgeline have formed basis for the playful lines utilised in concrete profiles. As not to protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts back in to the ridge. Visual amenity from surrounding lower areas has been maintained with this design in that rather than creating a dominant form on the landscape, it tucks back in at the critical highest most revealing point. The wings created each side of the ridge float into the surrounding rainforest and become part of the tree canopy.

The large flat roof with generous overhang acts as a rainforest canopy above, minimal walls and columns in between allow for un-obstructed views and moments to be shared with the landscape. This omission of boundaries between inside and outside gives an openness and quality of space that is surreal, living completely within and engulfed by a beautiful landscape. The resolution of plan follows a purely functional approach to use of space, privacy, visual connection and passive design principles.

The plan wraps around the courtyard space, which is considered the second hearth (after the kitchen) or perhaps lungs to the entire dwelling. The courtyard contributes much to the house and its occupants, it is an oasis that provides sun, light, ventilation, happiness, activity, visual stimulation, and entertainment. It also provides connection to the surrounding rainforest, connection from one part of the house to another, and acts as the focal node to the promenade experience of moving through the house.


Design Office: Jesse Bennett Architect
Location: Queensland, Australia
Interior Designer: Anne-Marie Campagnolo
Area: 280.0 m2
Project Year: 2014
Photographs: Sean Fennessy


Happy Valley Residence | Lim+Lu

This clean, fresh, and sophisticated apartment-showroom is located in Hong Kong, China.

It was designed by Lim+Lu.

Description by Lim+Lu:

Lim+Lu, the young New York-born multidisciplinary design practice, announced the completion of their apartment in Hong Kong that doubles as the pair’s showroom. The 1,200 square feet revamped apartment neighboring the Happy Valley Racecourse reflects the pair’s versatile and colorful design aesthetic.

Lim + Lu’s apartment transformation alludes to a flexible living environment that reflects the versatility of modern day living. Simply by way of removing and restructuring the walls within the space, the resulting interior is strategically designed to appear more expansive. By replacing the walls that compartmentalized the apartment with glass and steel sliding doors, natural light is able to pass through from room to room, flooding the newly reconfigured dwelling.

The aesthetic is clean, fresh, and sophisticated. Though evocative of a loft’s spatial continuity, Lim+Lu aimed to avoid any association with the now ubiquitous New York industrial style. Moving away from the ubiquity of industrial-“chic”, the pair deliberately chose hues that would inject fresh life into the space. The walls of the living room and bedroom are painted white with black accents, signaling spaces of rest and relaxation. Meanwhile, the kitchen, study, walk-in closet and master bathroom are host to rich pastels and dark jeweled tones, tastefully combined with patterned ceramic tiles to juxtapose the core living space with the extensions. The thresholds created by the subtle distinctions of color, texture and material maintain a fluidity to allow the space to blend effortlessly together as one.

Transitioning from their earlier furniture pieces, Lim+Lu has carefully constructed their apartment-showroom to adhere to today’s sought-after flexible way of living. The pair have used this particular aesthetic framework to complement their newly-launched namesake furniture pieces which feature prominently throughout the space.


Design Office: Lim+Lu
Location: Hong Kong, China
Area: 1,200 sqf
Project Year: 2016
Photographs: Lim+Lu


Double Bay House | Arent & Pyke

Double Bay House located in Sydney, Australia.

It was designed by  Arent & Pyke.

Descriprion by Arent & Pyke:

Bringing the personality and warmth of a young family into the cool interior of this bay-side house, the design posits communication and flow as essential to living. As such, the grand staircase was remade as a visually dynamic, perpetually unfurling line traversing the three floors.
Recomposing the home to both a human scale and aesthetic, the design called for a complete rethink of the living spaces. From the entry hall to the suite of rooms on the third floor, nuance and detail of design were layered into a new palette comprising timber flooring, generous rugs and generously proportioned furnishings in natural leather and linen.


Design Office: Arent & Pyke
Location: Sydney, Australia
Photographs: Felix Forest
Awards:
– IDEA Interior Design Excellence Awards
   Shortlist – Residential Interior Design

– Belle Coco Republic Interior Design Awards 2016
   WINNER – People’s Choice Awards for Best Residential Interior