Capitol Hill Loft | SHED Architecture & Design

The 1,702 ft2 industrial loft was remodeled by SHED Architecture & Design.

It is located in Seattle, Washington, USA.

Description by SHED Architecture & Design:

SHED Architecture & Design, based in Seattle, recently completed a custom crafted urban remodel of a 1,702-square-foot Capitol Hill loft. The award-winning 1310 East Union Building designed by the Miller Hull Partnership for Seattle-based developers, Dunn + Hobbes, accommodates eight loft-style condominiums with big views of the surrounding neighborhood.
The client, a young couple who work nearby, came to the firm with an original layout that did not harmonize with everyday living patterns; an exposed entry way, lack of storage and oversized hallway left no place to hide. The main challenge was to add functional elements to the space that blended with the building’s original palette of concrete floors, zinc plated pan-decking ceiling, and blackened steel beams and railings.
Inserting a mix of texture, raw materials and functional elements, SHED Architecture & Design was able to artfully marry the new additions with the original industrial construction using a palette of concrete brick, stainless steel plate, blackened steel and mirror. In the kitchen, the counter was extended beyond the original range to create a protected entry way and more generous kitchen space. The brick found in the backsplash and island was chosen for its sympathetic materiality that is forceful enough to blend in with the native steel, while the boldly grained Zebra wood casework adds warmth and character.
The new island houses valuable additional storage, a built-in microwave (a playful “curly cord” hanging from the ceiling provides the power) and informal seating for four. Its wood top is easy on the elbows while the 3/16” stainless steel plate counter that flanks the sink and range is impervious to the hazards of the kitchen. The geometric wallpaper by local designer Brian Paquette adds subtle texture and movement to the space. Inspired by a traditional Japanese pattern book, the design was reproduced on 11×17 paper and applied to the wall using wheat paste.
The extended kitchen creates a protected entry way that lets things unfold naturally upon entering the space. The open cabinet above the extension sheds light into the entry and serves as a place for personal belongings; the bench below creates a space for shoes, and a mirror clad wall reflects light from the living room windows into the heart of the space. “These functional elements are things we think about when designing a new space; it’s a consistent theme on all our projects,” says Thomas Schaer, Principal of SHED Architecture & Design.
Under the stairs, the steel base board was replaced with steel plate to create a durable storage space for bikes. Storage was an outstanding issue throughout the loft, particularly in the master bedroom. The SHED team designed a lightweight enclosure of perforated steel that defines a closet space while maintaining the openness of the original layout.
The intention in the newly converted loft upstairs was the opposite; the formerly exposed loft space was closed off with a translucent 3Form wall panel and a framed wall to create a guest room and additional storage. The thoughtful mix of raw materials and targeted elements helped solve practical problems while building upon and enriching the original aesthetic of the building, leading to cohesive additions that feel native to the space. The remodel was skillfully executed by the firms frequent collaborators Dolanbuilt Construction.


Design Office: SHED Architecture & Design
Location: Seattle, Washington, USA
Area: 1702.0 ft2
Contractor: Dolanbuilt Construction
Project Year: 2015
Photographs: Mark Woods, James F. Housel


Advertisements

Loft 19 | A+Z Design Studio

The Loft 19, an abandoned and peaceful environment with special aesthetics, is located in Budapest, Hungary.

It was designed by A+Z Design Studio.

Description by A+Z Design Studio:

“This is an island over the city, abandoned and peaceful environment with special aesthetics.“

No matter that living there is a bit like plunged into the world of  the “Sin City”  or the science fiction movie “Metropolis” of Fritz Lang.

The architect and production designer Attila F. Kovács and his wife art director and stylist Zsuzsa Megyesi found this  unusual giant space and movie set like environment ideal for making their home.

The HFF kniting factory complex is located in the southern part of the capital of Hungary, Budapest  and dates as early as from 1913-1915.  It was originally  built as a weapon factory designed by Árpád Gut and Jenö Gergely.  The Loft 19, this  tower like 600 sqm four-story -building  and the huge  factory complex are protected industrial monuments .

A concrete fire water tank was found in the attic which was turned into a swimming pool with artificial current.   The design of the space is a personal mix of different styles and eras. It is full of special pieces, collected one by one during decades in flea markets, auctions and antique shops or created by the designers themselves. Huge windows,  light, the unusual size rooms , the old structural elements and materials play the main role .  Old iron doors were kept, original beams reused for book shelves. The bedroom level on the contrary was designed to be  bold and private with a mid century “boudoir like” atmosphere to it.


Design Office: A+Z Design Studio

Location: Budapest, Hungary

Photographs: Beppe Brancato


Loft in Milan | Studio Motta e Sironi

This modern Italian loft is located in Milan.

It was designed by Studio Motta e Sironi.


Design Office: Studio Motta e Sironi

Location: Milan, Italy

Photographs: Andriano Pecchio


 

Restaurant “GASTROPORT” | Allarts Design

Restaurant “GASTROPORT” is located in Perm, Russia.

It was designed by  Saranin Artemy of Allarts Design in 2016.

Description by Allarts Design :

The new restaurant GASTROPORT, opened in Perm, Russian Federation. Above its design worked designer Saranin Artemy of ALLARTSDESIGN studio, together with Boris Kulinskiy restaurateur.

The restaurant is located on the bank of the Kama river in Perm, Russian Federation. Restaurant has panoramic windows and a perfect time – it is spending the evening sunset with excellent cuisine Nikki combines the features of Japanese and Peruvian gastronomy.

The institution makes to look at the newly renovated shop Perm river port. Based on the three relationships – wood, cement and brick designer and restaurateur created a completely new space in the city of Perm. The interior has a significant industrial footprint, underline the identification of architectural designs.

The entire restaurant is divided into multiple active zones – room, open kitchen, a bar and a mezzanine. The room has a high ceiling, in contrast to our other projects, and in this case, we have built a mezzanine – and which leads the central staircase hall.

The bathroom is separated fashionable strip and the island area. Door handles for cabins we made from whole northern birch. On the wall we used toilet patchwork ship, part of the ship, we cut down to the same plate and used in the interior.

In addition, input – the color of salmon, it reveals the beginning of Japanese cuisine in Peru. The bar and kitchen are made from solid birch, brought back from the north edge.

The room itself remains mobile. It was the wish of the customer.

Compilation of Peruvian and Japanese cuisine, the result of a mix of culinary traditions of Japan in Peru. Japanese immigrants began to settle in the South American country in the late XIX century, and today they do not have a small number. The Japanese themselves have a strong influence on the local cuisine. While the two nations prepare fresh fish. Today in Peru all – from gourmet cooks to housewives – fresh fish with corn, sweet potato, lime and pepper aji – traditional Peruvian food. Nikkei came up and revealed to the world the Japanese chef Nobuyuki Matsuhisa, most famous for the whole world.

Design Office       : Allarts Design
Designer               : Saranin Artemy
Location                : Perm, Russia
Photographs        : Saranin Artemy
Area (sq.m.)         : 278 m2
Completion date  : 2016


HOMIZER architecture – design has received this project by email.  Submit your work for publication.

Studio Loft | GASPARBONTA

Description by GASPARBONTA:

STUDIO LOFT is a delicate flat in downtown Budapest. Originally a studio of a well-known hungarian painter, this flat has all the right features to be a contemporary loft home. The huge central space which contains the kitchen and the living room is accompanied by two bedrooms with separate bathrooms each and a small, invisible storage space.

Naturally, the visually most engaging part is the enormous window in the central space, which is almost 4 by 4 meters. The flat happens to be located on a corner of Budapest’s central park area, Városliget, which is currently being transformed into a multi-layered cultural and recreational park (the Liget Budapest project).

The interior design concept is based on using the existing industrial features and combine them with clear geometry, raw and honest materials, like iron, concrete and wood to create a smooth, airy, empty space. Then add some colorful furnitures and art pieces and finally, add some unique lighting solutions, to perfect the visual consistency.

Design Office: GASPARBONTA

Location: Budapest, Hungary

Photographs: Balint Jaksa Photography

Italian Restaurant “FRATELLI” | dumdum design

 

Design Office: dumdum design

Location: Casablanca, Morocco

__________________________________________________________________
HOMIZER architecture – design has received this project by email. Submit your work for publication.

 

 

Office Loft | 4a Architekten

Description by 4a Architekten:

The office suite is located in a heritage-protected residential and commercial building built in 1903 in the centre of Moscow. The conversion involved the rooms being remodelled for an events agency in as spacious and representative a manner as possible.

The 85 m² office was therefore given an open space design with 15 workplaces. An open layout, fluid transitions and the choice of simple colours and materials lend the rooms the character of an office loft, giving rise to a very special ambience in combination with the exposed tiled walls.

To enable optimum use of the space available, the interior furnishings were designed by 4a Architekten and tailored to the specific requirements. The architects were also responsible for the technical features of the office spaces involved in the project through to the choice of art objects. These were provided by from the client’s private collection and were selected in consultation with 4a Architekten.

Design Office: 4a Architekten

Location: Moscow, Russia

Photographs: Dmitry Chebanenko

House in Portland | Emerick Architects

Design Office: Emerick Architects

Location: Portland, Usa

Photographs: Jeremy Bittermann

Apartment in Barcelona | GCA Architects

Description by GCA Architects:

GCA Arquitects designed this property located on the first floor of a building composed of ground floor and first floor. The building contains two properties on the first floor, with offices and parking on the ground floor. It is located in Barcelona

From the street there is access to a staircase that goes up to the level of the flats. The building is extended by a rear terrace all of which is on the roof of the ground floor.

Making the most of the height regulations of the first floor and the inclination of the roof, a curved concrete floor is constructed, which on the exterior is clad in copper and on the interior is left as exposed concrete. This permits having an envelope that allows for a mezzanine contracted with a light floor. And it houses a studio bedroom open to the living-dining room, and a service zone and closed bathroom, which along with the kitchen forms a vertical block.

The living-dining area is connected to the rear terrace though a large opening and provides it with a sense of continuity.

In the part situated on the street façade, the master bedroom occupies the whole length of the façade along with a bathroom containing two zones, a shower and toilet and a sink and dressing table, which communicates with the bedroom.

Basic materials used; cement, iron and wood.

They resolve the staircase and bookshelves, as well as the bathroom and the sliding iron doors.

Floors, walls and ceilings in cement and concrete and the rest, kitchen cupboards etc… in wood.

The interior design is complemented with designer furniture, sofa, chairs, bed etc… and other more ethnic pieces in antique wood, to conserve the simple, industrial and unsophisticated ambience.

The lighting mixes reclaimed materials, bespoke pieces and designer lamps.

The project is conceived as a dwelling for a couple, the space conforms in three dimensions, interconnecting in one open-plan space. A design has been created with a simple and industrial idea, using basic construction materials, without concession to adornment, basing the result on architectural rigour.

 

Design Office: GCA Architects

Location: Barcelona, Spain

Photographs: Jordi Miralles

Industrial Apartment | Union Studio

Design Studio: Union Studio

Location: California, Usa

House in Italy | Rocco Valentini Architects

 

Design Office: Rocco Valentini Architects

Location: Chieti, Italy

Photographs: Rocco Valentini

Industrial Loft | Studio Gild

Design Office: Studio Gild

Location: Denver, Colorado, Usa

Photographs: David Lauer

Victor Pradera | n232 arquitectura

Design Office: n232 arquitectura

Location: Logroño, Spain

Elwood House | Preston Lane

Description by Preston Lane:

Elwood House features the adaptive reuse and transformation of a cold, dark and inefficient 1915 Edwardian house into a warm and light filled family home that has direct connections to the outside.

The new material palette of concrete block, brick, timber and polished concrete complement the original red brick and stucco house. Full height north-facing steel framed doors and windows allow natural light into the new living area extension opening up the new living spaces to the rear garden.  Black glazed bricks were selected for the dividing fireplace element between the living and dining areas accentuating the drama between textures and materials.

Design Office: Preston Lane

Location: Victoria, Australia

Photographs: Derek Swalwell

Outer Space for Kids | HAO Interior Design

Design Office: HAO Interior Design

Location: Kaohsiung City, Taiwan

Photographs: Hey! Cheese Photography

Andes Lamp | Cristián Mohaded

Description by Cristian Mohaded:

Andes lamps belong to the first collection in lightweight concrete designed by Cristian Mohaded for the Argentinean firm, INCONCRETE.
Andes use a fluid and malleable language to experiment with physical qualities of light concrete. The existing tension between its volume and morphology increases the sense of weightlessness, allowing concrete to become part of new spaces of a building or home. Its unique morphology was inspired by the observation of stressed structures such as membranes or shells, creating an appearance of stretchiness that transmits fluidity, making the lamps appear almost weightless.
The STRESS collection will soon introduce variations of the Andes lamps as well as new products such as tables, benches and other accessories, further exploring and enhancing this new language.

Design Office: Cristián Mohaded

Photographs: Emma Livingston

Scandinavian and Industrial Penthouse | INT2 Architecture

Design Office: INT2 Architecture

Location: Moscow, Russia

Sushizilla Restaurant | Vie Studio

Design Office: Vie Studio

Location: Sydney, Australia

Photographs: Andrew Worssam

“Story” cafe-restaurant | Joanna Laajisto Creative Studio

Description by Joanna Laajisto Creative Studio

Right in the heart of seaside Helsinki, the Old Market Hall reopens to a new chapter. The gem of the market hall is Story, the cafe-restaurant opened June 9th right in the high-ceilinged middle section. Behind Story are Finland’s finest restaurateurs Anders Westerholm, Matti Sarkkinen, Teemu Aura and Markus Hurskainen.

Everything with Story adds up: an exquisite milieu, top chefs and patissiers, experts of fine wines and service, and a love for the handmade and the best ingredients. Story also boasts Helsinki’s finest seating by the waterfront. The tables offer views of the brand new Helsinki Sky Wheel, as well as the sea.

Story shapes the whole outlook of the new Old Market Hall

Restaurant Story’s interiors will freshen up the whole Old Market Hall. The central part of the hall is grandiose, livening up the market hall like never before. The restaurant space has been designed by interior architect Joanna Laajisto and her team.

Story’s interior gives homage to the original feel and history of the market hall, but placing it in a new time with a modern yet relaxed twist. The challenge was to get the high-ceilinged hall space to feel intimate, instead of a space to pass through. I believe we managed to grant Helsinki a space that has been missing from here, Joanna Laajisto reflects.

The Old Market Hall was first opened in 1889 and is a cultural heritage site protected by the National Board of Antiquities, with whom the refurbishment was planned. The interior decoration fits the original architecture, but brings a new, fresh flavour with a modern touch. The materials used are classic, natural ones, such as oak, leather and stone.

Story is situated in the middle of the market hall, a space originally used for loading horse carriages. Because the space in question is a transit area for market hall visitors, the cafe-restaurant is split into three parts, separated by wide walkways.

In the middle of Story, the oak-paneled kitchen is joined by a storage space above. The front of the structure has a large wooden shelf with chalkboards painted in custom-tinted blue color. A sizeable counter with stone composite tiles in herringbone pattern is placed in the heart of the space.

The side facing the city – with its relaxed seating arrangements – is separated by a wooden half wall with herb pots. Joanna Laajisto’s custom-made Edit2 lamps, a new version of her Edit lamp, light up the tables next to it. On the side facing the sea, a platform invites to enjoy the unique views of the harbor. Seating booths made of oak and lined with leather are complemented by a black metal shelf. Edit2 lamps create an intimate atmosphere on this side as well. The large pendants are by Zero.

Laajisto has found many custom-made solutions to the heritage questions at hand. The lighting installation called for creativity as the lamps were not allowed to be hung from the 10-metre high ceiling. Laajisto also came up with a fun detail fitting with the feel of the market hall: wire fish traps from the summer house of one the owners found a new life as lamps over the long tables in the middle of the space.

Story’s tables are designed and handmade by Helsinki’s own wood artisan Tebian. The idea of this kind of a table had already been shaping up for a while in his mind.

At last I found the perfect, classy enough space for this example of detailed constructivism. It is classically me, says Tebian.

The colourful chairs and decorations are in line with design agency Fabel’s playful and colourful graphic design, contributing to a youthful and fresh space.

Design Office: Joanna Laajisto Creative Studio

Location: Helsinki, Finland

Photographs: Mikko Ryhanen

Jackie Su Restaurant | RAUMINRAUM

Design Office: RAUMINRAUM

Location: Bremen, Germany

Photographs: Nikolai Wolff