Shenzhen Marriott Hotel Nanshan | Cheng Chung Design

The Shenzhen Marriott Hotel Nanshan transformed from the original colorful and luxurious style into the latest clean and elegant style and is located in Shenzhen, China.

It was designed by Cheng Chung Design.

Description by Cheng Chung Design:

Marriott International Business Image is Transforming The business image of Marriott International has undergone significant transformation from the original colorful and luxurious style into the latest clean and elegant style. Without excessive decorations, the architectural structures have become even more prominent to the eyes. Since Shenzhen Marriot Hotel Nanshan has planned to create a business image that focus on nature, fresh, modern, eco-friendliness, and technology, all materials applied in the hotels are of natural, ecological, handmade, and customized styles.

CCD First Creates an “Art Museum” Hotel The artworks placed at different floors of the hotel are originally designed by CCD. Together with experienced artists and fine craftsmen, CCD has made a dazzling array of beautiful artworks, creating an elegant and scholastic atmosphere nearly everywhere in the hotel.

Appraisal from All Sectors of the Community Three months since Shenzhen Marriot Hotel Nanshan was first opened to the public, all sectors of the community have been attracted to visit and experience the hotel for themselves. Many important clients, such as China Resources, Ping An Insurance, China Merchant Group and Huawei Technologies have made a special effort to organize a tour to visit the hotel in person. Some commented, “The hotel is both elegant and refined,” others commented, “The simple and fashionable style is indeed refreshing,” still others commented, “The hotel makes people feel comfortable at the first glance. It feels just like home.” Above all, most visitors commented the hotel as being “elegant”.

Design Principle Shenzhen Marriot Hotel Nanshan is located at Nanshan District of Shenzhen City, where Nanshan Mountain is widely famous for. Leaning against the mountain and facing the sea, the entire Nanshan District is historically known as a land filled with abundant plain and ocean resources. With both hands, local aborigines weave not only their fishing nets, fishing gears, clothes, hats, and shoes, but also their happy lives. Lychee flowers and lychee fruits that grow all over the mountain are indeed a real
blessing from heaven – suitable for our guests to experience “spring outings”, “summer resort”, “autumn hiking”, and “winter greenery” throughout the year.

Fishing villages, aboriginal weaving crafts, fishing nets, fishing gears, rolling hills and beautiful lychee flowers have all become the inspiration source of hotel designs. In particular, patterns and designs on the carpets, aesthetic linen clothes, folding screens, and fireplaces of the hotel have all embodied the image of “crisscross weaving crafts”, “nets”, “mountains”, and “lychee flowers”.

In terms of raw materials used, “stone material”, “wooden material”, “leather material” and “linen material” that exhibit natural textures and light tones are vastly applied in the hotel designs. Between prosperity and serenity, a sense of friendliness and peacefulness can be found. Several detail processes and atmospheric illuminations that bring out overall quality are applied to create an elegant and cozy spatial atmosphere, granting our guests with a sense of introverted elegance rather than superficial luxury.
By utilizing an approach that was originally intended for designing resort hotel, the design team has transformed the stereotypical business hotel into a “recreational business hotel”. As to guest room design, the design team was committed to create a spatial experience of a “private study room” in which our guests can rest their minds and read to their hearts’ fullest contents. With coziness and relaxation of a home and strict and cautiousness of an office interacting at the same time, an elegant, clean, and soft lifestyle is created, allowing our clients to relax from an exhausting day of business trip and pick up their business inspiration ever once again.

Hotel Introduction Shenzhen Marriott Hotel Nanshan is strategically located in the business center of Nanshan district, place in the landmark building with 300.8 meters height. The hotel offers 340 elegant guest rooms and suites (338 rooms + 1 presidential suite + 1 vice presidential suite) with captivating harbor and city views. In addition to that, the hotel has multiple high-end restaurant, including Nanshan Kitchen All Day Dining Restaurant, Man Ho Chinese Restaurant, Kanji Modern Japanese Restaurant, Lobby Lounge, The Café and Executive Lounge, offering guests both abundant choices and elegant environment. On the 62nd floor are a boundless swimming pool and a SPA center where our guest can relax and observe the splendid view right before their eyes. Furthermore, the hotel also possesses banquet and conference site which cover an area of 2,100 square meters.


Design Office: Cheng Chung Design

Location: Shenzhen, China


Ett Hem Hotel | Studioilse

Ett Hem, the unusual and different hotel is located in Stockholm, Sweden.

It was designed and renovated by Studioilse.

Description by Studioilse:

Built in the first years of the twentieth century, this building was home to a government official and his wife, a lady with a love for the aesthetics of Karin Larsson, who collected objects, textiles and furniture from all over Sweden. This was a time when the home became the focus of art and life, and design was integrated into the everyday. The influence of the Arts & Crafts, the romantic notion of national character and the delight in the design of useful things, combined with an impulse to embed a family in a place through architecture. All together this created a very special moment for domestic architecture in Sweden.

Ett Hem, built in 1910, dates from this moment. The house in Sköldungagatan was designed by architect Fredrik Dahlberg. With its protective brick shell it weaves a coat against the harsh Swedish winter. In its interiors it has both the robust, dark-timberlined rooms of public life, the masculine realms.

Each room has its own cocktail cabinet in gleaming brass. And throughout the house is the owners’ personal collection of art and photography. At the heart of it all is the kitchen. Furnished with a big table, comfy chairs and settles.

Ett Hem is not the usual hotel. If Ett Hem is an idea of home, of comfort and security, of familiarity, the other is an institution, a series of services. Ett Hem is something very different. It is active, where the guests can subtly shift the conditions, the atmospheres, the conviviality. A hotel is passive, a place that exists with or without you.

While it has all the facilities expected today, Ett Hem is a place that allows the guest to become part of it. Guests are treated as friends of the family. They can turn on the television in the sitting room, borrow our car or take the dog for a walk. They can make themselves at home, help themselves from the fridge. The food changes with the seasons, the rooms warm up with stoves and cool down with a fresh breeze from an open window. Ett Hem is connected to the street and the sky, to the city, it is not a machine cut off from life outside. Ett Hem is as glamorous as it is casual, but while it is a luxury, it is not a luxury hotel.

The value of Ett Hem comes through the pleasure of proximity to beautiful things, of being in spaces that tell a story, and through an ethic of generosity and care. And to a degree, of being left alone to live in a very special house. This from the moment you step through the college door, enter the courtyard into the garden and go up the steps to the front door. In the entrance hall a fire is lit when its cold outside, and fresh cut flowers from the garden are arranged on the table. Check in and wait for friends by the fire. Ett Hem will feel familiar. It is a place to use as you please. Downstairs in the sitting room there are sofas to sink into and games to play. The library, a room to disappear into, is stacked high with books you actually want to read. And the leafy glass house, where you can take breakfast during the day, or where you can enjoy a twinkling feast at night. Upstairs the bedrooms have a warm domestic feel with a sophisticated edit of vintage and new pieces in tactile materials such as cane, wood, leather.


Design Office: Studioilse

Location: Stockholm, Sweden

Project Year: 2012

Photographs: Magnus Marding


Ibis Hotel | EC-5 Architects

Ibis Hotel located in Lviv, Ukraine.

It was designed by EC-5 Architects.

 

Design Office    : EC-5 Architects

Location             : Lviv, Ukraine

Photographs     : Taras Hipp

 

Yusuhara Machino-eki | Kengo Kuma and associates

Hotel and market in the mountains of Japan.

Description by Kengo Kuma and associates:

Yusuhara Machino-eki is a complex of a market selling local products and a small hotel with 15 rooms. Combining the two different functions via atrium, a new core facility was born for the town of 3,900 in the mountains. Yusuhara is widely known as the town facing a main road used by Sakamoto Ryoma, a high-minded warrior of the region who contributed to the initiation of the Meiji Restoration (big political reform). Along the road, there existed a number of greenrooms called “Chad Do” for travelers, which functioned not only as restrooms but also as a kind of cultural salon, serving teas free of charge. As an attempt to respect this history, we used thatch as the material, which is deeply related to “Cha Do,” which worked as a medium to connect the past with the present. Glass fittings are used for the lower part of the building, including the market’s entrance facing the front road, which can be open at any hour of the day, and on top of it come piles of the straw unit in the module of 2,000×980mm, an unprecedented form for a curtain wall. Normally in a thatched roofing, thatch is fixed vertically against the foundation, in which its cut ends face towards outside. In this building, however, the bunch of thatch is bound horizontally to the foundation, with which the cut end won’t be exposed to rainfalls, and will last long. As another device, pivots are set on the steel mullion at the both ends of each thatch unit, so that it can rotate and take in fresh air from outside, which will the maintenance of the thatch easier. For the interior, we used logs of cedar tree with some remained astringent skin. The remain of the astringent was controlled by the pitch of the bark peeler, so that some nuance was added to their texture. Using rough-textured materials, such as thatch and log, we tried to create a new characteristics of Yusuhara.

Design Office: Kengo Kuma and associates

Location: Yusuhara, Japan

Photographs: Takumi Ota