Alex Hotel | Space Agency + Arent & Pyke

Alex Hotel is located in Australia.

It was designed by Space Agency +  Arent & Pyke.

 

Description by Arent & Pyke:

Alex Hotel responds to the overarching concept of the ‘Hotel as Home’. Together with the client, four key concepts were established for the interior design; ‘the personal’, ‘the escape’, ‘the craft’ and ‘the legacy’, to nurture a sense of intimacy, connectedness and domesticity. With the client, there was always a discussion about ‘Alex’ being someone familliar to us all; an uncle whose home you love to visit, a treasured old friend with a house full of wonderment. The interior design, furnishing and styling imagines the richness, the personality, a sense of frivolity and the layering of a story.

Design Office  : Space Agency,  Arent & Pyke
Location           : Australia
Photographs   : Anson Smart

Advertisements

Konforsit Edu.Suites | Renda Helin design

Description by Renda Helin design:

Konforsit Edu.Suites boys dormitory located in Eyup, İstanbul is based on two blocks of building which are a fiction venue offers students by having their own private space and another suitable one for socialising. The custom-designed suits furnished with closets, desks, kitchen niches and bed compartments for each student room.
These compartments are seperated each other by letters such as A,B,C and different concept colors to prevent the possible confusions. Bed compartments are designed also to have special drawers. All beds designed with blackout curtains preventing roommates desk lights while they work and provide privacy. Some rooms are designed in more luxurious way having with their own living room, kitchen with full equipment and terraces; balconies to be aimed to regain of home environment.
The rooms have an individuality that given the importance of creating common areas intended to improve socialization; cafe, gentlemen club with terrace, barbeque terrace, hobby kitchen, study room, computer room, mini cinema and playstation room, game park which includes table tennis, billiards, pinball and dart. Sports and health facilities are also very important for the dormitory, so there is a crossfit area, fitness area, sauna, massage room and infirmary areas are designed. These energetic of spaces in public areas, care has been taken to include positive colors,messages and every area has its own concept . Even the concept of laundry which is a horrifying thing for man who do not understand; comic hero names given to the washing machines and all areas being considered waggishly to be a unique venue for all with itself.
Concept of the cafe is that all students become the future lawyers, doctors, ceo’s etc. So it reminds to the students that it is a big decision that what they are going to be or the profession that they choose will change their lives forever. As a symbol usage of blackboards everywhere that they should also work hard for this decision. Some chairs around the longtable is the people that change the world like Tesla, Gandhi, Einstein, Bruce Lee etc. which means that every student have a power to change the world in a better way.
The exterior casing of windows are made of concept colors at the exterior of the building , are designed to cut the intense light comes from South and provide also privacy at the same time as a second task.

Design Office: Renda Helin design

Location: Istanbul, Turkey

Youth Hotel of iD Town | O-0ffice Architects

Description by O-0ffice Architects:

Youth Hotel of iD Town, on the hilltop of the seaside valley, was originally served as one of the dormitory building in Honghua Dying Factory’s residential area, representing the settlements of the first batch of immigrant labors after the open-reform policy and industrialization that firstly took place in Shenzhen.

The renovation process mainly consists of two spatial actions: firstly equipping the central corridor with new hotel infrastructure to facilitate the new living units, and secondly installing a sequence of prefab steel opening box on the existing facade to create a more dynamic interaction between the building and the surrounding nature. The ground floor functions as a multi-purpose social space with a variety of facilities containing reception, cafe, open kitchen and common space. By a subtle alteration of the original structure this handful of functions dynamically relate to one and other.

The living units, located from the 2nd floor to the 4th, brought back to life by small adaptations of the original framework bringing the opportunity of a new perspective to the original spatial composition. All these subtle but influential alterations creates a new breath to this once ruined structure.

Design Office: O-0ffice Architects

Location: Shenzhen, China

Photographs: Chaos.Z

Rogers’ House | Rogers Stirk Harbour + Partners

 

Design Office: Rogers Stirk Harbour + Partners

Location: London, England

 

Tainaron Blue Retreat | Kostas Zouvelos, Kassiani Theodorakakou

Description by Kostas Zouvelos:

The towers, these imposing tall and narrow prisms, are the most stubborn and absolute expression of Mani building. On the outskirts of the settlements, the “xemonia” were erected in order to defend or expand the land property. They served to control, exclude or drive out the opponents, but also to transfer the pressure from the main settlement to new territories.

Tainaron Blue Retreat is a representative sample of traditional xemonia of the South. The tower – now transformed into a small guest house – is facing a similar construction, which had also been a strong fortified complex. Both together, they controlled the road to the area around Tainaron. The war tower is built on solid ground and rocks known as “rizomies”, at a strategic spot that offers an amazing view of the sea and the hinterland.

The restoration of the traditional building solved form issues in relation to the old texture of the masonry, so that the final look of the tower gives the impression of a building that emerges from the rock, upon which it is founded. The grouting internally and externally was done with real “kourasani” or Roman mortar (a combination of Theraic soil, ceramic powder, lime and a special shade of river sand) and minimum amount of cement, which enhances the static adequacy of the masonry and ensures durability.

The conversion of the tower into a guest house had to overcome considerable difficulties. The reason was the need for a high degree of adaptation to the specific characteristics of the regional architecture and at the same time the demand for accommodation in rooms with modern aesthetic perception. The four floors, with their relatively limited interior spaces that comprise of three bedrooms with bathroom and shared kitchen, breakfast and reception space, are organized along a vertical axis, allowing guests to have the unique experience of moving through narrow openings (“waterfalls”), wooden stairs or rocks protruding from the walls and arches (“steps”).

As the formation of the exterior spaces had to ensure minimum interference, the addition of a water surface area adapted to the specific environment and respected the topography of the landscape, resulting in an even and unified set of buildings and space with intensity and character.

Tainaron Blue Hotel has been awarded the Special Committee Award for Overall Rating, at the 100% Hotel Design Awards 2015.

Design Office: Kostas Zouvelos, Kassiani Theodorakakou

Location: Asiata, Sminos, Greece

Photographs: George Meitner

Hotel South Beach | Meyer Davis Studio

Design Office: Meyer Davis Studio

Location: Miami, Florida, Usa

Photographs: Eric Laignel

Hotel Minho | Vírgula i

Video

Hotel Minho by Vírgula i from Vírgula i on Vimeo.

Description by Vírgula i:

Hotel Minho renewal and extension is part of a wider process of hotel redesign where architecture is the central part of the new hotel visual identity. Based on the architecture project, a new hotel was created, not only through the building, but also on how it communicates its various physical and digital media: in site, in the interior and product design, in the web, in its graphic identity or in its corporate image.

In all these fields of design the new hotel claims its contemporaneity, the quality of its materials, services and spaces. The architecture emerges as the anchor element of the Hotel Minho re-branding, making the previous name fall – Hotel Turismo do Minho – introducing new areas, the new spa, the new business floor, the new and renewed social areas, stating clearly in its architecture, interior and communication design, as well as the spaces created for the new hotel program. The architectural project was not limited to the coordination of various traditional expertise – the engineering or the interior design – but it was also the coordinator of the teams who have handled with the new identity, linking all the parts of the strategy, in a strong proximity with the client.

The spatial solution created by the architecture project intended a strong integration between the existing building and the new extension, but decreasing to the highest level the visual impact of the new constructions. The project is assumed as strongly introverted, not wanting to show itself to the outside, but instead to private exterior courtyards, full of natural light and with a strong relationship with the surroundings.

Design Office: Vírgula i

Location: Vila Nova de Cerveira, Portugal

Fasano Las Piedras Hotel by Isay Weinfeld

Design Office: Isay Weinfeld

Location: Punta del Este, Uruguay

Photographs: FG+SG fotografia de arquitectura – Fernando Guerra, Sergio Guerra