Sorocaba House | Estudio BRA arquitetura

Description by Estudio BRA arquitetura – Henrique Menezes:

Located in a residential neighborhood in Sorocaba City, 80km from Sao Paulo, Brazil, the horizon has been marked by the shape of this contemporary house.

Composed of two overlapping volumes, the house derives from the intention to release the largest possible area for living spaces and provide fluidity between the spaces. The upper volume was designed bigger than the lower one, because of that half of the house seems to float on the ground and provides shadow and a relaxing space on the yard.

With the intention of ensuring influx of natural lighting and ventilation, the project has large openings on the facades and coverage, and that also contribute to the composition of its main facades. Downstairs, the living room can be completely opened to the garden by sliding glass panels, creating an extension of your home to the outside and making their environments mingle, inviting the plants and flowers to get into the living room. To ensure the privacy of intimate settings on the upper floor the openings are protected by wooden shutters painted in white, beyond the glass on the inner face.

 The architects prioritized the spatial richness. About the materiality, internal walls received painting and external walls are covered by a mineral texture, both white. The internal floor is white granilite and the external a mixed of grey and white cement. That variation of textures with similar colors creates a special feeling when you are walking through the spaces. The horizontal and vertical circulations receive natural lighting by opening on the ceiling, turning these spaces into a small gallery exhibition of paintings and everyday life’s objects. These aspects gave the house a plastic result of contemporary identity.

 Built on a plot measuring 7 by 22 meters, the structure was designed in order to release the maximum space on the ground floor, the movement of the volumes resulted in an girder reinforced concrete beam that runs throughout the swing side of the house measuring 14 meters.

Design Office: Estudio BRA arquitetura

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: Pedro Kok