Shenzhen Marriott Hotel Nanshan | Cheng Chung Design

The Shenzhen Marriott Hotel Nanshan transformed from the original colorful and luxurious style into the latest clean and elegant style and is located in Shenzhen, China.

It was designed by Cheng Chung Design.

Description by Cheng Chung Design:

Marriott International Business Image is Transforming The business image of Marriott International has undergone significant transformation from the original colorful and luxurious style into the latest clean and elegant style. Without excessive decorations, the architectural structures have become even more prominent to the eyes. Since Shenzhen Marriot Hotel Nanshan has planned to create a business image that focus on nature, fresh, modern, eco-friendliness, and technology, all materials applied in the hotels are of natural, ecological, handmade, and customized styles.

CCD First Creates an “Art Museum” Hotel The artworks placed at different floors of the hotel are originally designed by CCD. Together with experienced artists and fine craftsmen, CCD has made a dazzling array of beautiful artworks, creating an elegant and scholastic atmosphere nearly everywhere in the hotel.

Appraisal from All Sectors of the Community Three months since Shenzhen Marriot Hotel Nanshan was first opened to the public, all sectors of the community have been attracted to visit and experience the hotel for themselves. Many important clients, such as China Resources, Ping An Insurance, China Merchant Group and Huawei Technologies have made a special effort to organize a tour to visit the hotel in person. Some commented, “The hotel is both elegant and refined,” others commented, “The simple and fashionable style is indeed refreshing,” still others commented, “The hotel makes people feel comfortable at the first glance. It feels just like home.” Above all, most visitors commented the hotel as being “elegant”.

Design Principle Shenzhen Marriot Hotel Nanshan is located at Nanshan District of Shenzhen City, where Nanshan Mountain is widely famous for. Leaning against the mountain and facing the sea, the entire Nanshan District is historically known as a land filled with abundant plain and ocean resources. With both hands, local aborigines weave not only their fishing nets, fishing gears, clothes, hats, and shoes, but also their happy lives. Lychee flowers and lychee fruits that grow all over the mountain are indeed a real
blessing from heaven – suitable for our guests to experience “spring outings”, “summer resort”, “autumn hiking”, and “winter greenery” throughout the year.

Fishing villages, aboriginal weaving crafts, fishing nets, fishing gears, rolling hills and beautiful lychee flowers have all become the inspiration source of hotel designs. In particular, patterns and designs on the carpets, aesthetic linen clothes, folding screens, and fireplaces of the hotel have all embodied the image of “crisscross weaving crafts”, “nets”, “mountains”, and “lychee flowers”.

In terms of raw materials used, “stone material”, “wooden material”, “leather material” and “linen material” that exhibit natural textures and light tones are vastly applied in the hotel designs. Between prosperity and serenity, a sense of friendliness and peacefulness can be found. Several detail processes and atmospheric illuminations that bring out overall quality are applied to create an elegant and cozy spatial atmosphere, granting our guests with a sense of introverted elegance rather than superficial luxury.
By utilizing an approach that was originally intended for designing resort hotel, the design team has transformed the stereotypical business hotel into a “recreational business hotel”. As to guest room design, the design team was committed to create a spatial experience of a “private study room” in which our guests can rest their minds and read to their hearts’ fullest contents. With coziness and relaxation of a home and strict and cautiousness of an office interacting at the same time, an elegant, clean, and soft lifestyle is created, allowing our clients to relax from an exhausting day of business trip and pick up their business inspiration ever once again.

Hotel Introduction Shenzhen Marriott Hotel Nanshan is strategically located in the business center of Nanshan district, place in the landmark building with 300.8 meters height. The hotel offers 340 elegant guest rooms and suites (338 rooms + 1 presidential suite + 1 vice presidential suite) with captivating harbor and city views. In addition to that, the hotel has multiple high-end restaurant, including Nanshan Kitchen All Day Dining Restaurant, Man Ho Chinese Restaurant, Kanji Modern Japanese Restaurant, Lobby Lounge, The Café and Executive Lounge, offering guests both abundant choices and elegant environment. On the 62nd floor are a boundless swimming pool and a SPA center where our guest can relax and observe the splendid view right before their eyes. Furthermore, the hotel also possesses banquet and conference site which cover an area of 2,100 square meters.


Design Office: Cheng Chung Design

Location: Shenzhen, China


Advertisements

Happy Valley Residence | Lim+Lu

This clean, fresh, and sophisticated apartment-showroom is located in Hong Kong, China.

It was designed by Lim+Lu.

Description by Lim+Lu:

Lim+Lu, the young New York-born multidisciplinary design practice, announced the completion of their apartment in Hong Kong that doubles as the pair’s showroom. The 1,200 square feet revamped apartment neighboring the Happy Valley Racecourse reflects the pair’s versatile and colorful design aesthetic.

Lim + Lu’s apartment transformation alludes to a flexible living environment that reflects the versatility of modern day living. Simply by way of removing and restructuring the walls within the space, the resulting interior is strategically designed to appear more expansive. By replacing the walls that compartmentalized the apartment with glass and steel sliding doors, natural light is able to pass through from room to room, flooding the newly reconfigured dwelling.

The aesthetic is clean, fresh, and sophisticated. Though evocative of a loft’s spatial continuity, Lim+Lu aimed to avoid any association with the now ubiquitous New York industrial style. Moving away from the ubiquity of industrial-“chic”, the pair deliberately chose hues that would inject fresh life into the space. The walls of the living room and bedroom are painted white with black accents, signaling spaces of rest and relaxation. Meanwhile, the kitchen, study, walk-in closet and master bathroom are host to rich pastels and dark jeweled tones, tastefully combined with patterned ceramic tiles to juxtapose the core living space with the extensions. The thresholds created by the subtle distinctions of color, texture and material maintain a fluidity to allow the space to blend effortlessly together as one.

Transitioning from their earlier furniture pieces, Lim+Lu has carefully constructed their apartment-showroom to adhere to today’s sought-after flexible way of living. The pair have used this particular aesthetic framework to complement their newly-launched namesake furniture pieces which feature prominently throughout the space.


Design Office: Lim+Lu
Location: Hong Kong, China
Area: 1,200 sqf
Project Year: 2016
Photographs: Lim+Lu


Youth Hotel of iD Town | O-0ffice Architects

Description by O-0ffice Architects:

Youth Hotel of iD Town, on the hilltop of the seaside valley, was originally served as one of the dormitory building in Honghua Dying Factory’s residential area, representing the settlements of the first batch of immigrant labors after the open-reform policy and industrialization that firstly took place in Shenzhen.

The renovation process mainly consists of two spatial actions: firstly equipping the central corridor with new hotel infrastructure to facilitate the new living units, and secondly installing a sequence of prefab steel opening box on the existing facade to create a more dynamic interaction between the building and the surrounding nature. The ground floor functions as a multi-purpose social space with a variety of facilities containing reception, cafe, open kitchen and common space. By a subtle alteration of the original structure this handful of functions dynamically relate to one and other.

The living units, located from the 2nd floor to the 4th, brought back to life by small adaptations of the original framework bringing the opportunity of a new perspective to the original spatial composition. All these subtle but influential alterations creates a new breath to this once ruined structure.

Design Office: O-0ffice Architects

Location: Shenzhen, China

Photographs: Chaos.Z

The Wall House | FARM + KD Architects

Description by FARM:

This is a tale of two houses – similar looking, yet independent and coming together to form a coherent whole. The two blocks sit on a sprawling piece of land, belonging respectively to the retired parents and one of their children.  This separation of the house into two blocks, in part a response to the sheer scale of the land, is also a requirement brief given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block with the main living and master bedroom area, and a single-storey block housing the entertainment areas of the house.  What links these two volumes together is the huge central courtyard at the entrance expressed in an austere geometry of granite floor and wall, an organically shaped oculus and a minimalist planting of six willowy trees. Like a sparse yet artful Chinese landscape painting, this sets the tone for the rest of the spaces.  The landscape design, similar to the house, is also experienced in multiple correlated layers. It takes its inspiration from the philosophy of classical Chinese Garden where views are borrowed through cutouts and vistas, and where sight lines and spaces begin to overlap. The lines of the internal architecture contribute to a balanced composition where CEA collection MILO360 fits in with consistency and elegance.

Design Office: FARM + KD Architects

Location: China

Photographs: Bryan van der Beek and Edward Hendricks

Tapered House | Index Architecture

 

Description by Index Architecture:

The client wanted to build a small vacation house in the suburb area of Shunde, P.R.C. He would like to display his collection of Bruce Lee memorabilia, whose family history originated from Shunde as well.

The trapezoidal site tapers out from the west to east totaling 670 square meters. It is the last parcel of land to be built upon for an exclusive residential community. There is a sharp terrain drop of over 9 meters along the south edge of the site, forming a miniature “cliff”. Beyond this point are two-storey vernacular houses and modern residential high-rises. The north side faces back to this tranquil residential community.

With the short-term accommodation (vacation house) and the semi-public nature (display gallery) in mind, the housing mass is divided into two distinctive yet connected parts. The gallery space is placed along the south to form a visual anchor to define the edge of this community with a landscaped garden in front. Since the displayed items, mostly the first- edition movie poster, are all very sensitive to natural lights, window openings are carefully placed along this telescopic gallery to allow natural light entering discreetly. The windows also frame distant views beyond.

Adjacent to the gallery is the living studio. The master bedroom overlooks the double height living room which provides direct access to the garden. The openness of the garden is somewhat balanced by a sense of enclosure and privacy from the elongated concrete mass, It is a visual buffer and back-drop for the garden and the community.

Exterior is of raw board-form fair faced concrete to reflect Bruce Lee’s fundamental belief in “being no rule is the rule; being no limit is the limit.”

 

Design Office: Index Architecture

Location: Shunde, China

Photographs: Hunga Chan

Ban Shan Café | Robot3 Design

Design Office: Robot3 Design

Location: Beijing, China

Photographs: Xi-Xun Deng

House of the Tree | Kokaistudios

Description by Kokaistudios:

House of the Tree, located at the 48th and 49th floor of a high-end residential tower in Shenzhen, China, is a penthouse designed by Kokaistudios with the concept of “living between the city and the nature” offers a modern lifestyle with luxury and relaxation. A large-scale of architectural modification applied to the original layout of the penthouse. The end product stands as an example of Kokaistudios vision of luxury living with timeless-chic taste; defined by a connection to nature, a connection to fine materials and craftsmanship, while meeting the demands of a modern way of living.

Design Office: Kokaistudios

Location: Shenzhen, China

Photographs: Charlie Xia