UYU Ice Cream Shop | Leckie Studio Architecture + Design

Description by Leckie Studio:

UYU, translating to milk in Korean, is a soft serve ice cream parlour that uses organic milk as a base ingredient in all of its products. Inspired by the crystalline patterns found in frost, an irregular motif is developed for the water jet cut metal wall and ceiling panels. This pattern also references UYU’s logo and identity, and playfully suggests the store’s product: ice cream.

Through an iterative design process of simplification and standardization, the sizing and coordination of these panels was key in providing a high quality finish.

 

Design Office: Leckie Studio Architecture + Design

Location: Vancouver, BC

Photographs: Ema Peter

__________________________________________________________________
HOMIZER architecture – design has received this project by email. Submit your work for publication.

Heathdale Residence | TACT Design

Design Office: TACT Design

Location: Toronto, Canada

Photographs: David Giral

House in Canada | Naturehumaine [architecture+design]

 

Design Office: Naturehumaine [architecture+design]

Location: Québec, Canada

Photographs: Adrien Williams

Edgemont House | .NelsonDesign

Design Office: .NelsonDesign

Location: Calgary, Canada

Photographs: Luke Potter

Eppich house Renovation | Battersby Howat Architects

 

Design Office: Battersby Howat Architects

Location: West Vancouver, Canada

Photographs: Sama Jim Canzian

Chalet Lac Gate | Eric Joseph Tremblay – Boom Town

Design Office: Eric Joseph Tremblay – Boom Town

Location: Canada

Photographs: Angus McRitchie

Cloister House | Measured Architecture Inc.


Design Office: Measured Architecture Inc.

Location: Vancouver, Canada

Photographs: Nic Lehoux, Andrew Latreille

Hillcrest Residence | Meghan Carter Design

Description by Meghan Carter Design:

Meghan Carter Design transformed this family home in mid-town Toronto from top to bottom.
Our design vision was to create a relaxed space that reflects the vibrant energy and creativity of our Clients. Key areas like the Family Bathroom and Kitchen were streamlined with some minor interior architecture changes.
The major focus of this project was in the design and selection of the finishes and every object that occupies the new space. Each piece was thoughtfully selected to create a balanced and slightly eclectic finished collection.To finish it off we curated our Clients’ art collection, reframing each piece to work perfectly in the new environment. The end result is a home that is beautiful, playful, not overwrought; an unassuming place to live and spend time in the midst of city life.

Design Office: Meghan Carter Design

Location: Toronto, Canada

Photograhs: Stephani Buchman Photography

Mount Pleasant House | Roundabout Studio

Description by Roundabout Studio:

For more than half a century this site was home to Cruickshank’s, a neighbourhood fixture and much-loved flower bulb distributor. Sadly, Cruickshank’s closed in 2001 and vacated the building. A few owners later, a local music enthusiast purchased it, seeing it as an opportunity to revive the site, creating an exciting house with a meaningful presence on the street. In 2012 he commissioned Roundabout Studio to convert the two connected yet disparate buildings into a single cohesive new home with a focus on music and entertainment.

Located directly on a busy Toronto thoroughfare, the house provides shelter from the street, with only a few, carefully placed windows. A long hallway leads to the protected interior foyer, where the home opens up to the sky with a quiet, light-filled interior that belies the building’s location. The main spaces are organized around an interior courtyard and a series of large-scale skylights that help to stream sun into the depths of the building, while retaining a great amount of privacy.

To accommodate large-scale events, the public zone consists of an open plan kitchen and dining room, living room, interior courtyard and a double height performance area, located in the heart of the building. The individual spaces all look upon each other in multiple ways, offering the building a reflexive quality. Depending on how these spaces are utilized, the home feels equally suited for one person or one hundred.

Located above the former cold storage room, the interior courtyard contains a 16′ tall Cor-ten steel light feature that references the building’s former life as a bulb warehouse. The back-lit perforations reveal a group of super sized tulips, a nod to Cruickshank’s reputation for high-quality and interesting tulip bulbs. Facing the street, the perforated window screens are all small sections of the larger pattern, offering an abstract, fragmented glimpse of the feature inside.

Restored to prominence in the neighbourhood, the revitalizing overhaul ensures that the building will remain a proud part of the Toronto streetscape for many years to come.

Design Office: Roundabout Studio

Location: Toronto, Ontario, Canada

Photographs: Andrew Snow

Fairmont Penthouse | Robert Bailey Interiors

Design Office: Robert Bailey Interiors

Location: Vancouver, Canada

Photographs: Josh Dunford

Ocean Park House | Campos Leckie Studio

Description by Campos Leckie Studio:

This project is conceived as a domestic landscape that blurs the boundary between interior and exterior space in a temperate coastal rainforest climate. It is essentially a ranch house typology with a guest house stacked upon it – for an physically active empty nest couple who enjoy the idea of welcoming family home for the holidays. The domestic program is spread across the entire site, and the vertical vertical circulation is deliberately understated.

The programmatic organization allows the primary residents to live entirely on the ground floor. The japanese-inspired courtyard ‘moss garden’ operates as a multi-faceted architectural device – it provides circulation along the primary project axis from the main entry through to the backyard pool and workout pavilion; it provides a visual extension of the living room into the garden; and the sliding glass doors in the kitchen (conceived as a glass box in the garden) open directly into the courtyard and the outdoor dining space beyond. The central living space is bracketed on the south side by a large concrete fireplace which provides privacy from the street, and it extends visually into the mossy minimalist courtyard to the north. The orientation, form, and positioning of the upper volume was designed to protect against direct solar gain during the summer months, while allowing light at lower sun angles to penetrate into the spaces during the winter months.

Design Office: Campos Leckie Studio

Location: Surrey, British Columbia, Canada

Photographs: Ema Peter

46 Water Street Heritage Building | Omer Arbel

Description by Omer Arbel:

The project consisted of a seismic upgrade and restoration of a heritage building in Vancouver’s historic Gastown district, and a loft interior design project.

The loft is organized around a new courtyard open to above, inserted into the heritage fabric of the building, allowing light into the centre of the very deep plan.

All other interior elements are rendered crisply using precisely machined elements, conceived to stand in strong contract to the rough heritage fabric of the existing shell.

Design Office: Omer Arbel

Location: Vancouver, British Columbia, Canada

Photographs: Martin Tessler

Residence in Whistler | Battersby Howat Architects

Description by Battersby Howat Architects:

Located in a Whistler neighborhood halfway up the mountainside, this house was designed for clients who appreciated the timber structures characteristic of a Whistler Chalet, but desired a unique family home for seven that would capture this ambiance without its typical organization and aesthetic. Situated on a prominent site, the visual mass of the structure was diminished by making a substantial portion of the house appear to be below grade though the strategic removal of bedrock, and by the extension of the living room terrace over the garage. An upper courtyard deck area was also carved into the massing to gather light centrally into the house. The result is a home that looks deceptively modest in relation to the neighboring properties.

The careful allocation of program allows for retreat zones for both adults and children on the uppermost and lower floor levels respectively. Privacy is also achieved through edited views from within the home that capture the many distant mountain peaks along with the immediacy of the rock and flora that embed the house in its site.

Standing seam metal roofing and black stained shingles clad the main form of the structure. In contrast, recessed areas are lined with clear finished red cedar, douglas fir beams and large planes of glazing that bring warmth and light into the interior spaces.

Design Office: Battersby Howat Architects

Location: British Columbia, Canada

Photographs: Sam Jim Canzian

The Aldo House | Prototype Design Lab

Description by Prototype Design Lab:

The site of this project is in a country-feeling area of South Mississauga with small roads and mature trees. The house was designed for a couple of entrepreneurs with fast-paced jobs, who wanted to return home to a retreat-like environment at the end of each day.

The House is broken into three slipping volumes of varying heights and lengths, staggered to respond to site and programmatic conditions. Each one is clad with a different material to hint at its interior function: cumaru wood planks; white quartz; and custom, diamond-shaped corten steel panels. The interior of the house continues the clear lines and filigreed details of the exterior. In addition, the house opens almost completely to the outside on the west elevation. The floor spills out into the landscape in the form of a large deck at the same level of the ground floor, and the landscape is pulled into the house from the west with a living moss wall and linear bamboo garden.

The house is punctured by an atrium that runs the full-length of the house, topped with an equally long skylight. It is through this space that one first enters the house, through a patterned-brass screen. The focus of the atrium is a suspended, sculptural stair that runs parallel to an interior bamboo garden. The risers are solid walnut wood, and protrude seamlessly from a patterned wall punctured with sculptural, cast-aluminum recesses. These rain-drop like pieces are illuminated from within and are designed to feature a collection of small objects.

The rest of the building is developed around this central axis, continuing the game of harmonic volumes. The children’s bedrooms are separated from the master bedroom by a walk-way allowing for two separate wings of two separate functions, all of which is legible from the exterior. In addition, the clients are collectors of contemporary art and required specific wall and lighting requirements for their collection.

The clients wanted large entertaining areas throughout the house. The 20-foot kitchen island is the heart of day-to-day life. It provides the perfect space for informal gatherings, buffet-style meals, cooking and homework. There is a large, pivoting wall that separates the family room from dining room and can be rotated to combine the spaces into one. The kitchen opens up completely onto the deck through the use of a folding glass wall system, the largest of its kind in Southern Ontario.

The Aldo House demonstrates how technology, planning and design can be integrated to produce a comfortable and luxurious yet sustainable family home.The house benefits from several current technological advancements including smart wiring, motorized drapery, a state-of-the art kitchen, LED lighting, and zoned, integrated sound and media throughout. The dimming functions of the individual lights provides additional atmosphere, tailored to the rhythm of the day, the mood or the occasion. The baseboards, door frames and trims are all flush with the walls and separated by shadow joints as well. Much of the hardware for this house was custom designed to continue the minimalist language of the architecture. All of the above are integrated discreetly to work with the natural environment of the house rather than against it.

Design Office: Prototype Design Lab

Location: Ontario, Canada

Photographs: Ben Rahn – A-Frame

Naramata Cabin | Robert Bailey Interiors

Description by Robert Bailey Interiors:

Perched on the shores of beautiful Lake Okanagan, this Naramata vacation home is a family’s “dream-come-true.”

Inspired by client sketches and the surrounding geography, the project was designed from the ground up. The result is a modern home that remains true to the idea of “cabin,” being humble and unpretentious.

We used French oak on the ceiling and floors, the pre-distressed, fumed planking provided relaxed yet durable surfaces. Forgiving, not precious, it is the strongest design material in the home. Our goal for the furnishings was to achieve a sense of simple luxurious comfort, that feels curated rather and designed.

Blurring the lines between indoor and outdoor living, the home is relaxing, durable, and rugged, with a defined purpose of summertime pleasure.

Design Office: Robert Bailey Interiors

Location: Naramata, British Columbia, Canada

Photographs: Josh Dunford

Espace St-Denis | Anne Sophie Goneau Design

Descriprion by Anne Sophie Goneau Design:

The project is the design of a condo located on the ground floor of a 1887 triplex in the Plateau Mont-Royal.

The mandate was to divide each living area in order to maximize while maintaining the architectural integrity of the existing location, each room with natural light. The concept was to highlight the raw materials, discovered during the demolition, in order to communicate their material, their relief and color environment.

The open kitchen is the focal point of the space; it unfolds on the dining room and living room, where the master bedroom fits. It is bounded by a glass wall which preserves the view of the bare brick; an archaeological reminder wanting to highlight the existing raw materials as an exhibitor showcase. On the ground, a radiant hot water heating system was installed under a concrete slab, which was covered by a light gray epoxy and polyurethane matt finish.

The steel beam, flameproof, delimits the passage area. In the corridor leading to the bathroom, a light-emitting diode was installed in the recessed ceiling for a more intimate setting, which features the original hemlock wall.

Design Office: Anne Sophie Goneau Design

Location: Montreal, Canada

Photographs: Adrien Williams

Russet Residence | Splyce Design

Design Office: Splyce Design

Location: West Vancouver, British Columbia, Canada

Photographs: Ivan Hunter

The Offset House by Ja Studio + ARTA Design and Build

Design Office: Ja Studio, ARTA Design and Build