Coffou Cottage | Brininstool + Lynch

Coffou Cottage located in Chicago, Usa.

It was designed by Brininstool + Lynch in 2008.

Description by Brininstool + Lynch:

With close proximity to Lake Michigan and a short travel distance from the Chicago, the woods and fields of Southwestern Michigan and Northwestern Indiana have offered Chicagoans weekend reprieves from urban intensity for decades. The owners of this cottage sought to gain a sense of privacy with their vacation property and preferred pastoral views of the natural landscape over views to the lake waters. They were fortunate to find the land that fit their aesthetic aspirations, and subsequently desired a home that would meet their modern concept for living.

This cottage was designed with a simple structural system, a horizontal red cedar rain screen on the North, and a wall of operable glass on the South. The open plan of the kitchen, dining, living area, and porch intensifies views to the meadow and woods to the South while also maximizing solar gain in the winter. Radiant heat in the ground concrete floor is enhanced by passive solar gain and runs throughout the three-bedroom cottage. The arrangement of rooms and glass exterior walls allows for panoramic views of the outdoor environment, while providing the most energy efficient operation. A fireplace positioned in the front hallway divides the bedrooms from the living area, and a custom sofa bench set into the wall across from it creates a traditional fireplace inglenook.

Red cedar was used to establish a material warmth and visual interest on the exterior, using a board and batten-like pattern for an open screen and tongue and groove siding to establish the solid form of the adjacent volume, separated by the entry. The warmth of material and visual identity is continued on the interior—the same wood siding is used on interior walls and cabinets, and the wood rain screen is visible from the screened porch and kitchen window.


Design Office: Brininstool + Lynch
Location: Chicago, Usa
Project Year: 2008
Photographs: Christopher Barrett of Hedrich Blessing


 

Coffou Cottage | Brininstool + Lynch

Description by Brininstool + Lynch:

With close proximity to Lake Michigan and a short travel distance from the Chicago, the woods and fields of Southwestern Michigan and Northwestern Indiana have offered Chicagoans weekend reprieves from urban intensity for decades. The owners of this cottage sought to gain a sense of privacy with their vacation property and preferred pastoral views of the natural landscape over views to the lake waters. They were fortunate to find the land that fit their aesthetic aspirations, and subsequently desired a home that would meet their modern concept for living.

This cottage was designed with a simple structural system, a horizontal red cedar rain screen on the North, and a wall of operable glass on the South. The open plan of the kitchen, dining, living area, and porch intensifies views to the meadow and woods to the South while also maximizing solar gain in the winter. Radiant heat in the ground concrete floor is enhanced by passive solar gain and runs throughout the three-bedroom cottage. The arrangement of rooms and glass exterior walls allows for panoramic views of the outdoor environment, while providing the most energy efficient operation. A fireplace positioned in the front hallway divides the bedrooms from the living area, and a custom sofa bench set into the wall across from it creates a traditional fireplace inglenook.

Red cedar was used to establish a material warmth and visual interest on the exterior, using a board and batten-like pattern for an open screen and tongue and groove siding to establish the solid form of the adjacent volume, separated by the entry. The warmth of material and visual identity is continued on the interior—the same wood siding is used on interior walls and cabinets, and the wood rain screen is visible from the screened porch and kitchen window.

Design Office: Brininstool + Lynch 

Location: Chicago, Illinois, Usa

Wood House | Brininstool + Lynch

Description by Brinistool + Lynch:

Designing this Chicago residence was an exercise in creating privacy within an urban neighborhood while providing an abundance of open, bright space.

The first floor is defined by clear views from the landscape in front to the courtyard at back. The second floor has private spaces with northern and eastern light, appropriate for comfortable sleeping spaces. The third floor provides solitude for working and adjacent outdoor areas of repose that encompass views over the courtyard, the neighborhood, and to the city skyline. Together, they comprise a rational and inspiring response to basic needs of living, sleeping and working.

The house is organized in an ‘L’. On the first floor, the living room is a two-story volume with a lay-light of patterned acrylic that filters natural daylight from the skylight above. Full-height windows and doors line the east and west sides of the room, creating seamlessness between indoors and out. The other leg of the ‘L’ is a three-story volume along the north side of the property. Millwork boxes separate the first floor functions. Black granite defines the perimeter circulation, and blocks of end-grain walnut infill the center floor areas.

An elegant open riser stair is illuminated by natural light from a skylight above and adjacent windows. It ascends to the privacy of the bedroom floor, which has a similar material palette to the first, but where the first floor is open and animated; the second floor is quiet and subdued.

The third floor houses a private study and guest suite. Each space has its own deck and green roof with views to the sky and courtyard below. The views, copper screens, connections to the exterior and careful detailing create a serene and distinctive environment.

Design Office: Brininstool + Lynch

Location: Chicago, Usa

Photographs: Christopher Barrett