Apartment Olympus I | Guilherme Terra / Architecture

The classic and contemporary Apartment Olympus I is located in Nova Lima, Minas Gerais, Brasil.

It was designed Guilherme Terra / Architecture.

Description by Guilherme Terra / Architecture:

Created by Guilherme Terra / Architeture, the apartment fuses classic and contemporary styles. With 6674 square feet, the apartment is located in a luxury apartament complex in Vila da Serra, Nova Lima, Brazil. Vila da Serra is a neighborhood surrounded by green mountains covered by atlantic forests, rendering unique and breathtaking views. The neighborhood is charaterized by the highest life quality in Belo Horizonte Metropolitan area, including cool temperatures from the high altitude and proximity to the forest, and high air quality.

 The architectonic Project comprises a private hall, double living room, private wine house, bathrooms, cook and eat-in balcony (the so called gourmet balcony), home cinema, home office, private room circulation area leading to the apartment suits, dining room, and a large eat-in kitchen.

 With attractive details, the apartment has White and Marquina black marble floor covering the double size living room, walls covered by Paris Dyamante pannels from Castelatto Inc. in the dining room, lighting stripes in the ceiling, and high quality furniture and taylored woodwork. The architecture concept is developed based on a consistent color  scheme along a single color gradient, bridging the gradiousness of the outside with the sofistication from the interior design.


Design Office: Guilherme Terra / Architecture
Location: Nova Lima, Minas Gerais, Brasil
Area: 620,00 m²
Project Year: 2014
Photographs: Alexandre Nunes


Advertisements

Apartment in Brazil | Casa 2 Arquitetos

The modern apartment “Higienopolis” is located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Casa 2 Arquitetos.


Design Office: Casa 2 Arquitetos

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Casa 2 Arquitetos


 

House in Iporanga | Nitsche Arquitetos

Iporanga House located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Nitsche Arquitetos Associados in 2007.

 


Design Office   : Nitsche Arquitetos Associados
Location           : Sao Paulo, Brazil
Area                  : 554,00 m2
Project Year     : 2007
Photographs     : Nelson Kon


Casa Planalto | FC Studio

 Description by FC Studio:

The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas of the land.   A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping.   Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions of the house.   The upper volume seems to rest on the main floor, which creates a series of statements that reinforce the architectural propose. Main floor and upper floor are implanted orthogonally. Exactly on this single point of contact, there is the vertical connection between them.    The metal beams on the edge of the volume parallel to the street, reinforce the idea of independence between the volumes and reveal the structural functioning of the house. The residence has a mixed structure of pillars and metal “I” beams and massive slabs of concrete with 20 cm thickness.   The main access platform, located under the front overhang on the main floor, provides access to the corridor 1.80 m wide running through the house, connecting various environments. After passing through the service area, we come to the point of access to two key areas:  the social rooms (like an indoor pavilion) and the barbecue area (recreation).   We could consider them as areas, although defined, diffuse it provides a series of possible uses in addition to which they were designed.   The same type of access is provided on the upper floor, where the monotony is broken by bays of double height (stair and the fireplace room) and isolated pillars.   A garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area. It can be accessed by the stairs at the recreation area.It is a space of multiple functions.   The characteristics of the materials used in this residence as chromaticism, texture and transparency were carefully chosen because of the intentions pursued in each space. While the transparence integrates, the concrete do the oposite. The concrete walls divide the space, while the large sliding glass doors bring the landscape into the house. The materials are sincere. The concrete, glass, wood and steel are shown in its essence, without intermediaries.   The Planalto house was conceived as a urban house for a couple with 02 children and could be considered as exemplary of the current Brazilian contemporary architecture.

Video:

Casa Planalto de Flavio Castro, São Paulo, Brasil from Pedro Kok on Vimeo.
Design Office: FC Studio

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Nelson Kon

 

GW Apartment | AMBIDESTRO

Description by AMBIDESTRO:

The GW project is the first apartment of a young couple that likes art, contemporary architecture and wine. With the premise that the clients receive many friends at home, the project sought to organize the social space within a fragmented old social plan from the nineties. Also, there was the existence of a concrete pillar in the middle of the ancient dinning space. The architects decided to create a multifunctional dark block which functions range from the apartment entrance, creating a small transition tunnel already on arrival, headgear, cabinet, barbecue and even a wine storage (one of the customer’s passions). The dark block stands out in space and joins with a floating buffet that supports dinner and barbecue area. The controversial pillar in the center of the space becomes a structural component of the dining table.

The contrast of the dark block is given by the gray curtain of mass lining the opposite wall. The union of these two blocks is given by the exposed structure under the dining table. Indirect lightning creates a cozy and elegant atmosphere and industrial spotlights makes the apartment entrance as a illuminated gallery.

In the master suite, the architects tried to use the same concept, of one multifunctional block, thereby creating a smooth and neutral environment.

Finally, working with fine materials, textures and unusual scenarios, in this project, AMBIDESTRO, aspires a simple and elegant architecture, capable of reflecting the lifestyle and preferences of its clients.
Design Office: AMBIDESTRO
Location: Porto Alegre, Brazil
Photographs: Andre Nery