Nawamin 24 House | I Like Design Studio

Nawamin 24 House located in Bangkok, Thailand.

It was designed by I Like Design Studio.

 


Design Office: I Like Design Studio

Location: Bangkok, Thailand

Photographs: Soopakorn Srisakul


 

Casa Estudio | Intersticial Arquitectura

‘Casa Estudio’ is a modest-sized home located in Santiago de Querétaro, Mexico.

It was designed by Intersticial Arquitectura.

Description by Intersticial Arquitectura:

Acting as both a space for living and working, ‘Casa Estudio’ is a modest-sized home located in a micro industrial area of Queretaro City. The regeneration project saw the building dating back to the 1980s, being revitalized from a state of deterioration.

The firm in charge, Intersticial Arquitectura, chose to approach the run-down structure by understanding the pre-existing conditions. This led to the insertion of subtle interventions including the system of overlapping patios and straightforward construction methods. in turn, the series of patios allow for the house to be naturally ventilated and flooded with natural light. Meanwhile, clay and concrete was chosen to line the walls as it is a local material which carries strength and contrast.
The main challenge was to do more with less: to solve an architectural scheme that extends a studio space on the ground floor, which separates from a new apartment on the first floor, and to maximize the living space, inside and outside. Keeping with the tight budget, exposed materials form the character of the dwelling. as well as displaying a material contrast which in the end works as a whole, this meant challenging construction techniques had to be adopted. additionally, different textures that were locally sourced were brought in. For example the stem of the ‘junquillo’ plant has been dried, knotted and woven to feature in the screenings and rail coverings throughout the property.


Design Office: Intersticial Arquitectura

Location: Santiago de Querétaro, Mexico

Photographs: Intersticial Arquitectura


Ett Hem Hotel | Studioilse

Ett Hem, the unusual and different hotel is located in Stockholm, Sweden.

It was designed and renovated by Studioilse.

Description by Studioilse:

Built in the first years of the twentieth century, this building was home to a government official and his wife, a lady with a love for the aesthetics of Karin Larsson, who collected objects, textiles and furniture from all over Sweden. This was a time when the home became the focus of art and life, and design was integrated into the everyday. The influence of the Arts & Crafts, the romantic notion of national character and the delight in the design of useful things, combined with an impulse to embed a family in a place through architecture. All together this created a very special moment for domestic architecture in Sweden.

Ett Hem, built in 1910, dates from this moment. The house in Sköldungagatan was designed by architect Fredrik Dahlberg. With its protective brick shell it weaves a coat against the harsh Swedish winter. In its interiors it has both the robust, dark-timberlined rooms of public life, the masculine realms.

Each room has its own cocktail cabinet in gleaming brass. And throughout the house is the owners’ personal collection of art and photography. At the heart of it all is the kitchen. Furnished with a big table, comfy chairs and settles.

Ett Hem is not the usual hotel. If Ett Hem is an idea of home, of comfort and security, of familiarity, the other is an institution, a series of services. Ett Hem is something very different. It is active, where the guests can subtly shift the conditions, the atmospheres, the conviviality. A hotel is passive, a place that exists with or without you.

While it has all the facilities expected today, Ett Hem is a place that allows the guest to become part of it. Guests are treated as friends of the family. They can turn on the television in the sitting room, borrow our car or take the dog for a walk. They can make themselves at home, help themselves from the fridge. The food changes with the seasons, the rooms warm up with stoves and cool down with a fresh breeze from an open window. Ett Hem is connected to the street and the sky, to the city, it is not a machine cut off from life outside. Ett Hem is as glamorous as it is casual, but while it is a luxury, it is not a luxury hotel.

The value of Ett Hem comes through the pleasure of proximity to beautiful things, of being in spaces that tell a story, and through an ethic of generosity and care. And to a degree, of being left alone to live in a very special house. This from the moment you step through the college door, enter the courtyard into the garden and go up the steps to the front door. In the entrance hall a fire is lit when its cold outside, and fresh cut flowers from the garden are arranged on the table. Check in and wait for friends by the fire. Ett Hem will feel familiar. It is a place to use as you please. Downstairs in the sitting room there are sofas to sink into and games to play. The library, a room to disappear into, is stacked high with books you actually want to read. And the leafy glass house, where you can take breakfast during the day, or where you can enjoy a twinkling feast at night. Upstairs the bedrooms have a warm domestic feel with a sophisticated edit of vintage and new pieces in tactile materials such as cane, wood, leather.


Design Office: Studioilse

Location: Stockholm, Sweden

Project Year: 2012

Photographs: Magnus Marding


Renovated Apartment | CMT Architetti

This renovated apartment is located in Siena, Italy.

It was designed by CMT Architetti.


Design Office: CMT Architetti

Location: Siena, Italy

Photographs: CMT Architetti


 

Apartment in Brazil | Casa 2 Arquitetos

The modern apartment “Higienopolis” is located in Sao Paulo, Brazil.

It was designed by Casa 2 Arquitetos.


Design Office: Casa 2 Arquitetos

Location: Sao Paulo, Brazil

Photographs: Casa 2 Arquitetos


 

House M | Alexandru Marinescu Architects

House M located in Ilfov, Mogosoaia, Romania.

It was designed by architect Alexandru Marinescu.

 


Design Office   : Alexandru Marinescu Architects
Location            : Ilfov, Mogosoaia, Romania
Area                    : 260,00 m2
Total area           : 350,00 m2
Project Year       : 2012
Photographs      :


 

Αpartment in Slovakia | JRKVC

TRN Apartment is located in Trnava, Slovakia.

It was designed by Architect Peter Jurkovic of JRKVC in 2016.


Description by JRKVC:

   A former monastery in which this flat is located was built in 1719. In the middle of 20th century it was converted into an apartment house.
The mail goal of the project was to convert this space with a lot of disrupting layers into a clean and functional dwelling for a young couple. We decided to uncover the beauties of old construction methods with a reasonable budget. After a short design process it was clear that the focus will be put into the main living hall. It is an open space with height of 3,6m, restored original trusses on the ceiling and a full height library. Part of the library is able to rotate and serves as a secret door to the bedroom suite behind, providing fluid connection of these two parts. Currently the apartment is inhabited by a childless couple, hence the open plan. In the future it could be converted into 3 bedroom apartment with just small interventions.

Design Office           : JRKVC
Architect                   : Peter Jurkovic
Location                    : Trnava, Slovakia
Area                            : 100 sqm
Completion               : 2016
Photographs             : Peter Jurkovic