Pryor Residence | Bates Masi + Architects

Pryor Residence located in Montauk, New York, Usa.

It was designed by Bates Masi + Architects in 2009.

 

Description by Bates Masi + Architects:

The house occupies a hill in Montauk with a distant view of ocean, a site that the owners, a couple with two young boys, spent years to find. It is the couple’s reprieve from their home in the city, to share the outdoor lifestyle with their family and to remember their teenage years together in Montauk. The house design prompts the owners to interact with the surrounding environment, evoking experiences of camping.
A departure from typical residential planning, the house is entered through multiple areas for different guests and occasions.

Large glass doors slide open to the living, dining and kitchen area for a large gathering; a smaller scaled swing door for an occasional guest opens to the center hall with a view of the ocean. A sequence of auxiliary spaces – beach equipment area, outdoor shower, sand and mudroom – creates a seamless ritual from the daily activities for the family and friends. In all living areas and bedrooms, glass doors and insect screens slide in and out from pocket walls, transforming rooms to screened porches or spaces completely open to the landscape.

The living area, a double height space with kitchen, dining and living area, has thirty-six feet wide glass doors that pocket into southern and northern walls. When open, the dining room becomes a picnic area and the living room fireplace becomes a campfire. Multiple layers of bronzed metal fabric at the clerestory windows in the living area fold and unfold to adjust sunlight for optimal brightness & temperature of the space. These operable architectural elements use the natural environment to create suitable living conditions.

The house is environmentally friendly in its overall construction and planning with such specifics as geo-thermal heating & cooling, shading & venting systems, solar panels, organic finishes and materials. Lending to the structure’s sustainability, the house is assembled, rather than built, with prefabricated foundation, panel siding and efficient built-ins minimizes construction debris or toxins such as concrete foundation tar on the site. With the owner’s initial premise of camping, the design and functionality of the house promotes a memorable experience for friends and family in the natural environment.


Design Office : Bates Masi + Architects
Location          :Montauk, New York, Usa
Area                  : 297,00 m2
Project year     : 2009
Photographs   : Bates Masi + Architects


Elizabeth II | Bates Masi Architects

Description by Bates Masi Architects:

Too often, architecture fixates on the visual sense, with little regard for other faculties of perception. The location of this house, in the heart of a bustling resort town, demanded special consideration of the acoustic sense. Research in architectural acoustics drove the form, materials, and detail of the house, not only shielding the property from the sound of the village, but also manipulating interior details to create a unique acoustic character for the house, one that will instill lasting memories for the family and their guests.

The house is comprised of a series of parallel walls that provide layers of privacy and insulation from the sound of the village. The walls project beyond the living spaces and ascend in height, building from a human-scale wall at the entry to a high wall along the center of the house. The walls diffract the sound waves moving past them, casting an acoustic shadow over the property to create a quiet outdoor gathering area.

The walls are built with insulated concrete forms: a wall assembly nearly twenty inches thick, comprised of a poured concrete core, continuous from footing to roof, wrapped in insulating foam, that also serves as formwork during construction. These walls provide excellent thermal insulation and an extremely low sound transmission coefficient. Due to the strength of their concrete cores, the walls act as structural beams, enabling them to span over the gathering space at the center of the house and the covered deck.

The custom stainless steel clips that attach the wide cedar board siding to the walls were designed to prolong the life of the siding. Traditional wood siding eventually fails because the natural expansion and contraction of the wood is constricted by the screws or nails that rigidly fasten it in place, slowly pulling out the fasteners or splitting the wood. The spring-like clips, however, hold the boards in tension against the house while allowing freedom for the natural movement of the wood.

Inside, variations on the clips are utilized as robe hooks, cabinet pulls, and hinges for an adjustable sound baffle in the central gathering space. The hinges hang cedar boards in front of a felt panel with spaces between them. Sound waves pass through the gaps between the boards, are trapped behind them, and absorbed by the felt. The hinges allow the spacing of the boards to be adjusted so the room can be acoustically tuned for intimate gatherings or boisterous parties. The stair is also tuned to create a subtle acoustic experience. The stair treads taper in thickness, changing the pitch of footfalls as one ascends from the woodshop in the basement, past the main floor with public spaces, guest room, and master bedroom, and up to the childrens’ rooms on the upper floor.

The research of sound and how it affects our perception of space informed the details, materials, and form of the project. This approach to the design led to a richer and more meaningful home for the family.

Design Office: Bates Masi Architects

Location: Amagansett, New York, Usa