Nadja Apartment | Point Supreme

The renovated Nadja Apartment is located in Athens, Greece

It was designed by Point Supreme.

Description by Point Supreme:

Nadja consists of two apartments on subsequent floors that were renovated and connected with a stair in the middle.

The two levels were materialized as opposite spatial experiences. The lower level is a continuous, marine-like environment with big pieces of furniture anchoring the family’s communal activities like floating islands. Instead of the typical division of rooms for kitchen, dining, living and playing, spaces in Nadja are flexible and look towards each other. They are furnished with custom made constructions that serve as viewing devices; the cupboards, seats, stair, shelves and tables are mixed with different typologies of screens, interior partitions, curtains and other visual filters that physically delineate while visually connecting.

The most central element is a complex construction featuring the stair, living room and kitchen cupboards, a glass display partition, a built-in plant pot, a blackboard and a pink sun rising towards upstairs. It is a miniature piece of architecture in itself providing a focal point within the large open plan.The upper level hosts a dense living environment with a more earthly atmosphere. The bedrooms are designed as combinations of two complementary types of spaces, a more social area and a more intimate, private zone. This floor is rich in graphic treatment that complements the architecture, for example in the design of doors and bathrooms, at times inspired by Greek island architecture.The clients followed closely the design process. They continuously supported and further challenged the architecture, therefore achieving an extremely rich and satisfying result. The project was built in collaboration with KN Group constructions.


Design Office: Point Supreme
Architects:  Konstantinos Pantazis, Marianna Rentzou, Leonardos Katsaros, Lefteris Dousis
Location: Athens, Greece
Area: 270.0 m2
Year: 2014
Pm & Construction: KN Group, Konstantinos Stratantonakis

Photographs: Yannis Drakoulidis & Point Supreme


Lycabettus Penthouse | esé studio

Design Office: esé studio

Location: Athens, Greece

Photographs: Ioanna Roufopoulou

The Edge House | Studio Omerta

Description by Studio Omerta:

Edge House is an impressive family residence located on a prominent site, offering breathtaking views from the living spaces. A stunning example of contemporary architecture, the combination of curvatures in the walls and floor to ceiling transparencies together with the influx of natural light, provided the main inspiration for the project.

On entering the residence through a large pivotal door, a sculptural metal wall mounted frame and a series of shelves designed by Studio Omerta, set the stage for the classic contemporary theme exhibited throughout the home. In the vast living space, the elliptical forms of the couches, coexist harmoniously with the meandering windows, complementing each other in dark and light tones.

Depth is created through the installation of the bespoke bookcase and the warm grey walls with spectacular light fittings and concealed lighting ensuring a subtle change of ambiance as night falls. A diverse collection of sculptures and canvases adorn the space, supplementing the fine aesthetics of the interior design.

Design Office: Studio Omerta

Location: Athens, Greece

Photographs: Giorgos Sfakianakis

Residence in Glyka Nera, Athens | WoArchitects


Description by WoArchitects:

The architectural synthesis is formed in an “L” shape, in which the core/point of reference is the courtyard/pool. Every space is developed in the perimeter of the courtyard and therefore, through the existence of light & water, a dynamic relation of view, luminosity & reflection is created between the inside & outside spaces. The concept is implemented through and with the creation of a 3d polyline (exposed concrete) & a wall (local stone).

Design Office: WoArchitects

Location: Glyka Nera, Athens, Greece

Photographs: Ioanna Roufopoulou

House in Neo Hrakleio, Athens | Valsamaki Katerina Architects

Design Office: Valsamaki Katerina Architects

Location: Neo Hrakleio, Athens, Greece

Photographs: Konstantinos Thomopoulos

Urban Cubes | KLab Architecture

Description by KLab Architecture:

In Cyclades the “Chora” the main village used to be mainly on a hill or a mountain in order to be protected from the pirates that were ruling the seas in the past centuries. The white cubes are built on top of each other allowing ventilation and sun to access every part of the house. The same houses very dense were creating the defensive walls of the “chora”.

Until the mid 80s, Athinian buildings had a certain typology at least the vast majority of them that was constructed in the 50’s-60’s and 70’s. Multistory buildings that had floors of identical size, which housed various apartments and which were fronted by a small narrow balcony that was running across the facade, while the top floor had two or three penthouses which were recessed from the bulk of the core building frame providing larger verandas for the richer inhabitants of the last floors.

Pagrati is a densely populated district located on slopes and hills and built through a system where the owner of the land transferred the plot to the contractor in return for a number of units in the designated building to be constructed on the plot. Such practice called “antiparochi” has created Athens. It was mainly concentrated in commercial areas, so outside the district central zone buildings resulted sometimes of smaller height and size and which usually housed one or two families. The ever changing provisions of the Building Code regarding permissible height and ways of counting building areas has resulted in a mosaic of styles and constructions of residences in the area where “urban cubes” building exists.

We defined our new apartment building as a paradox. It resembles that of an urban village, similar to the ones in Cyclades but rather, a vertical one, an urban antidote.
Every apartment building is a small village within itself. It is a unique society where every inhabitant is so different from the other. In “urban cubes” each floor reflects this individuality as one floor differs from another but lies under the same society rules, all in all being signified by a white cantilevered cube hung by the retaining exposed concrete walls. Our party walls made by exposed concrete with few small openings are used metaphorically as the defensive walls of our village.

We were interested to provide a new building that reflects an elevated standard of living. To cater to the different expectations of multiple users we chose to have a variety of floor plans and representing different layouts represented through the use of “boxes/cubes” thereby giving a visual appearance of casual sculptural sophistication that interacts with the city in a novel way.

The plot is long and narrow with a frontage on two perpendicular roads on Filolaou street a main street in Pagkrati. The plot is divided into two parts housing, two separate units with apartments which are conjoined by the common party wall which in the center becomes the circulation of the building, stairs, elevator and corridors. The vertical courtyard that is formed provides natural light to both sides.

The apparent austerity of concrete coexists with the curved staircase that separates the two exposed concrete party walls. Small openings which give light to the apartments are part of an elaborate plan so as the party walls cease to be blind, but are designed to be consistent and work as the form is based on the unseen interesting back facades of apartment buildings of the 60s and 70s that were almost not have been designed at all and made by chance.

The building’s floor plan is U shaped with the uncovered part splitting the building in two parts which allows the creation of 14 bright and open apartments.

Viewed from the two roads Arryvou and Olympiadou the building creates 2 towers. The building has been extricated from the surrounding urban sprawl and breaks away from the saw cut typically Athenian section producing a dynamic playful facade.

The building has pilotis thereby allowing the space under these pilotis to be used as parking but mostly because pilotis allow the visual continuity of the two roads within the building.

Design Office: KLab Architecture

Location: Pagrati, Athens, Greece

Photographs: B. Louizidis

Residence in Athens | Bougadellis Harry & Partners – Aeter

Description by Bougadellis Harry & Partners – Aeter:

The form of the building was dictated by the shape of the plot and its orientation. However, it remains simple by giving the impression of a “box”. The interior has large unified spaces, which allow autonomous movement and space organization.

A large opening on the rectangular volume allows access from the main spaces to a swimming pool connected to the building. The building was placed on the 640 m² landsite and it covers a total area of 384 m².

The large main openings for lighting and aeration of the main spaces are placed on the recessed side. For this reason, there is a vertical shading element protruding from the building line. The residence is deployed on the ground floor and two over ground storeys, while the basement accommodates M/E installations and car parking space. The ground floor hosts a unified living room, dining room and kitchen. The mezzanine floor accommodates a guest WC, the wardrobe and an office space. The first floor hosts the children’s bedroom with a bathroom and a living room. Finally, the owner’s bedroom, bathroom and wardrobe occupy the second floor.

The facades are cladded with travertine slabs, and the balcony parapets are cladded with wooden panels.

Design Office: Bougadellis Harry & Partners – Aeter

Location: Filothei, Athens, Greece

Apartment in Kamatero, Greece | LKMK Architects

Description by LKMK Architects:

This 125 sq.m. apartment is located on the second floor of a 4-story block of flats constructed in the 90s. The project involved the rearrangement of the floor plan in order to cover the modern functional needs, but also the aesthetic requirements of a young couple.
The ambiance created by the warm-coloured artificial illumination, in conjunction with the selected materials, such as the wallnut floor and the choice of colours for the walls, eventually create a feeling of warmth-familiarity, which was what the owners wanted to.

Design Office: LKMK Architects

Location: Kamatero, Attica, Greece

Photographs: Panagiotis Voumvakis

Residence in Athens, Greece | Work in Progress

Description by Work in Progress:

The residence is built on a high inclination ground, with a mesmerizing view of the city of Athens on the west. Therefore, the  main objective was to maintain this view unobstructed from all levels of the residence. This decision led to the linear arrangement of the building, parallel to the length of the site. The building is composed of three prisms, placed on a differentiated (by colour) base. The first prism has a marble cladding and includes the living spaces of the house. The second prism overlaps the first, shading the western side of the first prism. The third prism ‘’embraces’’ the other two and establishes vertical connection between them. Furthermore, it becomes a boundary towards the neighbours, enhancing privacy. The material selection creates a feeling of warmth that balances out the austerity of the prisms. The colour palette of the materials has an earthly base. The materials are natural, mainly marble and wood. The external cladding is continued in the inside of the residence, creating an integral for each prism. This continuity is conspicuous from the outside of the building through the large windows and enhances the visual unification between the outside and the inside of the building.

Design Office: Work in Progress

Location: Politeia, Athens, Greece

Photographs: George Fakaros

Sweet Alchemy by Kois Associated Architects

Design Office: Kois Associated Architects

Location: Athens, Greece

Photographs: George  Sfakianakis