GH Mild Home | Archetonic

GH Mild Home is located in Mexico City, Mexico.

It was designed by Archetonic.

Description by Archetonic:

The underlying premise of our design was to enhance the freedom, flexibility, and transformation of the spaces. The design was based on taking advantage of the views towards the gardens that surround the building, the natural light, and the heat gain thanks to its south-easterly orientation.

In addition to availing of the double-height ceilings of the apartment, unusual in a building of this type, we sought to implement a distinct and flexible solution. It is occupied by a young couple who did not want the space to place limits on future family expansion or dynamics. They sought a flexible, ample, and adaptable space.

To achieve this, we settled upon a simple, clean geometry, based around a central corridor as the heart of the open and semi-open spaces, maximizing visual communication throughout the apartment, while retaining the identity of each space.

Along the corridor that links up all the spaces we placed several wooden doors reaching the full height of the space, which slide to vary visibility and establish boundaries between areas. Meanwhile, the layout of the fixed furnishings—custom-designed for the apartment—generates spaces that may be transformed and adapted over time to different habits and dynamics of use.

The materials were selected with the aim of achieving a clean, uniform appearance, with light-toned wood, white stone, and black metalwork, combining perfectly with the artistic contributions of Ulises Gallegos—paintings—and Opioptico—photography—together with a rug that provides warmth to the studio, designed by Déjate Querer.

The apartment occupies a single floor and comprises lobby, lounge, dining room, kitchen, TV room, and three bedrooms. All are naturally well-lit and ventilated spaces thanks to the large windows that expand the space into the outdoors.

Photographs: Rafael Gamo

Penthouse MK | Archetonic

Description by Archetonic:

Penthouse MK is an interior design project where our principal design premise was to enhance the sense of spaciousness. The building that is home to the penthouse boasts a transparent façade that inspired to take best advantage of the spectacular views over western Mexico City, and the sunsets.

To achieve this we resorted to a very clean, lightweight geometry, using rectangular prisms to delimit the spaces without obstructing the visual communication between them. These architectural elements that distribute the spaces also serve other specific functions depending on their location, and make sense of how the space is used.

The public and private areas are circumscribed by their two levels. The lower floor contains the kitchen, dining room, lobby, reception, and lounge. The latter is located in a double-height space that during the day is naturally illuminated by a full-height right-angled window that frames the whole space, filling it with light. The upper floor contains three bedrooms and a TV room.

The sculptural staircase that links the two floors “levitates” over a water pool, which is complemented by a wet wall that produces a gentle sound, and transmits a fresh energy.

The selection of materials was defined by the goal of achieving a clean, uniform outcome, using wood with rich oak tones, ivory-white stone, and black ironwork.

At night, the city lights fill the space with life and complement the lighting design, which defines the character of the penthouse.

Design Office: Archetonic

Location: Mexico City, Mexico

Photographs: Rafael Gamo