Planchonella House | Jesse Bennett Architect

The Planchonella House, a 280,0 m2  home with joyful spaces, is located in Queensland, Australia.

It was designed by Jesse Bennett Architect in 2014.

Description by Jesse Bennett Architect:

Planchonella House was designed with a simple idea in mind- to create a series of joyful spaces to inspire and enrich daily life. Set in tropical north Queensland, the house embraces the heritage rainforest surrounds and utilises experimental passive design methods. The simplistic approach and use of Lo-Fi technologies results in a raw and honest dwelling.

Contours of the site ridgeline have formed basis for the playful lines utilised in concrete profiles. As not to protrude out with the ridge, the profile is mirrored and cuts back in to the ridge. Visual amenity from surrounding lower areas has been maintained with this design in that rather than creating a dominant form on the landscape, it tucks back in at the critical highest most revealing point. The wings created each side of the ridge float into the surrounding rainforest and become part of the tree canopy.

The large flat roof with generous overhang acts as a rainforest canopy above, minimal walls and columns in between allow for un-obstructed views and moments to be shared with the landscape. This omission of boundaries between inside and outside gives an openness and quality of space that is surreal, living completely within and engulfed by a beautiful landscape. The resolution of plan follows a purely functional approach to use of space, privacy, visual connection and passive design principles.

The plan wraps around the courtyard space, which is considered the second hearth (after the kitchen) or perhaps lungs to the entire dwelling. The courtyard contributes much to the house and its occupants, it is an oasis that provides sun, light, ventilation, happiness, activity, visual stimulation, and entertainment. It also provides connection to the surrounding rainforest, connection from one part of the house to another, and acts as the focal node to the promenade experience of moving through the house.


Design Office: Jesse Bennett Architect
Location: Queensland, Australia
Interior Designer: Anne-Marie Campagnolo
Area: 280.0 m2
Project Year: 2014
Photographs: Sean Fennessy


Happy Valley Residence | Lim+Lu

This clean, fresh, and sophisticated apartment-showroom is located in Hong Kong, China.

It was designed by Lim+Lu.

Description by Lim+Lu:

Lim+Lu, the young New York-born multidisciplinary design practice, announced the completion of their apartment in Hong Kong that doubles as the pair’s showroom. The 1,200 square feet revamped apartment neighboring the Happy Valley Racecourse reflects the pair’s versatile and colorful design aesthetic.

Lim + Lu’s apartment transformation alludes to a flexible living environment that reflects the versatility of modern day living. Simply by way of removing and restructuring the walls within the space, the resulting interior is strategically designed to appear more expansive. By replacing the walls that compartmentalized the apartment with glass and steel sliding doors, natural light is able to pass through from room to room, flooding the newly reconfigured dwelling.

The aesthetic is clean, fresh, and sophisticated. Though evocative of a loft’s spatial continuity, Lim+Lu aimed to avoid any association with the now ubiquitous New York industrial style. Moving away from the ubiquity of industrial-“chic”, the pair deliberately chose hues that would inject fresh life into the space. The walls of the living room and bedroom are painted white with black accents, signaling spaces of rest and relaxation. Meanwhile, the kitchen, study, walk-in closet and master bathroom are host to rich pastels and dark jeweled tones, tastefully combined with patterned ceramic tiles to juxtapose the core living space with the extensions. The thresholds created by the subtle distinctions of color, texture and material maintain a fluidity to allow the space to blend effortlessly together as one.

Transitioning from their earlier furniture pieces, Lim+Lu has carefully constructed their apartment-showroom to adhere to today’s sought-after flexible way of living. The pair have used this particular aesthetic framework to complement their newly-launched namesake furniture pieces which feature prominently throughout the space.


Design Office: Lim+Lu
Location: Hong Kong, China
Area: 1,200 sqf
Project Year: 2016
Photographs: Lim+Lu